یک‌شنبه 7 بهمن 1403

اندیشکده های عرب: موساد فخری زاده را هدف ایده آل برای ترور می دانست

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اندیشکده های عرب: موساد فخری زاده را هدف ایده آل برای ترور می دانست

تهران - ایرنا - تحلیل‌ها و اظهارنظرها درشبکه های تحلیلی و اندیشکده های عرب حاکی است: رژیم صهیونیستی در ترور شهید محسن فخری‌زاده رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع نقش آشکاری داشته است و این رژیم از مدت‌ها پیش برای ترور شهید فخری‌زاده که آن را ایده آل می دانست، برنامه ریزی کرده بود.

به گزارش ایرنا، «محسن فخری زاده» رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران، عصر روز جمعه 7 آذرماه در یک حمله تروریستی در منطقه آبسرد دماوند به شهادت رسید. «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در نخستین واکنش خود پس از انتشار خبر ترور شهید فخری زاده، در توییتی نوشت: تروریست‌ها یکی از دانشمندان برجسته ایرانی را ترور کردند. این عمل بزدلانه که شواهد جدی از نقش اسرائیل در آن دیده می‌شود، نشان‌دهنده جنگ‌طلبی از سر بیچارگی مرتکبین آن است. روزنامه «نیویورک تایمز» هم ساعاتی پس از این ترور با انتشار گزارشی به نقل از 3 مقام امنیتی مدعی شد که رژیم صهیونیستی پشت پرده ترور دانشمند ایرانی بوده است.

«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم دقایقی پس از وقوع این اقدام تروریستی واکنشی تحریک‌آمیز نشان داد. او در صفحه تلگرامی خود نوشت: می‌خواهم لیست کارهایی را که این هفته انجام داده‌ام، با شما به اشتراک بگذارم، البته لیست کوچکی است و نمی‌خواهم شما را از همه این کارها مطلع کنم. ولی می‌خواهم به شما بگویم که یک چیزی در خاورمیانه به راه افتاده و دوره پر تنشی در پیش خواهیم داشت. شنبه خوبی داشته باشید.

با توجه به نشانه‌هایی که از سوی نتانیاهو به صورت رسمی مخابره شده است و با نگاهی به اظهار نظر برخی تحلیلگران صهیونیست و اقدامات گذشته این رژیم در برنامه‌ریزی برای ترور دیگر شکی باقی نمی‌ماند که تل‌آویو در ترور شهید فخری‌زاده دانشمند ایران نقش داشته است.

 نقش رژیم صهیونیستی در ترور شهید فخری‌زاده

بسیاری از تحلیل‌ها و اظهارنظرها نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی در ترور شهید فخری‌زاده دانشمند ایرانی نقش آشکاری داشته است. پیش از این بارها نام شهید فخری‌زاده در محافل مختلف رژیم صهیونیستی مطرح شده است. نتانیاهو نخست وزیر این رژیم در سال 2018 گفت نام فخری‌زاده را به یاد داشته باشید. این موضوع بدون تردید نشان می‌دهد که شهید فخری‌زاده در راس اولویت‌های رژیم اشغالگر قرار داشته است و موساد همه تحرک‌های وی را زیر نظر داشته تا فرصتی مناسب فراهم شود.

به نوشته شبکه تحلیلی «المنار» لبنان، «آلون بن دیوید» تحلیلگر نظامی رژیم صهیونیستی گفته است به نظر می‌رسد اسرائیل و آمریکا از زمان باقی مانده از دوران ریاست جمهوری ترامپ برای این ترور استفاده کرده‌اند. «رونی دانییل» تحلیلگر مسائل نظامی رژیم صهیونیستی هم گفت هنگامی که نتانیاهو در نام بردن از مسوولان هسته‌ای ایران از فخری‌زاده نام می‌برد این موضوع سبب می‌شود که ما متهم باشیم. ما باید از این موضوع بترسیم و به آن افتخار نکنیم.

