تحلیلگر سیاسی صرب: آمریکا در تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران ناکام ماند
بلگراد - ایرنا - تحلیلگر سیاسی صرب در باره ناموفق بودن آمریکا در تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران نوشت: دولت آمریکا نتوانست تحریمهای 13 ساله معاملات تسلیحاتی ایران را که یک پیروزی دیپلماتیک برای تهران است، تمدید کند.
به گزارش ایرنا،«بوشکو یاکشیچ» روز جمعه با انتشار مقالهای در روزنامه «پلیتیکا» چاپ بلگراد، افزود: ناموفق بودن آمریکا در ادامه تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در سازمان ملل به معنای حمایت جهان از توافق هستهای است که آمریکا یک جانبه آن را ترک کرد.
وی افزود: به رغم اعتراض واشنگتن و مخالفت 6 کشور حاشیه خلیج فارس، تحریمها به استناد برجام یعنی توافق 6 قدرت بزرگ با ایران در سال 2015 برای کنترل برنامه هستهای ایران از سوی جامعه بینالملل برداشته شد.
جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران در این رابطه گفت: عادی سازی همکاری نظامی ایران با جهان پیروزی چندجانبهگرایی و صلح و امنیت در منطقه است.
مقاله نویس صرب نوشت: امضا کنندگان توافق هستهای از 2 سال پیش در تلاش برای حفظ این توافق پس از خروج آمریکا از برجام هستند و از پیوستن به تحریمهای جدید آمریکا که در ماه سپتامبر اعمال شد، خودداری کردند. یکی از دلایل این امر هراس از این مساله است که ایران در این صورت میتواند به طور کامل از برجام خارج شود و توسعه کنترل نشده فناوری هستهای خود را آغاز کند.
دولت دونالد ترامپ پس از آنکه شورای امنیت درخواست آمریکا برای تمدید تحریم نظامی را رد کرد، روند تمدید کلیه تحریمهای سازمان ملل را در ماه اوت آغاز کرد. وزارت امور خارجه آمریکا به همه کشورها و شرکتها هشدار میدهد که با ایران معامله تسلیحاتی نکنند، در غیر این صورت در معرض خطر اقدامات مجازات آمریکا قرار خواهند گرفت.»
در این مقاله آمده است: ایران در دوران تحریم، صنایع نظامی خود را به میزان قابل توجهی توسعه داده است. اگرچه تاکنون قادر به خرید تسلیحات دفاعی نبود، اما در آینده نیازی ندارد برای معاملات مربوط به خرید سلاح از شورای امنیت مجوز بگیرد. یعنی قادر خواهد بود تانک، خودروها و تجهیزات زرهی، سامانههای توپخانه کالیبر بزرگ، هواپیماهای جنگنده و کشتی را تهیه کند.
«ایران مطمئنا با خریدهای خود از روسیه و چین به دنبال تقویت توان خود خواهد بود. این دو کشور از اقدامات تنبیهی و تهدیدات واشنگتن مبنی بر مجازات کسانی که با ایران معامله میکنند هراس ندارند.
مقاله نویس صرب یادآور شد: سازمان ملل متحد در برابر فشارهای آمریکا مقاومت کرده است، اما ترامپ از سیاست «فشار حداکثری» خود بر ایران دست بر نمیدارد. این حق او است که نظر اکثریت مردم جهان را نادیده بگیرد و اصول دیپلماسی را زیر پا گذارد، اما تحریمها در دوران بیماری همهگیر ویروس کرونا امری غیرانسانی بوده و خارج از چهارچوب مبارزات سیاسی است.
«کشاورزان و روستاییان ایران، کارگران و دانشجویان در شهرها یا بازرگانان در بازار هیچ ارتباطی با برنامه هستهای ندارند و آمریکا با اقدامات تنبیهی دست به هر تلاشی زده تا تهیه مواد غذایی و دارویی برای شهروندان ایران را دشوارتر کند، آنهم تنها به این دلیل که ترامپ معتقد است توافق وین بدترین توافق امضا شده است.»
تحلیلگر سیاسی صرب افزود: نیویورک تایمز که یک روزنامه ایرانی نیست نوشت در دوران حکومت ترامپ، ایرانی بودن به اندازه کافی جرم است. اما این مساله نیز مانع از آن نمیشود که دولت واشنگتن از اعطای وام صندوق بینالمللی پول به ایران به ارزش 5 میلیارد دلار به منظور مبارزه این کشور با شیوع ویروس کرونا و عواقب آن جلوگیری کند.
در پایان این مقاله آمده است: تحریم، سلاح مورد علاقه آمریکا است، اما حتی ترامپ هم متوجه نشده که اقدامات تنبیهی وی علیه ایران، ونزوئلا، کره شمالی، روسیه، چین یا اتحادیه اروپا نتیجه مثبتی نداشته است.
*س_برچسبها_س*