شنبه 29 دی 1403

جدیدترین گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره ایران، قطعنامه 2231 و برجام

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
جدیدترین گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره ایران، قطعنامه 2231 و برجام

دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش به شورای امنیت در خصوص قطعنامه 2231 یک روز پیش از تشکیل نشست شورای امنیت: من همچنان متقاعد هستم که توافق بهترین گزینه موجود برای تضمین ماهیت منحصراً صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران است.

ایرنا - آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در پانزدهمین گزارش خود درباره قطعنامه 2231 شورای امنیت در خصوص ایران که تا ساعاتی دیگر در نشست دوره ای این شورا بررسی می شود، با بیان اینکه برجام همچنان بهترین گزینه است، از آمریکا خواست تحریم ها علیه تهران را لغو و معافیت ها در رابطه با تجارت نفت ایران را تمدید کند.

به گزارش ایرنا، مطابق قطعنامه 2231، هر شش ماه یکبار گزارش دبیرکل سازمان ملل در نشست عادی شورای امنیت سازمان ملل ارائه می شود که چهاردهمین گزارش دبیر کل سازمان ملل درخصوص اجرای قطعنامه 2231 و برجام 19 دسامبر (28 آذرماه) برگزار شد. نشست دوره ای شورای امنیت برای بررسی پانزدهمین گزارش دبیر کل سازمان ملل درباره این قطعنامه روز پنجشنبه به وقت محلی 15 تیرماه (6 ژوئیه ماه جاری میلادی) برگزار می شود و سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز در این نشست سخنرانی خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا از مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، در گزارش آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل به شورای امنیت در خصوص قطعنامه 2231 که پانزدهمین گزارش او در این زمینه است و یک روز پیش از تشکیل نشست شورای امنیت برای بررسی این گزارش بطور رسمی منتشر شده، آمده است: برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام که توسط چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس، آمریکا و اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران در 14 جولای 2015 منعقد شد و شورای امنیت در قطعنامه 2231 (2015) در 20 ژوئیه 2015 آن را تایید کرد، نتیجه مذاکرات فشرده در طول چندین سال برای دستیابی به اهداف مشترک منع گسترش سلاح های هسته ای و امنیت منطقه ای بود، به نحوی که منافع اقتصادی ملموسی را برای مردم ایران به ارمغان آورد. هشت سال از امضای این توافق گذشته است و من همچنان متقاعد هستم که توافق بهترین گزینه موجود برای تضمین ماهیت منحصراً صلح آمیز برنامه هسته ای ایران است.

در بندهای اولیه گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد که در 22 بند آورده شده، آمده است: تداوم عدم پیشرفت در جهت بازگشت به اجرای کامل و مؤثر برجام و قطعنامه 2231، علیرغم تاکید مجدد همه شرکت کنندگان و آمریکا در دسامبر 2022 مبنی بر اینکه این تنها گزینه قابل اجرا است، ناامید کننده است. متاسفانه، مذاکرات پیرامون بازگشت به برجام همچنان به بن بست رسیده است و این امر چشم انداز بازگشت به اجرای کامل برنامه را محدود می کند. با این وجود، من خوشبین هستم که شرکت کنندگان در این طرح و آمریکا همچنان متعهد به راه حل دیپلماتیک هستند. صلح و امنیت پایدار برای همه کشورهای عضو تنها از طریق گفتگو و همکاری امکان پذیر است.

طرفین برای رسیدن به توافق در موضوعات باقیمانده در اولین فرصت تلاش کنند / آمریکا تحریم ها را لغو و معافیت های نفتی ایران را تمدید کند

به گزارش ایرنا، گوترش در بخش دیگری از پانزدهمین گزارش خود آورده است: بنابراین، من از همه طرف‌های مربوطه می‌خواهم که احساس فوریت بیشتری نشان دهند، گفتگو و تعامل را تجدید کنند و برای رسیدن به توافق در مورد موضوعات باقی‌مانده در اولین فرصت تلاش کنند. من مجدداً از آمریکا درخواست می‌کنم که تحریم‌های خود را همانطور که دربرجام ذکر شده لغو یا معاف کند و معافیت‌ها را در رابطه با تجارت نفت با جمهوری اسلامی ایران تمدید کند.

