سه‌شنبه 6 آذر 1403

آغاز فرایند استیضاح فاطمی امین / توضیحات خطیب‌زاده درباره سرنوشت مذاکرات وین / تحلیل باهنر از رفتار سیاسی احمدی‌نژاد

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
آغاز فرایند استیضاح فاطمی امین / توضیحات خطیب‌زاده درباره سرنوشت مذاکرات وین / تحلیل باهنر از رفتار سیاسی احمدی‌نژاد

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 30 خردادماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 231 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی و 43 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 7 میلیون و 234 هزار و 988 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 3 بیمار مبتلا به کووید19 در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به 141 هزار و 366 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تاکنون 64 میلیون و 610 هزار و 844 نفر دُز اول، 57 میلیون و 953 هزار و 12 نفر دُز دوم و 27 میلیون و 677 هزار و 502 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند.

مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 150 میلیون و 241 هزار و 358 دُز رسید.

در شبانه روز گذشته 19 هزار و 394 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

آغاز فرایند استیضاح فاطمی امین

به گزارش ایرنا، سیدنظام الدین موسوی سخنگوی هیات رئیسه مجلس در توضیح جزییات جلسه شب گذشته هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی به خبرنگاران گفت: در این جلسه و طبق زمان بندی ثبت درخواست‌ها برای استیضاح، طرح استیضاح سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام وصول و برای بررسی به کمیسیون تخصصی آن ارسال شد.

سخنگوی هیات رییسه مجلس افزود: درخواست های مختلفی برای استیضاح برخی وزرا به هیات رئیسه ارسال شده است که بررسی می شود.

پیش از این و در نشست علنی 24 خرداد مجلس شورای اسلامی سؤال محمد وحیدی نماینده مردم بجنورد در مورد افزایش قیمت کالاها و نرخ تورم از سید رضا فاطمی امین در دستور کار قرار گرفت که پس از سخنان نماینده سوال کننده، موافقان و مخالفان و پاسخ های وزیر صنعت، معدن و تجارت، نمایندگان از پاسخ‌های فاطمی امین قانع نشدند.

اما یک عضو دیگر از هیئت رئیسه درباره استیضاح فاطمی امین توضیحات دیگری ارائه داد. علیرضا سلیمی در گفتگو با ایرنا با اشاره به جلسه روز گذشته هیات رییسه مجلس شورای اسلامی گفت: در جلسه هیات رییسه مجلس با به جریان افتادن استیضاح فاطمی امین وزیر صنعت، معدن، تجارت موافقت شد.

نماینده مردم محلات در مجلس شورای اسلامی گفت: طبق ایین نامه داخلی مجلس با موافقت هیات رییسه استیضاح وزرا به کمیسیون مربوطه ارسال می‌شود و وزیر و نمایندگان 10 روز فرصت دارند در مورد موضوعات استیضاح بحث و گفت و گو کنند در صورتی که تعداد امضاهای استیضاح کاهش پیدا کند، استیضاح از دستور کار مجلس خارج خواهد شد.

وی ادامه داد: در غیر این صورت بعد از 10 روز استیضاح در صحن علنی مجلس اعلام وصول خواهد شد و وزیر به مدت یک هفته فرصت دارد تا در صحن علنی مجلس برای بررسی استیضاح حضور یابد.

این اتفاق در حالی رخ داد که فاطمی امین شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی حضور یافت و گزارشی از عملکرد خویش ارائه داد.

بیش بخوانید: جزئیات جدید از واردات خودرو / افزایش قیمت لوازم خانگی قاچاق

***

مصائب شفافیت گزینشی در مجلس

فرهیختگان نوشت: «موضع انفعالی نمایندگان زمانی رخ‌نماتر می‌شود که آنها حتی از گزینه ممتنع نیز استفاده نکرده و با بی‌توجهی کامل حتی در رای گیری نیز شرکت نکنند.

بی‌توجهی تعداد زیادی از نمایندگان به مصوبات مجلس وضعیتی است که روز گذشته اعتراض محمدباقر قالیباف را نیز برانگیخت. در جریان بررسی طرح اصلاح قانون تشکیلات و آیین دیوان عدالت اداری، هنگام رای‌گیری درباره اصل ماده 11 این طرح 55 نفر از نمایندگان شرکت نکردند.

