دوشنبه 1 بهمن 1403

بلندترین گلدان بیابانی جهان در ایران و رونمایی از نسخه خطی شاهنامه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بلندترین گلدان بیابانی جهان در ایران و رونمایی از نسخه خطی شاهنامه

تهران - ایرنا - مدیر پایگاه جهانی بیابان لوت گفت: محققان و پژوهشگران در بیابان لوت، از آثار ثبت شده ایران در فهرست جهانی یونسکو، موفق به کشف و ثبت بلندترین گلدان بیابانی (نبکا) جهان به ارتفاع 21 متر شدند. خبر دیگر این که برای نخستین بار یک نسخه خطی از شاهنامه در کاخ گلستان رونمایی می‌شود.

نبکاهایی که در زمان ثبت جهانی بیابان لوت در سال 1395 (2016) ثبت و معرفی شدند 11 تا 12متر ارتفاع داشتند، این نبکاها همان زمان هم به عنوان یکی از نبکاهای بلند جهان محسوب می‌شدند که الان بر اساس تحقیق و پژوهش میدانی محققان در منطقه لوت، گلدان بیابانی (نبکا) با ارتفاع 21 متر شناسایی شده که بلندترین نبکای جهان است.

رونمایی از نسخه خطی شاهنامه فردوسی در کاخ گلستان

آفرین امامی مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان از رونمایی مجازی نسخه خطی ارزشمند شاهنامه فردوسی عصر چهارشنبه 21 مهرماه 1400 خبر داد.

وی گفت: کاخ گلستان به مناسبت هفته کودک با محوریت میراث‌فرهنگی و هویت ملی، از نسخه خطی شاهنامه فردوسی برای نخستین بار رونمایی می‌کند.

مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان افزود: شاهنامه خطی به شماره 2250 محفوظ در کتابخانه سلطنتی کاخ گلستان به ابعاد رحلی (22 در 37 سانتی‌متر) بوده و خط این نسخه ارزشمند، نستعلیق یک دانگ با کتابت جلی است.

او تصریح کرد: این نسخه فاقد رقم کاتب و تاریخ است اما با این وجود رقم میرزا صالح خوشنویس تشخیص داده شده است و با بررسی 43 مجلس مینیاتورهای آب و رنگ، طرح و سبک آن‌ها، این نسخه احتمالا در اواخر صفوی نوشته شده است.

امامی گفت: این شاهنامه وزین خطی دارای یک سرلوح مذهب مرصع با طرح ممتاز است که به سفیداب تحریر شده و دارای 1221 صفحه و هر صفحه در چهار ستون تنظیم شده است. همچنین جلد نسخه مقوای روغنی مذهب و منقش به دو مجلس از نگاره‌های رزمی شاهنامه است.

کشف و ثبت بلندترین گلدان بیابانی جهان به ارتفاع 21 متر در بیابان لوت

مدیر پایگاه جهانی بیابان لوت گفت: محققان و پژوهشگران در بیابان لوت که از آثار ثبت شده ایران در فهرست جهانی یونسکوست، موفق به کشف و ثبت بلندترین گلدان بیابانی (نبکا) جهان به ارتفاع 21 متر شدند.

مهران مقصودی گفت: نبکاهایی که در زمان ثبت جهانی بیابان لوت در سال 1395 (2016) ثبت و معرفی شدند 11 تا 12متر ارتفاع داشتند. این نبکاها همان زمان هم یکی از نبکاهای بلند جهان محسوب می‌شدند که بر اساس تحقیق و پژوهش میدانی محققان در منطقه لوت، اکنون گلدان بیابانی (نبکا) با ارتفاع 21 متر شناسایی شده که بلندترین نبکای جهان است.

مدیر پایگاه جهانی بیابان لوت افزود: در این سال‌ها نبکاهایی در چین و برخی از مناطق بیابانی جهان اعلام شده بود که از نبکاهای لوت بلندتر بودند، اما با این شناسایی و ثبت، بلندترین نبکای جهان در بیابان لوت قرار دارد؛ نتیجه این تحقیق میدانی و کشف در قالب مقاله علمی با جزییات به صورت رسمی در منابع معتبر علمی هم اعلام شده است.

هنرمندان انگشترسازی قم تسهیلات اشتغال دریافت می‌کنند

علیرضا ارجمندی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قم از پرداخت تسهیلات به هنرمندان انگشترساز در این استان خبر داد.

