بروز تقاضای سرسامآور بعد از پایان کرونا / بی توجهی به تولید، ایران را از بازارهای جهانی حذف میکند
محسن زنگنه گفت: کرونا باعث عدم حضور اجتماعی مردم در جامعه شد بنابراین تقاضا پایین می آید، به این حالت فریز اقتصادی گویند که در آن خرید و فروش در بازار به حداقل ممکن می رسد. پیش بینی می شود که در ماه خرداد یک هجمه بزرگی از تقاضا را داشته باشیم.
محسن زنگنه منتخب مردم مشهد در مجلس یازدهم در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا با اشاره به نامه تعدادی از منتخبان مجلس یازدهم به رهبر انقلاب در حمایت از شعار سال و اقدامات لازم برای تحقق آن اظهار کرد: 217 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نامه ای را با عنوان «تحقق جهش تولید» برای حمایت از این راهبرد اقتصادی به رهبر معظم انقلاب تقدیم کردند. مفاد این نامه که همگی به برنامه های اقتصادی مجلس یازدهم اشاره دارد، باعث شد تا یک انسجام درونی در مجلس برای ریشه یابی بهتر بحران های اقتصادی شکل گیرد. تمام پیشنهادات در این نامه به صورت جامع و کلی در قالب تحقق شعار سال که جهش تولید است به رهبر انقلاب ارائه شد.
برنامه اقتصادی مجلس یازدهم تحت تاثیر ویروس کرونا خواهد بود
وی علاوه بر مسائل مطرح شده در نامه ارسالی به رهبر معظم انقلاب در خصوص اقدامات لازم برای حل مشکلات اقتصادی که می تواند از کارهای اولیه مجلس یازدهم در سال 99 باشد اظهار کرد: اقتصاد ایران با وجود تحریم ها در شرایط ویژه ای قرار دارد. برنامه های اقتصادی در مجلس یازدهم قطعا تحت تاثیر ویروس کرونا قرار خواهد گرفت و یکسری از کارها به دلیل شیوع این بیماری به تعویق خواهد افتاد. علی ایحال مجلس یازدهم باید هرچه سریعتر برای حفظ اصناف و بازار که بخاطر این بیماری دچار آسیب شده اند اقدامات لازم را انجام دهد و بخشی از بودجه 99 را به این مهم اختصاص یابد.
وی افزود: قطع شدن اقتصاد ایران با دنیا شرایط خاصی را ایجاد کرده است و نوسان در قیمت ها در اقتصاد هر کشوری به شرایط داخلی آن ها بستگی دارد چراکه عملا اقتصاد در سطح بین الملل وجود ندارد و همه کشور ها درگیر مسائل داخلی خود هستند. در برهه ای که اقتصاد دنیا تحت تاثیر ویروس کرونا گرفته، ایران کمترین آسیب را در این بین می بیند چراکه اقتصاد ایران کمترین ارتباط را با بازارهای اروپا یا آمریکا دارد و ما بیشتر کنش های سیاسی را با کشور های منطقه داریم لذا بیشترین صادارت به کشور های حوزه خلیج فارس و آسیای غربی شکل می گیرد. پس تاثیرات اقتصاد جهان خصوصا اروپا با شدت گرفتن این بیماری، بیشتر از 3 درصد نخواهد بود.
استفاده از بازار سرمایه برای جبران کمبود نقدینگی در کشور
این نماینده با اشاره به تاثیر گذاری ویروس کرونا در اقتصاد کشور که موجب تعطیلی برخی مشاغل شده است، گفت: کرونا باعث عدم حضور اجتماعی مردم در جامعه شد بنابراین تقاضا پایین می آید، به این حالت فریز اقتصادی گویند که در آن خرید و فروش در بازار به حداقل ممکن می رسد. پیش بینی می شود که در ماه خرداد یک هجمه بزرگی از تقاضا را داشته باشیم. اقدامات مجلس می تواند به گونه ای باشد تا با قوانین به دولت در این برهه حساس که کمبود نقدینگی، شرکت های تولیدی را تحدید می کند، یاری رساند.
زنگنه عنوان کرد: علاوه بر تسهیلات بانکی که دولت میزان آن را 75 هزار میلیارد تومان تعیین کرده است، استفاده از ظرفیت بازار سرمایه است. شکر خدا بازار سرمایه توانسته است شرایطی ایجاد کند که بخشی از کمبود نقدینگی درکشور را حل کند. البته بخشی از این ظرفیت حباب است اما می توان از بازار سرمایه برای آرامش فضای کسب و کار در خرداد ماه که تقاضا زیاده می شود، استفاده کرد.
