حمایت امیرعبداللهیان ازجبهه مقاومت با صدای رسا + فیلم
چهارشنبه شب ششم اردیبهشت ماه شهر بیروت برای چهارمین بار شاهد حضور حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و هیأت همراه بود، او در بدو ورود به روضه الشهیدین رفت. وی همچنین در فرودگاه و در جمع خبرنگاران به ایدهها و ابتکارات ایران برای بهبود وضعیت در لبنان اشاره کرد و گفت که در دیدار با مقامات این کشور این ایدهها را مطرح خواهد کرد.
مهدی شوشتری دستیار وزیر و مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقا، علی اصغر خاجی مشاور ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی، محمد فتحعلی معاون اداری و مالی و سفیر پیشین ایران در بیروت و عبدالله نکونام قدیری معاون سخنگو و مدیرکل دیپلماسی رسانهای نیز امیرعبداللهیان را در این سفر همراهی میکردند.
بیروت مقصد دوم سفر رئیس دستگاه دیپلماسی به منطقه بود و امیرعبداللهیان قبل از آن هم سفری دو روزه به عمان داشت و ضمن رایزنی با همتای عمانی با «سلطان بن محمد النعمانی» وزیر مکتب سلطانی عمان دیدار و گفتوگو کرد.«محمد عبدالسلام» مذاکره کننده ارشد دولت نجات ملی یمن نیز با حضور در محل سفارت ایران در مسقط با امیرعبداللهیان به گفتوگو درباره اوضاع یمن و روند گفتوگوها با عربستان پرداخت و از حمایتهای انسانی ایران از یمن قدردانی کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از سفر به مسکو و رایزنی با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود، در اولین سفرش به لبنان پس از تصدی وزارت خارجه، 14 مهر ماه 1400 به این کشور رفت و در این سفر با مقامات و شخصیتهای لبنان از جمله سید حسن نصرالله موضوعات روابط دوجانبه و تحولات منطقهای را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد. وی چهارم فروردین 1401 و برای دومین بار پس از سفر به دمشق راهی لبنان شد و برای سومین بار در شامگاه پنجشنبه 22 دی ماه در رأس هیأتی سیاسی راهی لبنان شد.
* رایزنیها در بیروت
ملاقاتهای امیرعبداللهیان در بیروت از صبح پنجشنبه هفتم اردیبهشت ماه 1402 با دیدار با «عبدالله بوحبیب» وزیر خارجه لبنان آغاز شد و بعد از آن دو وزیر در جمع خبرنگاران به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداختند.
وزیر امور خارجه در دیدار با همتای لبنانی بر آمادگی ایران برای انتقال تجربیات خود در زمینه احداث و راهاندازی نیروگاههای برق در لبنان و نیز تعمیر و نگهداری آنها تأکید کرد. وی در خصوص تحولات صحنه داخلی لبنان، با دعوت طرفهای لبنانی به گفتوگو در خصوص انتخاب رئیس جمهور و تکمیل روند سیاسی در این کشور در سریعترین زمان ممکن، افزود: مقامات لبنانی از توان و شایستگی لازم برای انتخاب رئیس جمهور و تکمیل روند سیاسی در لبنان برخوردارند. (اینجا بخوانید)
عبدالله بوحبیب وزیر امور خارجه لبنان نیز در این دیدار با تشریح شرایط جاری در صحنه داخلی لبنان خصوصا مشکلات ناشی از عدم انتخاب رئیس جمهور در این کشور، از توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی و از سرگیری روابط فیمابین استقبال و نسبت به تاثیرات مثبت این توافق در کل منطقه از جمله لبنان ابراز امیدواری کرد.
گفتنی است وزرای خارجه دو کشور پیش از این هم با یکدیگر تلفنی گفتوگو کرده بودند و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک در مهر 1401 نیز با یکدیگر دیدار کردند. در اوایل فروردین ماه سالجاری نیز سید کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی سفری به بیروت داشت و با مقامات لبنانی و همچنین با سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان دیدار و گفتوگو کرد.