ارجمندی در دومین جلسه کمیته سیاست‌گذاری شهر ملی انگشتر به ریاست مهرداد غضنفری معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری قم، اظهار کرد: در راستای توسعه خوشه انگشتر و رونق کسب و کار، به هنرمندان انگشترساز قم تسهیلات پرداخت می‌شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قم با اشاره به ثبت شهر قم به عنوان شهر ملی انگشتر، ادامه داد: این ظرفیت در قم وجود دارد که با اختصاص زمین، شاهد احداث شهرک تخصصی انگشتر باشیم.

ارجمندی با بیان این که نشانه‌های شهر ملی انگشتر باید برای شهروندان و زائرانی که به این شهر سفر می‌کنند، مشخص و هویدا باشد، ادامه داد: نصب المان یا نمادهای شهری در نقاط پردرد شهری و زائرپذیر از دیگر برنامه‌های کمیته شهر ملی انگشتر است.

تبدیل 5 مجموعه تاریخی و فرهنگی کشور به خانه خلاق صنایع‌دستی

مدیرعامل صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی‌وفرهنگی، از راه‌اندازی خانه‌های خلاق در پنج مجموعه تاریخی در سراسر کشور خبر داد.

هادی میرزایی با اشاره به نتایج نهایی آخرین فراخوان عمومی بناهای تاریخی و فرهنگی که مهرماه سال جاری اعلام شد، بیان کرد: حمام حاج شهباز خان (استان کرمانشاه)، عمارت مشیر دیوان (استان کردستان)، خانه زعیم ابوئی (استان سیستان و بلوچستان)، خانه نجفی و عمارت حاج رئیس (استان بوشهر) پنج مجموعه تاریخی هستند که مدیریت بهره‌برداری آن‌ها در آخرین فراخوان عمومی این صندوق با کاربری خانه خلاق به سرمایه‌گذار بخش خصوصی سپرده شد.

او افزود: علاوه بر مأموریت احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی، حمایت، توسعه و ترویج صنایع‌دستی، تشویق و تکریم هنرمندان، پیشکسوتان و فعالان بخش صنایع‌دستی و فرش دستباف نیز به مأموریت‌های این صندوق اضافه شده که تعریف کاربری خانه خلاق برای بناهای تاریخی در همین راستا بوده است.

کاروانسرای مرنجاب در مسیر جهانی شدن قرار گرفته است

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آران و بیدگل با اشاره به نامزدی کاروانسرای مرنجاب برای ثبت در میراث جهانی و بازدید نهایی ارزیابان سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) گفت: این کاروانسرا در مسیر جهانی شدن قرار گرفته است.

 حسام مهدی مصری نماینده یونسکو با همراهی محمدحسن طالبیان مشاور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جمعی از مسوولان آران و بیدگل با هدف ارزیابی نهایی کاروانسرای مرنجاب برای ثبت جهانی بازدید کردند.

سیدحسین چاکری در حاشیه بازدید ارزیابان یونسکو از کاروانسرای مرنجاب در گفت و گو با ایرنا افزود: پرونده این کاروانسرای تاریخی به عنوان اثری دارای شرایط ثبت جهانی در حال تکمیل و ارسال به یونسکو است.

وی با بیان اینکه کاروانسرای مرنجاب ظرفیتی بی‌نظیر در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی ایران محسوب می‌شود، ادامه داد: ارزیابان یونسکو عصر دوشنبه (19 مهر) از این کاروانسرا بازدید و مستندهای این اثر را بررسی کردند تا پس از تایید نهایی، طی 6 ماه آینده این کاروانسرا ثبت جهانی شود.

صندوق چوبی قرن نهمی در امامزاده روستای پرور مهدیشهر مرمت شد

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان گفت: صندوق چوبی امامزاده تاج‌الدین (ع) روستای پرور شهرستان مهدیشهر متعلق به قرن نهم و دوره تیموریان به همت کارشناسان حفاظت و مرمت شد.

 حمیدرضا دوست‌محمدی افزود: مرمت صندوق چوبی نفیس امامزاده تاج‌الدین (ع) روستای پرور با نظارت کارشناسان حفاظت و مرمت اداره میراث‌فرهنگی شهرستان سمنان انجام شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان افزود: مستندنگاری، آسیب‌شناسی و شناسایی عوامل موثر در تخریب، نمونه‌برداری از قطعه‌های چوبی مختلف، گونه شناسی چوب، ضدعفونی، پاک‌سازی اولیه مکانیکی و شیمیایی، برای مرمت این صندوق چوبی انجام شد.

آثار هنری کودکان را در بالاترین جایگاه، که موزه است، به نمایش درآمد

رئیس ایکوم ایران گفت: باید آثار هنری کودکان را در بالاترین جایگاه ارائه هنر که موزه است، به نمایش در بیاید.

