یک‌شنبه 4 آذر 1403

آرایش انتخاباتی احزاب در آستانه نام‌نویسی نامزدها

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آرایش انتخاباتی احزاب در آستانه نام‌نویسی نامزدها

تهران - ایرنا - این روزها بازار انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران دستکم در محافل سیاسی و برخی رسانه‌ها از گذشته گرم‌تر شده و نیروهای سیاسی می‌روند تا آرام‌آرام آرایش انتخاباتی بگیرند و اهداف، شعارها و راهبردهای جریان‌های متبوع را به رای‌دهندگان احتمالی عرضه کنند.

یکی از مهم‌ترین مسایلی که باید به آن توجه کرد، تشویق و ترغیب مردم برای آمدن و مشارکت در انتخابات 1400 است. برای تحقق این امر صاحبنظران و سیاسیون باید در اندیشه تدبیری برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به‌نحوی باشند که مردم با انگیزه بالا پای صندوق‌های رای حضور داشته باشند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی از هم اکنون به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا

رسانه اعتدالی پایگاه خبری تحلیلی انتخاب در شبانه روز گذشته به بازتاب سخنان حجت‌الاسلام پورمحمدی دبیر شورای وحدت اصولگرایان پرداخت و احتمال حضور ابراهیم رییسی در انتخابات را مورد بررسی قرار داد. رسانه‌های اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیش‌رو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند، برای نمونه روزنامه‌های شرق و اعتماد در تیترهایی با عنوان سرخوردگی یا مشارکت و انتخابات با مشارکت حداکثری این موضوع را بررسی کردند. همچنین روزنامه آرمان ملی، همدلی و خبرگزاری ایسنا در مطالبی به حضور احتمالی برخی چهره های سیاسی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری پرداختند و آنها را مورد نقد و تحلیل قرار دادند از جمله این کاندیداها حجت الاسلام رییسی و محمد جواد ظربف بودند. رسانه‌های اصولگرا از جمله فارس در این بازه زمانی در مطالب خود ضمن تاکید بر مشارکت حداکثری مردم به بازتاب سخنان رستم قاسمی داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و همچنین خبرگزاری مهر، تسنیم و روزنامه صبح نو به کاندیداتوری احتمالی آقای رییسی و علی لاریجانی پرداختند.

رسانه‌های اعتدالی

در صورت عدم ورود رییسی به انتخابات، نمی‌توانیم روی فردی به اجماع برسیم

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان حجت‌الاسلام پورمحمدی دبیر شورای وحدت اصولگرایان پرداخت و آورد:

* در صورت عدم ورود آقای رییسی به انتخابات، نمی‌توانیم روی فردی به اجماع برسیم. این که ما قدرت داشته باشیم، اجماع قابل قبولی ایجاد کنیم بعید به نظر می‌رسد.

* ریشه ناتوانی در سامان‌دهی رفتارهای سیاسی، توافق نداشتن در بسیاری از بدیهیات و نکات اولیه رفتار حزبی است.

*حزب نمی‌تواند به نماینده خود فشار بیاورد تا مسوولیت‌پذیرانه در انتخابات حضور پیدا کند و در برابر حزبی که از آن برخاسته پاسخ‌گو باشد.

* باید بر مبنای مدل احزاب رایج در دنیا به مدلی بومی از فعالیت‌های حزبی برسیم.

*از همه افرادی که به انحاء مختلف در انتخابات مطرح بودند؛ برنامه‌ای جدی داشتند یا جریان‌های اجتماعی راغب به حضور آنها در انتخابات بودند، دعوت شده است.

*کارآمدی مهمترین شاخص در انتخاب افراد دعوت شده به شورا بود.

* با توجه به جایگاه و مسوولیت‌های چند سال اخیر رییسی؛ با مدیریت کلان کشور آشنا شده و ظرفیت توانی او هم بالاتر رفته؛ نکاتی که هم او را مستعدتر کرده و هم رغبت دیگران نسبت به او را افزایش داده است.

* نبود شاخص و تعریفی مشخص برای حضور سیاسی و کاندیداتوری را دلیل کثرت نامزدهای احتمالی انتخابات است.