رئیس مجلس در واکنش به این رویکرد نمایندگان گفت: «لیست کسانی که در رای‌گیری شرکت نمی‌کنند در پایان هفته اعلام می‌شود.»...

اعلام اسامی شرکت‌کنندگان در رای گیری اگرچه می‌تواند آمار مشارکت حاضران را بالا ببرد اما از آنجا که نمایندگان برای اتخاذ رویکرد منفعلانه راه‌های جایگزینی همچون غیبت و رای ممتنع را نیز دارند، خیلی نمی‌تواند به پویاتر شدن فضای مجلس بینجامد.

شفافیت آرای نمایندگان بهترین راهی است که می‌تواند به پویایی فضای مجلس بینجامد؛ چراکه نماینده را در معرض پاسخگویی قرار داده و او را ملزم می‌کند تا برای دفاع از رای خود به‌کار کارشناسی روی آورده و در رای‌گیری‌ها نیز نظر خودش را مشخص کند. تحقق چنین امری از آنجا که فضای کارشناسی را بر خانه ملت حاکم می‌کند به‌مرور منجر به حذف نمایندگان سیاست‌زده از فضای مجلس شده و به‌مرور ظرفیت‌هایی را وارد بهارستان می‌کند که توانایی موضع‌گیری دقیق و پاسخگویی کارشناسی شده به افکار عمومی را داشته باشند.

قالیباف درحالی با تهدید نمایندگان به شفافیت اسامی افرادی که در رای‌گیری‌ها مشارکت نمی‌کنند، سعی دارد فضای بهارستان را از انفعال خارج کند که پیش از این نهاد تحت امرش طرح شفافیت آرای نمایندگان را رد کرده است.

اینکه مجلس برای شفافیت آرا خود تن به قانون‌نویسی نداده و بدون نوشتن هیچ قانونی قرار است صرفا اسامی افرادی منتشر شود که در رای‌دهی شرکت نمی‌کنند، نشان‌دهنده برخورد متناقض و گزینشی با شفافیت است؛ برخوردی که گاهی منجر به تصویب طرح شفافیت قوای سه‌گانه شده و عملا شفافیت آرا را ذبح می‌کند و گاهی نیز برای راحت‌تر شدن کار هیات‌رئیسه شفافیت اسامی افراد منفعل را جایز می‌داند.»

***

وزیر کشور تغییر معاونت سیاسی خود را تکذیب کرد

احمد وحیدی وزیر کشور در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا در پاسخ به این سوال که زمزمه هایی برای تغییر معاونت سیاسی شما مطرح می‌شود آیا بنایی بر تغییر ایشان دارید؟ گفت: بحث جابه جایی مطرح نیست، معاونت سیاسی وزارت کشور مدتی است کسالت دارند ولی به خاطر کسالت هایش تصور شده که فعالیت ندارند ولی ایشان به کار خود مشغولند ولی حضور شان به علت کسالت ها کم رنگ است.

***

تحلیل باهنر از رفتار سیاسی احمدی‌نژاد

محمرضا باهنر، فعال سیاسی اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با برنا درباره احتمال انتصاب دوباره احمدی نژاد در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «احمدی نژاد حرفهایی که می زند خیلی مطابق با روال عادی سیاسیون کشور نیست.

یک زمانی یک خبرنگار از من پرسید که آقای احمدی نژاداین حرفها راکه می زند هنجارشکنی است این نظام نمی خواهد با او برخورد کند؟ پاسخ این است که بعضی وقتها بعضی از این آقایان دنبال این هستند که جنجال جدید اتفاق بیفتد واصلا دنبال این هستند که بیا من را بگیر و ببر، نظام اسلامی مدبرتر و شجاع تر از این است که بخواهد در بازی یک آدم قرار بگیرد.

خداوند، متعالی بگرداند درجات حضرت امام (ره) را یادم هست مجلس دوم یکی از بزرگان که مرحوم هم شدند، آن زمان حرف پشت سرش بسیار بود و شورای نگهبان هم صلاحیت او را رد کرد، پیام از طرف حاج سید احمد آقا رسید که صلاحیت فلانی را تایید کنید،

این پیام به آقایان شورای نگهبان در آن زمان برخورد و گفتند که چرا ما صلاحیت ایشان را تایید کنیم وقتی که می دانیم ایشان صلاحیت ندارند جمله ای که حضرت آقا فرمودند مضمونش این بود که ایشان در مجلس باشد ضررش کمتر است تا بیرون مجلس و اینگونه اتفاقات هم می افتد.