 سید احمد طباطبایی با حضور در کاخ شمس العماره مجموعه جهانی کاخ گلستان و رونمایی از آثار برگزیده بخش عکس در پویش کودک، همدلی، کرونا در موزه ها در هفته ملی کودک با اشاره به بحران همه گیری کرونا گفت: این همه گیری بهانه ای برای برگزاری این پویش شد.

وی با اشاره به برگزاری این پویش در موزه ها گفت: مخاطب اصلی موزه ها کودکان هستند و امیدواریم با کاسته شدن از این همه گیری، کودکان و نوجوانان بتوانند در این مکان ها حضور پیدا کنند. مسولان موزه وظیفه دارند، مفاهیم را به کودکان منتقل کنند.

کاخ‌موزه هنر ایران، نمایش تمام‌عیار هنر دست استادکاران ایرانی است

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به توان و تجربه و دانش هنرمندان ایران زمین گفت: کاخ‌موزه هنر ایران، نمایش تمام‌عیار هنر دست استادکاران ایرانی است.

سیدعزت‌الله ضرغامی در بازدید از کاخ مرمر، آثار هنرمندان آیینه‌کار، معرق‌کار، میناکار ایرانی و خالقان آثاری چون گنبد مینا، نقاشی‌های دیواری، قالی‌های دستباف و اصیل و سوزن‌دوزی‌های هنرمندان را بی‌بدیل و نشان از توجه مردم ایران به هنر و بناهای تاریخی دانست و بیان کرد: کاخ موزه هنر ایران، نمایش تمام عیار هنر دست استادکاران ایرانی است.

او با اشاره به توان و تجربه و دانش هنرمندان ایران زمین با روحیه مقاومت و ظلم ستیزی گفت: تاریخ و هنر ایران با نام مردان و زنان ایران اسلامی گره خورده است و روایت‌گری تاریخ ایران، خود هنری ستودنی بوده که لازم است راهنمایان موزه‌ها و ابنیه‌های تاریخی آموزش دیده، با مطالعه در خدمت بازدیدکنندگان باشند.

برگزاری نمایشگاه حکاکی روی فلز در وزارت میراث‌فرهنگی و صنایع دستی

نمایشگاه صنایع‌دستی حکاکی روی فلز به صورت برجسته و تلفیق با فیروزه در ساختمان مرکزی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی افتتاح شد.

این نمایشگاه امروز افتتاح و تا پایان هفته جاری ادامه دارد. در این نمایشگاه که با عنوان «شمیسا» برگزار شده، آثاری از امیر کریم‌نژند و لاله فیاضی به نمایش گذاشته شده است.

آثار این نمایشگاه از صنایع‌دستی فاخر ایرانی از جمله بشقاب‌های تزیینی شکلات‌خوری‌ها در انواع مختلف طرح نقره و برجسته، آجیل‌خوری‌ها، شیرینی‌خوری‌های مختلف طرح نقره و برجسته گلدان‌ها، زیورآلات، تنگ و گیلاس، قاب عکس‌ها و زیور آلات است.

عکاسی از موزه‌ها ممنوعیتی ندارد

مدیرکل موزه‌ها وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: عکاسی از موزه‌ها در فضای بسته به شکل فردی با توجه به واکسیناسیون گسترده‌ای که انجام شده، ممنوعیتی ندارد.

محمدرضا کارگر با توجه به اخبار منتشر شده در فضای مجازی و رسانه‌ها مبنی بر ممنوعیت عکاسی از موزه‌ها در فضاهای سربسته از سوی اداره‌کل موزه‌های کشور گفت: سال گذشته وزارت بهداشت برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در شیوه نامه های بهداشتی خود اعلام کرده بود، عکاسی که موجب ایجاد تجمع شود، ممنوع است.

مدیرکل موزه‌ها افزود: اما اکنون با توجه به واکسیناسیون گسترده‌ای که انجام شده، عکاسی از موزه‌ها در فضای سربسته به شکل فردی مجاز است و ممنوعیتی ندارد. اگر افرادی قصد گرفتن عکس گروهی دارند، باید خارج از موزه‌ها در فضای باز عکاسی کنند.

توسعه صرفا کمی اقامتگاه‌های بوم‌گردی، آفت است

معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: توسعه بی‌ملاحظه کمی اقامتگاه‌های بوم‌گردی، آفتی جدی در حوزه گردشگری کشور به شمار می‌آید.