* در شرایط کنونی بسیاری از افرادی که اعلام نامزدی کرده‌اند، افرادی هستند که به مرحله آخر دوران مدیریتی خود رسیده‌اند. البته چون رییسی هم اعلام آمادگی نکرده زمینه برای حضور سایرین فراهم شده است.

* جریانات سیاسی و جریانات فعال اجتماعی باید از قبل برنامه و تیم خود را اعلام کنند؛ تا به برنامه‌های آنها فکر شود و نظراتشان در مظان نقد قرار گیرد. یک سری افراد برنامه‌شان را نگه داشته اند تا پشت تلویزیون ارایه دهد!

* موضوعی که باعث می‌شود تا فرصتی برای نقد و گفت‌وگو شکل نگیرد. این‌ها عیب‌های فرایندی در قوانین ما است که رفتارهای سیاسی را با چالش‌های زیادی مواجه می‌کند.

مطلقا برای ریاست جمهوری کاندید نمی‌شوم

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان محمدباقر نوبخت معاون رییس جمهور پرداخت و آورد:

* مطلقا کاندیدا نمی‌شوم و برای بازگشت به دانشگاه روزشماری می‌کنم و برنامه تحصیلی‌ام را هم تدوین کرده‌ام.

رسانه‌های اصلاح طلب

ظریف برنامه محور رای بالایی دارد

روزنامه آرمان ملی به گفت وگو با سید مصطفی هاشمی‌طبا فعال سیاسی و نامزد انتخابات پیشین ریاست جمهوری پرداخت و نوشت:

*اگر آقای رییسی بیاید چون از پشتیبانی اصولگرایان برخوردار است، رای خواهد آورد. یعنی به فرض شرکت همان افراد در انتخابات مجلس آقای رئیسی رای خواهد آورد.

*حضور آقای لاریجانی نیز با اما و اگرهایی روبه‌رو است و در شرایط کنونی به نظرم شخصی که بتواند در میان این افراد چه اصولگرایان و چه اصلاح‌طلبان رای درست و حسابی بیاورد، کمتر پیدا می‌شود.

* هیچ کدام از کاندیداها نیز برنامه خاصی غیر از کلی گویی ندارند که از فهرست مجموعه مشکلاتی که در کشور است بتوانند 15 سرفصل اساسی بر شمارند. لذا هیچ کدام هیچ برنامه‌ای ندارند که اگر وارد عرصه انتخابات شوند با این مشکلات چگونه برخورد کنند.

* اصلاح‌طلبان هم هنوز نتوانستند به یک جمع بندی برسند که چه شخصی بیاید و چه کاری می‌خواهد انجام دهد. به هر جهت هنوز قضیه انتخابات باز است و می‌توان تحلیل‌های متفاوتی از آن ارایه داد.

امکانات و امتناعات رییسی در مسیر اصلاحات

روزنامه همدلی در گزارشی به پیامدهای دولت «حداکثراصول‌گرایانه» پرداخت و نوشت:

* با توجه به عدم رضایت مردم و ناامیدی بخش‌های زیادی از جامعه از بهبود وضعیت موجود به همراه گزینه‌های تکراری و دارای سوابق کاری و اجرایی ضعیف در هر 2 جریان هیچ گزینه قابل قبول و دارای اقبال عمومی چه از نظر سابقه عملکردی و چه موضع سیاسی بهتر از دولت کنونی دیده نمی‌شود و «امید معجزی نیست.» بر همین اساس نیز امکان شکل‌گیری 2 قطبی و فضای رقابت در این انتخابات به حداقل رسیده است.

*برخی قوانین ابلاغی از سوی شورای نگهبان، پیامدهای ناشی از افشای اظهارات جواد ظریف در فایل صوتی، بن‌بست و تمایل بخش‌هایی از جریان سیاسی اصلاح‌طلب به عدم فعالیت و مهم‌تر از همه وجود مشکلات اقتصادی زیاد در سطوح مختلف کشور، اندک کورسوهای امید پیش از این را نیز به حداقل رسانده است. * چه بهتر شاهد دولت «حداکثر اصول‌گرایانه» باشیم که هیچ راه گریزی از پاسخگویی و پذیرش مسوولیت عملکرد خود در افکار عمومی نداشته باشد. *حجت‌الاسلام سید ابراهیم رییسی در میان سایر گزینه‌های حاضر و احتمالی همچون محسن رضایی، سعید محمد، محمدباقر قالیباف، علی لاریجانی و... یک گزینه حداکثری اصول‌گرایی است که چندین سال است به نماد این جریان تبدیل شده است و همه گروه‌های اصول‌گرا را حتی اگر به صورت ظاهری باشد به زیر پرچم خود خواهد برد.