بعضی وقتها بودن من در مجلس یا مجمع و یا نبودن من در مجلس یک مصلحت کلی تری در آن وجود دارد که ممکن است این را ساده نتوانیم تحلیل کنیم.

اگر فردا اسم 40 نفر را در مجمع تشخیص اعلام کردند و اسم من را خط زدند، این طبیعی است و طلبی نداریم و تشکر داریم که همین سه دوره و چهار دوره بنده را لایق دانستند و اگر فردا اسم فلانی را خط زدند این تحلیل نشود که این آدم بدی بود خط خورد. می خواهم بگویم که آمدن در مجمع و نیامدن در مجمع را ساده تحلیل نکنیم ممکن است یک زمانی مصلحت های بزرگتری وجود داشته باشد...

تحلیل من این است که مجددا ریاست مجمع به آقای آملی سپرده خواهد شد و ایشان به عنوان رئیس مجمع و آقای ذوالقدر هم به عنوان دبیر می مانند.

البته ممکن است یک تغییرات نه خیلی زیاد در اعضای مجمع اتفاق بیفتد و این تغییرات طبیعی است.

مجمع تشخیص نیازمند آدمهای قدرتمند مجرب است وما در مجمع تشخیص سه چهار دیپلمات قدرتمند می خواهیم سه چهار اقتصاد دان و صاحب مکتب نیاز داریم، خلا وجود چند آدم فرهنگی قدرتمند مجرب احساس میشود، اینها اگر به مجمع تشخیص تزریق شوند خوب است.»

***

توضیحات خطیب‌زاده درباره سرنوشت مذاکرات وین

به گزارش ایرنا سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری درخصوص آخرین وضعیت مذاکرات وین گفت: ما همچنان در مسیر دیپلماسی حرکت می کنیم. به رغم تمامی بدعهدی‌های آمریکا و ادامه مسیر ترامپ، این قطار هنوز از ریل خود خارج نشده است. ما الان در این نقطه قرار داریم به خاطر اینکه آمریکا در سال 2018 به صورت یک طرفه و غیرقانونی از برجام خارج شد و فشار حداکثری را اعلام کرد که به تعبیر خودشان به یک شکست مفتضحانه منجر شد.

وی افزود: ما برای یک توافق خوب، پایدار و موثر آمادگی داریم و همه زمینه ها را نیز برای رسیدن به آن آماده می دانیم.

خطیب زاده در پاسخ به سوالی در مورد پیشنهادات ایران به آمریکا قبل از صدور قطعنامه در شورای حکام گفت: همانطور که آقای امیر عبداللهیان گفتند ایران قبل از صدور از قطعنامه تمام تلاشش این بود که مسیر توافق را هموار کند. قبل از اجلاس شورای حکام و صدور قطعنامه، ایران مجدداً تلاش کرد مسیر توافق را هموار کند. تلاش کردیم به‌رغم کارشکنی‌های آمریکا، با ابتکارات خود مسیر مذاکرات را جلو ببریم. قبل از اجلاس شورای حکام، ابتکاری را ارایه کردیم که مورد استقبال آقای بورل نیز قرار گرفت.

وی تاکید کرد: حتی برای اولین‌بار از طریق دو وزیر خارجه دیگر این ابتکار و پیشنهاد ایران منتقل شد و یک بازه زمانی طراحی و نقشه راهی داده شد ولی آمریکا مجدداً تصمیم گرفت تطویل ایجاد کرده و توافق را عقب بیندازد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آمریکا با این برداشت غلط و توهم که اهرم‌سازی می‌کند، به شورای حکام رفت که البته پاسخ ایران قاطع و متناسب بود. الان مسیر همان مسیر دیپلماسی است. یک برهه‌ای مسیر اشتباهی را رفتند و سوءمحاسبه داشتند و پاسخ آن‌ها داده شد. مسیر توافق را از طریق بورل دنبال می‌کنیم.

