سه‌شنبه 6 آذر 1403

توضیحات خطیب‌زاده درباره توقف مذاکرات وین / روایت فاطمی‌امین از آینده خودرو درکشور

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
توضیحات خطیب‌زاده درباره توقف مذاکرات وین / روایت فاطمی‌امین از آینده خودرو درکشور

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 22 اسفندماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 3 هزار و 330 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 610 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 7 میلیون و 123 هزار و 93 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 118 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 138 هزار و 949 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تاکنون 63 میلیون و 561 هزار و 916 نفر دُز اول، 56 میلیون و 177 هزار و 642 نفر دُز دوم و 25 میلیون و 61 هزار و 196 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کرده‌اند.

مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 144 میلیون و 800 هزار و 754 دُز رسید.

در شبانه روز گذشته 252 هزار و 939 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

نظر قالیباف درباره طرح صیانت

محمدسعید احدیان، دستیار رییس مجلس درباره نظر قالیباف پیرامون طرح صیانت یادداشتی در صبح نو منتشر کرد. در بخشی از این یادداشت آمده است: «ضابطه‌مندی برای فضای مجازی ضرورتی انکارناپذیر است اما مطابق با تدبیر هوشمندانه رهبرانقلاب، مسوولیت سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری درحوزه فضای مجازی به‌عهده شورای عالی فضای مجازی به‌عنوان قرارگاه مرکزی مدیریت این فضا گذاشته شده است...

در همین راستا مجلس هم وظیفه دارد در قانون‌گذاری خود مطابق با سیاست‌های این شورا اقدام کند اما متاسفانه، کمیسیون در نسخه‌های مختلف خلاف تدبیر رهبرانقلاب به شورای عالی فضای مجازی کم‌توجهی کرده است و علی‌رغم نظر شورای عالی فضای مجازی درنهایت حاضر نشد، در این زمینه هماهنگ با شورای عالی اقدام کند و پیش از اعلام‌نظر شورا نظر خود را به رأی گذاشت...

تصمیم‌گیری درباره این پلتفرم‌ها مانند اینستاگرام و واتس‌آپ که ده‌ها میلیون نفر از آن‌ها استفاده می‌کنند و هزاران کسب‌وکار در آن‌ها جریان دارد از اهمیت زیادی برخوردار است و پیچیدگی‌های فراوانی دارد و باید درخصوص آن‌ها متغیرهای زیادی را مدنظر قرار داد؛ لذا طرح باید به‌گونه‌ای اصلاح شود که تصمیم‌گیری نهایی درباره این پلتفرم‌ها مبتنی بر منطقی عقلانی به‌صورت مستقیم ازسوی شورای عالی فضای مجازی صورت گیرد...

با توجه به اینکه درباره این مساله دو دیدگاه در مجلس مطرح است، رییس مجلس وظیفه دارد صرفا در چارچوب رعایت قانون اساسی و قانون آیین‌نامه داخلی مجلس، به این موضوع ورود کند و در روند بررسی این مساله اعمال نظر شخصی نکند؛ بنابراین ایشان درباره اعلام مواضع و نظر نمایندگان موافق و مخالف بنای ورود ندارند.»

***

روایت فاطمی‌امین از مافیای خودرو

به گزارش ایسنا، سید رضا فاطمی امین، وزیر صنعت و تجارت در یک برنامه تلویزیونی، اظهار کرد: برای بهبود وضع خودرو برنامه دو ساله تنظیم شده است. همچنین از اواسط سال آینده بسیاری از مسائل در زمینه قرعه کشی، کیفیت و موضوعات دیگر یک به یک حل خواهد شد، ولی یک دوره دو ساله برای حل کامل مسائل صنعت خودرو لازم است.

فاطمی امین با بیان اینکه تولید خودرو در سال آینده 50 درصد افزایش خواهد داشت تاکید کرد که باید زیرساخت‌ها فراهم شود و یکی از زیرساخت‌ها، تأمین مالی زنجیره است. همچنین ایران خودرو در سال آینده خودروهای 405 و سمند، سایپا هم تیبا را از رده خارج خواهند کرد و برنامه‌ریزی برای معرفی سه خودروی جدید در سال آینده انجام شده است.

وی درباره وجود مافیای خودرو هم تصریح کرد: مافیا وجود دارد، اما در جاهایی که شاید با تصور مردم متفاوت باشد یعنی شبکه‌هایی وجود دارد که منافع آن‌ها اجازه نمی‌دهد اتفاقات خوبی بیفتد. بنابراین منافعی شکل گرفته که با منافع مردم هم راستا نیست و وظیفه ما شناسایی آن‌ها و حل این مسائل است.