 علی‌اصغر شالبافیان در نشست با اعضای هیات مدیره جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های بوم‌گردی کشور و جوامع بوم‌گردی استانی پس از دریافت گزارش و بررسی مشکلات اعضای حاضر گفت: اقامتگاه‌های بوم‌گردی به عنوان یکی از مهم‌ترین تاسیسات گردشگری کشور با دارا بودن استعداد ذاتی در راستای معرفی و انعکاس فرهنگ، هنر، تاریخ و اصالت فرهنگی به گردشگران از جایگاه مهمی میان مراکز اقامتی کشور برخوردار است؛ لذا توسعه صرفا کمی و بی‌ملاحظه، آفتی جدی در این حوزه به شمار می‌آید و نیاز است رویکرد کنونی به سوی حفظ و ارتقای جایگاه کیفی تغییر یابد. وی با بیان اینکه تلاش در راستای رفع یا کاهش آسیب‌های بحران کرونا به اقتصاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی کشور از دغدغه‌های روزانه ایشان به شمار می‌آید، افزود: یکی از اصلی‌ترین اولویت‌ها که همزمان با تقویت ابعاد کیفی این نوع از تاسیسات گردشگری بدان پرداخته خواهد شد؛ موضوع امهال پرداخت تسهیلات کرونا و جلب حمایت‌های مالی و پشتیبانی مورد نیاز در این حوزه است.

چرا سی وپنجمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی به تعویق افتاد؟

معاون صنایع‌دستی کشور با تشریح مهمترین دلایل تعویق سی و پنجمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی گفت: این نمایشگاه قرار بود از 27 تا 30 مهر 1400 برگزار شود، اما با هدف برگزاری هرچه با شکوه‌تر نمایشگاه، زمان برگزاری آن به بعد از حذف محدودیت‌های کرونایی و واکسیناسیون عمومی موکول شد.

پویا محمودیان اظهار کرد: نمایشگاه ملی صنایع‌دستی هرساله 10 ژوئن برابر با 20 خرداد همزمان با روز جهانی صنایع‌دستی برگزار می‌شد اما در دو سال گذشته به دلیل شیوع کرونا، این نمایشگاه برگزار نشد و جزو یکی از مطالبات اصلی همه هنرمندان برگزاری نمایشگاه صنایع‌دستی با همان کیفیت قبل از شیوع کرونا بوده است.

معاون صنایع‌دستی کشور افزود: امسال نیز بعد از بررسی‌هایی که انجام دادیم متوجه شدیم محدودیت‌های کرونایی به قوت خود باقی است و موضوع تردد و حضور هنرمندان در این نمایشگاه با مشکل روبه‌رو است، ضمن این که سلامت هنرمندان برای ما اهمیت فراوانی دارد، بنابراین تصمیم گرفته شد برگزاری نمایشگاه به زمان مناسبت‌تری موکول شود.

برگزاری نمایشگاه حکاکی روی فلز در وزارت میراث‌فرهنگی و صنایع‌دستی

نمایشگاه صنایع‌دستی حکاکی روی فلز به صورت برجسته و تلفیق با فیروزه در ساختمان مرکزی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی افتتاح شد و تا پایان هفته جاری ادامه دارد. در این نمایشگاه که با عنوان «شمیسا» برگزار شده، آثاری از امیر کریم‌نژند و لاله فیاضی به نمایش گذاشته شده است.

آثار این نمایشگاه از صنایع‌دستی فاخر ایرانی از جمله بشقاب‌های تزیینی شکلات‌خوری‌ها در انواع مختلف طرح نقره و برجسته، آجیل‌خوری‌ها، شیرینی‌خوری‌های مختلف طرح نقره و برجسته گلدان‌ها، زیورآلات، تنگ و گیلاس، قاب عکس‌ها و زیور آلات است.

در این نمایشگاه سبک متفاوتی از صنایع‌دستی تلفیقی به نمایش گذاشته شده است. هدف اصلی برگزاری این نمایشگاه معرفی صنایع‌دستی و به روزرسانی آن در اقتصاد کشور و دوست‌داران صنایع‌دستی است. 1352

*س_برچسب‌ها_س*
بلندترین گلدان بیابانی جهان در ایران و رونمایی از نسخه خطی شاهنامه 2
بلندترین گلدان بیابانی جهان در ایران و رونمایی از نسخه خطی شاهنامه 3
بلندترین گلدان بیابانی جهان در ایران و رونمایی از نسخه خطی شاهنامه 4
بلندترین گلدان بیابانی جهان در ایران و رونمایی از نسخه خطی شاهنامه 5
بلندترین گلدان بیابانی جهان در ایران و رونمایی از نسخه خطی شاهنامه 6