دوشنبه 5 آذر 1403

جزئیات "احداث مسکن برای خانواده‌های چند معلول و نذر تخصص و بانک زمان" اعلام شد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
جزئیات "احداث مسکن برای خانواده‌های چند معلول و نذر تخصص و بانک زمان" اعلام شد

عضو هیئت مدیر مجمع خیرین کشور در خصوص آخرین اقدامات و طرح‌ها از جمله "نذر تخصص و بانک زمان "، احداث مسکن برای خانواده‌های چند معلول، زائرسرای معلولان و... توضیح داد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ مجمع خیرین کشور فعالیت رسمی خود را در سال 1395 و با هدف ارائه خدمات به نیازمندان و برقرای پل ارتباطی فی‌مابین خیرین و نهادهای دولتی و رفع موانع و مشکلات نیازمندان و... آغاز کرد؛ هر چند که اعضای این مجمع از سالیانی پیشتر همواره در کنار هم یا به شکل فردی در تحقق مشارکت اجتماعی و انجام امور خیریه اثرگذار پیشرو بودند.

در همین ارتباط با اشکان تقی پور؛ عضو هیئت مدیره مجمع خیرین کشور به گفت‌وگو نشستیم و در آن به اقدامات انجام شده از سوی مجمع خیرین کشور در استان‌ها به‌ویژه مناطق محروم کشور پرداختیم؛ در ادامه مشروح این گفت‌وگو تقدیم مخاطبان خبرگزاری تسنیم می‌شود:

تسنیم: در خصوص نحوه و اهداف شکل‌گیری مجمع خیرین کشور بفرمایید؟

تقی‌پور: پیشینه شکل‌گیری و فعالیت این مجموعه برمی‌گردد به سال 1395، که در این خصوص باید به این نکته اشاره شود که تا پیش از تأسیس مجمع خیرین کشور مجامعی از جمله جامعه خیرین مدرسه‌ساز، مسکن‌ساز، مسجدساز، سلامت و... شکل گرفته بودند و در واقع مجمع خیرین هم متشکل از همین مجامع است. در حقیقت افراد خیر و مجموعه‌های حقوقی خیریه که به شکل گروهی یا فردی در سالیانی پیشتر همواره سبب خیرهای بزرگ بودند با تشکیل مجمع خیرین کشور با همگرا شدن در تبیین سیاست‌ها و برگزاری منظم هفتگی جلسه هیئت مدیره مجمع خیرین کشور و همچنین گسترش شعب مجمع در سرتاسر کشور سبب هم‌افزایی بیشتر و استفاده بیشتر و بهتر از منابع مادی و معنوی خیرین و فرصت‌ها شد. جالب آنکه مجمع خیرین کشور در جایگاه یک مجمع مردمی، مردم نهاد، غیردولتی و غیرانتفاعی حتی حساب بانکی هم برای جذب کمک مستقیم ندارد و هدف اصلی خود را از یک‌سو بر مبنای اعتبار اعضای هیئت مدیره و هیئت امنا و مجمع عمومی نزد مسئولان ذیربط نهادهای کمک‌رسان دولتی و حاکمیتی و قانونگذار و از سوی دیگر اعتبار و خوشنامی سالها خدمت و ارتباط موثر با خیرین و موسسات خیریه و تسهیلگری می‌داند. سیاستگذاری در امور خیریه پس از طرح موضوع و بحث در کمیسیون‌ها و کارگروه‌های مختلف مجمع و استفاده از تمام ظرفیت‌های علمی و عملی دستگاه‌های دولتی حاکمیتی، دانشگاهی و مهمتر از همه خیرین از اهداف جدی مجمع خیرین کشور است. البته همانطور گه گفته شد اعضای حقیقی و حقوقی هیئت مدیره مجمع خیرین کشور و شعبه‌های 15 گانه آن در راستای سیاست‌های مجمع خدمتگزاری خود را انجام می‌دهند.

در همین ارتباط نیز مهندس حبیب‌الله بوربور در جایگاه رئیس هیئت مدیره مجموعه خیرین کشور از ابتدا انتخاب شده است. کار اصلی این مجمع با مدیریت و هدایت مستمر آقای بوربور و البته سایر بزرگان هیئت مدیره سیاستگذاری است و فعالیت مجمع خیرین کشور ارتباط و اتصال فی‌مابین خیرین و موسسات خیریه با یکدیگر و رفع نیازهای مرتبط با نیازهای مردم در ارتباط با نهادهای دولتی و حاکمیتی است.

نکته‌ای که در باب فعالیت مجمع خیرین کشور باید به آن اشاره کرد اینکه مجمع حساب شخصی و حقوقی ندارد و کار اصلی مجمع تسهیل‌گری جهت فرایند خدمت‌رسانی به گروه‌های هدف است.