بر پایه گزارش المنار، «رونین برگمن» کارشناس مسائل استخباراتی رژیم صهیونیستی هم گفت: «برای رسیدن به فخری‌زاده تلاش بسیاری کرده و بحث و جدال‌های بسیار مهمی در میان فرماندهان موساد در این زمینه صورت گرفته است و آنان گفته اند که در این زمینه دام وجود دارد و آنها می‌دانند که ما می‌آییم. اگر ببینید که گشتی‌های پلیس چگونه در اطراف منزل وی پراکنده شده‌اند چگونه از ما می‌خواهید که این اقدام را انجام دهیم در حالی که این موضوع ساده‌ای نیست. «اولمرت» یکی از مسوولان موساد در این زمینه دیدگاه «دغان» یکی دیگر از مسوولان موساد را درباره چگونگی دست‌زدن به ترور می‌پذیرید. اما او در ادامه تماس برقرار می‌کند و می‌گوید نظرش عوض و عملیات لغو شده است و دغان به اتاق عملیاتی که ماموریت ترور را مدیریت می‌کند وارد می‌شود و به ناظر این موضوع می‌گوید عملیات را لغو کردم.»

«فاطمه الصمادی» تحلیلگر اردنی تبار اندیشکده «الجزیره» قطر هم نوشت اسم شهید فخری‌زاده بارها در گزارش‌های رژیم اسرائیل و اظهارات نتانیاهو و همچنین گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وارد شده است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها درخواست کرده است که با او دیدار داشته باشد، اما ایران با این موضوع موافقت نکرد. علت تمرکز بسیار بر روی فخری‌زاده از سوی غربی‌ها و رژیم اسرائیل این بود که آنها ادعا می‌کردند فخری‌زاده به دنبال توسعه بعد نظامی برنامه هسته‌ای ایران است. گزارش‌های نشریه «فارین پالیسی» هم نشان می‌دهد که فخری‌زاده جز 500 دانشمند برتر جهانی بوده است. بیانیه‌های رسمی در ایران هم نشان می‌دهد که او در توسعه سیستم دفاعی ایران نقش آشکار و بارزی داشته است. به نظر می‌رسد دشمن مدت‌ها در کمین شهید فخری‌زاده بود. وی بارها هدف ترور قرار گرفت، اما این ترورها نافرجام بود. روزنامه عبری زبان «معاریو» در این زمینه می‌نویسد طی 11 سال گذشته همواره او در اولویت هدف‌ها قرار گرفته بود و دستگاه‌های اطلاعاتی اسرائیل تلاش می‌کردند از امور و برنامه روزانه وی و نقاط ضعف وی آگاهی به دست آورند. حتی گفته شده است که طرح ترور او به عنوان دامی بود که ایران به واسطه آن برخی از مزدوران موساد را شکار کرده است.

شبکه تحلیلی الجزیره قطر هم نوشت: پس از اینکه مقامات ایران، تل‌آویو را عامل ترور شهید فخری‌زاده معرفی کردند «جدعون لوی» در گزارشی در روزنامه عبری زبان «هاآرتض» به این موضوع اشاره کرد که هیچ کشوری در جهان مخالفان سیاسی خود را مانند اسرائیل ترور نمی‌کند. در این گزارش که با عنوان «از بین بردن؛ افتحار اسرائیل» منتشر شده است جدعون لوی می‌نویسد از سال 2000 میلادی اسرائیل فعالان سیاسی فلسطین را ترور کرده است و همچنین 12 دانشمند ایرانی ترور شده‌اند که بیشتر آنان به دست اسرائیل ترور شده‌اند. او می نویسد افتخار نتانیاهو و خنده‌های خبیثانه وی پس از ترور فخری‌زاده در تهران و اینکه وی اعلام کند که دستاوردهای این هفته وی بزرگ بود نشان می‌دهد که اسرائیل بر این ادعا است که هرکاری می‌تواند انجام دهد.

اندیشکده تحلیل سیاست‌های ایرانی «العربی» مصر در گزارشی به قلم «محمد خیری» نوشت: پس از ترور شهید فخری‌زاده بوق دستگاه استخباراتی رژیم اسرائیل به صدا درآمد تا به نوعی ثابت کند که تل‌آویو در این ترور نقش داشته است. «ایدی کوهن» روزنامه نگار اسرائیلی وابسته به موساد در صفحه توییتر خود به تعریف و تمجید از این رویداد پرداخت. او ادعا کرد که این رویداد، تلاشی از سوی تل‌آویو برای حمایت از امنیت ملی خود در برابر خطرات ایران در منطقه و جلوگیری از هرگونه تلاش و تحول گسترده در برنامه هسته‌ای ایران است.

برپایه گزارش اندیشکده «المستقبل» عراق، «یوسی ملمن» روزنامه نگار اسرائیلی هم در صحفه توییتر خود آورده است موساد عامل این ترور است و فخری‌زاده سال‌ها است که به هدف ایده‌آل موساد تبدیل شده بود.

