جناحهای سیاسی در حال آمادهسازی تبلیغات انتخاباتی
تهران - ایرنا - طبق گفته سخنگوی شورای نگهبان، زمان قطعی اعلام اسامی نامزدهای تایید صلاحیت شده انتخابات مجلس شورای اسلامی در دهه دوم بهمن ماه امسال است، پس از آن جناح های سیاسی در حال تدارک و آماده سازی برای مرحله بعد یعنی تبلیغات انتخاباتی هستند.
فهرست نهایی نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی از دهه دوم بهمن ماه از سوی شورای نگهبان به طور رسمی اعلام می شود و همزمان موتور تبلیغات انتخاباتی جناح های سیاسی نیز روشن می شود؛ در اردوگاه اصلاح طلبان گروهی از سد نظارتی شورای نگهبان رد نشدند و گروهی دیگر خود از نامزدی نمایندگی مجلس انصراف دادند که در هر دو صورت تاکید بر حضور در انتخابات شده است. چنانچه حجتالاسلام عبدالواحد موسوی لاری وزیر کشور دولت اصلاحات در نشست شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحات گفت: ما در انتخابات شرکت میکنیم، لیست دادن منوط به آن است که کاندیدا داشته باشیم، این حرف کاملا مشخص است. ما میخواهیم حضور داشته باشیم کاندیداهایی هم داشتیم که یک تعدادی از آنها به خاطر فضای خاص ثبتنام نکردند و تعدادی هم آمدند که با بدعتی روبهرو شدیم. در اردوگاه مقابل نیز در دهمین نشست مشترک جامعه روحانیت، حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، دبیر عالی جامعه روحانیت تاکید داشت که جامعه روحانیت تمام تلاش خود برای حصول وفاق و ارائه فهرست مشترک در نیروهای اصولگرا را انجام خواهد داد.
اردوگاه اصلاح طلبان
موانع و راهبردها نامزدهای انتخاباتی در تایید یا رد صلاحیت
روزنامه آفتاب یزد در قسمتی از یادداشتی به قلم امیر حسین ذاکری با عنوان «عصای موسی دست کیست؟» آورده است: امروز یکی ازهمکاران گفت: آقای کرباسچی گفتهاند این دلیل نمیشود مردم اگر از اصلاحطلبان ناامید باشند سمت اصولگرایان بروند. یکی از همکاران گفت: بله اگر آغوش اصلاحطلبان آغوش گرمی نیست آغوش راستی گرایان هم آغوش گرمی نیست هر چند جز راستی چیزی از اینها ندیدیم من که از چشمم بدی دیدم از اینا ندیدم! یکی از همکاران گفت: «پس به چشمهایت اعتمادنکن دوست من». این دیالوگ فیلم: «روزهای زندگی» بود. همه خندیدند. یکی از همکاران گفت: آقای کرباسچی گفتند شعار «نجات اقتصاد ایران» از سوی ائتلاف اصولگرایان نمیتواند درست باشد چون بسیاری از مشکلات اقتصادی نتیجه عملکرد همین آقایان است. برخی اعضا ناگهان همچو کوه آتشفشانی که مواد مذاب از دهانه آن خارج میشود خنده و قهقهه از دهانشان بیرون جهید. یکی از همکاران گفت: در کل اینا کور میکنند که شفا نمیدن. شعار و وعده و چاخان... یکی از همکاران گفت دارم از استرس و غصه میمیرم چون این جناب کرباسچی گفته: اصولگرایان قبلا کشور را به گرداب انداختند، این بار به قعر دریا میاندازند من جرات ندارنم حتی لب ساحل و استخر برم چه رسد به کف و قعر دریا! دیگری گفت: اتفاقا من خیلی دوست دارم به قعر دریا با لباس غواصی برای سیاحت برم مدتی را در یک آکواریوم طبیعی کنار ماهیها سیر کنم اما اقتصادم به قعر دریا برود هرگز! یکی از همکاران در حالی که داشت یک بطری آب معدنی را با ولع سر میکشید ازحرف همکارمان خندهاش گرفت چنان که آبی که قورت داده بود از دهانش بیرون جهید. عرض کردم در مورد شعار انتخاباتی اصولگرایان یعنی «نجات اقتصاد ایران» چه میگویید؟
