رشد متوسط کرونا در 4 ماه اول سال در دنیا کاهشی اعلام شد
شیراز - ایرنا - سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: براساس اطلاعات سامانه نماگرکووید -19 (ISC COVID-19 Visualizer) میزان رشد متوسط روزانه مبتلایان ویروس کووید -19 در دنیا از 92. 7درصد در فروردینماه امسال به 7.1 درصد در تیرماه 99کاهش یافت.
محمدجواد دهقانی، یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به همهگیری بیماری کرونا، افزود: با گذشت بیش از پنج ماه، هنوز چشمانداز مشخص و روشنی در مورد زمان رفع این بحران جهانی وجود ندارد، از همین رو برای تحلیل دادهها لازم است مدل سادهای برای سیستم ارائه شود.
وی بیان داشت: با توجه به تغییرات روزانه تمام این متغیرها، پرسش اساسی این است که چه زمانی این پدیده در یک کشور افول میکند تا بتوان ادعا کرد که این بیماری به طور کامل و مطلق ریشهکن شده است، پاسخ طبیعی این سوال این است که در شرایطی این اتفاق رخ میدهد که هیچ مورد جدیدی ثبت نشود و به طور کامل مبتلایان بهبود یابند.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اضافه کرد: ISC برای تسریع فرآیند اطلاعرسانی در زمینه یافتههای جدید علمی در مورد ویروس کووید -19 و کمک به پژوهشگران، سیاستگذاران حوزه سلامت و عموم مردم و نیز پاسخ دهی مطلوب به همهگیری جهانی، سامانه نماگرکووید -19 (ISC COVID-19 Visualizer) را از ابتدای بروز بیماری راهاندازی کرده است.
او ادامه داد: اطلاعات این پایگاه شامل، جدیدترین مقالههای علمی با تمام متن منتشر شده و پیش چاپ و نیز آمار مربوط به وضعیت انتشار بیماری بر اساس نقشه جهانی از وضعیت همهگیری بیماری کووید -19 است و با جست و جو در آن، تازهترین آمار مبتلایان، مرگ و میر، درمانشدگان و همچنین نسبتهای ابتلا به جمعیت به تفکیک هر کشور و مقایسه بر اساس نمودار زمانی - مکانی قابل مشاهده است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با بیان اینکه در حال حاضر، حدود 18هزار و 9 مدرک از آخرین یافتههای علمی در خصوص ویروس کووید -19 در قالب مقاله تمام متن چاپ شده، گفت: از این تعداد پژوهش، کشورهای آمریکا، چین و انگلیس به ترتیب با 2812، 2406 و 1224 مقاله بیشترین مشارکت علمی را در مقایسه با سایر کشورهای دنیا در این حوزه داشتهاند و ایران با 283 مقاله جایگاه دهم دنیا را در پژوهش، تحقیق و یافتههای جدید در مورد ویروس کووید -19 دارد.
روند گسترش بیماری در کشور افزایشی است
دهقانی، همچنین به تحلیل دادههای این سامانه پرداخت و عنوان کرد: میزان رشد متوسط روزانه مبتلایان کشور در بازه زمانی فروردینماه تا تیرماه از 08. 5 درصد به 04. 1 درصد کاهش یافته است، با این حال بر خلاف سایر کشورهای مشابه، هنوز روند گسترش بیماری در کشور ما افزایشی است.
وی، کشورهای مشابه را 12 کشوری برشمرد که انتشار بیماری در آنها تقریبا در یک بازه زمانی یکسان صورت گرفته است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اظهار داشت: بررسیها نشان میدهد که میزان رشد متوسط روزانه در تیرماه برای کشورهای برزیل با 28. 2 درصد، آمریکا با 76. 1درصد، پاکستان با 4.1 درصد و ایران با 04. 1درصد، بالاترین میزان را در میان کشورهای مشابه داشتهاند.
دهقانی بیان کرد: همچنین، میزان رشد متوسط فوتی کشورمان از 11. 1درصد در اردیبهشت ماه، در خرداد به 97. 0 درصد کاهش یافت اما مجددا در تیرماه به 4.1 درصد افزایش یافته که بیشترین میزان در سه ماه گذشته است.
رشد متوسط بیماری در چهار ماه اول سال در دنیا روند کاهشی داشته است
وی، با بیان اینکه میزان رشد متوسط بیماری در چهار ماه اول سال 99 درهمه کشورها روند کاهشی داشته است، افزود: با این حال این روند برای برخی کشورها کاملا ملموس و معنادار است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، با بیان اینکه در سه کشور آمریکا، برزیل و هندوستان باوجود کاهش رشد متوسط روزانه مبتلایان، روند و شیب انتشار بیماری افزایشی است، اظهار داشت: هر چند کوچک شدن متوسط رشد روزانه مبتلایان برای همه کشورها عاملی مثبت است، برای کشورهای با جمعیت مبتلای بالا، اثرگذاری بیشتری دارد. مثلا برای کشور آمریکا با چهار میلیون مبتلا و رشد متوسط روزانه 76.1 درصد، به معنای افزایش جمعیت مبتلایان متوسط روزانه 70 هزار نفر است.
