درباره عباس تبریزیان
تهران - ایرنا - عباس تبریزیان، فردی که خود را متخصص طب اسلامی و سنتی مینامد و طب مدرن را به شدت نفی میکند و در همین راستا نیز در بهمن 1398 خورشیدی یکی از معتبرترین کتابهای پزشکی جهان به نام هاریسون را به آتش میکشد، این اقدام وی با واکنشهای تندی از طرف جامعه پزشکی و روحانیان رو بهرو شد.
شیخ عباس تبریزیان در 1343 خورشیدی در نجف اشرف و در خانوادهای مذهبی دیده به جهان گشود. پدربزرگ وی متولد تبریز بود و در دوران طفولیت به عراق هجرت کرد و بعدها از تجار بزرگ نجف شد. پدرش دبیر زبان انگلیسی و از مبارزان سیاسی بود و با آیتالله صدر همکاری میکرد. تبریزیان در 1351 خورشیدی وارد حوزه علمیه نجف شد و ادبیات عرب را نزد حجتالاسلام زهیر نجف آموخت، تحصیلات اصلی تبریزیان در فقه و اصول بود و به صورت متفرقه به مطالعات طبی نیز میپرداخت، وی همچنین در زمینه عرفان، اخلاق، موعظه، تاریخ و سیره پیامبر (ص) نیز مطالعه و آثاری دارد. از جمله تالیفات او میتوان به این موارد اشاره کرد: أسماء الرسول المصطفی؛ دراس فی الطب الرسول المصطفی (ص)؛ العد التنازلی فی علائم الظهور المهدی؛ سر البقاء و السلام.
تبریزیان در 18 سالگی به اجبار به ایران آمد و در ابتدا مدت کوتاهی در قم ساکن شد، سپس به مشهد رفت و در آنجا به ادامه تحصیل پرداخت.
عباس تبریزیان و کتاب طب داخلی هاریسون
عباس تبریزیان که خود را پدر طب اسلامی می داند در بهمن 1398 خورشیدی در شبکههای اجتماعی فیلمی منتشر کرد که در حال آتش زدن کتاب طب داخلی هاریسون است. این اقدام وی واکنشهای مختلفی را در پی داشت و بسیاری این اقدام را به اقدامات عصر جاهلیت تشبیه کردند. علی رضا رییسی معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: از داستان کتابسوزان اسکندر و یونانیان و اقوام جاهل و مغول تا جشنهای واقعی و مستند کتابسوزان نازیها و عید کتابسوزی کسروی در یکم دی ماه هر سال حکایتهای بسیار شنیده و خواندهایم اما اکنون و مقارن با عید کتابسوزان پیروان کسروی در مراسمی آیینی با فیلم و تصویر فردی به نام تبریزیان که پیروانش او را آیت الله میخوانند و با عنوان طب اسلامی تجارتخانهای برپا کرده است و به خود جرات داده و کتاب «اصول طب هاریسون» از کتب مرجع پزشکی را به آتش میکشد.
اصول طب داخلی هاریسون یکی از کتابهای درسی شناختهشده در زمینه پزشکی داخلی است که برای نخستین بار در 1950میلادی به چاپ رسید. این کتاب یکی از پرفروش ترین کتاب ها در زمینه پزشکی داخلی در آمریکا و سراسر جهان است که به 16 زبان مختلف از جمله فارسی نیز ترجمه شده است. این کتاب هر چند سال یک بار به وسیله مجموعه ای از پژوهشگران و محققان علم پزشکی و دارویی در سراسر دنیا ویرایش و به روز رسانی می شود. علیرضا زالی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص کتاب هاریسون گفت: در بین جامعه پزشکی کتاب ماخذ اصول طب داخلی هاریسون که از قدیمیترین ماخذهای پزشکی در حوزه طب داخلی است و مورد استفاده پرشمار دانشجویان پزشکی و دستیاران در سراسر دنیا میباشد، به عنوان یکی از منابع قابل اتکا، اصیل، جامعالاطراف و بهرهمند از یافتههای نوین علمی در مجامع علمی جهانی شناخته شده است.
