چهارشنبه 7 آذر 1403

ویکند دو روزه تعلیق شد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
ویکند دو روزه تعلیق شد

تعطیلات دو‌روزه آخر هفته تا پایان برنامه پنج‌ساله هفتم معطل می ماند. این گفته عباس گودرزی نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با «دنیای‌اقتصاد» است. او با بیان اینکه رئیس مجلس تاکید داشت لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری (کاهش ساعت کاری کارمندان) زودتر بررسی شود، می گوید: به واسطه ممنوعیت پرداختن به لایحه ها در زمان در دستور کار بودن برنامه پنج‌ساله هفتم،...

به این ترتیب در سال‌جاری، چنان که در تعطیلات مناسبتی اخیر هم شاهد آن بودیم، همچنان شاهد ترافیک سنگین به واسطه سفرهای هیجانی در جاده های مقاصد گردشگری یعنی استان های شمالی و تبعات آن بر زندگی مردم مبدأ و کیفیت سفر گردشگران خواهیم بود. به گفته نایب‌رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس تا پایان پاییز سال‌جاری پرداختن به این لایحه در صحن علنی مجلس انجام می‌شود، او اضافه می‌کند: لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری (کاهش ساعت کاری کارمندان) جزو لوایحی است که ماده 110 را دارد و بر اساس آن خارج از نوبت بررسی می‌شود. او ادامه می‌دهد: این لایحه یک ماده واحده است و به محض طرح شدن در مجلس در عرض یکی دو ساعت مراحل تصویب آن به اتمام می رسد ، منتها همچنان برنامه پنج ساله هفتم در اولویت قرار دارد.

توسعه حمل‌ونقل عمومی به شمال

اسماعیل قادری، دانشیار مدیریت جهانگردی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است تعطیلات دو روزه آخر هفته می‌تواند سفرهای کوتاه‌مدت را افزایش دهد اما تاثیری روی گردشگری‌های بلندمدت ندارد. او به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: برخی مقاصد گردشگری نظیر شمال همواره مسافران و توریست‌های خود را دارد. بنابراین تنها با تعطیلات دو‌روزه آخر هفته نمی‌توان چالش ترافیک های سنگین را حل کرد.

به گفته این مدرس دانشگاه برای حل چالش گردشگری شمال نیازمند توسعه وسایل حمل‌ونقل عمومی هستیم. او توضیح می‌دهد: اگر به جای ساخت بزرگراه توسعه حمل‌ونقل ریلی مدنظر قرار می گرفت یا امکان کرایه اتومبیل در مقصد وجود داشت و شاهد فعال بودن شرکت‌های اجاره اتومبیل بودیم، می‌توانستیم امیدوار باشیم که در این منطقه مدیریت گردشگری اتفاق بیفتد. قادری می گوید: شهرهای شمالی به واسطه نزدیک بودن به کلان‌شهرهایی مانند تهران و کرج همچنان پرمخاطب باقی می مانند زیرا سایر مقاصد مطلوب گردشگران با فاصله بیشتری نسبت به این شهرها هستند، نمونه آنها اصفهان، یزد، شیراز و... که سفر دو‌روزه به آنها بسیار فشرده خواهد بود.

سفرهای بلندمدت با دو‌روزه شدن تعطیلات

فرید جواهرزاده رئیس انجمن طبیعت‌گردی ایران در مقابل معتقد است با دو‌روزه شدن تعطیلات آخر هفته افزایش اوقات فراغت را شاهد خواهیم بود. در حال حاضر با توجه به یک‌روزه بودن تعطیلات امکان سفر رفتن از بخش قابل‌توجهی از مردم سلب شده است. بنابراین با دو‌روزه شدن تعطیلات آخر هفته شاهد افزایش اوقات فراغت و در نتیجه سفر خواهیم بود. او در گفت وگویی که پیش‌تر با «دنیای‌اقتصاد» انجام داد گفت: افزایش زمان فراغت عاملی در توزیع زمانی و مکانی سفر است. در بسیاری از کشورها، سفرهای دو‌روزه توسعه پیدا کرده و همین امر به رشد سایر ابعاد گردشگری منجر شده است.

