آخرین مهره چینی ترامپ در پنتاگون
تهران - ایرنا - «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در چند قدمی پایان دولتش، دست به تغییر و تحولاتی در پنتاگون زدهاست. به باور ناظران، تغییر وزیر دفاع در ادامه دومینویی صورت گرفته که ترامپ بتواند در میانه جنجال های انتخاباتی در حوزه امنیتی - دفاعی بدون مانع و محدودیت عمل کند.
موج برکناریهایی که از هفتههای نخست ورود ترامپ به کاخ سفید به راه افتاده بود، هنوز در جریان است و «مارک اسپر» وزیر دفاع، آخرین قربانی سیاستهای ترامپ به شمار میرود. رئیس جمهوری آمریکا چند روز پیش با انتشار توییتی نوشت: مفتخرم اعلام کنم که «کریستوفر سی میلر»، مدیری که از احترام زیادی در مرکز ملی مقابله با تروریسم برخوردار است، به جای مارک اسپر به سرپرستی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) معرفی کنم.
ترامپ در ارتباط با دلایل کنار رفتن اسپر صحبتی به میان نیاورد اما ناظران بر این باورند که اختلاف نظر متعدد بین این دو نفر کار را به اینجا کشاند. نمونه این تفاوت دیدگاه و ایستادگی وزیر دفاع مقابل ترامپ را میتوان در جریان برخورد با تظاهرات اخیر مشاهده کرد.
وقتی در پی قتل «جرج فلوید» شهروند سیاهپوست به دست نیروهای پلیس در مینه سوتا موجی از اعتراض های شهرهای مختلف آمریکا را فرا گرفت، ترامپ خواستار استفاده از نیروهای نظامی برای سرکوب معترضان شد؛ مطالبهای که از سوی اسپر رد شد و از آن زمان فرضیه برکناری وزیر دفاع قوت گرفت.
چند روز پیش همزمان با نزدیک شدن اعلام نتیجه انتخابات آمریکا، رسانههای آمریکایی به نقل از منابع وزارت دفاع این کشور گزارش کردند که اسپر نامه استعفای خود را برای ارائه به ترامپ آماده کردهاست. همچنین «ان بی سی نیوز» به کنارهگیری وزیر دفاع اشاره کرد و آورد: مارک اسپر از سه ماه پیش قصد داشت از کار خود به دلیل اختلاف با ترامپ درباره حذف نام رهبران کنفدراسیون به ویژه پس از جنبش اعتراضی «جان سیاهان مهم است»، کنارهگیری کند. خبر استعفای اسپر اگر چه تکذیب شد اما شرایط کنونی آمریکای پسا انتخابات اصلا چنین تصمیمی از سوی اسپر را منتفی نمیکند.
پیش از آن نیز برخی منابع مطلع از فهرست مقامات کاخ سفید که در لیست برکناریهای ترامپ قرار داشتند، خبر دادند. در این لیست در کنار نام وزیر دفاع، نام «جینا هسپل» رییس سازمان سیا و «کریستوفر رای» مدیر افبیآی هم به چشم میخورد.
پایگاه خبری «آکسیوس» که معمولا خبرهای کاخ سفید را بازتاب میدهد هم در گزارشی آقای ری و خانم هسپل را در حلقه داخلی کاخ سفید جزو غیرقابل اعتمادترین افراد از دیدگاه ترامپ ارزیابی و تاکید کرد که اگر دردسرهای انتخاباتی و تبعات آن نبود، هر دو آنها را حتی قبل از انتخابات تغییر میداد. از این رو کارشناسان احتمال میدهند که در دو ماهه باقی مانده از عمر دولت ترامپ، برکناری این افراد تحقق یابد.
اسپر به همان سرنوشتی دچار شد که پیش از او، «جیمز متیس» وزیر دفاع قبلی آمریکا گرفتار شدهبود. متیس نیز دو سال پیش به دلیل اختلاف نظر با ترامپ بر سر جنگ سوریه گرفته تا نوع ارتباط با ایران و کره شمالی ناچار به کنارهگیری شد. یکه تازی و یکجانبهگرایی ترامپ مرز نمیشناسد؛ خواه موضوع مرتبط با حوزه سیاست خارجی و حوزه بینالملل باشد، خواه مسائل داخلی آمریکا یا موضوعات داخلی کاخ سفید.
همین ویژگی شخصیتی ترامپ بسترساز آن شد که در دولت او بیشترین استعفاها و برکناریها را شاهد باشیم. برکناری «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی دولت و «جیمز کومی» رییس پلیس فدرال به جرم تحقیق درباره پرونده مداخله روسیه در انتخابات آمریکا در همان آغاز ریاست جمهوری وی اتفاق افتاد. برکناری «راینس پریبس» رییس دفتر کارکنان و شاغلان کاخ سفید، کنارهگیری «والتر شاب» مدیر دفتر ملاحظات اخلاقی دولت آمریکا و «مایکل دوبکه» مدیر پیشین ارتباطات کاخ سفید از دیگر تغییرات و جابجاییها در هیات حاکمه آمریکا بود.
افزون بر آن، «شان اسپایسر» سخنگوی کاخ سفید، «آنتونی اسکاراموچی» مدیر ارتباطات کاخ سفید و «استیو بنن» به عنوان استراتژیست کاخ سفید از سمت خود برکنار شدند. استعفای «جان داود» وکیل ترامپ، «مک مستر» و «جان بولتون» مشاوران امنیت ملی کاخ سفید، «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل و «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا در مراحل بعد به وقوع پیوست.
حال این پرسش به ذهن میرسد که آیا میلر پایان دولت ترامپ را خواهد دید یا ممکن است در این مدت از قدرت کنار گذاشتهشود. میلر 55 ساله از کلاهسبزهای پیشین ارتش آمریکا است که بین سالهای 1983 تا 2014 در ارتش خدمت کردهاست. او در جنگ افغانستان در سال 2001 و جنگ عراق در سال 2003 نیز حضور داشتهاست.
همچنین مولر تا پیش از این به عنوان مشاور عالی سیاست ضدتروریسم در شورای امنیت ملی در کاخ سفید تحت ریاست ترامپ فعالیت میکرد. او سپس برای مدت کوتاهی در سال جاری در سمت مسئول سیاستگذاری ضدتروریسم در پنتاگون مشغول بود.
بسیاری در آمریکا با توجه به سوابق مولر، وی را در حد و اندازه ریاست پنتاگون نمیبینند. از نگاه آنان، انتخاب این شخص به عنوان وزیر دفاع آن هم دو ماه باقی مانده به پایان دولت از این رو صورت گرفته که به دلیل سرسپردگی وی، ترامپ در حوزه امنیتی و دفاعی بدون مانع و محدودیت عمل کند. حال اگر برخلاف نتایج انتخابات، ترامپ با رد شکست خود به تشدید خشونتهای خیابانی دامن بزند، اهمیت انتقال قدرت در پنتاگون بیش از پیش احساس و آشکار میشود چرا که احتمالا میلر برخلاف اسپر با درخواست ترامپ مبنی بر ورود نظامیان به کوچه و خیابان موافقت خواهد کرد.
*س_برچسبها_س*