* جز خیر برای لبنان نمیخواهیم
وزیر خارجه لبنان در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی، با اشاره به اینکه در جریان جزئیات توافق تهران و ریاض قرار گرفته، گفت که چنین توافقی به نفع لبنان است. امیرعبداللهیان نیز در این نشست خبری با بیان اینکه جز خیر برای لبنان نمیخواهیم، گفت: همه جهات لبنانی را به تسریع در انتخاب رئیس جمهور و تکمیل روند سیاسی در این کشور تشویق میکنیم. رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که مقامات لبنانی، احزاب سیاسی این کشور و همه جهات در لبنان از توانمندی و شایستگی لازم برای اتفاق نظر در خصوص انتخاب رئیس جمهور کشورشان برخوردار هستند، عنوان کرد: از هرگونه توافقی که در بین جهات لبنانی در این خصوص شکل بگیرد، حمایت خواهیم کرد. (جزئیات بیشتر)
* میقاتی: ایران کشوری مهم در منطقه
پس از آن وزیر امور خارجه به دیدار «نجیب میقاتی» نخست وزیر پیشبرد امور لبنان رفت و در این دیدار بر حمایت ایران از ثبات و استقرار در لبنان تأکید کرد و گفت: انتخاب رئیس جمهور و تکمیل فرآیند سیاسی در لبنان باید توسط خود لبنانیها صورت گیرد. وی همچنین عنوان کرد: مسائل لبنان از جمله انتخاب رئیس جمهور و تکمیل فرآیند سیاسی در این کشور باید توسط خود لبنانیها و از طریق گفتوگو و توافق بین جریانهای سیاسی لبنانی مدیریت و حل شود و کمک ها و ابتکارهای خارجی در صورتی که با حسن نیت همراه بوده و مورد تایید دولت و مردم لبنان باشند، میتواند در راستای حمایت از انتخاب لبنانیها و نه دخالت در امور لبنان صورت گیرد.
نجیب میقاتی هم در این دیدار ضمن با اهمیت توصیف کردن مناسبات فیمابین و تشریح وضعیت جاری در لبنان و استقبال مجدد از توافق اخیر ایران و عربستان، ارزیابی خود را از تاثیرات مثبت این رویداد بر موضوعات منطقهای مطرح کرد. وی ایران را کشوری مهم در منطقه خواند و ضمن قدردانی از مواضع سازنده ایران در قبال لبنان، بر اهمیت مناسبات موجود تأکید کرد.
* دیدار با رئیس پارلمان
دیدار با «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان از دیگر برنامههای امیرعبداللهیان در بیروت بود. وزیر امور خارجه در این دیدار بر ضرورت توسعه روابط دوجانبه با لبنان در ابعاد مختلف به ویژه روابط اقتصادی و تجاری تأکید کرد. رئیس پارلمان لبنان نیز در این دیدار با ارائه ارزیابی خود از تحولات جاری پس از توافق ایران و عربستان و با برشمردن اثرات مثبت آن در سطح منطقه و خصوصا وحدت جهان اسلام، لبنان و مقاومت، آن را سنگری سترگ در مقابل رژیم صهیونیستی خواند.
عصر پنجشنبه نیز «زیاد نخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی با امیرعبداللهیان در محل سفارت ایران در بیروت دیدار کرد و بحرانهای فزاینده داخلی در رژیم صهیونیستی را نشانه درماندگی و ضعف اشغالگران صهیونیست در برابر مجاهدت رزمندگان مقاومت و ملت فلسطین خواند و گفت: این رژیم در مسیر زوال و نابودی قرار گرفته است.
امیرعبداللهیان هم با اشاره به سیاست ثابت و اصولی جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از ملت مظلوم و مقاومت فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی، بر ضرورت اتحاد گروههای فلسطینی و همچنین وحدت نظر و انسجام دولتها و ملتهای مسلمان در حمایت از ملت مظلوم فلسطین و انجام اقدامات موثر و بازدارنده در مقابل اقدامات تجاوزکارانه صهیونیستها علیه فلسطینیها و مقدسات اسلامی تأکید کرد.
