دوشنبه 1 بهمن 1403

چرا شهید سلیمانی قدرتمندتر از سردار سلیمانی است؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری دانشجو، همزمان با فرارسیدن دومین سالگرد شهادت سردار شهید "حاج قاسم سلیمانی" فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران، جریان های سیاسی و رسانه ای داخلی و بین المللی، دیدگاه ها و تحلیل های مختلفی در مورد دلایل ترور و همچنین پیامدهای شهادت ایشان مطرح می کنند. با این حال، شاید نقطه اشتراک اغلب این تحلیل ها، حتی آن دسته از تحلیل هایی که از سوی جریان های سیاسی و رسانه ای مخالف...

به گزارش خبرگزاری دانشجو، همزمان با فرارسیدن دومین سالگرد شهادت سردار شهید "حاج قاسم سلیمانی" فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران، جریان های سیاسی و رسانه ای داخلی و بین المللی، دیدگاه ها و تحلیل های مختلفی در مورد دلایل ترور و همچنین پیامدهای شهادت ایشان مطرح می کنند. با این حال، شاید نقطه اشتراک اغلب این تحلیل ها، حتی آن دسته از تحلیل هایی که از سوی جریان های سیاسی و رسانه ای مخالف با ایران و محور مقاومت مطرح می شوند این است که اساسا انجام این ترور، موجب قدرتمند تر شدن ایران شد و بایستی آن را یک خطای راهبردی از سوی دولت آمریکا ارزیابی کرد.

*ترور سردار سلیمانی و شکست دولت آمریکا در برقراری موازنه قوا با ایران

"مایک پمپئو" وزیر خارجه سابق آمریکا و از افراد نزدیک به "دونالدترامپ" رئیس جمهور سابق این کشور، در مدت زمان کمی پس از ترور سردار سلیمانی تاکید داشت که انجام این ترور، "تا حد زیادی موجب شد تا موازنه قدرت آمریکا در برابر ایران در حوزه مسائل منطقه ای برقرار شود و اساسا انجام این ترور، موقعیت و منافع منطقه‌ای و بین المللی ایالات متحده آمریکا را بیش از پیش تقویت کرد".

این در حالی است که دو سال پس از ترور سردار سلیمانی، واقعیات میدانی به هیچ عنوان موید آنچه وزیر خارجه سابق آمریکا اعلام کرده بود، نیستند. جدای از حمله موشکی سنگین ایران به پایگاه نظامی "عین الاسد" و زخمی شدن بیش از 100 نظامی آمریکایی در پی این حمله، واشنگتن از زمان ترور سردار سلیمانی با افزایش قابل توجه حملات گروه های مختلف مقاومت به خود در عراق و سوریه رو به رو بوده است. امری که خسارت های مادی و البته جانی قابل توجهی را به نظامیان آمریکایی وارد کرده است. اضافه بر این، مراکز حضور نظامیان آمریکایی در عراق نظیر سفارت این کشور در بغداد و یا پایگاه های نظامی آن در اقصی نقاط عراق نیز در دوره پس از ترور سردار سلیمانی، به صورت مدام از سوی جریان های مقاومت عراقی، هدف حملات راکتی قرار گرفته اند. مساله‌ای که با فشارهای سیاسی در پارلمان عراق جهت اخراج هر چه سریع تر نظامیان آمریکایی از این کشور نیز همراه شده است. در این میان، یک نکته مهم نیز وجود دراد و آن این است که سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، در دوره حیات خود، کنترل قالب توجهی بر بسیاری از گروه های نظامی و شبه نظامی مستقر در عراق داشتند. این در حالی است که ترور این دو سردار بزرگ اسلام، عملا به ضرر خود آمریکا تمام شد و موجب شد تا گروه های مختلف دیگری نیز در عراق ایجاد شوند و علیه نیروهای آمریکایی در این کشور دست به انجام عملیات بزنند. امری که در نهایت منافع واشنگتن را تا حد زیادی به خطر انداخت و حتی اکنون دستورکار خروج از عراق را روی میز دولت بایدن قرار داده است (البته پس از خروج خفت بار از افغانستان و خروج احتمالی از سوریه).

*ابتکارهای قابل توجه سردار سلیمانی در ایجاد محیط منطقه ای مطلوب جریان مقاومت

یکی از مهمترین اهداف منطقه ای که سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با کمک جریان مقاومت توانست درمنطقه به آن دست یابد، وارد آوردن ضربات سنگین به اقدامات مخرب دولت آمریکا و متحدان منطقه ای آن نظیر اسرائیل و عربستان سعودی در حمایت از گروه های تروریستی نظیر داعش و همچنین دیگر جریان های افراط گرا بود. در واقع این دسته از بازیگران بواسطه حمایت های پنهان تسلیحاتی و سیاسی از این گروه ها سعی داشتند تا منافع اقتصادی و سیاسی (در چهارچوب هایی نظیر فروش اسلحه، سرقت نفت، و تحدید نفوذ ایران در منطقه) قابل توجهی را کسب کنند. با این حال، مقابله جدی جریان مقاومت به رهبری افرادی نظیر سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس با این مساله، جدای از اینکه منجر به استقرار ثبات در منطقه شد، عملا برنامه های گسترده این دسته از کنشگران جهت ایجاد شرایط مطلوب خود در منطقه خاورمیانه را نیز از بین برد.

اضافه بر این، همکاری های راهبردی ایران با دولت هایی نظیر روسیه و چین در حوزه هایی نظیر جنگ داخلی سوریه و یا تحدید نفوذ آمریکا در آب های بین المللی منطقه نظیر دریای عمان و اقیانوس هند نیز تا حد زیادی مرهون تلاش ها واقدامات سردار شهید حاج قاسم سلیمانی است. جدای از همه ین ها، پس از شهادت سردار سلیمانی، ایران به زعم بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بین المللی، نه تنها در حوه نفوذ منطقه ای خود از قدرت به مراتب بیشتری برخوردار شد بلکه حتی در حوزه هایی نظیر قدرت هسته ای خود هم دست به پیشروی‌های قابل توجهی زد و اساسا این باور که برای حضور عزتمندانه در عرصه های منطقه ای و بین المللی باید به تولید قدرت بپردازد را بیش از پیش در دستورکار خود قرار داد. شاید به همین دلیل باشد که در شرایط کنونی، اغلب مفسران و تحلیلگران غربی، در دومین سالگر شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، ترور این سردار بزرگ اسلام را یکی از نمودهای جدی حماقت رئیس جمهوری نظیر دونالد ترامپ دانسته و در عین حال بر قدرتمند تر شدن ایران در عصر پساترور سردار سلیمانی تاکید دارند.