پزشکیان: اگر منابع داشتیم همین امروز پایتخت را به جنوب انتقال میدادیم

رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت انتقال پایتخت به جنوب کشور گفت: از وقتی آمدم بر انتقال پایتخت به جنوب تأکید داشتم و اگر منابع داشتیم همین امروز پایتخت را انتقال میدادیم.
رئیس جمهور گفت: ضمن پیگیری برنامههای مصوب برای گسترش شبکه بزرگراهی و جادهای در کشور، باید به صورت بلندمدت تمرکزمان بر گسترش حمل و نقل ریلی در کشور باشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، مسعود پزشکیان صبح امروز یکشنبه 5 مرداد، با حضور در وزارت راه و شهرسازی، با وزیر و مدیران این وزارتخانه دیدار و گفتوگو کرد.
پزشکیان در این دیدار ضمن تشکر از زحمات مدیران و کارکنان وزارت راه و شهرسازی در دوره جنگ تحمیلی 12 روزه، از جمله در زمینه جابجایی حجاج و تخلیه بنادر، بر ضرورت تقویت حمل و نقل ریلی کشور تأکید کرد و گفت: ضمن پیگیری برنامههای مصوب برای گسترش شبکه بزرگراهی و جادهای در کشور، باید به صورت بلندمدت تمرکزمان بر گسترش حمل و نقل ریلی در کشور باشد.
رئیس جمهور به کریدورهای عبوری از کشور اشاره کرد و اظهار داشت: در اجرای کریدورها در نظر داشته باشید که اراضی مورد نیاز برای مسیرها به عرض یک کیلومتر تملک شده باشد تا اگر در آینده لازم شد، خطوط ریلی در کنار این بزرگراههای ترانزیتی ساخته شود.
پزشکیان بر اراده دولت برای واگذاری اختیارات به استانداران و فرمانداران به عنوان یک راهبرد، تأکید و خاطرنشان کرد: در اجرای پروژههای کریدوری، حتماً مقامات محلی را فعال کنید و مسئولیتها را به آنها بسپارید، در این صورت مشکلات کمتری در اجرای این پروژهها خواهیم داشت.
رئیس جمهور با یادآوری اهمیت کریدورها و خطوط ترانزیتی کشور، گفت: اگر بتوانیم مسیرهای ترانزیتی را بهم متصل کنیم، به گونهای که کشورهای آسیای مرکزی بتوانند به راحتی کالاهای خود را از این مسیرها ترانزیت کنند، فواید و منافع زیادی برای کشور خواهد داشت. ایران کشوری است که تحریمها توان غلبه بر ظرفیتهای آن را ندارند، این خود ما هستیم که موجب بروز مشکلات ناشی از تحریمها شدهایم.
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به بحران آب در کشور و به خصوص در تهران، گفت: مشکل کمبود آب در تهران شوخیبردار نیست و باید به شکل اضطراری پیگیری شود، نباید اجازه دهیم که بارگذاریها در تهران بیش از وضع موجود شود.
رئیس جمهور افزود: در طی دهههای اخیر هر چه سیاست و قانون درباره آب در کشور اجرا شده بینتیجه بوده و شیب منحنی کاهش ذخایر آب در کشور متوقف نشده است؛ اگر به همین منوال ادامه دهیم کل منابع آب کشور را از دست خواهیم داد.
پزشکیان با بیان اینکه خداوند به ما اجازه نداده که با استفاده نادرست، منابع زمینی را نابود کنیم، گفت: سوره الرحمن که ما آن را برای مردگانمان میخوانیم، بعد از برشمردن آیات و نشانههایی از عالم طبیعت، از انسان میخواهد که بیعدالتی نکند و براساس عدد و رقم و محاسبه رفتار کند. اگر ما به این آیات عمل و با عدالت در جامعه رفتار میکردیم، امروز با چنین مشکلاتی روبرو نبودیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه اگر در موضوع ناترازیها، صرفاً به دنبال مقصر باشیم، مشکلی حل نمیشود، تصریح کرد: همه ما در ناترازی ایجاد شده در کشور کم و بیش مقصریم، باید بررسی و مشکل را پیدا کرده و آن را برطرف کنیم، نه اینکه به دنبال محکوم کردن یکدیگر باشیم.
پزشکیان با انتقاد از هدر رفت منابع در کشور، گفت: در بسیاری از روستاها راه کشیدهایم و گاز بردهایم، در حالی که آن روستاها الان هم خالی از سکنه هستند و این هزینهها هیچ تأثیری در حفظ و توسعه آن روستاها نداشته است؛ همه اینها نشان میدهد که برنامه درستی نداشتهایم.
