تروریستهای دلواپس برجام
تهران_ ایرنا_ روزنامه اعتماد در مطلبی آورد: در پی ترور شهید فخریزاده، دانشمند ارشد ایرانی، انگشت اتهام به سوی مظنونانی گرفتهشد که تصور میشود در شرایط حاضر، بیشترین انگیزه را برای انجام چنین اقدامات تروریستی دارند. البته چنین عملیاتی قطعا نیاز به بررسی کارشناسانه اطلاعاتی و امنیتی دارد.
روزنامه اعتماد هشتم آذر در یادداشتی به قلم قاسم محبعلی مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه منتشر کرد و نوشت: مشخصا افراد و طرفهایی هستند که تصور میشود که از چنین اقداماتی احساس منفعت میکنند و انگیزههایی برای انجام آن دارند. خیلیها در خارج از ایران هستند که از شرایط فعلی و تحولات پیش رو در منطقه نگران هستند. دولتهای خارجی وجود دارند که نگرانند با تغییر در هیات حاکمه امریکا تغییراتی در مناسبات ایران و امریکا اتفاق بیفتد و اجرای برجام از سر گرفته شود و در نتیجه موقعیت ایران در منطقه و جامعه بینالمللی بهبود پیدا کند، وضع اقتصادی و معیشتی مردم ایران سر و سامانی بگیرد و تحریمهای ایران اگر نگوییم کامل بلکه تا حد زیاد کاهش پیدا کند.
یکی از دلواپسان اصلی این موضوع و مظنون درجه اول نتانیاهو است. اسراییلیها به تازگی ادعا کردهاند که یکی از اعضای القاعده را در ایران ترور کردهاند. آنها رسما پذیرفتهاند که در ایران مداخله دارند و در حال خرابکاری، ترور و نفود چه به لحاظ سایبری و چه به لحاظ فیزیکی هستند. مظنون دوم بعد از آنها عربستان سعودی است و سپس نیروهای افراطی در منطقه هستند، تندروهایی هستند که نگران بهبود اوضاع روابط بینالمللی ایران هستند.
اگر دولت جو بایدن فرصت داشتهباشد و تصمیم بگیرد که به برجام برگردد و مذاکرات 5+1 و ایران مجددا احیا شود، بسیاری از آرزوها و رویاهای عدهای از رژیمها و گروهها در منطقه نقش بر آب میشود. کسانی که در دوران زمامداری دونالد ترامپ دستاوردهای بسیار بزرگی را به دست آوردند و موفق شدند امریکا را قانع کنند که بسیاری از مطامع آنها را به رسمیت بشناسد، حالا نگران تغییر سیاست امریکا هستند. اسراییل توانست امریکای ترامپ را قانع کند که سفارت امریکا را به قدس اشغالی منتقل کند و این شهر را به عنوان پایتخت اسراییل به رسمیت بشناسد، ترامپ را قانع کرد که ضمیمه کردن بلندیهای جولان سوریه به اسراییل را به رسمیت بشناسد، وعده گرفت که شهرکهای غیرقانونی در کرانه باختری توسط امریکا پذیرفته شوند و اجازه گرفت بخش بزرگی از کرانه باختری را اسراییل ضمیمه کند.
اما در سند حزب دموکرات برای انتخابات 2020 وعده دادهشده است که سیاست امریکا در قبال همه این مسائل کاملا تغییر کند. عربستان سعودی هم به شکل مشخصی نگران تغییر سیاست امریکاست. جو بایدن اعلام کرده است که دولت امریکا حمایت لجستیک و تسلیحاتی را از عربستان سعودی در جنگ یمن قطع میکند.
جو بایدن میگوید که در تعامل با عربستان سعودی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، مساله حقوق بشر را در اولویت قرار خواهد داد. این نگرانیها فقط به دولتها محدود نمیشود. مساله طالبان و القاعده هم هست. این گروههای افراطگرا و تروریست، نگران این هستند که با رفتن دونالد ترامپ، توافقی که با تیم زلمی خلیلزاد و دستگاه سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ کردند از هم فروبپاشد و موقعیت آنها در افغانستان بار دیگر به خطر بیفتد و امریکا مجددا به حمایت از دولت افغانستان روی بیاورد. دلواپسان تغییر سیاست خارجی امریکا پیرامون ما کم نیستند. کشورها و دولتهایی هستند که بیشترین منفعت را از تحریم و تحدید ایران میبرند و ترجیح میدهند که ایران به لحاظ بینالمللی در جایگاه مناسبی نباشد.
انگیزه از انجام چنین اقدامی فقط در اعمال خشونت و ترور خلاصه نمیشود. شاید یکی از اصلیترین انگیزههای چنین اقداماتی این باشد که ایران را در موقعیتی قرار دهند که واکنش نشان دهد و این مستمسک در این چند هفته پایانی در اختیار دولت ترامپ و اسراییل قرار بگیرد که اقدامی نظامی علیه ایران آغاز کنند یا دست کم ایران را وادار به واکنش حسابنشدهای بکنند که دست دولت بعدی امریکا را هم برای تعامل با ایران ببندد و هم باعث افزایش خصومتها و تنشها شود. قطعا ایران در برابر این اقدام دست روی دست نخواهد گذاشت. در جهان روابط بینالملل هر اقدامی پاسخ متناسب با خودش را در پی دارد. همانطور در دیپلماسی احترام متقابل حاکم است اقدام متقابل هم حاکم است.
باید با دقت بررسی کرد که عوامل پشت پرده این ترور و اتفاقات مشابه در ایران چه کسانی هستند و باید در برابر آنان اقدام مناسب انجام داد. هر اقدامی باید برابری و تناسب لازم را داشتهباشد. البته تصمیم برای انجام یک اقدام متقابل فقط نباید بر مبنای تناسب و برابری گرفتهشود، بلکه زمان و مکان صحیحی برای آن در نظر گرفتهشود.
عربستان سعودی و اسراییل، خواستار تخاصم شدید و حتی جنگ میان ایران و امریکا هستند. همانطور که در گذشته عبدالله بن عبدالعزیز فقید به باراک اوباما گفتهبود که مذاکره و تعامل به درد نمیخورد و باید به ایران حمله نظامی کنید و سر مار را بکوبید. بزرگترین دشمنان برجام عربستان و اسراییل هستند و بازگشت امریکا به برجام، همه نخی را که در طول چهار سال ریاستجمهوری ترامپ رشتهبودند، پنبه خواهد کرد.
منبع: روزنامه اعتماد *س_برچسبها_س*