نمایندگان پارلمان لبنان از فراکسیونهای مختلف نیز پنجشنبه در محل سفارت ایران در بیروت حضور یافتند و با امیرعبداللهیان دیدار کردند. وزیر خارجه در این دیدار جمهوری اسلامی ایران را دوست روزهای سخت لبنان خواند و بر آمادگی ایران برای کمک به حل مشکلات این کشور تأکید کرد. نمایندگان حاضر در این نشست نیز با استقبال از توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط فیمابین، بر آثار مثبت این همکاریها بر تمامی کشورهای منطقه از جمله لبنان تأکید کردند.
* دیدار با سید مقاومت
رئیس دستگاه دیپلماسی روز پنجشنبه همچنین با سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان دیدار و درباره موضوعات منطقه، تحولات لبنان و فلسطین اشغالی و... به رایزنی پرداخت.
وزیر امور خارجه در نشست خبری که عصر جمعه هشتم اردیبهشت ماه در محل سفارت ایران در بیروت برگزار شد، درباره این دیدار گفت: در دیدارم با سید حسن نصرالله در جریان رویکرد نوین مقاومت برای تغییر معادله و تضمین امنیت و ثبات لبنان و منطقه قرار گرفتم. در این دیدار در خصوص مقاومت صحبت کردیم. آقای نصرالله وضعیت قوی مقاومت را مورد اشاره قرار داد و اینکه امروز مقاومت در لبنان از بهترین شرایط برخوردار است، علیرغم فشارهایی که بر لبنان و مقاومت وارد میشود. ما آقای نصرالله را در جریان آخرین تحولات مناسبات ایران و عربستان، تحولات بحرین و سایر تحولات منطقهای قرار دادیم. همچنین ایشان را در جریان آخرین تحولات مربوط به گفتوگوهای وین و همکاریهای ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دادیم و در عین حال در خصوص موضوعات مقاومت و سایر موضوعات منطقهای و بینالمللی، با توجه به اشراف بالایی که آقای سیدحسن نصرالله داشتند، ارزیابیها، تحلیلها و اطلاعات دقیق ایشان را مورد استفاده قرار دادیم.
دبیرکل حزبالله لبنان در دیدار امیرعبداللهیان با تمجید از مواضع مقام معظم رهبری و دولت و ملت ایران در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه، گفت: آینده روشن و پیروزمندانهای در انتظار مردم منطقه است.
* حضور در بیخ گوش صهیونیستها
وزیر امور خارجه روز جمعه هشتم اردیبهشت ماه در «مارون الراس» و در نقطه صفر مرزی لبنان و فلسطین اشغالی حضور یافت و اقدام به غرس نهال کرد و گفت: یک بار دیگر با صدای بلند حمایت خود را از مقاومت لبنان در مقابل رژیم اشغالگر صهیونیستی اعلام میکنیم.
حسین امیرعبداللهیان همچنین از این منطقه سرزمینهای اشغالی فلسطین را مشاهده کرد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره دوست روزهای سخت لبنان بوده است، اظهار داشت: ما با قوت دوست روزهای سخت و آسایش لبنان باقی خواهیم ماند. مقاومت لبنان اثبات کرد که صهیونیستها فقط زبان قدرت را میفهمند و مقاومت مهمترین گزینهای است که امنیت، آسایش و حفظ تمامیت ارضی را برای لبنان به ارمغان آورده است. منطقه ما وارد صفحه و مرحله جدیدی از همکاریهای دسته جمعی شده است. آینده برای کشورهای منطقه آینده بسیار روشنی است و بی تردید تمامی تحولات مثبت منطقه در مقابل اقدامات رژیم صهیونیستی منجر به انزوا و فروپاشی رژیم صهیونیستی خواهد شد.
براساس اعلام رسانهها، وزیر امور خارجه در جریان بازدید از منطقه مارون الراس در جنوب لبنان بخشهایی از بالگرد اسقاطیل ارتش رژیم صهیونیستی را که در جنگ 33 روزه با حزبالله لبنان، ساقط شده بود، از مقامات حزبالله دریافت کرد.