رصد مشکلات نهادهای حمایتی از جمله سازمان بهزیستی، هلال احمر، آموزش و پرورش و ارتباط دادن آنها به خیرین و نیکوکاران بخش دیگری از فعالیت‌های مجمع خیرین کشور محسوب می‌شود. در حقیقت مجمع نقش نخ تسبیح را بازی می‌کند. حالا یکی از این دانه‌های مختلف تسبیح، نهاد دولتی کمک‌رسان است و دیگری نهاد تسهیل‌گر دولتی است. به سبب اعتبار ریاست مجمع و هیئت مدیره و اعضا و کارنامه درخشان مجمع خیرین در خدمت‌رسانی مردم، عالی‌ترین مقام‌های کشور در حوزه‌های مختلف خدمت‌رسانی نیز اعم از دولت، مجلس، قوه قضاییه و دیگر نهادهای حاکمیتی همراهی حداکثری خود را برای نیل به اهداف انسان دوستانه مجمع خیرین کشور به کار می‌بندند.

مجمع خیرین کشور هر هفته به شکل مستمر و بی‌وقفه جلسه هیئت مدیره را به صورت حضوری با حضور اعضای هیئت مدیره برگزار و در این جلسات موضوعات مختلفی مطرح و به تصویب می‌رساند.

تسنیم: فرایند خدمت‌رسانی مجمع خیرین کشور در مناطق محروم چگونه است؟

تقی‌پور: چند موضوع در دستور کار مجمع قرار دارد که از آن جمله می‌توان به دو طرح بانک زمان و نذر تخصص اشاره کرد، در خصوص (بانک زمان) باید این مسئله را عنوان کرد که سابقه طولانی را در دنیا دارد و با توجه به کهنسال شدن جمعیت و افزایش جمعیت سالمندی در سال‌های آتی باید اجرای این طرح مدنظر قرار گیرد. همچنین در همین ارتباط باید یک سری از سیاست‌های جوانی و جمعیتی که توسط حضرت آقا ابلاغ شده است مورد توجه قرار بگیرد.

در کشورهای از جمله انگلیس و... سالیان سال است که با بحران سالمندی دست و پنجه نرم می‌کردند و در همین زمینه از گذشته‌های بسیار دور طرح بانک زمان را اجرا کرده‌اند. علاوه بر این در مجلس شورای اسلامی پژوهشی‌های در این زمینه انجام شده است. مجمع خیرین کشور نیز چندی پیش بنا به دعوت مرکز پژوهش‌های مجلس، جلسه‌ای را در ارتباط با موضوع اشاره شده برگزار کردند که خروجی آن هم‌افزایی و هماهنگی برای به ثمر رسیدن این طرح در کارگروه‌ها و جلسات مشترک بود. در باب طرح بانک زمان به شکل منظم پژوهشی‌هایی انجام شده است و ان‌شاءالله به یک نتیجه مطلوب برسیم.

تشکیل بنیاد ملی خانواده، ماموریتی است که از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی بر دوش ما گذاشته شده است و در این حوزه انواع و اقسام مسائل و مشکلات خانواده‌ها از قبیل اشتغال، ازدواج، مسکن جوانان و همچنین بحران سالمندی که القریب گریبان‌گیر کشور خواهد شد پیش روی ماست. بنابراین ما وظیفه داریم در کنار مجموعه اقدامات خیر در حوزه‌های مختلف به این مسائل هم بپردازیم. یکی از این مسائل بحران سالمندی کشور در دو دهه آینده است. ما برای مقابله با آسیب‌های این بحران، اجرای طرح بانک زمان را در دستور کار داریم. مقدمات و تمهیدات و مطالعات آن در حال اجراست. بر اساس این طرح که در کشورهای اروپایی قدمت یکصد ساله دارد، هر کسی که خدمتی را با توجه به رشته تخصصی خود به صورت داوطلبانه انجام می‌دهد، می‌تواند مابه‌ازای آن را بر اساس واحد ساعت در هر کجا که خواست دریافت کند. یکی از موارد استفاده از این طرح، خدمت داوطلبانه‌ای است که می‌تواند امروز انجام شود و ذخیره دوره سالمندی افراد شود. با اجرای این طرح خواهیم توانست بحران سالمندی کشور را در آینده مدیریت کنیم.

نذر تخصص به این شکل طراحی شده است که پزشکان در مناطق محروم حاضر و به نیازمندان و دانش‌آموزان خدمت‌رسانی کنند که در این زمینه پس از حضور دکتر نوری به عنوان وزیر آموزش و پرورش در دولت سیزدهم تفاهم‌نامه در این زمینه به امضاء رسید که با توجه به سابقه حضور دکتر نوری در معاونت مشارکت‌های مردمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی این حضور کمک بسیاری را به خیرین خواهد کرد.

از اولین تفاهم‌نامه‌هایی که پس از حضور دکتر نوری به عنوان وزیر آموزش و پرورش منعقد شد می‌توان به تفاهم‌نامه مجمع خیرین کشور و وزارت آموزش و پرورش اشاره کرد و در این تفاهم‌نامه به نوع همکاری دو مجموعه پرداخته شده است و در آستانه سال جدید بندهای از تفاهم‌نامه عملیاتی خواهند شد.