روزنامه ابتکار در بخشی از یادداشتی به قلم محمدعلی وکیلی با عنوان «انتخابات نامطلوب برای نتیجه مطلوب» آورده است: کمتر از دو ماه به انتخابات مجلس یازدهم زمان باقی است، اما هیچ اثری از انتخابات در برنامههای صداوسیما نمیبینیم. همیشه استراتژی نظام در انتخاباتها، زمینهسازی برای مشارکت بالا بوده است. در این مقطع حساس و خاص، نظام بیش از هر زمان به مشارکت بالا نیاز دارد. قانون نیز صداوسیما را مکلف کرده است که برنامههای مرتبط با انتخابات جهت بالا بردن آگاهی و مشارکت مردم را در دستورکار خود قرار دهد. با این همه، انگار ارادهای در این سازمان در کار است تا این انتخابات پرشور برگزار نشود. با وجود تکالیف صریح صداوسیما پیرامون انتخابات، اما این سازمان تبلیغات دوغ و ماست را به انتخابات ترجیح میدهد. اگر کسی این روزها پای تلویزیون بنشیند تصور میکند راهبرد نظام از مشارکت حداکثری تغییر کرده است. در واقع، در این برنامهها، تنها چیزی که اهمیت ندارد انتخابات است. آدمی تصور میکند واقعا شاید ارادهای در کار است تا مشارکت در این انتخابات پایین بیاید.
انتخابات مجلس را به استانداردهای انتخابات مجلس اول نزدیک کنیم
علی ربیعی در بخشی از یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: یکی از مشکلات مربوط به ساخت قدرت در ایران امروز که بهطور اجتنابناپذیر آثار خود را در زندگی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مردم میگستراند نزاع روایتهاست. اختلاف در برداشتها یا به تعبیری یک دوالیزم پذیرفته شده را در بسیاری از کشورهای دنیا میتوان دید.
در قسمتی دیگر این یادداشت آمده است: اما نکته حائز اهمیت این است که تحریم در کجا هست؟ باید بگوییم که تحریم آثار خودش را در دشوار کردن زندگی مردم آشکار کرده است. بهعبارت دیگر ما باید در استراتژی دوستونه به مردم برگردیم. راهبرد «بازگشت به جامعه» در شرایط ملتهب کنونی یک راهبرد ضدتحریمی نیز هست. تنها زمانی میتوان شعار «در مقابل تحریمها نمیشکنیم، تحریمها را میشکنیم» را سر داد که توانمندسازی جامعه و توانافزایی سازمانهای مدنی جامعه را در دستور کار قرار دهیم و به موازات امر اجتماعی، انتخابات مجلس را به استانداردهای انتخابات مجلس اول در اسفند 58 نزدیک کنیم.
رصد جریان متقابل
محمدعلی گندمی، رئیس خانه احزاب خراسان رضوی، در گفتوگو با ایسنا، گفته است: فضا سرد است و بیش از 64 درصد اصلاحطلبان در کل کشور برای انتخابات ثبت نام نکردند، دلیلش هم این بود که به مجلس قبلی نگاه کردند و متوجه شدند که چندان در حاکمیت تاثیرگذار نبوده و نتوانسته برای بزرگترین مشکلات مملکت راهکار پیدا کند و قانون بنویسد، دلیلش هم این بود که افراد مرزیالطرفین، فرصتطلب و کمخاصیت نیز وارد این مجلس شدند، یعنی هم چهرههای شاخص و سرشناس اصولگرایان و هم اصلاحطلبان غایب بودند. چهرههای برجسته و افراد بزرگ میتوانند کارهای بزرگ انجام دهند. در بین افراد کوچک، نهایتا یک نماینده برای به دست آوردن دل مردم، در منطقه خود کار عمرانی میکند، در حالی که این کار نماینده نیست، کار شهردار و مسئولان اجرایی آن منطقه است که تلاش کند، البته نماینده هم میتواند کمک کند که این تلاشها تسریع شود، اما اینکه کاری را به نام خود انجام دهد، فعالیت یک نماینده نیست.