وزیر صمت با تاکید بر لزوم واگذاری خودروسازی به مردم، اظهار کرد: در حال حاضر دولت سهم کوچکی در ایران خودرو و سایپا دارد. اما یکی از نقص ها، ساختار سهامداری ایران خودرو و سایپاست. در دوره‌ای به اشتباه ایران خودرو و سایپا سهامدار خودشان شدند، یعنی سایپا درآمد داشته و به جای اینکه درآمد را صرف تحقیق و توسعه محصول کند خودش 40 درصد از سهام شرکت را خریده است.

به گفته وی این شرایط دو نقص دارد. اول اینکه منابع از تولید خارج شد و دوم اینکه مدیرعامل سایپا، مدیرعامل شرکتی را تعیین می‌کند که این شرکت به هیأت مدیره‌ای که در شرکت سایپا باشد رأی می‌دهد و هیأت مدیره سایپا، مدیرعامل را تعیین می‌کند. البته در مورد ایران خودرو این شرایط خفیف تر است و یکی از دستورات رئیس جمهوری اصلاح این شرایط است.

وزیر صمت با بیان اینکه مشکلات صنعت خودرو زیاد اما قابل حل است، گفت: ممنوع شدن واردات خودرو برای حمایت از صنعت خودرو نبود، بلکه برای مدیریت تراز ارزی کشور بود. چراکه در سال 1396 تحریم‌ها اعمال شد و فروش نفت کاهش پیدا کرد. مصوبه ممنوعیت واردات خودرو تا اواخر اردیبهشت سال آینده فرصت دارد که در دولت قصد نداریم آن را تمدید کنیم. بنابراین به طور خودکار از اواخر اردیبهشت سال آینده واردات خودرو آزاد خواهد شد. البته در سنوات گذشته تا 100 هزار خودرو واردات داشتیم که فکر نمی‌کنم در سال آینده بیش از این تعداد واردات انجام شود.

***

جزئیاتی از حمله موشکی به مقر موساد در اربیل

شبکه لبنانی المیادین به نقل از منابع خود اعلام کرد که در حمله موشکی به اربیل مقرهای موساد هدف قرار گرفته است و در آن به هیچ مرکز عراقی یا آمریکایی حمله نشده است.

به گزارش ایسنا، شبکه المیادین به نقل از منابع خود اعلام کرد که حمله به اربیل به واسطه موشک های بالستیک نقطه زن انجام شده است و پایگاه موساد را به طور دقیق هدف قرار داده است.

این منابع تاکید کردند که مقر موساد در تفرجگاه صلاح الدین منهدم شده و برخی از مزدوران حاضر در این مقر کشته و زخمی شده‌اند.

این منابع همچنین تاکید کردند که هیچ تاسیسات یا مرکز عراقی و یا آمریکایی در اقلیم کردستان عراق مورد هدف قرار نگرفته است.

المیادین در عین حال تاکید کرد: عملیات علیه موساد هیچ ارتباطی با عملیات اخیر اسرائیل در سوریه ندارد و پاسخ ایران به شهادت دو تن از پرسنل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه به واسطه تجاوز اسرائیل در زمان مناسب داده خواهد شد.

بیشتر بخوانید: هشدار سپاه پاسداران انقلاب به رژیم صهیونیستی

***

توقف مذاکرات وین به جنگ اوکراین مربوط است؟

امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با نامه نیوز درباره توقف مذاکرات وین به دلیل عوامل خارجی گفت: اروپایی ها که از عوامل خارجی سخن می گویند باید درباره این موضوع توضیح دهند، شاید رودربایستی دارند نمی خواهند از موضوع اوکراین نام ببرند. اگر بحث تضمینی است که روسیه درخواست داشته، این موضوع محدود به مسکو نیست چون ایران هم چنین تضمینی می خواهد.

وی افزود: چه طور درخواست ایران عوامل داخلی برجام تفسیر می شود اما درخواست روسیه برای تضمین جزء عوامل خارجی قرار می گیرد. وقتی غربی ها تأکید می کنند که ایران نباید در موضوع هسته ای برنامه ای غیرصلح آمیز داشته باشد در واقع نوعی تضمین می خواهند. در مجموع با هر تفسیری اگر روس ها در موضوع مذاکرات وین مانع تراشی کرده باشند مربوط به موضوع داخل برجام می شود چون روسیه عضو 4+1 است.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی یادآور شد: برخلاف تبلیغات اروپایی که می خواهند روسیه را عامل توقف مذاکرات وین نشان دهند، واقع قضیه آن است که آمریکایی ها نمی خواهند رویکرد مسئولانه در پیش بگیرند، توئیت آقایان امیرعبدالهیان و شمخانی هم این را نشان می دهد. در واقع این آمریکاست که در مسیر مذاکرات مانع تراشی می کند چون با درخواست ایران موافقت نکرده و مانع رسیدن به توافق شده، این حرف را ایران بارها و بارها در این مدت بیان کرده است و ربطی به جنگ اوکراین ندارد.