همچنین از سوی دیگر و با توجه به درایت اعضای مجمع و بزرگتر‌های مجمع خیرین کشور، تفاهم‌نامه‌ای با سازمان نظام پزشکی استان تهران به امضاء رسیده است و که نتایج خوبی را در پی خواهد داشت. دو طرح (بانک زمان و نذر تخصص) به گونه‌ای طراحی شده است که در فرایند اجرا همدیگر را همپوشانی می‌کنند.

عرصه خدمت مجمع خیرین کشور بیشتر در مناطق محروم از جمله سیستان و بلوچستان است البته این به معنای این است که در شهرها فعالیت ندارد به عنوان مثال مجمع حتی در حاشیه شهرها و تهران فعالیت دارد که شاید شرایط این مناطق به مراتب از سیستان و بلوچستان بدتر باشد! اعضای حقوقی و حقیقی مجمع در مناطق محروم طرح خای خود را که یا با هماهنگی مجمع خیرین کشور تهیه شده است و یا اصولا از منظر هدف و شکل خدمت رسانی مورد تأیید مجمع است عملیاتی می‌کنند.

تسنیم: یکی از فعالیت‌های مجمع خیرین کشور در سال‌های گذشته احداث مسکن برای خانواده‌های دو معلول و دو معلول به بالا بوده، این برنامه هم اکنون در چه مرحله‌ای قرار دارد؟

تقی‌پور: در دوره مدیریت قبل ریاست سازمان بهزیستی کشور (قبادی دانا) جلسه‌ای با حضور شریعتمداری وزیر وقت رفاه در مشهد مقدس برگزار شد و در آن جلسه پیرو یک توافق بین مجمع خیرین کشور و بهزیستی قرار شد در مقطع زمانی مشکل خانواده‌های دو معلول و دو معلول به بالا حل شود. در طی سال‌های گذشته کارهای خوبی در ارتباط با بخش احداث مسکن برای خانواده‌های دو معلول و دو معلول به بالا انجام شده است.

همچنین در ارتباط با مسئله اشاره شده کارگروه‌هایی تشکیل شد و هر یک از دستگاه‌ها نیز متعهد به انجام تکالیفی شدند و بر اساس آمار بالغ بر 50 درصد از تعهدات انجام شده است اما در ادامه با توجه به وجود آمدن برخی از موانع اعم از تحریم‌ها، افزایش قیمت مصالح و شیوع کرونا و... وقفه‌ای در کار ایجاد شد که امیدواریم هر چه سریعتر مجدداً فرایند احداث مسکن برای این خانواده‌ها تسریع شود اما واقعیت این است که کرونا و بحث تحریم‌های یک جانبه و... شرایط اقتصادی خیرین را هم در مقاطعی سخت و دشوار کرده است.

تسنیم: هتل یا زائرسرا معلولان در مشهد چه زمانی به بهره‌برداری خواهد رسید؟

تقی‌پور: احداث هتل یا زائرسرا ویژه معلولان از سال‌های گذشته در دستور کار خیرین قرار گرفته است. البته خیلی‌هایشان (خیرین) دوست نداشته و ندارند اسمشان عنوان شود، این در حالی است که خیرین هزینه احداث این مجموعه را تقبل کرده بودند و در حال حاضر پیشرفت خوبی در این زمینه انجام شده است ان‌شاءالله قرار است تا پایان سال افتتاح شود.

تسنیم: تعامل و همکاری مجمع خیرین کشور با دولت رئیسی چگونه است؟

تقی‌پور: مجمع خیرین کشور یک مجموعه غیرسیاسی، غیرانتفاعی و غیرتجاری است. همچنین مجمع با دولت سیزدهم تعامل خوبی را داریم. همچنین سایر بخش‌های حاکمیت از جمله بنیاد مستضعفان، شهرداری، ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، آستان قدس رضوی، نیروی انتظامی و... همکاری خوبی را با مجمع خیرین کشور در حوزه‌های تسهیل‌گری امور عام‌المنفعه مرتبط با مردم در راستای اهداف مجمع دارند.

تسنیم: شیرخوارگاه‌های احداث شده توسط مجمع خیرین کشور در کدام استان‌ها هستند؟

تقی‌پور: مجمع خیرین کشور در این سال‌ها در خصوص احداث شیرخوارگاه نیز گام‌هایی را برداشته است و در این زمینه گل سر سبد آن ساخت و راه‌اندازی شیرخوارگاه شبیر تهران است. همچنین اعضای حقیقی و حقوقی مجمع در ایلام، لرستان شیرخوارگاه و همچنین مرکز جامع توانبخشی استانی احداث و بهره‌برداری کرده‌اند.

احداث مدرسه و روستامهد در مناطق محروم / تامین لوازم التحریر ویژه دانش آموزان