«اسرائیل» هر لحظه ممکن است پاسخی مستقیم و کوبنده از ایران دریافت کند
یک کارشناس امور منطقه در ویژهبرنامه المیادین درباره تهدیدهای تلآویو علیه ایران گفت، در صورتی که صهیونیستها تعرضی به ایران در سوریه کنند، در هر لحظه ممکن است پاسخی کوبنده دریافت کنند.
«وفا سرایا» مجری المیادین در این برنامه میزبان «سید مصطفی خوشچشم» تحلیلگر امور سیاسی منطقه و «ملحم ریا» مدیر دفتر شبکه المیادین در تهران بود.
استودیو المیادین - تهران
مجری، در ابتدای بحث با اشاره به تحولات عراق، از توانمندی گروههای عراقی در مقابل حضور آمریکا، پرسید و خوشچشم گفت، تحولاتی که بعد از شهادت قاسم سلیمانی رخ داد، اساس مرحلهای جدید از مقاومت مقابل آمریکا است. حمله ایران به عین الاسد بخش اول این مرحله بود که در نوع خود بیسابقه بود و هیبت آمریکا را شکست. ایران به گروههای مقاومت نشان داد که میتواند پایگاههای آمریکا در منطقه را هدف بگیرد. ایران نوعی توازن نظامی بین خود و آمریکا ایجاد کرد که باید بدقت بررسی شود اما اقدامات محور مقاومت هنوز آغاز نشده است و نشانهها میگوید که در ماههای آینده آغاز خواهد شد. به نظرم بعد از تحولات ادلب، ما باید شاهد مقابله وسیع و فراگیر محور مقاومت با آمریکا خواهیم باشیم تا کاملا از منطقه اخراج شود.
سرایا از ریا از پرسید که وضعیت عراق پیچیدگیهای سیاسی و نظامی خاص خود را دارد و مثل ایران نیست. برخی از گروههای مقاومت مثل شیخ قیس الخزعلی (رهبر گروه عصائب اهل الحق) فاش کردند که سیاسیون فشارهای زیادی بر گروهها آوردهاند تا مانع گروههای مقاومت از پاسخ دادن به آمریکا شوند. آیا جنگ فرسایشی آغاز شده است؟. ملحم ریا گفت، زمانیکه شیخ اکرم الکعبی دبیر کل گروه نجباء به این شکل اعلام میکند که مقاومت عراق از حالت دفاع به وضعیت هجومی تغییر وضعیت داده، این امر خیلی مهم است. چرا که نشانه این است که گروههای مقاومت، جنگ فرسایشی را شروع کرده یا بزودی زود، آغاز خواهند کرد. بخصوص اینکه بروشنی این را اعلام کردهاند. به هر حال، هنوز به نظر نمیرسد که «ساعت صفر» فرا رسیده باشد اما شمارش معکوس برای آن آغاز شده است.
ریا گفت: اما در خصوص نشانهها باید به سخنان سرتیپ فدوی بازگردیم که گفت، آن تواناییهایی که ایران دارد، گروههای مقاومت هم دارند. برای درک این موضوع هم باید چند سال به عقب و به زمان مبارزه با تروریسم در عراق و سوریه بازگردیم. این گروهها به فناوریهای نوین دست پیدا کردهاند تا جایی که موفق شدند داعش را نابود کنند. شاید باید بیشتر به زمان پیشتر، بازگردیم، به جنگ تموز [سیوسهروزه] در سال 2006 که توانمندی مقاومت لبنان، توان موشکی خوبی بود و الان این توانمندی متراکم شده است. موشکهای نقطهزنی که مقاومت اعلام کرد که به دست آورده و همچنین مقاومت فلسطین که فناوری موشکی بالایی دارد که میتواند تلآویو را هدف بگیرد. همچنین پهپادهایی که گروههای مقاومت در منطقه استفاده کرده و فناوری نوینی دارد. در نتیجه توانی که ایران دارد، عملا به گروههای مقاومت منتقل شده و شاید در جنگ فرسایشی [علیه آمریکا] به کار گرفته شود. در حقیقت صحبت آقای اکرم الکعبی روشن است که گروههای عراقی اصرار دارند وارد این جنگ فرسایشی شوند و برنامهریزی برای این امر آغاز شده است.