عباس تبریزیان و اشاعه خرافات با نام دین
قبل از اینکه تبریزیان یکی از مهم ترین کتاب ها در حوزه پزشکی را به آتش بکشد، ادعاهای عجیب دیگری را درباره خود مطرح کرده بود. از جمله مدعی بود که پروفسور تروسکه دباک، متخصص اپیدمیولوژی سرطان و رییس دپارتمان اونکولوژیکال اپیدمیولوژی دانشگاه گرونینگن در 1394 خورشیدی در سفرش به ایران برای شرکت در یک همایش علمی، او را دیده و خواسته که به هلند برود تا تدریس کند و به دنبال تطمیع او بوده است. او همچنین در 1394 خورشیدی در همایش طب اسلامی که به وسیله طرفداران وی در یزد برگزار شد، مدعی شده بود: زمان برگشت به طب اسلامی فرا رسیده است و بایستی با جایگزین کردن طب اسلامی به جای پزشکی مدرن به کمک مردم بیاییم. مساله دعا درمانی باید احیا شود و لازم است، اولین چیزی که در هنگام بیماری به ذهن مومن خطور میکند، دعا باشد.
تبریزیان همچنین مدعی درمان روزانه 150 مبتلا به بیماریهای صعبالعلاج با طب اسلامی در قم است. او میگوید: بیماریهای صعب العلاج را ظرف چند روز درمان میکنیم؛ اما جالب اینجاست که زمانی بیماران درمان شده برای آزمایش به بیمارستان مراجعه میکنند، میگویند که جواب آزمایشهای قبلی اشتباه بوده است.
در سایت عباس تبریزیان انواع داروها پیدا میشود نه برای بیماریهای معمولی که حتی برای سرطان، پارکینسون و ام اس هم دارو وجود دارد.
تبریزیان درباره بیماری اوتیسم گفته بود: «اوتیسم نوعی معلولیت ذهنی است که در روایات به «خبل» یاد شده است.» او ضمن اینکه منشاء این بیماری را ضایعه نخاعی کامل نشدن مغز معرفی کرده، آن را معلول جن میداند که در نطفه یا هنگام زایمان به مغز نفوذ میکند. تبریزیان همچنین راه درمان را بخور (بخار) حضرت مریم (س)، قطره سداب سرکه، داروی جامع امام رضا (ع) به همراه آب انار، داروی ترکیبی عقل، داروی تقویت عصب و داروی طریفل بیان میکند که همه را نیز خود میسازد.
وی با بیان اینکه دست صهیونیستها برای محتاجتر کردن بشر به دارو در کار است، میگوید: البته مشکل فقط در دارو نیست، بلکه نوع تغذیه و مسایل زندگی هم در افزایش بیماریها موثر بوده است؛ بهعنوان نمونه نانی که باید در تنور پخته شود بر روی تنورهای آهنی میپزیم.
همچنین تبریزیان در گفت وگویی با یکی از خبرگزاری ها گفته بود که او روزانه 500 تن را ویزیت میکند که عدهای از آنها ساکن کشورهای خارجی هستند و در اماکنی چون فرودگاه نیز مردم برای دیدارش صف میکشند. وی همچنین مدعی شده بود که از اروپا و آمریکا پیشنهادهای متعددی برای کار و اقامت داشته است، حتی قول دادهاند، چنانچه او به اروپا عزیمت کند و آنها معجزات درمانیاش را ببینند، همگی مسلمان شوند.
واکنش ها در نقد اقدام عباس تبریزیان
رسول جعفریان رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در نقد اقدام تبریزیان گفته است: متاسفانه این شخص، سالهاست با استفاده از باورهای عامیانه در میان مردم، تلاش در ترویج بافتههای خود به اسم طب دینی دارد و برای تقدیس آنها از روایاتی که بارها محدثان آنها را نقد کردهاند، استفاده میکند. این رفتار وی در حوزه قم، مورد تأیید هیچ کس، جز شماری از هواداران ساده لوح او که مانند آنها همه جای دنیا هستند، نیست.
ابوالفضل فاتح فعال سیاسی در مطلبی اقدام تبریزیان را به رفتارهای دوره جاهلیت تشبیه کرد و نوشت: کتاب پزشکی هاریسون از مقدسات نیست اما آتش زدن آن عمق جهل و کینه نسبت به علوم جدید را نشان میدهد. تاسف آورتر آنکه این آتش سوزی در لباس تبلیغ دین و با سودجویی از آموزه های دینی صورت میپذیرد. سوزاندن کتاب در عصر جدید نمادی از جهل مقدسی است که در جستجوی سلطه بر نظام هنجاری ماست.