* لبنانیها درباره هر فردی که توافق کنند، ایران از آن حمایت خواهد کرد
آخرین برنامه خبری امیرعبداللهیان در بیروت حضور در نشست خبری در ساختمان جدید سفارت ایران در لبنان بود. این ساختمان در سفری که علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه همزمان با چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به لبنان داشت، افتتاح شد.
بیشترین سؤالاتی که در این نشست از امیرعبداللهیان پرسیده شد حول محور انتخاب رئیس جمهور لبنان بود. روابط ایران و عربستان و اینکه وزرای خارجه چه زمانی به پایتختها سفر میکنند، وضعیت تبادل زندانیان با آمریکا و اوضاع فلسطین و سوریه نیز از دیگر مواردی بود که در این نشست مطرح شد.
وزیر امور خارجه در این نشست همچنین گفت: من به مقامات لبنان گفتم که در یک توافق میتوانیم مشکل برق در لبنان را حل کنیم، اما این نیازمند توافق لبنانی، قرارداد و همکاری مشترک است.
ایران هیچ دخالتی در انتخاب لبنانیها نداشته و نخواهد داشت، لبنانیها در انتخاب رئیس جمهور جدی هستند، مقاومت معادله را به ضرر صهیونیستها تغییر داده است، روابط راهبردی ایران و سوریه، استقبال از تقویت روابط سوریه با جهان عرب و منطقه، توافق ایران و عربستان برای بازگشایی اماکن دیپلماتیک در روزهای آینده، بروزرسانی صورتجلسه و توافق درباره تبادل زندانیان با آمریکا از جمله مواردی بود که در این نشست امیرعبداللهیان به آنها اشاره کرد.
وزیر خارجه درباره بحث تبادل زندانیان با آمریکا گفت: ما در خصوص تبادل زندانیان با طرف آمریکایی حدود 13 ماه پیش توافق کردیم. آنها یک خانم دیپلمات انگلیسی را به عنوان نماینده خودشان به ما معرفی کردند. در خصوص چگونگی تبادل زندانیان به عنوان یک موضوع کاملا انسانی و مورد توجه ایران، صورتجلسه بین نماینده فرستاده آمریکایی و طرف ایرانی امضا شد. ما هیچ محدودیت زمانی برای انجام تبادل در سریعترین زمان ممکن نداشتیم. اما به دلیل برخی ملاحظات طرف آمریکایی ماهها اجرای این توافق و صورتجلسه به تعویق افتاد. تا اینکه در هفتههای گذشته قرار شد آن صورتجلسه مجددا بروزرسانی شود. بروزرسانی این سند در دستورکار ماست. موضوع زندانیان را یک مسئله کاملا انسانی میدانیم و بر انجام آن براساس توافقی که میشود، تأکید داریم.
وزیر خارجه در پاسخ به سؤالی درباره انتخاب رئیس جمهور لبنان با بیان اینکه ایران هیچ دخالتی در انتخاب لبنانیها نداشته و نخواهد داشت، گفت: لبنانیها درباره هر فردی که توافق کنند، ایران از آن حمایت خواهد کرد و در این جلسه عنوان کردم که مقامات، سیاسیون و احزاب لبنانی شایستگی لازم برای انتخاب رئیس جمهور را دارند.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: در ماههای گذشته و در آخرین سفرم به لبنان برخی مسؤولان عالیرتبه لبنانی به کرات به من گفتند که چه زمانی روابط ایران و سعودی به حالت عادی برمیگردد، تا برخی موضوعات در لبنان هم حل شود؟ دیروز به برخی از مقامات لبنانی گفتم که توافق ایران و عربستان حاصل شد، اما چرا توافق لبنانی حاصل نشد؟ این به آن خاطر است که لبنانیها باید تصمیم بگیرند. انتخاب رئیس جمهور یک شأن کاملا داخلی و لبنانی است. ما حامی توافق لبنانی هستیم.