اسرائیل هر لحظه ممکن است پاسخی کوبنده بگیرد
مجری المیادین گفت، توانمندیهای ایران بخصوص اسرائیل را نگران کرده است. بنیامین نتانیاهو در گفتوگو با رادیو حیفا اعلام کرده است که دنبال ائتلافی آمریکایی اسرائیلی عربی برای مقابله با ایران است. او گفته که ایران تهدید اول برای اسرائیل به شمار میرود. آیا این تهدیدها واقعی است یا از روی ضعف است؟. خوشچشم در پاسخ گفت، آقای نتانیاهو به دور از طرحهای آمریکاست. او تلاش میکند که کشورهای عربی را مقابل ایران قرار بدهد اما تا الان شکست خورده است. نتانیاهو در حال افزایش دادن تنش است تا خود را در سطح بالای قدرت در اسرائیل نگاه دارد. نتانیاهو میخواهد خود را نوک پیکان جنگ با ایران وانمود کند تا خود را در قدرت نگاه دارد. اما در خصوص سوریه که اسرائیل حملاتی به آن میکند، در حقیقت دنبال باز کردن جبههای جدید برای بر هم زدن تمرکز ایران هستند تا از طرفی هم روحیه و کمکی به تروریستها داده باشند. محور مقاومت همان راهبرد دفاعی را استفاده میکند که ایران در پیش گرفته است و آن کسب پیروزی مرحلهای و مرحلهبه مرحله یا تاکتیک موزاییکی است. به این ترتیب شما میتوانید ببینید که اسرائیل در محاصره گروههای مقاومت است و تلاش میکند این را بشکند. تا الان ایران تلاش کرده که هدف راهبردیاش را دنبال کند و آن مبارزه با تروریسم است و اجازه ندهد که اسرائیل این هدف را دور کند. اما اسرائیل نباید مطمئن باشد که ایران هیچ پاسخی نمیدهد و ممکن است در هر لحظه با پاسخ کوبندهای روبهرو شود. اسرائیل الان در حال قمار کردن است و در هر لحظهای ممکن است که ایران یا محور مقاومت پاسخی مستقیم به آن بدهد. فراموش نکنیم که خیلی از حملات اسرائیل به سوریه را به شکل غیرمستقیم پاسخ دادهاند. فکر میکنم که در حمله به غزه، اسرائیل طی یک هفته هدف نزدیک به چهل پنجاه فروند موشک قرار گرفت. این قمار نتانیاهو ممکن است در هر لحظه، به فاجعهای علیه اسرائیل تبدیل شود.
ملحم ریا نیز در پاسخ به سوالی درباره تهدیدها و تجاوزهای اسرائیل در سوریه و اینکه آیا ایران احتمال این رویارویی مستقیم را در نظر گرفته است یا خیر و اگر ایران بخواهد پاسخ بدهد آیا از داخل خاک سوریه پاسخ خواهد داد، گفت، طبیعتا ایران این احتمال را در نظر دارد. در سوریه یا نقاط دیگر، وزارت امور خارجه روز پنجشنبه اعلام کرد که اگر نیروهای ایرانی در سوریه هدف تجاوز اسرائیل قرار بگیرند، ایران قاطعانه و محکم پاسخ خواهد داد. ایران در مرحله آتی شاید دیگر نتواند مثل مراحل قبلی با صبر و شکیبایی با تجاوزهای اسرائیل برخورد کند. اسرائیل در سالهای اخیر تلاش کرده از طریق حملات به نقاطی در سوریه، اذهان را از کارزار اصلی که مبارزه با تروریسم است، منحرف کند و مستقیم یا غیرمستقیم گروههای تروریستی را حمایت کند. اما اسرائیل اصلا خواستار حضور نیروهای ایران در سوریه نیست چون حضور آنها خطری بزرگ برای موجودیت اسرائیل است. ایران به خودی خود به عنوان قدرتی موشکی و نظامی بزرگ در منطقه که چند هزار کیلومتر با اسرائیل فاصله دارد، خطر محسوب میشود حال حساب کنید که اگر این جمهوری اسلامی در سوریه و در مرز با فلسطین اشغالی هم باشد. الان مرحله متفاوتی است و ایران هم در مقابل هیچ تجاوزی دیگر ساکت نخواهد ماند و شاید پاسخ غیرمستقیم داده شود اما الان دیگر احتمال پاسخ مستقیم هم وجود دارد.