گوترش تصریح کرد: همچنین مجدداً از جمهوری اسلامی ایران درخواست می‌کنم از انجام اقدامات بیشتر که این کشور را از اجرای کامل برجام دور می کند؛ خودداری کند و اقداماتی را که از ژوئیه 2019 انجام داده و متعهد شده است که این اقدامات قابل برگشت است، بازگرداند. علاوه بر این، لازم است جمهوری اسلامی ایران به دقت سایر نگرانی های مطرح شده توسط اعضای برجام و سایر کشورهای عضو در رابطه با قطعنامه 2231 (2015) را مورد بررسی قرار دهد و به آنها رسیدگی کند.

در بند دیگری از پانزدهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است: آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنان به ایفای نقش ضروری در نظارت و راستی آزمایی کلیه فعالیت های مرتبط با هسته ای در جمهوری اسلامی ایران ادامه می دهد. من از نشست‌های سطح بالا و بیانیه مشترک بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران در مارس 2023، مبنی بر"تسریع در حل مسائل پادمانی باقیمانده" و تمایل جمهوری اسلامی ایران به " همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تسریع در حل مسائل پادمان‌ی باقی‌مانده" استقبال می‌کنم.

در ادامه این گزارش آمده است: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود اشاره کرد که دوربین‌های نظارتی را در تاسیسات تولید قطعات سانتریفیوژ نصب کرده است. این آژانس در ارتباط با اورانیوم - 235 کشف شده در یک مکان با 83.7 درصد گزارش داد که اطلاعات ارائه شده توسط جمهوری اسلامی ایران با توضیح آن در مورد منشاء این ذرات مغایرت ندارد و وجود این مواد را اعلام کرده است و آژانس "در این مرحله هیچ سوال دیگری در مورد این موضوع ندارد."

آژانس همچنین خاطرنشان کرد که از فوریه 2021 تاکنون قادر به راستی آزمایی کل ذخایر اورانیوم غنی شده در جمهوری اسلامی ایران نبوده، اما تخمین زده است که تا 13 مه 2023، کل ذخایر اورانیوم غنی شده ایران حدود 4744.5 کیلوگرم بوده است که فراتر از حد مجاز 202.8 کیلوگرم است. این مقدار شامل 509.7 کیلوگرم اورانیم U-235 غنی شده با خلوص 20 درصد و 116.1 کیلوگرم اورانیوم U-235 غنی شده با خلوص 60 درصد است.

پیشرفت‌های اخیر احیای روابط دیپلماتیک در منطقه، گامهای اساسی برای دستیابی به ثبات است

دبیر کل سازمان ملل در بند دیگری از پانزدهمین گزارش خود آورده است: من از تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورهای عضو سازمان ملل در منطقه برای بهبود روابط دوجانبه دلگرم هستم. پیشرفت‌های اخیر برای احیای روابط دیپلماتیک، پیگیری همکاری‌ها در زمینه مسائل امنیتی و اقتصادی و کاهش تنش‌ها، تحولات خوب و گام‌های اساسی برای دستیابی به ثبات منطقه‌ای است. من امیدوارم که این تلاش ها برای نزدیکی روابط در سراسر منطقه انگیزه های بیشتری و شرایط مساعدی را برای دستیابی به اهداف برجام ایجاد کند.

فضاسازی ها و ادعاهای موشکی و پهپاد غرب و متحدانش و پاسخ های ایران و روسیه

به گزارش ایرنا، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در ادامه گزارش خود به ادعاهای پهپادی و موشکی علیه برنامه دفاع بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

در یکی از بندهای این گزارش آمده است: نماینده دائم اسرائیل در سازمان ملل در مورد آزمایش موشک فضایی قائم 100 که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تاریخ 4 مارس 2023 انجام شد ادعا کرد که این آزمایش مغایر با بند 3 پیوست ب قطعنامه 2231 (2015) است زیرا موشک فضایی از فناوری هایی استفاده می کند که "عملاً مشابه موشک های بالستیک هستند که قادر به حمل سلاح هسته ای می باشند."

نمایندگان دائم اسرائیل، فرانسه، آلمان و انگلیس در نامه‌های 30 و 31 مه 2023 خطاب به رئیس شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل ادعا کردند که بر اساس گزارش رسانه‌های ایران و وزارت دفاع و ارتش نیروی جمهوری اسلامی ایران در 25 ماه مه 2023, این کشور یک موشک بالستیک جدید (موسوم به «خرمشهر -4» یا «خیبر») را با برد ادعایی 2000 کیلومتر و کلاهک جنگی 1500 کیلوگرمی آزمایش کرد.

نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و انگلیس طی نامه‌ای به تاریخ 12 ژوئن خطاب به رئیس شورای امنیت اعلام کردند که بر اساس گزارش رسانه‌ها، جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 6 ژوئن 2023 از موشک بالستیک «فتاح» با برد ادعایی 1400 کیلومتر رونمایی کرد. نمایندگان دائمی این کشورها، این موشک‌ها را به‌عنوان سیستم‌های رژیم کنترل فناوری موشکی طبقه یک دسته بندی کردند و اینگونه نتیجه گیری کردند که این موشک‌ها ذاتاً قادر به حمل سلاح هسته‌ای هستند و بنابراین مشمول بند 3 ضمیمه B قطعنامه 2231 (2015) می‌شوند.

در بند دیگری از گزارش گوترش به پاسخ جمهوری اسلامی ایران اشاره شده و آمده است: نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران موضع کشور خود را در نامه به دبیرکل تکرار کرد و گفت برنامه‌های موشکی و فضایی ایران، از جمله پرتاب موشک‌های بالستیک یا پرتاب‌کننده‌های فضایی، در چارچوب «حقوق مشروع ایران و تطابق کامل از قوانین بین‌المللی» است و "خارج از حیطه اختیارات و صلاحیت قطعنامه 2231 شورای امنیت (2015) و ضمایم آن است."

دبیر کل سازمان ملل در بند دیگری از پانزدهمین گزارش خود آورده است: در مارس 2023، مقامات انگلیس از دبیرخانه سازمان ملل دعوت کردند تا قطعات موشک بالستیک کشف شده توسط نیروی دریایی سلطنتی انگلیس در فوریه 2023 از یک کشتی در حال حرکت در آب های بین المللی در خلیج عمان را بررسی کند. نماینده دائم انگلیس تصاویری را از قطعات کشف شده به اشتراک گذاشت و خاطرنشان کرد که مقامات انگلیسی اعتقاد دارند این تجهیزات ایرانی الاصل هستند و به روشی مغایر با قطعنامه 2231 (2015) از جمهوری اسلامی ایران صادر شده اند. نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و در نامه مشترک مورخ 22 مه 2023 تصریح کردند که از نظر آنها، انتقال این تجهیزات بدون تایید قبلی شورای امنیت با قطعنامه 2231 (2015) مغایر است.

دبیرکل سازمان ملل در بخش دیگری از گزارش خود پاسخ ایران به اتهامات کشورهای غربی را آورده و بیان کرده است: نماینده دائم روسیه و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند که به نظر آنها هیچ مدرکی دال بر ارتباط کشتی های رهگیری شده و محموله آنها با جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد و هیچ نشانه روشنی مبنی بر اینکه قطعات موشکهای توقیف شده منشاء ایرانی دارند وجود ندارد.

ادعاهای پهپادی درباره جنگ اوکراین و رد ادعاها از سوی تهران و مسکو

به گزارش ایرنا، گوترش در بند 17 گزارش خود پیرامون ادعاهای انتقال پهپاد از ایران به روسیه آورده است: انگلیس مدعی شده که بر اساس مقایسه لاشه پهپاد های ایرانی که در سایر حملات در خاورمیانه به دست آمده با لاشه پهپاد ها در اوکراین، مشخص شده است که پهپاد های مورد استفاده در این کشور به ترتیب از نوع شاهد -131 و شاهد -136 بوده اند. به ادعای این کشور این پهپادها توسط جمهوری اسلامی ایران برخلاف قطعنامه 2231 (2015) به روسیه منتقل شدند.

نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و انگلیس در نامه مورخ 22 می 2023 خطاب به رئیس شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل، مشترکاً مدعی شدند, شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران به انتقال پهپادها به فدراسیون روسیه به شیوه ای مغایر با قطعنامه 2231 (2015) ادامه داده است.

نماینده دائم اوکراین در نامه ای به تاریخ 9 ژوئن 2023 خطاب به رئیس شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل، اطلاع داد که بازرسان اوکراینی در تحقیقات خود قطعات پهپادهای ایرانی الاصل در میان لاشه پهپاد های پرتاب شده به سمت اوکراین از اکتبر 2022 کشف کرده اند.

