سه‌شنبه 2 بهمن 1403

تجاوزات اسراییل با ادامه کارشکنی ها برای تجهیز ارتش لبنان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تجاوزات اسراییل با ادامه کارشکنی ها برای تجهیز ارتش لبنان

تهران - ایرنا - یکی از نقص های امروز لبنان برای مقابله با تجاوزهای ادامه دار هوایی رژیم صهیونیستی، نبود سامانه پدافتد هوایی قوی و مناسب در این کشور می باشد؛ این نقص آنقدر مشهود است که بمب افکن های رژیم صهیونیستی هر وقت اراده کنند، بدون هیچ گونه مزاحمتی و به راحتی وارد فضا و حریم لبنان می شوند و مشکلاتی را برای مردم این کشور در مقابل سکوت مجامع بین المللی فراهم می کنند و این درحالی است...

آخرین تجاوز هوایی رژیم صهیونیستی به لبنان به روز گذشته یعنی یکشنبه باز می گردد که در آن جنگنده - بمب افکن های رژیم صهیونیستی به طور گسترده با پرواز در ارتفاع کم بر فراز بیروت و مناطق جنوبی لبنان بار دیگر حریم هوایی این کشور را نقض کردند.

بنابر اعلام رسانه های لبنانی، تجاوز دیروز بمب افکن های رژیم صهیونیستی به فضای لبنان این بار بسیار محسوس و پرصدا بود و در منطقه الضاحیه در جنوب بیروت که اکثر جمعیت آن از شیعیان می باشند، صدای بمب افکن های اسراییل به شدت حس شد؛ این بمب افکن ها سپس بر فراز منطقه «الباع غربی» و «التفاح» نیز پرواز کردند.

«حسان دیاب» نخست‌وزیر لبنان در چهاردهم خرداد ماه در دیدار سفرای پنج کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد با وی گفت که رژیم اسرائیل در سال گذشته میلادی 2 هزار و 551 بار حاکمیت لبنان را نقض کرده و در سال جاری نیز تا کنون 374 بار به صورت زمینی و 386 بار از طریق دریا و 250 بار نیز از راه هوایی تمامیت ارضی لبنان را زیر پا گذاشته است.

هم اکنون لبنان فارغ از مشکلات و اعتراضات داخلی از نظر ابعاد خارجی با دو مشکل روبه روست؛ موضوع اول تجاوز همه روزه رژیم صهیونیستی از طریق، هوا، زمین و یا دریا به لبنان و موضوع بعدی سکوت مجامع بین المللی و کشورهای مدعی حامی حقوق بشر در مقابل تجاوزهای مکرر رژیم صهیونیستی به لبنان می باشد.

توان پدافند هوایی لبنان آنقدر ضعیف است که بمب افکن های رژیم صهیونیستی بارها با پرواز بر فراز خاک این کشور مواضع ارتش سوریه و مقاومت اسلامی را در حمایت از تروریست های تکفیری بمباران کرده اند و پدافند لبنان حتی کوچک ترین مقابله ای نیز در این زمینه نکرده است، چرا که از تجهیزات لازم برخوردار نیست.

 الگوی مقاومت برای نیروی هوایی لبنان

تهاجم سال 1982 ارتش رژیم صهیونیستی به خاک لبنان و تصرف تقریبا راحت خاک این کشور، از همان ابتدا نگاه ها را به سمت تقویت ارتش این کشور سوق داد، اما از همان زمان عوامل داخلی و خارجی مانع این کار شدند و همین امر موجب شد تا جوانان شیعه و مومن لبنانی برای دفاع از عزت، شرف و وطن خود وارد میدان مبارزه با ارتش متجاوز صهیونیستی شوند و در همین چارچوب جنبش حزب الله تاسیس شد، هرچند پایه های مقاومت اسلامی لبنان سال ها پیش از آن توسط شهید دکتر مصطفی چمران و امام موسی صدر ریخته شده بود.

ارتش لبنان از همان زمان تجاوز ارتش رژیم صهیونیستی به لبنان در سال 1982 به دلیل اوضاع نابسامان سیاسی لبنان و کمبود تجهیزات نظامی، وضعیت انفعالی به خود گرفته بود و اگر حضور مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی لبنان یا همان حزب الله نبود شاید تا به امروز خاک لبنان به سرزمین های اشغالی ضمیمه شده بود.

با این حال جوانان لبنانی توانستند بالاخره پس از 18 سال مقاومت و قبولاندن شکست به رژیم صهیونیستی، ارتش این رژیم را با خفت در سال 2000 میلادی از خاک لبنان بیرون کنند.

در آن زمان، مقابله گروه کوچک رزمندگان شیعه لبنانی در خلده در جنوب بیروت به فرماندهی سید عباس موسوی که بعدها دبیرکل دوم حزب الله شد نه تنها نقطه عطفی در لبنان و پایه تشکیل حزب الله بود، بلکه نتیجه این اقدام 18 سال بعد با اخراج نظامیان صهیونیست از لبنان و تحمیل شکست به ارتش پرزرق و برق اسراییل منتهی شد، ارتشی که در آن دوره از آن به عنوان پنجمین ارتش جهان یاد می شد.