در استان اصلاحطلبان با کمتر از 20 درصد ظرفیت خود برای ثبت نام در انتخابات حضور پیدا کردند. هنوز ما به نتیجه قطعی برای ارائه لیست و اینکه چه افرادی در لیست حضور داشته باشند، نرسیدیم. ظلم مضاعفی در طول این ادوار به اصلاحطلبان شده، در حالی که نیروهای اصولگرا تاکنون برای خود ستاد تشکیل داده و سازماندهی میکنند، زیرا برای تایید صلاحیت تردید ندارند، اما 6 یا 7 نفر اصلاحطلبانی که ثبت نام کردند، مطمئن نیستند که آنها را تایید کنند.
فاطمه رهبر، کنشگر سیاسی اصولگرا، در گفتوگو با ایلنا، اظهار کرد: در ادوار گذشته شاهد این بودیم که در هر مجلس دو سوم نمایندگان مجلس قبل ریزش میکنند؛ اما آرایش کلی مجلس یازدهم سمت و سوی اصولگرایی خواهد داشت و علت آن هم این است که مردم فکر میکردند اگر به طیف اصلاحطلبان رای بدهند وضعیت خیلی خوب میشود یا آنها میتوانند اقداماتی انجام دهند اما شاهد این بودیم که وضعیت خیلی بدتر شد و مجلس فعلی یکی از ضعیفترین مجالس ده دوره گذشته است؛ نمره نخست در ضعیف بودن را میگیرد و حتی از دوره ششم هم ضعیفتر است.
وی ادامه داد: در دوره مجلس ششم سیاستی دنبال شد که میگفتند که همراه با دولت اصلاحات میخواهند در توسعه مشارکت سیاسی اقداماتی را انجام دهند، علیرغم اینکه در حوزههای دیگر کاری نکردند در موضوع توسعه سیاسی موفق بودند. در این دوره اگر به هر نمایندهای بگویید که عملکرد خودش هم در حوزه انتخابیه و هم در کلان کشو را ارائه دهد، میبینید که کاری انجام نداده است.
وی درباره نظر اصلاحطلبان در مورد شورای نگهبان و نظارت استصوابی، گفت: مگر تقابلی بین شورای نگهبان و مجلس وجود دارد؟ شورای نگهبان نشان داده که با هیچ کسی شوخی ندارد؛ گاهی دیده شد که طرحهای جناح یا دولت اصولگرا را نیز رد کرده و یا افرادی که منتسب به جریان اصولگرا بوده را نیز رد صلاحیت کرده اما چارچوب خودش را نگه داشته است. به من ثابت شده که شورای نگهبان با هر دو جناح برخورد داشته و این حرفها فقط بهانه و فرار روبه جلو است.
وبگاه خبرآنلاین در گزارشی با عناوین «سناریوی پیامکی دلواپسان تا انتخابات 98/ تهدیدکنندگان در حاشیه امن» آورده است: تلاش برای استیضاح وزرا، طرح موضوع به زیر کشیدن دولت و مجبور به استعفا کردن رئیس جمهور و ارسال پیامک های تهدید آمیز، سناریوهایی است که این روزها تندروها یکی بعد از دیگری دنبال میکنند تا با حمله همه جانبه به دولت و مجلس فضای انتخاباتی را به نفع خود شلوغ کنند.
استفاده از اهرم ارعاب و تهدید به خصوص در سالهای اخیر به ابزاری متعارف در دست جریانی خاص تبدیل شده است. یک روز پیامکهای تهدیدآمیز برای مسئولان کشور در مجلس، دولت و حتی مجمع تشخیص مصلحت میفرستند، روز دیگر استیضاح وزرا یا طرح سوال یا استعفای رئیس جمهور را پیش میکشند. ابزاری که گویا در آستانه انتخابات مجلس یازدهم بازهم در دست گرفته اند و اینبار به بهانه بودجه هم نمایندگان را تهدید می کنند هم دولتی ها را مورد حمله قرار داده اند. آنچنان که روز گذشته برخی نمایندگان مجلس اعلام کردند که پیامک های تهدید آمیزی درباره «کلیات لایحه بودجه 99 در کمیسیون تلفیق» دریافت کرده اند.
وبگاه خبرآنلاین در مطلبی با عنوان «عبور از اصولگرایی؛ تله جدید فرزندان مصباح یزدی» آورده است: محمد صدرایی در یادداشتی در روزنامه 19 دی نوشت: به نظر میرسد آنها که اصولگرایی را منسوخ، اصلاحطلبی را باطل و خودشان را نماد تمام حق طلبی و انقلابیگری میدانند، روزهای خوبی برای آینده سیاسی کشور رقم نمیزنند. تحریف ارزشهای انقلاب و کمرنگکردن تدریجی جمهوریت، نتیجهای است که عدهای از همین کنشگران برای تخریبها و فعالیتهای سیاسی خود آرزو دارند.
انزوای نخبگان، بیگانهپنداری بخشی از جریانهای سیاسی، قهر بخش قابل توجهی از مردم با حاکمیت و گسترش بیاعتمادی اجتماعی و سیاسی نتیجه منطقی این جریان است. بی شک شرایط کنونی به یک اجماع دوباره نخبگان و بازتعریف نقشها در فضای سیاسی کشور نیاز دارد. باید نیروهای اصیل از گوشه انزوای خود خارج شده و بیتوجه به فضای تخریبها ساختار سیاسی کشور را از نو احیا کنند. توجه به نیروهای جوان در کنار تعریف فرایندهای اجتماعی صحیح برای تقسیم قدرت در میان گروههای مختلف اجتماعی از الزامات این روزهای کشور برای امیدوار کردن سلایق مختلف به آینده است.
اردوگاه اصولگرایان
توصیه ها، برنامه ها و وعده های انتخاباتی
تارنمای تابناک در گزارشی با عنوان «تلاش برخی کاندیداهای مجلس برای ردصلاحیت شدن توسط شورای نگهبان!» آورده است: شیب و نحوه انتقاد از نهادها و بخش های مختلف نظام و حاکمیت آنهم در فاصله کمتر از دو ماه به انتخابات حتما دردی را دوا نخواهد کرد؛ بلکه اگر نماینده ای چنین دغدغه هایی دارد، حتما باید در طول 4 سال نمایندگی به آن پرداخته و در برهه های مختلف آن را بیان می کرد؛ این رفتارها را مردم به نظر نوعی عدم صداقت برداشت خواهند کرد تا شجاعت یک نماینده!
در گفت و گوهایی که با کارشناسان، فعالان سیاسی و صاحب نظران صورت می گیرد، بسیاری بر این اعتقادند که جمع بسیار کوچکی از نمایندگان مجلس دهم که بار دیگر برای حضور در مجلس اعلام کاندیداتوری کرده اند، می توانند رأی مردم را کسب کرده و به بهارستان برسند؛ برخی این رقم را تا 30 درصد هم عنوان می کنند، ولی بسیاری معتقدند با عملکرد برجای مانده این عدد می تواند به زیر 20 درصد برسد.
البته بسیاری از نمایندگان فعلی مجلس که تعداد آنها به حدود 60 نفر یعنی کمی بیشتر از یک چهارم جمع نمایندگان مجلس دهم می رسد، با بررسی اوضاع و شرایط به این نتیجه رسیدند که نباید بار دیگر برای حضور در قوه مقننه کاندیدا بشوند، لذا یا ثبت نام نکردند و یا اینکه بعد از ثبت نام در نهایت اعلام انصراف کردند.
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی عضو هیات رئیسه مجلس در گفت و گو با خبرگزاری مهر در خصوص رویکرد مردم در انتخابات آینده گفت: رویکرد مردم در انتخابات آینده به سمت جریان انقلابی است اما امیدوارم این رویکرد همراه با تغییرات انقلابی و بنیادین در کشور باشد که اگر این تغییرات صورت نگیرد، ناکارآمدی دیوان سالارانه محبوبیت این جریان را زائل می کند. شرایط فعلی فرصتی برای طرفداران انقلاب است که می توانند به سمت کارآمدی پیش بروند. اگر جریان اصولگرا با نگاه سنتی بخواهد کشور را اداره کند، بعد از مدتی مجددا مردم از این جریان نیز دلزده می شوند.
هدف جریان انقلابی و اصولگرا باید خانوادهها باشند که امروز با مشکلات عدیدهای برای تأمین مخارج روزانه خود دست و پنجه نرم می کنند. مسئله، مادر و پدرها هستند که به خاطر عدم توان اقتصادی، صدایشان بلند است. میزان صبر و طاقت آنان کاهش یافته است. خانواده هایی که مادر باید کمک خرج خانواده باشد. حکومت باید گوش شنوا برای شنیدن صدای خانواده ها داشته باشد. محبوبیت فعلی جریان انقلابی سلبی است، ایجابی نیست. مردم از جریان مقابل متنفر هستند و به جریان انقلابی روی آورده اند. باید جریان انقلابی این نگاه سلبی را به ایجابی تبدیل کند.
جایگاه رای اولیها در انتخابات؛ تمرینی برای مسؤولیتپذیری
بهمن سعیدیپور رئیس دانشگاه پیام نور استان کرمانشاه و کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری فارس در خصوص یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، گفته است: شرکت در انتخابات را تمرینی برای قبول کار اجرایی در آینده ومسؤولیتپذیری دانست و تصریح کرد: رای اولیها بدانند که قرار است در دوم اسفندماه یکی از مهمترین اتفاقات اجتماعی، سیاسی و حتی فردی در زندگی آنها رقم بخورد. رای اولیها باید در ابتدا فلسفه انتخابات را درک کنند، چرا که در آینده بهعنوان شهروند مشارکتجو، فعال، مدنی و سرمایه اجتماعی تلقی میشوند که اطمینان اجتماعی را بهدنبال دارد.
در انتخابات مجلس شورای اسلامی، به دنبال تفویض قدرت از ملت به یک نماینده هستیم تا این نماینده با اختیاری که از طرف آحاد مردم به او واگذار شده است قدرت برنامهریزی و نظارت بر کارهایی اجرایی را داشته باشد. کاندیدا باید به قانون عمل کنند چون میخواهند در آینده منشا قانونگذاری باشند، فردی که قانونشکن باشد نمیتواند قانونگذار درستی باشد. نامزد انتخاباتی باید محتوی و برنامه داشته باشد، ملت بسیار باهوش هستند و تفاوت برنامه را با وعده وعید یه خوبی درک میکنند.
سیداحمد نبوی دبیرکل حزب همت در گفتوگو با خبرگزاری فارس، درباره راهبرد این حزب برای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما برای این دوره از انتخابات با هیچ یک از دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا ائتلاف نخواهیم کرد و شرط حضور نامزدها در لیست ما نیز عدم حضور در لیستهای انتخاباتی اصلاحطلبان و اصولگرا است.
وی با بیان اینکه حزب همت در لیستهای هیچ یک از جریانات اصولگرا و اصلاحطلب شریک نمیشود، گفت: حزب همت کاملا مستقل برای انتخابات حضور خواهد داشت و از هم اکنون نامزدهای خود را در تهران و دیگر حوزههای انتخابیه شناسایی و حتی اعلام ثبتنام در ستاد انتخابات حزب کردهایم. هم اکنون حزب همت در حال آموزش نامزدهای انتخابات خود در حوزههای روانشناسی و سیاسی است.
رصد جریان رقیب
سردار اسماعیل کوثری جانشین قرارگاه ثارالله سپاه در بخشی از گفت و گو با خبرگزاری مهر، می گوید: نمایندگان باید با مردم رو راست باشند و حرفی را که میزنند در مجلس نیز عمل کنند. برخی از افراد در زمان انتخابات قولهایی میدهند و مردم را امیدوار میکنند و زمانی که رأی میاورند و وارد مجلس شدند به شکل دیگری عمل کرده و به دنبال لابی و کسب منافع شخصی و گروهی خودشان هستند. مردم نسبت به انتخاب نمایندگان مجلس باید توجه خاصی داشته باشند تا مجلس آینده یک مجلس مردمی به تمام معنا باشد تا این گفته امام راحل که مجلس در رأس امور است تحقق یابد. نمایندگان باید شأن و جایگاه مجلس را رعایت کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، عباسعلی کدخدایی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «نظارت شورای نگهبان مشکل انتخابات نیست، مشکل انجام ندادن وظایف نمایندگی، از جمله عدم تصویب قانون جامع انتخابات در طول 4 سال گذشته است.» وی ادامه داد: «این سوال همچنان باقی است که چرا قانون انتخابات به تصویب نهایی نرسید و بعد از هر بار طرح در مجلس از دستور خارج میشد؟»
به گزارش خبرگزاری تسنیم، عبدالله مومنی فعال سیاسی اصلاحطلب و از اعضای سابق ادوار دفتر تحکیم وحدت طی یادداشتی با عنوان «شورای دلسردی» که در شماره امروز (شنبه) روزنامه سازندگی منتشر شده، به انتقادات از سازوکار حاکم بر شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان از زمان تشکیل تاکنون پرداخته است. در قسمتی از این یادداشت آمده است: سیاستهای اصلاح طلبی موجب تغییر رویه در سیاست گذاری در کشور نشده است این روزها اتخاذ مواضع راهبردی اصلاحات توسط کسانی صورت میگیرد که به بخشی از دکوراتیو قدرت تبدیل شدهاند. برغم اعتماد و اقبال مردم در انتخاباتهای گذشته شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحات جز تقویت طیف ناکارآمد اصلاح طلب و تلاش برای قبضه کامل نهادهای مدنی موثر در اختیار اصلاحطلبان نتوانست کاری از پیش ببرد و نتوانست به سازمان کارآمد و دربرگیرنده کلیت جریانات اصلاحطلب بدل شود.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در بخش پایانی یادداشت خود با تاکید بر اینکه وضعیت جامعه و شهروندان ایرانی در موقعیتی است که باید باور کنیم اصلاحطلبی بدین گونه ای که ایده پردازان جسور اصلاحات وعده دادند نتوانست نسخه و برنامه عملی و مناسبی را برای حل مشکلات عمده سیاسی و اقتصادی و اجتماعی داشته باشد، میافزاید: شعارها و گفتمان جریان موتلف اصلاحات صرفا بیان مجدد ادعاهای پیشین بوده و ظاهر امر نیز نشانگر این است که جریان اصلاحات تاکنون نتوانسته به جمعبندی روشن گفتمانی یا برنامه سیاسی نوینی دست بیابد. همچنین به نظر میآید که با همان ادعاهای تکراری و پیشین میخواهد خود را در صحنه سیاسی به عنوان یگانه رقیب برتر جریان اصولگرایی برای اداره کشور و پیشبرد اصلاحات معرفی و تبلیغ کند.
روزنامه کیهان در گزیده ای از گزارشی با عنوان «اصلاحطلبان از رأی مردم میترسند چون دولت و مجلس را اجارهای کردند» آورده است: عضو شورای مشورتی اصلاحطلبان بدون اشاره به ریزش مطلق رأی طیف متبوع خود مدعی شد اصلاحطلبان شاخص، به خاطر نظارت استصوابی و افتادن مجلس از چشم مردم در انتخابات، ثبتنام نکردند. عبدالله ناصری از جمله کسانی است که صراحتا گفتند دولت، رحم اجارهای ماست. آنها با همین نگاه، مجلس را هم اجارهای و گوش به فرمان میخواستند و با طیف حامیان دولت، ائتلاف اکثریت را در مجلس تشکیل دادهاند. این طیف ضمنا به پولکی کردن فهرستها پرداختند، چنان که روزنامه آفتاب یزد دو سال پیش فاش کرد دبیر کل یکی از احزاب اصلاحطلب از هر نامزد برای قرار گرفتن از فهرست ائتلاف امید، 2 میلیارد تومان پول خواسته است. با وجود این واقعیتها، عبدالله ناصری که مشاور خاتمی هم هست، به سایت انتخاب گفته است: «با وجود درخواست رئیس دولت اصلاحات، برخی از شخصیتها حاضر به نامزد شدن نشدند و دلیل آنها نیز این بود که علاوه بر نظارت استصوابی که همواره مانعی برای حضور اصلاحطلبانه با وزن واقعیشان است، دیگر از نگاه مردم مجلس فاقد کارکرد است.» یادآور میشود ثبتنام برخی از چهرههای معروف اصلاحطلب - چه آنها که در مجلس حضور دارند و چه بیرون از آن - با یقین به اینکه مردم دیگر به آنها رأی نخواهند داد، صورت گرفته است. به عنوان مثال اخیرا صادق زیباکلام تصریح کرد آقای عارف که در تهران 1/5 میلیون رأی آورد، حال 150 هزار رأی کسب نمیکند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*