*در طول دوره دولت اعتدال و قبل از آن شاهد ذبح سیاست از درون و بیرون دولت بودیم و امروز کمترین نشانه از سیاست در میدان عمل دیده می‌شود.

* فضای سرد انتخاباتی امروز فارغ از میزان مشارکت در 28 خرداد خود گواه روشن از مصائبی است که در طول سال‌های گذشته بر میدان سیاست رفته است.

سرخوردگی یا مشارکت

روزنامه شرق یادداشتی به قلم عیسی منصوری منتشر کرد و نوشت:

*این روزها یکی از موضوعات مورد بحث در جامعه، حتی بین نقش‌آفرینان اثرگذار در جریان‌های مهم ملی، آن است که با توجه به تجربیات و نقدهای موجود بر ساختار و کارکردهای حاکم، نوع مواجهه با امر انتخابات چگونه باید باشد. مشارکت یا عدم مشارکت؟

* گاهی عدم مشارکت، خود نوعی کنش و بنابراین مشارکت است.

* واقعیت آن است که انتزاعات اجتماعی مانند کالا نیستند و قواعد مکانیکی بر آنها حاکم نیست بلکه سیستم‌های پیچیده انطباق‌پذیری هستند که به‌طور پیش‌بینی‌ناپذیری دائما در حال تغییر و تحول هستند.

*هر کنش حتی کوچک توسط فعالان اجتماعی یا سیاسی، می‌تواند به تغییرات کنترل‌ناپذیر و پیش‌بینی‌نشده، منجربشود. بنابراین، سرخوردگی از مشارکت سیاسی می‌تواند در واکنش به پیش‌بینی‌ناپذیری و مکانیکی‌نبودن رفتار کلیت جامعه به‌عنوان یک سیستم پیچیده باشد که در نتیجه آن خواسته‌های اولیه فعالان عملی نشده‌اند.

* سهم قابل‌توجهی از مردم و سیاست‌ورزان به دلیل تجارب و شواهد گذشته و اخیر، اثربخشی مشارکت و در مسیر صحیح‌بودن روند موجود در کشور را مورد سؤال قرار می‌دهند، این در حالی است که بازی اجتماع و سیاست ادامه دارد و مانند فوتبال، توقف ذهنی در یک صحنه، انگیزه ادامه بازی را می‌ستاند.

انتخابات با مشارکت حداکثری

روزنامه اعتماد یادداشتی به قلم الیاس حضرتی منتشر کرد و نوشت:

*تا برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری تنها 40 روز باقی مانده است اما در کمال تعجب فضای عمومی کشور هیچ آگاهی و اطلاع دقیقی از آخرین وضعیت جناح‌های سیاسی و آرایش انتخاباتی آنها ندارد و به همین دلیل شاهد نوعی سردرگمی در بدنه اجتماعی هستیم.

* احزاب و جریان‌های سیاسی هم تا این لحظه تکلیف نامزدهای انتخاباتی خود را مشخص نکردند و بر همین اساس مشخص نیست اصولگرایان با چه کسانی و چه ترکیبی وارد مهم‌ترین بزنگاه رقابت سیاسی کشور می‌شوند.

*اصلاح‌طلبان پس از خروج آیت‌الله سیدحسن خمینی از فرآیند کاندیداتوری و ایجاد ابهامات بسیار پس از انتشار فایل صوتی آقای دکتر محمدجواد ظریف مبنی بر کاندیداتوری ایشان، اصلاح‌طلبان با هدایت جمعی در قالب «جبهه اصلاحات ایران» اقدام به بررسی کارنامه و برنامه‌های راهبردی دیگر کاندیداهای انتخاباتی کرده است که البته این فرآیند برای به نتیجه رسیدن و اعلام نهایی نامزدهای انتخاباتی جریان اصلاحات در انتخابات ریاست‌جمهوری به چند روزی دیگر زمان نیاز دارد.