هر چند تشکیل جنبش حزب الله در سال 1985 به طور رسمی اعلام شد، اما سابقه اصلی ایجاد این جنبش به سال 1982 و عملیات دفاعی رزمندگان این جنبش در خلده بیروت باز می گردد.

از همان زمان جذب، آموزش و سازماندهی نیروهای شیعه لبنان در قالب جنبش حزب الله آغاز شد و قسمتی از وظیفه ارتش این کشور که همان دفاع در مقابل متجاوزان بود به دوش مقاومت اسلامی این کشور افتاد و این روند تا به امروز که این جنبش به یک نیروی قوی ضدصهیونیستی در منطقه تبدیل شده، ادامه دارد.

حزب الله شرایط حضور تجاوزکارانه برای ارتش رژیم صهیونیستی را آن قدر در لبنان سخت کرد تا این که ارتش این رژیم با قبول شکست در سال 2000 و بدون قید و شرط و حتی بدون مذاکره عقب‌نشینی و فرار را بر ماندن ترجیح داد، اقدام نادر و بسیار عجیبی که هرگز در طول تاریخ موجودیت نامشروع رژیم صهیونیستی از سال تاسیس نامشروع آن در سال 1948 تا آن زمان سابقه نداشت. البته شکست دادن ارتش رژیم صهیونیستی بار دیگر از سوی حزب الله در سال 2006 در جنگ 33 روزه نیز تکرار شد و تمام رویاهای صهیونیست ها را بر باد داد.

ضرورت ایجاد بازدارندگی

حزب الله لبنان در 38 سال گذشته به توانمندی های زیادی دست یافته و در 10 سال گذشته از یک نیروی مقاومت دفاعی داخلی به یک قدرت توانمند منطقه ای تبدیل شده است؛ نیرویی که به فناوری و ساخت موشک های هوشمند و قدرتمند نقطه زن دست یافته و در عرصه جنگ کلاسیک، شهری و پارتیزانی تجربه های ذیقیمتی در سوریه کسب کرده است.

افزایش توان موشکی حزب الله هم اکنون به کابوسی برای رژیم صهیونیستی تبدیل شده است تا حدی که مقامات ارشد نظامی این رژیم نیز به این توانمندی بارها اذعان کرده اند و این موضوع چندی پیش در یک مستند یک ساعته از یکی از شبکه های تلویزیونی صهیونیست ها پخش شد.

شبکه کان رژیم صهیونیستی در یکی از برنامه‌هایش با عنوان «زمان حقیقت» که یک برنامه مستند است، به موضوع موشک‌های هوشمند حزب الله در مرزهای شمالی فلسطین اشغالی و خطر استراتژیکی که برای رژیم صهیونیستی تشکیل می‌دهد، پرداخت.

این مستند دربرگیرنده مصاحبه با برخی شخصیت‌های نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی است که درباره این خطر و پیامدهای آتی آن برای تل آویو صحبت می‌کنند.

در این برنامه، سرتیپ ذخیره "عاموس یادلین" رئیس مرکز مطالعات امنیتی و رئیس اسبق واحد اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی می‌گوید، موشک‌های هوشمند، اولین تهدید استراتژیک برای اسرائیل است و ایهود باراک نخست وزیر اسبق این رژیم نیز می‌گوید موشک هوشمند توان اصابت دقیق به اهداف ویژه و تاسیسات زیربنایی را دارد.

باراک در این برنامه می گوید، افسانه‌ای نزد جامعه اسرائیلی شکل‌گرفته مبنی بر اینکه جنگ دوم لبنان (جنگ 33 روزه 2006)، یک دستاورد فوق العاده است، ما موفق شدیم به دوازده سال آرامش دست یابیم، زیرا ما حزب الله را وادار کردیم تا بسیار بترسد و چه بسا توسعه توان موشکی را متوقف کردیم، در حالی که واقعیت اینگونه نیست، آنها (حزب الله) در اواخر سال 2006 میلادی، 14 هزار راکت داشتند، در سال 2018 میلادی، تعداد راکت‌های آنها به 140 هزار رسیده است یعنی در این دوازده سال، آنها 120 هزار موشک با میانگین تقریبی 10 هزار موشک در سال اضافه کرده‌اند.

باراک درباره دقت موشک‌های حزب الله گفته است این موشک‌ها می‌توانند به دقت به اهداف ویژه یعنی زیرساخت‌ها یا اهدافی که از نظر استراتژیک اهمیت بالایی دارند، همانند نیروگاه‌ها و تاسیسات مشخص در پایگاه‌های نیروی هوایی و زیرساخت‌های مشخص اسراییل، ساختمان وزارت امنیت (جنگ) و دفتر نخست وزیری اصابت کنند.

آهارون حالیفا رئیس یگان عملیاتی ارتش رژیم صهیونیستی هم اعتراف می کند، تهدید موشک‌های هوشمند (حزب الله) یک تهدید واقعی برای اسرائیل است و در ردیف دومین تهدید پس از تهدید هسته‌ای و یک تهدید استراتژیک قلمداد می‌شود.