ورود شرکت ها به بورس و فرابورس آسان شود
وی با اشاره به اصلاح ساختار قوانین که از اولین اقدامات مجلس یازدهم به شمار می رود خاطر نشان کرد: ورود مجلس برای استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه می تواند کمبود نقدینگی دولت را جبران کند. اقدامات مجلس در جهت اصلاح قوانین باید به گونه ای باشد تا شرایط اجرای آن ها سریعتر انجام گیرد این اقدامات عبارت است از؛ اولا ورود شرکت ها به بورس و فرابورس آسان شود، به عنوان مثال اگر شرکتی بخواهد به سالن اصلی بورس ورود کند باید سرمایه قابل توجهی داشته باشد که متاسفانه همه تولید کنندگان نوپا چنین شرایطی را ندارند لذا این قوانین سخت گیرانه است و باید تغییر کند.
حباب زایی در اقتصاد به دلیل ازدیاد دارایی های بانک ها
این نماینده با اشاره به کسری بودجه 99 که دولت را با مشکل مواجه کرده است اظهار کرد: از دیگر اقدامات مجلس شورای اسلامی جدا از نامه ارسال شده نمایندگان به رهبری، اصلاح بودجه 99 است. دولت برای جبران کسری بودجه خود باید سهام شرکت های خود را که قیمت آن ها بالارفته به مرحله فروش برساند تا با درآمد آن ها مشکل کسری بودجه را حل کند. مجلس هم طبق برنامه توسعه ششم می تواند دولت را مکلف کند تا سهام شرکت های خود را در بورس به فروش برساند.
وی با بیان اینکه بانک ها با تملک سرمایه خود در بازار ها باعث حباب زایی و اختلال در برخی نقاط اقتصادی کشور شده اند افزود: مجلس دهم به دلیل عدم نظارت در برخی بخش های اقتصادی که یکی از آن ها به بانک ها مربوط می شود، ازدیاد تملک سرمایه آن ها است که باعث به وجود آمدن قیمت های غیر واقعی در بورس شده است. یکی از اقدامات اساسی مجلس یازدهم، رسیدگی به ترازنامه مالی بانک ها محسوب می شود تا با شناسایی دارایی ها، بانک ها در برخی نقاط و جریان های اقتصادی محدود کند.
حذف دلار از مبادلات تجاری ایران
زنگنه با اشاره به نحوه عملکرد دولت در خصوص مسائل اقتصادی که 90 درصد این مشکلات به داخل کشور منتهی می شود اظهار کرد: گره زدن اقتصاد به دلار و مسائل امور خارجه، طبیعیست که کشور را نیازمند به غیر می کند یعنی تاثیرات اقتصاد بین الملل بیش از پیش به اقتصاد داخلی اثر می گذارد لذا باید دولت نگاه خود را در مسائل اقتصادی تغییر دهد. به عنوان مثال دولت باید از واردات کالاهایی که نمونه داخلی آن در کشور وجود دارد، پرهیز کند و خود به عنوان یک مصرف کننده بزرگ از مصرف کالاهای وارداتی به شدت دوری کند. تجارت ایران به حوزه غرب آسیا و آسیای شرقی معطوف می شود و اقتصاد ایران با اروپا و آمریکا چیزی درحدود 4 درصد با اقتصاد این کشور ها اصطکاک دارد و صرف نظر کردن از مبادلات تجاری با این کشور ها آسیبی به کشور نمی رساند.
وی افزود: ایران می تواند به دنبال حذف دلار در مبادلات تجاری خود باشد. کشور هایی مثل عراق، چین، امارات و سیل عظیمی از کشور های آسیایی که همگی به دنبال رهایی از تجارت با ارز دلار هستند، دولت و مجلس می توانند تمهیداتی را در این خصوص بیاندیشند. چین یکی از کشور های بزرگی است که بیشترین مبادلات تجاری را با ایران دارد و چندی پیش مسئولین این کشور از مبادلات تجاری خود با ارزهایی غیر از دلار استقبال کردند.
بی توجهی به تولید، ایران را از بازارهای جهانی حذف میکند
این نماینده که از مدافعین اقتصاد مقاومتی محسوب می شود، این راهبرد استراتژیک در اقتصاد را به عنوان یک برنامه کارآمد برای اقتصاد ایران می داند و در این خصوص می گوید: اقتصاد مقاومتی برنامه ای است که کشور های پیشرفته برای توسعه کشور خود در مسائل اقتصادی از آن پیروی می کنند لذا ایران هم برای پیشرفت در حوزه های مختلف اقتصادی خود باید در این وادی قدم بردارد.
زنگنه همچنین گفت: تولیدات کشاورزی ایران در حال حاضر در حداقل است درصورتی که این تولیدات باید 10 برابر شود. محصولاتی اعم از زعفران، پسته، فرش ازجمله کالاهایی هستند که ایران در تولیدات آن در جهان به عنوان یک برند شناخته می شود اما متاسفانه اقبال کمی به آن می شود و همواره با عدم توجه مسئولین همراه است. ایران در صادارت محصولات خود کوتاهی کرده است و ممکن است بازارهای جهانی را از دست بدهد که نپرداختن و کم ارزش شمردن آن از طرف دولت ها موجب خروج ایران از بازار جهانی می شود.
انتهای پیام / ب