* در ادوار گذشته انتخابات شاهد آن بودیم که تقریبا دو ماه مانده به روز برگزاری انتخابات، آرایش انتخاباتی جناح‌ها و ترکیب نهایی کاندیداهای ریاست‌جمهوری مشخص شده بود.

*جدی‌ترین دلیل شفاف نشدن آرایش انتخاباتی اصولگرایان را باید در عدم اظهارنظر و اعلام آمادگی سیدابراهیم رییسی جست‌وجو کرد. اصولگرایان علی‌رغم آنکه از مواهب قدرت و نظارت استصوابی برخوردارند اما سال‌هاست دچار انشقاق و اختلافات عمیق راهبردی و تاکتیکی هستند و توانایی انسجام و اتحاد تشکیلاتی را از دست داده‌اند.

* جناح نظامی، جناح سنتی، جناح انقلابی و جناح مقاومتی اصولگرایان کاندیداهای مورد نظر خود را معرفی کردند. اما تقریبا اکثر آنها در انتظار ورود رییس قوه قضاییه به انتخابات هستند تا گام‌های بعدی خود در فضای انتخاباتی و سیاسی کشور را با آن تنظیم کنند.

* در صورت کاندیداتوری سیدابراهیم رییسی در انتخابات، کاندیدای مورد نظر آنها به نفع رییس قوه قضاییه کنار خواهند کشید. البته آقای رییسی بر اساس اخبار رسمی به عنوان رییس قوه قضاییه به استان همدان سفر کردند و گویا بر اساس نقشه اعلامی خود درصدد حل موضوعات و مسائل قضایی این استان هستند.

* کاندیدای اصلی اصلاح‌طلبان مثل آیت‌الله سید حسن خمینی پیش از شروع فرآیند ثبت‌نام در انتخابات از بازی انتخابات خارج شده و همچنین کاندیداتوری آقای دکتر محمدجواد ظریف با ابهامات و موانعی مواجه شده است تا جریان اصلاحات نتواند از بهترین ظرفیت خود در انتخابات بهره ببرد و با خیال‌آسوده به مهم‌ترین عرصه رقابت سیاسی در کشور بیندیشد.

* رفتارهای اخیر شورای نگهبان یا انتشار خبری در تلویزیون مبنی بر مشارکت 32 درصدی مردم در انتخابات ریاست‌جمهوری همه از تلاش سازمان‌دهی شده به منظور ناامید کردن مردم از حضور در انتخابات حکایت دارد. این تلاش یقینا بر خلاف نیاز امروز کشور و سیره رهبران ایران است.

اقتدارگرایی؛ انتخاب یا اجبار!؟

روزنامه ابتکار یادداشتی به قلم علیرضا صدقی منتشر کرد و نوشت:

*براساس گمانه‌ها، جریان اصلاح‌طلبی در این انتخابات ریاست جمهوری از شانس و اقبال قابل ملاحظه‌ای برخوردار نیست. لذا با عبور از کنار نام و عنوان کاندیداهای این جریان، اسامی جدی‌تر را می‌توان در میان نامزدهای انتخاباتی جناح راست جستجو کرد.

* مرور کاندیداهای احتمالی جریان راست تصویر بدیع و تازه‌ای را فراروی مخاطب می‌گشاید. این اسامی که شامل مجموعه سترگی از نظامیان بازنشسته یا برکنارشده و یک قاضی‌القضات می‌شود، بیش از هر چیز نشان‌دهنده شیفت جریان راست در راهبردهای عملیاتی و اجرایی است.

*گرچه حضور نظامیان از دیرباز در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران طبیعی بوده و از دریادار احمد مدنی تا سردار علی شمخانی و محسن رضایی را می‌توان در آن سراغ گرفت، اما هرگز تا این حد جدی نبوده است.

*اصحاب سیاست از این پس شاهد حضور و وجود بازیگرانی تازه در سپهر سیاست ایران خواهند بود. بازیگرانی که این بار نه بر مدار «جامعتین» که گرد مداری دیگر می‌گردند. *با این اوصاف و با توجه به عدم قرابت نام‌های مطرح و جریان‌های نام‌آشنای دست راستی باید در انتظار فردا و فرداهای «یوم‌الفتح» نشست و ملاحظه کرد که شکاف‌های موجود کجا و چگونه و به چه شکل دهان باز می‌کنند.

کاندیداتوری رییسی خیال بسیاری را راحت می‌کند

خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با حجت الاسلام محمد سبزی نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس پرداخت و آورد:

* اگر سید ابراهیم رییسی بیاید، خیال بسیاری را راحت می‌کند اما اگر ایشان نیاید معلوم نیست که اجماع روی چه شخصی خواهد بود.

* امسال به خاطر همه‌گیری کرونا شرایط خاصی داریم، شرایطی که متفاوت با همه ادوار گذشته است، همه گیری کرونا از یک طرف و مشکلات معیشتی مردم از طرف دیگر مطرح است.

*2سال گذشته جزء سخت ترین سال‌های جمهوری اسلامی بوده است، پاییز 99 مشارکت مردم رو به افزایش بود اما ماجرای صف مرغ و روغن باعث شد پیش بینی‌ها به سمت کاهش مشارکت پیش رود.

* به نظرم هر اقدامی که نور امید را در دل مردم زنده کند، میزان مشارکت را بالا می‌برد. مردم این تصور را دارند که دولت اصلاح طلب و اصولگرا فرقی نمی‌کند در صورتی که واقعیت ماجرا متفاوت است.

* مردم می‌دانند که انتخاب درست، باعث پیشرفت، آزادی و رفاه می‌شود و انتخاب‌های نادرست باعث ضرر همگانی می‌شود. به نظر اگر مسوولان در همین زمان باقی مانده، فکری به حال تنظیم بازار کنند و از طرف دیگر رسانه‌ها اطلاع رسانی کنند، مشارکت بالا می‌رود.

* «نه به فساد» و «نه به افراد ناشایست» درست است، این مسایل در صندوق رأی مشخص خواهد شد.

* به نظرم، اصلاح طلبان با عملکردی که از خود بجای گذاشتند، جایگاه خوبی در میان مردم ندارند. نکته دیگر در مورد اصلاح طلبان این است که مهره کلیدی برای انتخابات ندارند، پس شاید به علی لاریجانی متوسل شوند.

* به شخصه پیش بینی می‌کنم سید ابراهیم رییسی برای انتخابات نامزد می‌شود، هر چند که ایشان سمت مهمی دارد اما بالاترین مقام بعد از رهبری ریاست جمهوری است. اگر قوه اجرایی درست کار کند، کار قوه قضاییه هم راحت می‌شود.

* بسیاری از نیروهای سیاسی در رسانه‌های داخلی و خارجی تلاش می‌کنند تا فضا را دو قطبی کنند ولی فکر می‌کنم اجازه دو قطبی شدن فضا داده نمی شود.

*مردم ایران غیرقابل پیش بینی هستند، در گذشته راهپیمایی‌هایی را پیش بینی می‌کردیم که مردم در آن حضور پیدا نکنند ولی فردای آن روز حضور پرشور مردم مشاهده می‌شد و همه پیش‌بینی‌ها نقض می‌شد.

رسانه‌های اصولگرا

حال سفره و معیشت مردم خوب نیست

خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان رستم قاسمی داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و آورد:

* امروز حال اقتصاد، سفره‌ها و معیشت مردم خوب نیست. مسایل فرهنگی کشور به دلیل مشکلات اقتصادی آسیب دیده است. نرخ ازدواج کاهش و طلاق سه برابر شده است.

*ما بر اساس سیاست های جمهوری اسلامی علاقه مندیم با همه دنیا ارتباط داشته باشیم و اگر آمریکایی ها می خواهند با ایران رابطه داشته باشند، بی اعتمادهای گذشته را جبران کنند.

* به عنوان فردی که تجربه طولانی در حوزه های مختلف کشور دارم می‌گویم که ایران نباید چنین شرایطی را داشته باشد. امروز حدود 8 میلیون بیکار در کشور داریم و مطمئنا باشید اگر بازار بزرگ ایران فعال شود اشتغال در کشور فعال می شود.

* کشور ما یک کشور ثروتمند به ویژه دارای ثروت نیروی انسانی مستعد است که می تواند طلسم تحریم‌ها را باطل کند.

*باور کنید در ایران مشکل قانون و برنامه نداریم بلکه نیازمند مکتب همگرایی به جای حرف‌گرایی هستیم. باید به جای حرف زدن اینبار زیپ دهان‌ها را ببندیم و بند کفش‌ها را برای عمل و خدمت راستین به مردم محکم کنیم.

* زنان ایرانی با یک دست گهواره را تکان می‌دهند و با یک دست جهان را می چرخانند.

*امروز بانوان کشور می توانند نسبت به جمعیت در سهم مدیریت کشور حضور داشته باشند. زنان به جز شغل های سخت در همه حوزه‌ها فرق جنسیتی برای اداره کشور وجود ندارد.

* انقلاب و جمهوری اسلامی در ایستگاه 1400 باید تغییر کند و این جز با تفکر جدید امکان پذیر نیست و باید ریل اقتصادی و مدیریت کشور را تغییر دهیم. ما برای نظام و انقلاب اسلامی خون دادیم و باید تا پای جان از انقلاب دفاع کنیم. ما نباید بین مردم ایران مرزبانی قائل شویم گر اینکه از دایره نظام و انقلاب خارج شده باشند.

* تلاش کنیم که مشارکت حداکثری در پای صندوق های رای داشته باشیم.

به شایعات اصلاح طلب ها توجه نکنید

خبرگزاری فارس در گزارشی به بازتاب واکنش علیرضا اقبال مشاور رسانه‌ای نایب رییس مجلس شورای اسلامی به خبر منتشر درباره ریاست نیکزاد در ستاد یکی از نامزدهای مطرح انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و آورد:

* با توجه به نزدیکی زمان ثبت نام داوطلبین انتخابات ریاست جمهوری، دکتر نیکزاد به همراه گروه های کارشناسی در حال بررسی شرایط برای این موضوع است.

* در روزهای آینده و با آغاز ثبت نام ها بسیاری از این شایعات به پایان خواهد رسید و صحنه انتخابات روشن تر خواهد شد.

نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست‌جمهوری را بشناسید

خبرگزاری مهر در گزارشی به بررسی و معرفی نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست‌جمهوری پرداخت و آورد:

*با توجه به اینکه ثبت‌نام انتخابات ریاست جمهوری، دو روز دیگر آغاز می‌شود، تعدادی از داوطلبان تا این لحظه از کاندیداتوری خود خبر دادند اما تکلیف حضور برخی چهره‌ها هنوز مشخص نیست.

*با ورود به سال 1400 و حتی در میانه تعطیلات نوروزی، به تعداد افرادی که کاندیداتوری‌شان را علنی کردند افزوده شد، عده‌ای هم که ورودشان به انتخابات برای همگان مسجل بود، اعلام رسمی نامزدی خود را موکول به تصمیم‌گیری با بزرگان و ارزیابی شرایط عنوان می‌کردند.

* این روزها که حدودا یک ماه و 10 روز تا برگزاری انتخابات فاصله داریم، معدود چهره‌هایی باقی مانده‌اند که احتمال حضورشان را هنوز قطعی و رسمی نکرده‌اند. در دیگر سو، ابلاغیه جدید شورای نگهبان به وزارت کشور درباره شرایط ثبت‌نام کنندگان انتخابات دوره سیزدهم ریاست‌جمهوری و تعاریف چهار شاخصه «رجل سیاسی، مذهبی، مدیر و مدبر»، بسیاری از معادلات و تصمیمات چهره‌ها و جریانات سیاسی را تغییر داد و احتمال این می‌رود که برخی سیاسیونی که تاکنون رسما اعلام کاندیداتوری کرده‌اند، از ثبت نام در انتخابات انصراف دهند.