خطیب زاده همچنین گفت: اگر آمریکا تعهداتش ذیل برجام را انجام بدهد و تحریم ها علیه ملت ایران را لغو کند، براساس ابتکار ایران می‌توانیم توافق را نهایی کنیم.

وی در مورد استعفای آقای باقری گفت: اجازه بدهید در حد شایعات باقی بماند، کلیه اقدامات در وزارت خارجه انجام می‌شود و مذاکره کنندگان ما بی توجه به برخی از شایعات که با هدف ساخته می شود کار خود را می‌کنند. درباره شایعات موضع رسمی گرفتن کمال بی انصافی است.

***

توضیحات رئیس دانشگاه امام حسین درباره شهادت کارمند وزارت دفاع

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان سردار سرتیپ پاسدار حسنی آهنگر فرمانده دانشگاه امام حسین در پنجمین جشنواره علمی سلمان فارسی گفت: حتما باید به قدرت بین المللی برسیم که راهش قدرت علمی است؛ دشمن در جنگ ترکیبی، با جنگ اقتصادی و مقابله با پیشرفت های علم و فناوری علیه ما عمل می کند.

فرمانده دانشگاه امام حسین با اشاره به پدیده مهاجرت نخبگان از کشور اظهار کرد: مهاجرت نخبگان در کشورهای دیگر هم وجود دارد، اما برنامه مهاجرت نخبگان برای آنها درآمد دارد که در ایران عکس این اتفاق میفتد.

حسنی آهنگر با اشاره به شهادت چند روز قبل یکی از کارمندان وزارت دفاع گفت که خطوط تولید ما هدف خرابکاری صنعتی قرار می گیرد؛ شهید وزارت دفاع خودش مورد هدف نبود اما تحت تأثیر یک خرابکاری صنعتی قرار گرفت. باید با روش های هوش مصنوعی از تهدیدها پیشگیری کنیم.

***

روایت خاندوزی از برخورد یک رانت خوار برای جلوگیری از حذف ارز ترجیحی

به گزارش فارس، سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در همایش حکمرانی مردمی در گفتمان عدالت و جمهوریت، اظهار داشت: ما در پایان دهه 1390 به موقعیتی رسیدیم که بسیاری از مناسبات دولتی و عمومی ما به دلایل مختلفی عملکرد قابل دفاعی نداشتند.

وی گفت: دولت سیزدهم در شرایطی که بر سر کار آمد، در نوع نگاه و انتخاب مدیران خود سعی کرد به شیوه‌ای عمل کند که بتواند چاره‌ای جدید و مسیرهای نو برای اقتصاد کشور بیاندیشیم. مسیر نو هم، نیازمند اشخاص جدید بود. انتخاب ستاد اقتصادی دولت این بود که به ثبات اقتصادی کلان نیازمندیم و تا پایان اسفند ماه نیز این سیاست مدنظر بود.

خاندوزی تاکید کرد: جهت گیری به سمت گروهایی بود که از اقتصاد ارتزاق می‌کردند اما منفعتی به جامعه نمی‌رساندند، و تلاش شد این روند را تغیییر دهیم.

خاندوزی افزود: یکی به آقایان وزرا گفته بود محال بود ارز ترجیحی را بردارید ما کلی تلاش نکردیم که شما بیایید بردارید، اما سازوکار به سمت دیگری پیش رفت. ما تلاش‌مان این است که از این چنبره‌ای که اقتصاد ایران دچارش شده بود رها شویم.

وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان داشت: اصل جهت گیری تغییر رویکرد است و مهم‌ترین اصل اقتصادی شدن مردم این است که آن‌های که سفره مردم را به واردات گره زده‌اند کنار بزنند.

وی گفت: اصل این مسیر و رویکرد با یکسری اقدامات پیشینی و پسینی، نه تنها جریان انحصار گر و واردات گر که هر دو باید نقش دیگری ایفا کنند. ما در برخی از جلسات ستاد اقتصادی دولت با آقایان وزرا این صحبت را می کنیم که هر کدام از کارآفرینان می‌توانند کار واردات را انجام دهند و مسیرهای کم هزینه را برای سایر اقدامات دولت پیدا کنیم.

***