محمدرضا ظفرقندی رییس کل سازمان نظام پزشکی در واکنش به آتش زدن یکی از کتاب های مرجع پزشکی، برخورد مراجع قضایی و حوزههای علمیه دینی با این اقدام را خواستار شد و گفت: آتش زدن کتاب اصولا پسندیده نیست و کاری غیرفرهنگی و ضد فرهنگی است و فردی که کتاب آتش میزند، آن هم کتابی علمی، خود به خود به مبانی علمی و فرهنگی آسیب کلی و اخلاقی وارد میکند؛ حالا اگر آن فرد در کسوت یا لباس روحانیت باشد که طبیعتا به جایگاه روحانیت و دین هم ضربه میزند و از طرفی هم به باورهای مردم، جوانان و افرادی که سالها در دانشگاهها زحمت کشیدند، آتش میزند؛ این فقط ضرر شکلی قضیه است.
سوله غیربهداشتی تولید داروی عباس تبریزیانمصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها نیز در واکنش به این موضوع در صفحه اینستاگرام خود نوشت: به یاری خداوند متعال و برکت انقلاب اسلامی فضای علمی کشور به سطحی از تکثر ذیل عقلانیت انقلابی رسیده است که اگر فردی ادعای علمی داشته باشد، بتواند از طریق مختلف آن را محک زده و نیازی به کارهای رادیکال نداشته باشد. اقدام سخیف آتش زدن کتاب علمی مهم رشته پزشکی و انتشار آن خطای بزرگ است که ساحت علم، عقل و منطق را خدشهدار میکند. اگر این اقدام توسط فردی که ملبس به ردای روحانیت است، صورت گیرد که خطایی مضاعف است.
همچنین محمد فاضلی عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در روزنامه ایران نوشت: سوزاندن کتاب طب هاریسون از خصیصه ساختاری دیگری در نظام اجتماعی ایران نیز قوت و نشأت میگیرد که ندیدم فردی به آن توجه کرده باشد، این واقعیتی اجتماعی است که 93 هزار تن عضو کانال عباس تبریزیان هستند و با نگاه کردن به پستهای کانال او آشکارا میبینید که بخشی از آنها به سمت تجمیع قدرت و ثروت نزد پزشکان، گران بودن درمانهای پزشکی مدرن و ساز و کارهای ناسالم رایج در پزشکی جریان غالب پرداختهاند. اگر میخواستم مطالعهای جامعهشناختی درباره پدیده هاریسونگیت را پیشنهاد کنم، شناسایی دلایل مخاطبان این کانال برای پیوستن به آنرا پیشنهاد میکردم اما در غیاب چنین مطالعهای، فرضیهای را میتوان طرح کرد. ساختار و کارکرد نظام پزشکی مدرن، به دلیل ناکارآمدیهای ساختاری نظام پزشکی، گران و هزینهبردار بودن و به حاشیه راندن گروههای فقیر و ضعیف جامعه، بستری برای گرایش به طبهای جایگزین میشود.
صدور اعلامیه علیه اقدامات عباس تبریزیان
در سالهای گذشته، بسیاری از مردم در مواجهه با بیماریهای دشوار و صعب العلاج، سعی کردند از طب اسلامی استفاده کنند در این میان برخی از افراد منفعت طلب با ادعاهای بی پایه سعی کردند که با نام دین به اهداف خود دست پیدا کنند، یکی از این افراد عباس تبریزیان بود که در بسیاری از استان های کشور از طرف خود نماینده فرستاده است. تا اینکه در 27 مرداد 1398 وزارت بهداشت با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که به دنبال پیگیریهای این وزارتخانه برای برخورد با آنچه «سوداگران طب ایرانی و سنتی و دخالتهای غیرمجاز و خطرآفرین در درمان» خوانده، حکم قطعی محکومیت برای عباس تبریزیان و محمدحسین ناظری صادر شده است. در همین راستا مدیرکل نظارت بر درمان وزارت بهداشت از مردم خواست که با هوشیاری در انتخاب شیوههای درمان صحیح، سلامت خود را تضمین کنند. او همچنین با واکسیناسیون مخالف است. به واسطه همین تشخیصها هم بود که مرداد 1398 خورشیدی، کار تبریزیان به دادگاه کشید. انجمن علمی طب سنتی ایران نیز در اطلاعیهای اعلام کرد: عباس تبریزیان که خود را پدر طب اسلامی معرفی میکند، سال هاست با راه اندازی جریانی التقاطی و با سوء استفاده از اعتقادات و باورهای دینی مردم علاوه بر ایجاد انحراف در طب روشمند سنتی و اخلال در عملکرد نظام سلامت، اسباب بدبینی برخی مردم و فرهیختگان جامعه را نسبت به آموزههای دینی فراهم کرده است.
*س_برچسبها_س*