*در 21 اردیبهشت‌ماه ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری آغاز می‌شود و با وجود ابلاغ مصوبه جدید شورای نگهبان به وزیر کشور، عبدالرضا رحمانی‌فضلی عصر امروز (یکشنبه) نسبت به این مصوبه واکنش نشان داد و تاکید کرد که «وزارت کشور در تاریخ ثبت‌نام از داوطلبین، صرفا مدارک مورد نظر شورای نگهبان را جمع آوری می‌کند اما این مصوبه ملاک عمل وزارت کشور نیست.»

احتمال حضور آیت الله رییسی در انتخابات بسیار قوی است

خبرگزاری تسنیم به گفت وگو با لاله افتخاری عضو هیات عالی شوای وحدت پرداخت و آورد:

* آقای رییسی حضور خود در انتخابات را نفی نکردند و خود این، نکنه قابل توجهی از آمدن ایشان است.

* مردم به دنبال فردی هستند که کارآمد باشد، شعار ندهد و بتواند به حرفی که می‌زند عمل کند، با مردم صادق باشد و به نوعی بتواند گلیم جامعه را از آب بیرون بکشد.

* مهم‌ترین استراتژی شورای وحدت در ایجاد مشارکت گسترده مردم در انتخابات این است که تمام اقشار و اصناف حضور پیدا کنند. این که گروه‌های متفاوتی از مردم دیده شوند تاثیرگذار است و درواقع اهمیت زیادی دارد که جامعه هدف را متقاعد کند.

* همان‌هایی که این حرف را می‌زنند و می‌گویند رییس جمهور اختیار ندارد، در تلاش اند تا سرپوشی روی ناکار آمدی و عملکرد اشتباه خودشان بگذارند و این مساله بیشتر به فرافکنی شبیه است. همانطور که رهبری فرمودند، همه اختیارات در دست قوه مجریه است.

راه برای لاریجانی باز شد؟

روزنامه صبح نو در گزارشی به احتمال کاندیداتوری علی لاریجانی در انتخابات 1400 پرداخت و آورد:

*یکی از چهره‌هایی که تحلیل درباره کاندیداتوری او در انتخابات ریاست جمهوری سخت به نظر می‌رسد، علی لاریجانی است. تا الان هیچ سخن قطعی درباره آمدن یا نیامدن او، از زبان شخص لاریجانی بیرون نیامده است و همین مساله، به سختی تحلیل‌ها دامن زده است.

*شنیده‌ها و تحلیل‌ها حکایت از آن دارند که امروز بیش از همیشه حزب اعتدال و توسعه، حزب نزدیک به دولت به لاریجانی مایل شده است؛ این تمایل البته بیشتر از سوی دولتی‌هاست تا بتوانند با کمک لاریجانی، حضورشان در دولت بعدی را تضمین کنند.

* اصلاح‌طلبان انگار به هیچ عنوان حاضر به حمایت از نامزدی فردی غیراصلاح‌طلب یا به اصطلاح مرسوم نامزد ائتلافی یا اجاره‌ای نیستند.

*در میان 14‌چهره پیشنهادی به جبهه اصلاحات ایران که چندی پیش رسانه‌ای شد هم سراغی از هیچ گزینه اصول‌گرایی نبود. وقتی سیاست «نه به ائتلاف»، به ترجیع بند حاکم بر جبهه اصلاحات تبدیل شد، اولین چیزی که به ذهن مخاطب آگاه خطور کرد این بود که گویا قرار نیست اصلاح‌طلبان از علی لاریجانی حمایت کنند. *گزاره حمایت اصلاح‌طلبان از لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری، مدت‌ها در رسانه‌ها و در افواه سیاسیون مطرح بود و هر چه به ماه‌های پایانی سال‌99 نزدیک می‌شدیم، این گزاره سخت‌تر و جدی‌تر مطرح می‌شد.

*با وجودی که شخص لاریجانی و حتی اطرافیان او، سخن متقن و سر راستی دال بر نامزدشدن یا نامزدنشدن در انتخابات‌1400 به زبان نمی‌آوردند، اما احتمال حمایت اصلاحات از گزینه ائتلافی نظیر لاریجانی با قوت زیادی طرح می‌شد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*