یک‌شنبه 4 آذر 1403

پرونده بازگشت زائران اربعین بسته شد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
پرونده بازگشت زائران اربعین بسته شد

به گفته بسیاری از مسئولان بخش حمل ونقل تا پایان ماه صفر آمادگی اعزام و بازگشت زائران از کشور عراق وجود دارد.

سفرهای اربعین که از 15 شهریور آغاز شده بود امروز طبق اعلام ستاد اربعین تا 30 ام همین ماه ادامه دارد. با توجه به گذراندن پیک بازگشت زائران اما همچنان دستگاه ها آمادگی برای اعزام و بازگرداندن مسافران را دارند. تابه امروز بیش از 4میلیون زائری که از 12 شهریور به کشور نجف اعزام شده بودند، بازگشتند.

حدود 4 میلیون نفر در طی این مدت از بخش‌های مختلف حمل ونقل مانند راه آهن، جاده‌ای و بخش هوایی به نجف اعزام شده اند. بخش حمل ونقل جاده‌ای و استفاده از خودرو‌های شخصی بیشترین سهم را در این حوزه بر عهده داشته اند.

در روز‌های ابتدایی اعزام زائران با توجه به حجم گسترده ورودی و عدم همکاری کشور عراق برای تامین ناوگان شاهد ایجاد مشکلات بسیار زیادی برای مسافران از جمله معطلی‌های 24 تا 72 ساعته درپایانه‌های مرزی به ویژه مهران و شلمچه بوده ایم. بعد از گذشت 24 ساعت و ورود وزارت کشور برای تهیه ناوگان و اعزام آن‌ها به کشور عراق بخشی از بار ترافیکی در پایانه مرزی مهران کاسته شد. اما همین امر باعث شد که تعداد زیادی از زائران از همان اواسط راه بازگردانده ویا سفر خود را به کشور عراق لغو کنند.

براساس این گزارش در بخش هوایی حدود 120 هزار نفر زائر از طریق هوایی و با استفاده از ظرفیت‌های 14 ایرلاین داخلی در قالب یک هزار پرواز جابه جا شدند. البته در این بخش هم برای اعزام زائران با مشکلات بسیار زیادی در حوزه تهیه بلیت روبرو شدیم. بعد از گذشت چند روز و تامین زیر ساخت‌های شرکت‌های هواپیمایی امکان خرید بلیت فراهم شد، اما در برگشت زائران تا به امروز میانگین تاخیر در پرواز‌ها کمتر از دو ساعت بوده است‌. نیمی از پروازهای اربعین امسال برای جابجایی زائران از طریق ایرلاین آتا انجام شد. از حدود صد هزار زائری که امسال از طریق مرزهای هوایی زیارت امام سوم شیعیان در عراق رفتند نزدیک به 44 هزار و 700 نفر تنها از طریق ایرلاین آتا مشرف شدند.

در بازه زمانی 15 تا 30 شهریور ماه امسال 120 زائری که از طریق مرزهای هوایی به عتبات عالیات اعزام شده اند. 44 هزار و 700 نفر تنها از طریق شرکت هواپیمایی آتا بوده است و مابقی توسط سایر ایرلاین ها از جمله شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و آسمان و معراج بوده که متاسفانه این هفته شرکت هواپیمایی معراج با تاخیر بیش از 16 ساعته مشکلاتی را برای زائران ایجاد کرده است. این پروازها از طریق فرودگاه های تبریز، مشهد، پیام، ارومیه، اردبیل، اراک و شهر فرودگاهی امام خمینی ره انجام شده است.

شرکت آتا برای جابجایی این تعداد زائر 310 سورتی پرواز از این فرودگاه ها به فرودگاه نجف انجام داده و طبق اعلام رستمیان مسئول عملیات پروازهای اربعین تاکنون 580 پرواز از 18 فرودگاه کشور انجام شده و 36هزار و809 زائر به کشور بازگشته اند.

در حوزه حمل ونقل جاده‌ای هم حدود 8 هزار دستگاه اتوبوس به پایانه‌های مرزی 6 گانه اعزام شد که البته مقرر شده بود که دستگاه‌های دیگر هم در این بخش برای اعزام ناوگان همکاری کنند که متاسفانه تا آخرین لحظه هیچ دستگاهی اعزام نکردند. تنها به ارائه لیست‌های خودرو‌ها اکتفا کردند. به گفته داریوش باقر جوان مدیرکل دفتر حمل ونقل مسافری سازمان راهداری در طی شبانه روز گذشته 1600 دستگاه اتوبوس در پایانه ها مستقر شده و اقدام به جابه‌جایی زائران کرده اند.

او می گوید: حجم ورودی زائران به کشور از پایانه ها کاسته شده اما تا آخرین زائری که وارد کشور می شود، اتوبوس در پایانه ها مستقر است‌.

اعزام قطار های فوق العاده برای جابه جایی زائران

در حوزه حمل ونقل ریلی 6 رام قطار مسافری جدید در این بخش تا روز 25 شهریور مد نظر گرفته شده بود. روز گذشته هم سه رام قطار فوق العاده دیگر هم در مسیر‌های پرتردد برای اعزام زائران در نظر گرفته شد.

براساس این گزارش حسین مذنب نماینده تام الاختیار وزیر راه وشهرسازی در سفر‌های اربعین اعلام کرده بود که ناوگان کافی در تمامی پایگاه ها حمل ونقلی برای مسافران اربعین در نظر گرفته شده است. به صورت مستمر نظارت‌ها در حوزه‌های قیمتی و یا تخلف‌ها دستگاه‌ها وجود دارد. تاکنون هر تخلف یا شکایتی از سوی مسافران به سامانه پیامکی وزارت راه وشهرسازی ارسال شده در اسرع وقت رسیدگی خواهد شد.

او گفت: در روز‌های ابتدای اربعین به تخلف چندین ایرلاین در حوزه فروش بلیت ورود کرده ایم. با متخلفان در این بخش برخورد شده است. در حوزه ناوگان جاده‌ای هم لیست تمامی دستگاه‌هایی که قرار بود ناوگان در اختیار وزارت راه وشهرسازی و سازمان راهداری قرار دهد در اختیار دولت قرار گرفت.

براساس این گزارش باتوجه به آنکه پرونده سفر‌های اربعین در کشور بسته می شود، اما باید دولت از تجربیات امسال در حوزه عدم ارائه دقیق آمار توسط سامانه سماح و همچنین نداشتن همکاری مناسب دستگاه‌ها برای ارائه ناوگان استفاده کنند. از سوی دیگر باید تمامی زیرساخت ها برای سایت های فروش شرکت های هواپیمایی آماده باشند تا مشکلاتی که در حوزه فروش بلیت ایجاد شده بود را برطرف کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی