جهش بیش از 700 درصدی قیمت پراید در دولت تدبیر و امید / صاحبخانهها سقف اجارهبها را شکستند / جزئیات بدهی بانکها به بانک مرکزی / سرانجام تورم سوییس مثبت شد
این پیمانه تیترهایی همچون شاخص کل بورس مثبت شد، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ ریزش بورس به خاطر اختلاف من و وزیر نفت نبود، نوسان بازارهای سهام آسیا اقیانوسیه، قیمت جهانی طلا به پایینترین سطح یک هفته اخیر رسید و افزایش قیمت دلار صرافیهای بانکی را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون شاخص کل بورس مثبت شد، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟، ریزش بورس به خاطر اختلاف من و وزیر نفت نبود، نوسان بازارهای سهام آسیا اقیانوسیه، قیمت جهانی طلا به پایینترین سطح یک هفته اخیر رسید و افزایش قیمت دلار صرافیهای بانکی را در بر دارد.
*س_شاخص کل بورس مثبت شد_س*در حالی که روز گذشته، شاخص کل بورس اوراق بهادار با کاهش 3 هزار و 665 واحدی معادل 0.32 درصد به یک میلیون و 141 هزار و 290 واحد رسید، امروز و در لحظه انتشار این گزارش، نماگر کل بورس با رشد بیش از 7 هزار واحدی همراه شده است. /جزئیات بیشتر از بازار امروز
*س_ارزش سهام عدالت چقدر شد؟_س*در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به 7 میلیون و 234 هزار و 842 تومان رسید که نسبت به دیروز 0.5 درصد معادل 38 هزار و 611 تومان کاهش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش 60 درصد قابل فروش سبد 532 هزار تومانی سهام عدالت به 4 میلیون و 340 هزار و 905 تومان رسیده است.
*س_ریزش بورس به خاطر اختلاف من و وزیر نفت نبود_س*وزیر امور اقتصادی و دارایی در باره نامه همتی به مقام معظم رهبری در مورد هشدار حباب بورس، گفت: برخی برخورد فرافکنانه در مورد بورس دارند در حالی که سوابق وجود دارد. اولا بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی مانند سکه و ارز مرجح است و این بازار جایی برای تبدیل شدن پساندازهای خرد مردم به فرایند تولید و اشتغال در کشور است، به ویژه اینکه اگر در بازار اولیه معاملات انجام شود. وی تصریح کرد: نکته دیگر نرخ سود سپردههای بانکی است که این نرخ سال گذشته برای سپردههای یک ساله از 15 درصد به 16 درصد اضافه شد، همچنین قبلا سپرده دو ساله نبود اما برای جذب نقدینگی سپرده جدید دوساله تعریف شد که نرخ آن هم 18 درصد در نظر گرفته شد. ما مصوباتی از دولت گرفتیم اما برای اینکه اثر منفی روی بازار نگذارد، اعلام نمیکردیم. وی همچنین گفت: یکی از دلایل ریزش بازار را عدهای به اختلاف بین وزیر اقتصاد و وزیر نفت ربط میدهند، در حالی که این گونه نبوده، بلکه اختلاف بر سر متولی صندوق پالایش یکم بود که بین سازمان خصوصی سازی و شرکت ملی پالایش و پخش ایجاد شده بود که بالاخره مشخص شد متولی این صندوق شرکت پالایش و پخش باشد و در صبح سه شنبهای که من متوجه شدم تا ظهر همان روز با وزیر نفت جلسه گذاشتیم و متولی صندوق پالایش یکم مشخص شد و همان روز از شبکه خبر اعلام شد و صندوق پالایشی از شهریور ماه به مردم ارائه شد اما با این وجود عدهای از افراد به دروغ میگویند از دلایل ریزش بازار اختلاف وزیر نفت و وزیر اقتصاد بوده است. / فارس
*س_نوسان بازارهای سهام آسیا اقیانوسیه_س*سهام آسیایی در معاملات امروز، دوشنبه، در آستانه اعلام دادههای تولید صنعتی ژاپن نوسان کردند. بازارهای استرالیا، چین و هنگکنگ امروز به علت تعطیلات رسمی بسته هستند. جامعترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی بدون سهام ژاپن 0.1 درصد بالا آمد در حالی که نیکی ژاپن با رشد 0.55 درصدی روبرو شد. کوسپی کرهجنوبی در معاملات امروز تقریبا بدون تغییر بود و در نهایت 0.05 درصد افت کرد.
*س_جهش بیش از 700 درصدی قیمت پراید در دولت تدبیر و امید_س*فارس نوشت: یکی از مسائلی که در حوزه اقتصاد طی سالهای اخیر انتقاد و گلایههای بسیاری را در بین جامعه به همراه داشته، نابسامانی بازار خودور و جولان دلالان در این بازار است که باعث عدم دسترسی مناسب مصرف کنندگان واقعی خودرو به این کالا شده است. در واقع بازار خودرو به محلی برای سرمایهگذاری دلالان و واسطهها تبدیل شد و در چنین بازاری، قیمت خودروها روز به روز بالاتر رفته و به حدی رسیده که از حد توان خرید بسیاری از متقاضیان خارج شده است.
در واقع عرضه مستقیم خودرو از کارخانه با روشی نادرست بیشتر نصیب دلالان شد و پس از دپوی خودروها، عرضه قطره چکانی به بازار باعث رشد افسارگسیخته قیمتها شد. در این میان، کاهش تولید خودروسازان به دلیل مشکلات تامین مواد اولیه و قطعات و همچنین بالابودن هزینههای تولید به دنبال رشد نرخ ارز و البته مدیریت نادرست منابع مالی کارخانه های خودروساز و بهره وری پایین تولید عاملی برای کاهش عرضه خودروسازان و تشدید قیمت خودرو در بازار شد. این رشد قیمت در حدی بود که حتی در مورد خودرویی مانند پراید نیز حتی پس از توقف تولید شاهد ادامه روند رو به رشد قیمت این خودرو در بازار بودیم و همچنان نیز این رویه ادامه دارد. در کنار آشفتگی بازار خودرو، قیمت کارخانه ای خودروها نیز با رشد جهشی همراه شد و در نتیجه قیمت پراید از 15 میلیون تومان در سال 92 به 37 میلیون و 400 هزار تومان در سال 99 (پیش از توقف تولید) رسید. همچنین قیمت این خودرو در بازار از 16 میلیون تومان در سال 92 به 119 میلیون تومان در روزهای جاری رسید یعنی 743.75 درصد رشد یافت.
*س_افزایش قیمت دلار صرافیهای بانکی_س*در حالی که روز گذشته شاهد رشد نرخ دلار و یورو در صرافی های بانکی و مجاز بودیم، امروز نیز در دقایق نخست شروع فعالیت بازار، بهای دلار با افزایش نسبی همراه شده است. به گونه ای که هر اسکناس دلار آمریکا در این صرافی ها به قیمت 23107 تومان از مردم خریداری و به قیمت 23574 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می شود.
*س_از در سامانه نیما معامله چه خبر؟_س*بانک مرکزی اعلام کرد که روز یک شنبه (23 خرداد) در سامانه نیما 100 میلیون دلار و با میانگین موزون نرخ دلاری معاملات 20 هزار و 422 تومان معامله شد.
*س_جزئیات بدهی بانکها به بانک مرکزی_س*طبق آخرین آمار ارائه شده بانک مرکزی، بدهی بانکها به بانک مرکزی از سال 95 تا 99 از رقم 996 هزار میلیارد ریال به یک هزار و 203 هزار میلیارد ریال رسیده که به طور متوسط 17.2 درصد رشد داشته است.
یکی از مهمترین دارایی بانک مرکزی که در جیب بانکها قرار گرفته و سود قابل توجهی از سوی بانکها به بانک مرکزی داده میشود، بدهی بانکها به بانک مرکزی است. میزان این بدهی در سال 95 برابر 996 هزار میلیارد ریال بود و در سال بعد این رقم 32.4 درصد رشد یافت و به رقم یک هزار و 320 هزار میلیارد ریال رسید. بدهی بانکها به بانک مرکزی در سال 97 روند صعودی ملایمی (4.7 درصد) داشت و برابر یک هزار و 381 میلیارد ریال بود. یکی از اتفاقات قابل توجه در سال 98 کاهش 275 هزار میلیارد ریال رقم بدهی بانکها به بانک مرکزی بود. میتوان گفت 19.9 درصد بدهیها کم شد. کاهش بدهیها پایدار نبود و برابر آخرین دادههای آماری این رقم سال گذشته 8.7 درصد رشد یافت و به یک هزار و 203 میلیارد ریال رسید. طبق آمار منتشر شده طی پنج سال گذشته بدهی بانکهای تخصصی 11.5 درصد کم شده و از 494 هزار میلیارد ریال (سال 95) به 443 هزار میلیارد ریال (سال 99) رسید. در دوره مذکور بدهی بانکهای غیردولتی و موسسات اعتباری غیربانکی رشد 41.5 درصدی داشته است و سال گذشته برابر 654 هزار میلیارد ریال بود. بدهی بانکهای تجاری به بانک مرکزی افت و خیز بسیاری داشته است به طوری که در سال 95 کاهش 62.5 درصدی داشت، اما در سال 99 دوباره 141.9 درصد افزایش یافت و به 105 هزار میلیارد ریال رسید.
*س_صاحبخانهها سقف اجارهبها را شکستند_س*سال گذشته ستاد ملی کرونا با توجه به اپیدمی ویروس کووید 19 در مصوبهای سقف مجاز افزایش اجاره بها در تهران را 25 درصد، سایر کلانشهرها 20 درصد و دیگر شهرها 15 درصد اعلام کرد. روز گذشته 23 خردادماه 1400 نیز در هفتاد و دومین جلسه ستاد ملی کرونا حداکثر سقف افزایش نرخ اجاره که صاحبخانه باید افزایش دهند دقیقا به همین میزان تعیین شد. با این حال آمار رسمی از عدم توفیق سیاستگذار در اجرای این مصوبه حکایت دارد. بانک مرکزی در گزارش اردیبهشت ماه 1400 آمار رشد اجارهبها نسبت به ماه مشابه سال قبل در تهران را 32.6 درصد و در دیگر مناطق شهری 36.3 درصد اعلام کرد. گزارشهای میدانی نیز حاکی از آن است که در برخی موارد، صاحبخانهها در تهران بیش از 50 درصد نرخ اجاره را بالا بردند. بررسیها نشان میدهد معمولا مستاجران با این دیدگاه که ممکن است تذکر به مالکان درخصوص اجرای مصوبه دولت به ایجاد تنش بین آنها و موجر منجر شود، با قیمت پیشنهادی صاحبخانه کنار میآیند. / ایسنا
*س_تورم سوییس بالاخره مثبت شد_س*به نقل از تریدینگ اکونومیکس، متوسط نرخ تورم سوئیس در دوازده ماه منتهی به می به مثبت 0.6 درصد رسیده است که 0.9 درصد بیشتر از نرخ تورم ثبت شده برای دوره منتهی به ماه قبل و 0.2 درصد بیشتر از نرخ تورم پیشبینی شده قبلی برای این کشور محسوب میشود. تورم 0.6 درصدی که بالا ترین تورم ثبت شده در سوئیس طی 23 ماه اخیر محسوب میشود بیش از همه تحت تاثیر افزایش قیمت بخش حمل و نقل با 4.0 درصد قرار گرفته است. طی این مدت کمترین تورم مربوط به مواد غذایی و نوشیدنی با تورم منفی 2.1 درصدی بوده است. در بین سایر بخش ها، تورم بخش رستوران و هتلداری 1.6 درصد و مراقبت های درمانی منفی 0.3 درصد اندازه گیری شده است.
*س_قیمت جهانی طلا به پایینترین سطح یک هفته اخیر رسید_س*قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، دوشنبه، تحت تأثیر تقویت دلار افت کرد و به پایینترین سطح خود در یک هفته اخیر رسید. تا ساعت 7:23 به وقت تهران، قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپاتگلد، 0.58 درصد افت کرد و به 1.865.71 دلار بازگشت. قیمت پیشخرید هر اونس طلای آمریکا تا این لحظه 0.67 درصد پایین آمد و به 1.867.10 دلار رسید. این پایینترین قیمت طلا از 4 ژوئن تا کنون است. اما آنچه باعث شد قیمت جهانی طلا افت کند این است که تمرکز سرمایهگذاران بر اجلاس سیاستگذاری فدرالرزرو که در این هفته برگزار خواهد شد قیمت دلار را بالا برده است. بالا رفتن ارزش دلار باعث میشود قیمت طلا برای دارندگان ارزهای غیر دلاری گرانتر تمام شده و تقاضا برای خرید آن کاهش یابد.
*س_قیمت نفت خام برنت به 73 دلار رسید_س*قیمت نفت خام در معاملات امروز دوشنبه، با امید سرمایهگذاران به ریکاوری تقاضای نفت از پاندمی کرونا و آغاز فصل سفرهای تابستانی رشد کرد و به بالاترین سطح در چندین سال اخیر رسید. تا ساعت 7:29 به وقت تهران، قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت 0.47 درصد رشد کرد و به 73.03 دلار رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا هم تا این لحظه 0.48 درصد رشد کرد و به 71.21 دلار رسید. آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه جدید خود چشمانداز تقاضای نفت را ارتقا داد و اعلام کرد تقاضای جهانی تا انتهای امسال به سطح قبل از پاندمی باز میگردد و تولیدکنندگان بزرگ باید به فکر افزایش تولید خود باشند. گلدمن ساکس هم پیشبینی کرد با توجه به تقویت اقتصادهای جهان و سفرهای تابستانی قیمت نفت خام در تابستان تا 80 دلار برای هر بشکه بالا برود.
*س_بیت کوین جهش کرد_س*به نقل از سیانبیسی، قیمت بیتکوین، بزرگترین ارز دیجیتال جهان به دنبال اظهارات جدید ایلان ماسک، مالک تسلا، با جهش بزرگی روبرو شد. ایلان ماسک گفت: هر وقت ماینرهای بیتکوین تضمین کنند که بیش از 50 درصد انرژی آنها از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر تأمین میشود، شرکت تسلا دوباره پذیرش بیتکوین را از سر خواهد گرفت. ماسک این نحوه استفاده از انرژی را گرایشات مثبت آیندهنگر دانست. قیمت هر بیتکوین پس از این اظهارات رشد کرد و تا ساعت 7:10 به وقت تهران به جهش 8.82 درصدی رسید و تا 38.939.92 دلار بالا رفت. قیمت دیگر ارزهای مجازی هم بالا رفتند. اتروم تا این لحظه 3.26 درصد و ریپل 4.62 درصد جهش کردند. شرکت تسلا در ماه می اعلام کرد به علت نگرانی از مصرف بالای انرژی بیتکوین و آلایندگی بالای حاصل از آن دیگر این ارز دیجیتال را نخواهد پذیرفت.
*س_پیش بینی نفت 75 دلاری از سوی عراقیها_س*به نقل از بلومبرگ، احسان عبدالجبار، وزیر نفت عراق، در پاسخ به خبرنگاران در نمایشگاه بین المللی کتاب بغداد گفت که پیش بینی میشود در نیمه دوم سال 2021 قیمت نفت بین 68 تا 75 دلار در هر بشکه را ببیند. وی تاکید کرد: از آن جهت پیش بینی چنین بازه قیمتی را داریم که شاهد تعهد بالای کشورهای گروه اوپک پلاس به توافق کاهش عرضه در بازار هستیم.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، هم هفته گذشته پیش بینی خود نسبت به بهبود تقاضای نفت در بازار جهانی در نیمه دوم سال جاری خبر داد. این سازمان به دنبال آن است که نفت بیشتری را روانه بازار کند. در گزارش اوپک آمده است که مصرف نفت در جهان در نیمه دوم سال جاری حدود 5 میلیون بشکه در روز معادل 5 درصد نسبت به نیمه اول افزایش خواهد یافت؛ چراکه جهان شاهد فعالیتهای بیشتر اقتصادی با فروکش کردن بحران کرونا خواهد بود.