رئیس انجمن طبیعت‌گردی ایران در بخش دیگری از سخنانش درباره زمان سفر ایرانی ها بیان کرد: در حال حاضر متوسط حضور مردم در شهری مانند مشهد کمتر از سه روز است یا تورهای طبیعت گردی یک و نیم روز است. همچنین بر اساس آماری که مرکز آمار ایران اعلام کرد تنها 30‌درصد ایرانی ها سفر کرده اند که بسیاری از این سفرها هم یک‌روزه بوده است. بنابراین می‌توان گفت بخش بزرگی از گردشگری ما به سفرهای یک یا دو روزه محدود می‌شود که دو روز تعطیلات آخر هفته می‌تواند به افزایش آمار چنین سفرهایی کمک کند. علاوه بر آن خانواده ها با یک روز مرخصی می‌توانند یک سفر سه روزه را در طول سال تجربه کنند.

او در این باره که آیا تعطیلی دو‌روزه اگر به بخش دولتی محدود شود، دستاوردی برای سفر خواهد داشت یا نه، عنوان کرد: تعطیلات دو‌روزه باید برای تمام مردم در نظر گرفته شود و در همه جای دنیا هم شاهد هستیم که بخش دولتی و خصوصی توامان با هم می‌توانند از این فرصت بهره بگیرند.

تعریف مقاصد جدید گردشگری

علی چراغی راهنمای گردشگری نیز مانند جواهرزاده معتقد است تنها زمانی شاهد توسعه گردشگری خواهیم بود که تعطیلات دو‌روزه محدود به دستگاه های دولتی نباشد. او به «دنیای‌اقتصاد» می گوید: باید مشخص شود که آیا این قانون قرار است تنها مختص به ادارات و دستگاه‌های دولتی باشد یا سایر سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی را دربرمی‌گیرد و اینکه چند درصد از شاغلان در دستگاه‌های دولتی مشغول به کار هستند و چند درصد در سیستم‌های خصوصی.

او اضافه می‌کند: در حالت کلی وقتی دو روز تعطیلی هفته وجود داشته باشد مطمئنا روی گردشگری تاثیر می‌گذارد. با این حال مساله این است که کدام بخش از توریسم را تحت‌تاثیر قرار دهیم؛ آنچه تحت عنوان توریسم متراکم می شناسیم یا اینکه بخشی از گردشگری که هدفمند است و به توسعه پایدار کمک می‌کند. تعطیلات دو روزه بر هر دو شیوه گردشگری اثرگذار است اما دامنه تاثیر آن روی توریسم حجیم بیشتر است و باعث می‌شود سفرها به جای اینکه به تعطیلات خاص محدود شود ، هر هفته اتفاق بیفتد.

از نظر این راهنمای گردشگری باید روی گردشگری هدفمند کار بیشتری انجام شود و برنامه داشته باشیم تا اگر می‌خواهیم گردشگری روی مازندران و گیلان متمرکز نباشد چه باید انجام شود. او می‌گوید: ما باید بتوانیم توریست را به سمت ایلام و خراسان جنوبی هدایت کنیم ، به‌ویژه آنکه کلان‌شهرهایی در حوالی این مناطق وجود دارد. به این ترتیب نه تنها فشار از روی یک یا چند استان برداشته می‌شود بلکه مردم در سطح کشور با مناطق مختلف هم آشنا می شوند.

توسعه زیرساخت ها در استان های پهناور

محمد‌حسین تجلی از معاونان گردشگری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمان نیز چندی پیش در گفت وگو با «دنیای‌اقتصاد» عنوان کرد: تعطیلی دو‌روزه آخر هفته در صورتی می‌تواند اثرگذار باشد که برنامه صحیحی برای توسعه زیرساخت های گردشگری داشته باشیم. ایران کشوری پهناور است و در آن استان هایی مانند کرمان را داریم که برای رسیدن از شمال به جنوب آن باید چند صد کیلومتر طی کرد. همین موضوع ایجاب می‌کند برنامه ریزی صحیحی برای توسعه زیرساخت های گردشگری داشته باشیم تا کسانی که می خواهند در این دو روز سفر کنند بتوانند از زمان خود به نحو احسن استفاده کنند. او افزود: در کرمان برای دیدن یک جاذبه شما باید مسافت زیادی را طی کنید و اگر زیرساخت مهیا نباشد این امر به دشواری انجام می‌شود. باید به این موضوع توجه کنیم که شرایط در شهرهای مختلف متفاوت است و اگر قرار است برنامه ریزی انجام شود باید تمام این موارد در آن لحاظ شود.

--> اخبار مرتبط