رئیس جمهور با بیان اینکه طرح و قانون به اندازه کافی در کشور وجود دارد و همین طرحها و قوانین ناکارآمد باعث تخریب منابع آب شده است، افزود: وضع برخی قوانین و مقررات، محیط زیست را بیشتر تخریب میکند، مانند اعطای مجوز حفر چاه عمیق و یا تصویب طرحهایی که جلوی متوقف کردن فعالیت چاههای غیرمجاز را میگیرد. مجلس قانون تصویب کرده است که ما شبکه گازرسانی را در سراسر کشور توسعه دهیم، اما ما چنین امکانی را در کشور نداریم، چون اصلاً گاز کافی برای این کار نداریم که بخواهیم شبکه آن را گستردهتر کنیم.
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جنگ تحمیلی اخیر، گفت: در جنگ اخیر مردم با همراهی خود با حاکمیت، نقشههای آمریکا و اسرائیل را بیاثر کردند. دشمنان فکر میکردند که مردم به خیابان آمده و شورش خواهند کرد، در حالی که مردم از حکومت پشتیبانی کردند؛ باید این مردم را در تصمیمگیریهای خود مشارکت دهیم و از آنها کمک بگیریم.
رئیس جمهور درباره بازسازی خانههای تخریب شده مردم در جنگ، تصریح کرد: باید در این زمینه مشارکت مردم را جلب کنیم، در این صورت سرعت عملمان افزایش خواهد یافت.
دتر پزشکیان اضافه کرد: ما هماکنون نهضت مدرسهسازی را به همین شکل در کشور اجرا میکنیم. 750 مدرسه در خراسان رضوی به همین ترتیب و با کمکهای مردمی در حال ساخت است و در مجموع 8 هزار مدرسه در کل کشور با مشارکت مردم خواهیم ساخت.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر ضرورت توسعه دریامحور، اظهار داشت: از همان ماههای ابتدایی که دولت مستقر شد، توسعه دریامحور را دنبال کردیم و حتی جناب آقای عبدالعلیزاده را به عنوان مسئول این کار در نظر گرفتیم، به این دلیل که میدانیم ادامه وضعیت موجود در تهران و شهرهای بزرگ، امکانپذیر نیست. هماکنون شهرهای بزرگ ما مثل تهران، اصفهان و شیراز با بحران آب و فرونشست زمین مواجهند و توسعه این شهرها به بنبست رسیده و لازم است که جنوب کشور و سواحل را توسعه دهیم؛ از همین رو از وقتی آمدم بر انتقال پایتخت به جنوب تأکید داشتم.
پزشکیان در پاسخ به سوال یکی از حاضران مبنی بر اینکه سواحل جنوب ممکن است، امنیت شهرهایی مثل تهران را نداشته باشند، تصریح کرد: تعریف و تأمین امنیت در دنیای امروز با گذشته فرق دارد که مصداق آن را در همین جنگ اخیر دیدیم. دنیای امروز دیگر دنیای لشکرکشی نیست و دیگر قواعد شهرها تغییر کرده است، ضمن اینکه تأکید دارم که ما انتخابی نداریم جز اینکه توسعه را به جنوب و سواحل منتقل کنیم. کارشناسان از دهههای قبل تأکید داشتند که باید سواحل جنوب توسعه یابد، اما این نگاه اجرایی نشده است. اگر منابع لازم را در اختیار داشتیم، همین امروز این اقدام را انجام میدادیم.
در این جلسه پیش از سخنان رئیس جمهور، وزیر راه و شهرسازی و معاونانش هر کدام به تفصیل به ارائه گزارش اقدامات اجزای مختلف وزارتخانه در دوران جنگ 12 روزه پرداختند.
در این جلسه همچنین مقرر شد، تأمین حریم کریدورها با هماهنگی وزارت کشور و استانداریها پیگیری شده و از منابع حاصل از مولدسازی برای پیشرفت کریدورها استفاده شود.
درباره تأمین مالی قرارداد کریدور سرخس - چشمه ثریا و بسته حمایتی برای تسریع در اجرای دیگر کریدورهای شمال - جنوب و شرق - غرب نیز تصمیم گیری شد.
در این جلسه همچنین مصوب شد که تدابیری برای جلوگیری از بارگذاریهای جدید در کلانشهرها و شهرهای بزرگ اتخاذ شود.
استمرار اجرای مصوبه قبلی برای تسریع در تخلیه بنادر، تجهیز همه بنادر کشور به آزمایشگاههای تخصصی، تاکید بر اولویت توسعه حمل و نقل ریلی و جایگزینی اتوبوسهای فرسوده، پیگیری بازسازی اماکن آسیبدیده از جنگ در تهران با محوریت شهرداری و نظارت وزارت راه و شهرسازی و نیز در استانها با محوریت استانداریها و نظارت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، تسریع در پیگیری و پیشبرد طرح توسعه دریامحور و توسعه منطقه مکران، بازبینی و انجام اصلاحات احتمالی در طرح آمایش سرزمینی و دستور رئیس جمهور برای بررسی موضوع تخصیص اعتبارات وزارت راه و شهرسازی با نظر وزیر از دیگر تصمیمات این جلسه بودند.