اوکراین همچنین بر اساس مقایسه با پهپادهای ایرانی با بقایای پهپادها از سایر حملات پهپادی در خاورمیانه ارزیابی کرده است که پهپادهای مورد استفاده علیه این کشور از نوع ایرانی شاهد -131، شاهد -136 و مهاجر -6 هستند و توسط جمهوری اسلامی ایران به شکلی مغایر با قطعنامه 2231 (2015) به روسیه منتقل شده اند. نمایندگان دائم فرانسه، آلمان، اوکراین و انگلیس در نامه‌های خود مجدداً درخواست خود را از دبیرخانه برای بررسی بقایای این پهپادها در کی یف یا هر مکان مناسب دیگری تکرار کرده اند.

دبیرکل سازمان ملل در بند 18 گزارش خود آورده است: نماینده دائم فدراسیون روسیه در نامه‌های مورخ 23 مه 2023 و 14 ژوئن 2023 تصاویر و تحلیل‌های ارائه شده توسط انگلیس از بقایای پهپاد و همچنین ادعای فرانسه، آلمان و انگلیس مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران برخلاف قطعنامه 2231 (2015), این پهپاد ها را به روسیه منتقل کرده است,، اعلام کرد که این اتهامات «با هیچ مدرک معتبری ثابت نشده است».

نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نامه‌های 24 اردیبهشت و 12 ژوئن 2023 «ادعاهای بی‌اساس» آلمان، فرانسه، اوکراین و انگلیس در مورد انتقال ادعایی پهپاد را رد و اعلام کرد که "به اصطلاح شواهد" ارائه شده در نامه های این کشور ها " فاقد اعتبار است". نماینده ایران همچنین دیدگاه خود را تکرار کرد مبنی بر اینکه بند 4 ضمیمه ب قطعنامه 2231 (2015) تنها انتقال اقلام، مواد، تجهیزات، کالاها و فناوری "که یک کشور تشخیص دهد می تواند به توسعه سیستم های حمل سلاح هسته ای کمک کند" را ممنوع و محدود می کند. نماینده ایران تاکید کرد که این کشور هرگز قصد تولید یا عرضه اقلام، مواد، تجهیزات، کالاها و فناوری‌هایی را که تشخیص می‌دهد می‌تواند به توسعه سیستم‌های حمل سلاح هسته‌ای کمک کند را ندارد.

دبیرکل سازمان ملل در بند 19 پانزدهمین گزارش خود آمده است: دبیرخانه به بررسی اطلاعات موجود در مورد انتقال ادعایی پهپادها ادامه می دهد. هر گونه نتیجه در زمان مقتضی به شورای امنیت گزارش خواهد شد.

در بند 20 این گزارش نیز به ادعای دیگری علیه تهران پرداخته شده و آمده است: در دوره تهیه این گزارش، دبیرخانه سازمان ملل همچنین از دولت یمن دعوتی دریافت کرد تا بقایای موشک کروز مورد استفاده حوثی‌ها به پایانه نفتی الضبه در نوامبر 2022 را بررسی کند. ادعا می‌شود که این موشک ها توسط جمهوری اسلامی ایران به شکلی مغایر با قطعنامه 2231 (2015) به حوثی ها (انصارالله) منتقل شده است. دبیرخانه سازمان ملل همچنان در حال تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود است و در صورت لزوم در زمان مناسب به شورای امنیت در این زمینه گزارش خواهد داد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، نشست دوره ای شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 درخصوص ایران روز پنجشنبه به وقت محلی 15 تیرماه (6 ژوئیه ماه جاری میلادی) برگزار می شود.

فضاسازی های آمریکا و اروپا و متحدانش برای تاثیر بر نشست دوره ای شورای امنیت درباره ایران

دوم تیرماه جاری، لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل به همراه سفرای اوکراین، فرانسه، انگلیس و آلبانی در هراس از همکاری نظامی تهران - مسکو، ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین از سوی روسیه را تکرار و آن را نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت خواندند.

نمایندگی ایران در سازمان ملل بلافاصله در همان روز در واکنش به ادعاهای پهپادی و ضد ایرانی آمریکا، اوکراین و سه کشور اروپایی گفت که این اقدام، "یک نمایش سیاسی برای بدنام کردن ایران در جنگ اوکراین است." و به دنبال تاثیرگذاری بر گزارش دوره ای شش ماهه آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در اجرای قطعنامه 2231 شورای امنیت هستند.

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

جدیدترین گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره ایران، قطعنامه 2231 و برجام 2