یوسی یهوشع تحلیلگر مسائل نظامی روزنامه یدیعوت آحرونوت هم در این برنامه از غافلگیر شدن رژیم صهیونیستی در برابر توان دفاعی روزافزون جنبش مقاومت حزب الله لبنان سخن می‌گوید و تاکید می‌کند، ما خیلی غفلت کردیم، ما اجازه جلوگیری از این توسعه و پیشرفت را در طول این سال‌ها دادیم و آن را خنثی نکردیم، معتقدم این یکی از بزرگ ترین شکست‌ها و ناکامی‌های اسرائیل است.

اطلاعات منتشر شده و اعتراف صهیونیست ها از توان نظامی و موشکی حزب الله نشان می دهد که این جنبش به عنوان بازوی دفاعی لبنان در زمینه جنگ های نامتقارن و کلاسیک توانایی بسیاری کسب کرده و در صورت خطای راهبردی رژیم صهیونیستی، سومین شکست را که مطمئنا از دو شکست قبلی سخت تر خواهد بود برای صهیونیست ها به ارمغان آورده و ثابت کرد قدرت حزب الله در عرصه های موشکی و زمینی عامل بازدارندگی مهمی در جلوگیری از تداوم تجاوزهای مرزی به لبنان بوده است.

در این جا اما یک موضوع و یا مشکل همچنان ملت لبنان را آزار می دهد و آن ضعف دفاع هوایی کشور لبنان است که بحث آن به طور ویژه به ارتش این کشور بر می گردد. در این عرصه توان بازدارندگی لبنانی ها در حد صفر برآورد می شود، به طوری که ارتش لبنان هم اکنون شمار کمی ضدهوایی قدیمی در اختیار دارد که از سامانه های پدافندی کشورهای جهان خارج شده و این سیستم ها به روز نشده است و موشک هایی که اکنون در اختیار ارتش لبنان قرار دارد، توان مقابله با جنگنده - بمب افکن هایی پیشرفته همچون اف 16 را ندارند.

چه کسانی سنگ اندازی می کنند؟

در سال های اخیر تلاش هایی برای تجهیز ارتش به تسلیحات مدرن ضد هوایی از سوی مقام های لبنانی صورت گرفته و چندین بار هم مقامات جمهوری اسلامی ایران نسبت به تجهیز ارتش لبنان در تمامی زمینه ها به ویژه سامانه پدافند هوایی پیشنهادهای خوبی داده اند که البته مقامات سیاسی پیشین لبنان که وابسته به طرف هایی چون عربستان، فرانسه و آمریکا بودند، با بی توجهی به منافع ملی خود و نیز کارشکنی در این مسیر، این تلاش ها را ناکام گذاشتند که این امر سبب شده تجاوزات رژیم صهیونیستی در آسمان لبنان ادامه یابد.

اما به اعتقاد کارشناسان و ناظران منطقه، قدرت های غربی و برخی دولت های عربی منطقه بویژه عربستان و امارات نیز بیشترین کارشکنی ها را در روند تجهیز و نوسازی سامانه های پدافندی لبنان داشته اند و برغم آنکه شاهد تجاوز روزانه هوایی اسرائیل به لبنان هستند، تاکنون کمترین قدم را برای متوقف کردن این تجاوزها بعمل نیاورده اند، این درحالی است که عربستان بزرگ ترین خریدار سلاح در جهان، سلاح هایش را به سمت همکیشان مسلمان در منطقه نشانه رفته و آنها را صرف کینه توزی های تاریخی و سیاسی از سوریه (نیابتی) تا یمن (حملات مستقیم) کرده است. در عین حال آمریکا و دیگر قدرت های غربی نیز نه تنها از فروش این سامانه ها به لبنان اجتناب کرده اند که حتی در برابر هرگونه تلاش در این خصوص کارشکنی کرده و دولت های لبنان را تحت فشار قرار داده اند.

با اینحال، برخی کارشناسان معتقدند، انتظار می رود با تغییر دولت لبنان و همزمان تداوم تجاوزهای مکرر رژیم صهیونیستی، مقامات سیاسی این کشور برای تجهیز و نوسازی سامانه پدافند هوایی خود فکر عاجل و ملی خواهند کرد و گام هایی برخواهند داشت تا همچون تقویت سامانه موشکی زمین به زمین حزب الله که برای صهیونیست ها کابوس شده، تجهیز ارتش لبنان به سامانه های مدرن ضد هوایی نیز به یک عامل بازدارنده مهم تبدیل شود.

بی شک همانگونه که قدرت موشکی و زمینی حزب الله توانسته قدرت بازدارندگی لبنانی ها را در زمین بالا ببرد، مدرن سازی سامانه های پدافندی ارتش لبنان نیز می تواند همین بازدارندگی را برقرار کند و این تنها راه متوقف کردن تجاوزهای رژیم صهیونیستی به فضای لبنان است؛ رژیمی که به هیچ یک از کنوانسیون ها و قطعنامه ها و معاهدات بین المللی پایبند نیست و بزرگ ترین ناقض قواعد و هنجارهای بین المللی است.

*س_برچسب‌ها_س*