«حسناء نصر الحسین» تحلیلگر مسائل سیاسی در روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» نوشت یک فرضیه که نشان می‌دهد ترور دانشمند ایرانی با همکاری و هماهنگی آمریکا، رژیم اسرائیل و عربستان سعودی صورت گرفته است نشست اخیر سه جانبه «بن سلمان»، «پمپئو» و نتانیاهو در شهر «نیوم» عربستان است. این نشست به طور ویژه یک نشست امنیتی ضد ایرانی بود که نتیجه‌اش ترور شهید فخری‌زاده است.

کشورهای عربی و لزوم در نظر گرفتن ملاحظاتی چند در موضع‌گیری درباره ترور شهید فخری‌زاده

ترور شهید فخری‌زاده دانشمند ایرانی طی روزهای گذشته هیاهوی گسترده‌ای را در میان شهروندان کشورهای عربی به همراه داشت. موضوع شگفت‌آور این است با وجود متهم شدن رژیم اسرائیل در این جنایت بازهم برخی کشورهای عربی از تایید و حمایت از این جنایت اسرائیل در ترور دانشمند مسلمان ایرانی پروایی ندارند.

«محمد عایش» تحلیلگر فلسطینی در روزنامه «القدس العربی» نوشت: ترور شهید فخری‌زاده یک جنایت تروریستی تمام عیار است. درست بودن اتهام‌های ایران درباره نقش اسرائیل در این جنایت نشان می‌دهد که ما با تروریسم دولتی منظمی روبرو هستیم که باید محکوم شود. با چشم‌پوشی از اینکه قربانی این ترور چه کسی از است و چه کشوری هدف قرار گرفته است با توجه به اینکه ایران برنامه هسته‌ای خود را در چارچوب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش می‌برد ترور این دانشمند ایرانی نشان دهنده نادیده گرفتن حقوق بین‌الملل و حقوق بشر و دخالت در امور دیگر کشورها است. از زمان حضور رژیم اشغالگر در منطقه عربی ما، مردم جهان عرب بزرگ‌ترین قربانیان این سیاست بودند.

او افزود: در موضع کشورهای عربی درباره ترور شهید فخری‌زاده باید ملاحظاتی را در نظر داشت. نخست اینکه مخالف با سیاست‌های ایران در منطقه نباید توجیهی برای تایید ترور خارجی در ایران باشد. زیرا پذیریش این موضوع سبب خواهد شد که در مرحله بعد خود ما هم هدف قرار گیریم. رژیم اشغالگر تهدید اساسی و مستقیم برای امنیت ملی کشورهای عربی است. به عنوان مثال عراق هنوز هم تاوان حمله رژیم اشغالگر به تاسیسات هسته‌ای خود را پس می‌دهد. دوم اینکه تایید و حمایت از جنایت ترور شهید فخری‌زاده در ایران توجیه و تایید کردن سیاست تروری است که رژیم اشغالگر دنبال می‌کند. تاوان تایید این سیاست را مردم جهان عرب پرداخته و خواهند پرداخت و شهیدانی مثل «ودیع حداد» در عراق، «غسان کنفانی» در لبنان و... نمونه‌ای از قربانیان این سیاست هستند. سوم اینکه کشورهای عربی باید این موضوع را به یاد داشته باشند که رژیم اشغالگر با ترور شهید فخری‌زاده به دنبال پیروزی برای مردم سوریه، عراق و... و. نیست. همچنین آمریکا با ترور سردار «سلیمانی» به دنبال پیروزی برای مردم جهان عرب نبود. کسی که فکر کند که کشورهای عربی از این جنایت‌ها سود می‌برند در توهم به سر می‌برد. واشنگتن و تل‌آویو با این اقدامات به دنبال سلطه‌گری بر منطقه و تحقق منافع خود هستند. این جنایت‌های آنان به سود مردم جهان عرب نیست. بلکه هدف آنها بر هم زدن امنیت کشورهای عربی و تضعیف کشورهای منطقه و عقب نگه داشتن این کشورها هستند. در پایان باید گفت که جنایت ترور شهید فخری‌زاده باید محکوم شود و هیچ توجیهی برای تایید اقدامات رژیم اشغالگر وجود ندارد. هر کشور عربی که به دنبال رسیدن به آزادی، استقلال است نباید خصومت ورزی‌های رژیم اشغالگر را که ایران، سوریه و لبنان را هدف قرار می‌گیرد تایید کنند. حتی با وجود مخالفت با سیاست‌های این کشورها هم نباید جنایت‌های رژیم اشغالگر را در منطقه تایید کرد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*