وی افزود: برخلاف موضع اروپا که می گوید «متن توافق آماده است»، این طور نیست. اگر متن آماده بود، آمریکا رسما اعلام می کرد که تمام تحریم های بعد از 8 می سال 2018 لغو می شود اما آمریکایی ها هنوز چنین موضعی نگرفتند، حال آنکه این درخواست ایران برای احیای برجام است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی بیان کرد: دستگاه تبلیغاتی غرب چون نمی خواهد آمریکا را مقصر شکست مذاکرات وین معرفی کند، بهانه می آورد که خواسته روس ها موجب توقف مذاکرات شده است. این حرف در زمانی مورد قبول واقع می شود که آمریکایی ها خواسته ایران درباره لغو تمام تحریم های بعد از 8 می سال 2018 را بپذیرند.

***

توضیحات خطیب‌زاده درباره توقف مذاکرات وین

به گزارش شفقنا، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در اردوی تشکیلاتی اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل گفت: هیئت مذاکرات جمهوری اسلامی ایران در وین اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کند، ماه ها قبل به نتیجه می رسیدیم. ضمن این که وزارت امور خارجه مجری مذاکرات است و مذاکرات در شورای عالی امنیت ملی راهبری می شود.

وی خاطرنشان کرد: مذاکرات مکث دارد. به تنفس خورده است. هماهنگ کننده برجام اتحادیه اروپا درخواست مکث کرده است. ما چندین بار قبل از این هم تنفس و مکث هایی داشتیم که به درخواست هماهنگ کننده نبوده است.

خطیب زاده گفت: ما در نقطه اعلام توافق قرار نداریم. اگر قرار داشتیم اعلام می کردیم. البته پوشیده هم نیست که اخیرا روسیه درخواست جدیدی را مطرح کرده است. هر کشور می تواند درخواستی را مطرح کند. این درخواست ها همه در کمیسیون مشترک در وین بررسی می شود. آنچه که هدایت ما را انجام می دهد منافع ملت است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: ما بر اساس منافع ملت حرکت می کنیم. اگر رسیدیم به آن چند مشکلی که بین ما و آمریکا مانده حل شود، اصلا صحنه متفاوت می شود. اما ما الآن حداقل در یکی دو موضوع بسیار کلیدی در آن نقطه نیستیم.

خطیب زاده افزود: مباحث اساسی که بین ما و آمریکا مطرح شده، از جنسی است که باید انتفاع اقتصادی مردم ایران رعایت شود. یعنی گفته ایم همه تحریم هایی که مانع انتفاع اقتصادی ایران می شود باید برداشته شود. محل نزاع آنجاست که در تعریف این همه، ما یک چیز می گوییم و آنها چیز دیگری می گویند. ما می گوییم تمامی زنجیره اقتصاد ایران که تحریم ها بر آن بار شده است باید آزاد شود. نفت، پتروشیمی، فولاد، بخش های ساخت و ساز، فلزات گران قیمت، بیمه، کشتیرانی، صنایع هوایی، صنایع دریایی، راه آهن و.... ما مذاکره کردیم که همه اینها را بگیریم.

***

تعلیق موقت گفت‌وگوهای میان ایران و عربستان سعودی

به گزارش تسنیم، خبرهای رسیده حاکی است که ایران به‌صورت یک‌طرفه گفتگوها با عربستان سعودی را موقتاً تعلیق کرده است.

«فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق در حاشیه کنفرانس آنتالیا اعلام کرده بود که دور پنجم گفت‌وگوهای ایران و عربستان سعودی روز چهارشنبه در بغداد برگزار خواهد شد.

«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی نیز چند روز پیش از احتمال برگزاری دور پنجم مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران خبر داده بود.

ایران تاکنون زمان مشخصی را برای پیگیری گفتگوها با عربستان سعودی اعلام نکرده است اما خبرهای غیررسمی حاکی از این بود که برای برگزاری دور پنجم گفتگوها میان ایران و عربستان سعودی در روز چهارشنبه هفته جاری توافق شده است.