دهقانی، همچنین در باره میزان بهبودی نیز گفت: متوسط رشد روزانه بهبودی در دنیا از رقم 8. 6 درصد در فروردین ماه به 09. 2 درصد در تیرماه 99 کاهش یافته است، در ایران نیز میزان متوسط نرخ رشد بهبودی در فروردین ماه از 98. 7درصد به 85. 1 درصد در اردیبهشت ماه و 65. 1 درصد در خردادماه و نهایتا به 34. 1درصد در تیرماه کاهش یافته است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با مقایسه میزان نرخ رشد متوسط روزانه مبتلا به بیماری در چهار ماه گذشته نسبت به رشد متوسط روزانه بهبودی در ایران، اظهار داشت: در چهار ماه یادشده، همواره میزان رشد روزانه بهبودی بیش از رشد مبتلا بوده است، مثلا در تیرماه، رشد متوسط روزانه مبتلا به بیماری برابر با 09. 1 درصد بوده و رشد متوسط روزانه بهبودی 34. 1 درصد عنوان شده است، البته در مورد بهبودی باید توجه داشت که این امر تابعی از مسائلی نظیر طول درمان استاندارد برای ترخیص بیمار، ظرفیت پذیرش بیمار و امکانات بهداشتی کشورها بوده و نمیتوان انتظار داشت که متناسب با افزایش بیماران با همان نرخ میزان بهبودی نیز افزایش یابد.
به گفته دهقانی، میزان کوچک بودن متوسط رشد روزانه انتشار بیماری و بزرگتر بودن متوسط رشد بهبودی، نشانه کنترل و مقابله و سرکوب بیماری خواهد بود.
وی، با اشاره به اینکه در 21 کشور جهان بیش از 100هزار مبتلا در 2 ماه اخیر یعنی خرداد و تیر ثبت شده است، بیان کرد: این کشورها را میتوان در چهار دسته مختلف جای داد، کشورهای بالای 700 هزار نفر (آمریکا، برزیل، هندوستان و روسیه)، کشورهای بین 700 تا300 هزار نفر (آفریقای جنوبی، پرو، مکزیک، شیلی و اسپانیا)، کشورهای 300 تا 200 هزار نفر (انگلیس، ایران، پاکستان، عربستان، ایتالیا، ترکیه، بنگلادش، کلمبیا و آلمان و کشورهای 200 تا 100 هزار نفر (فرانسه، کانادا و قطر).
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ادامه داد: در میان کشورهای دسته اول یعنی بالای 700 هزار جمعیت مبتلا، هندوستان و روسیه با5. 3درصد و یک درصد به ترتیب بیشینه و کمینه رشد متوسط روزانه مبتلا را در تیرماه داشتند، همچنین کشور هندوستان با 53. 2درصد و آمریکا با 55. 0 درصد بیشترین و کمترین نرخ متوسط روزانه فوتی را در تیرماه داشتند.
دهقانی گفت: در میان کشورهای دسته دوم یعنی 700 تا300 هزار جمعیت مبتلا، آفریقای جنوبی با 76. 4 درصد و اسپانیا با 21. 0 درصد بیشترین و کمترین نرخ رشد متوسط مبتلا در تیرماه داشتهاند، همچنین در کشورهای آفریقای جنوبی با 35. 3درصد و اسپانیا با 02. 0درصد بیشترین و کمترین نرخ رشد متوسط فوتی در تیرماه ثبت شده است.
وی اضافه کرد: در میان کشورهای دسته سوم یعنی 300 تا 200 هزار جمعیت مبتلا، کشورهای کلمبیا با 86. 3درصد و ایتالیا با 09. 0 درصد بهترتیب دارای بیشترین و کمترین متوسط نرخ رشد مبتلایان بودهاند و کشورهای کلمبیا با 02. 4 درصد و ایتالیا با 05. 0 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین متوسط نرخ رشد فوتی را در تیرماه داشتهاند.
دهقانی افزود: در میان کشورهای دسته چهارم یعنی 200 تا100 هزار جمعیت مبتلا، کشورهای قطر با 72.0 درصد و کانادا با 32. 0 درصد بیشترین و کمترین متوسط نرخ رشد مبتلا در تیرماه و کشورهای قطر با 91. 0 درصد و فرانسه با 06. 0 درصد دارای بیشترین و کمترین متوسط نرخ رشد روزانه فوتی در تیرماه بودهاند.
ایران تنها کشوری است که میزان کاهش متوسط رشد روزانه در 2 ماه اخیر را داشته است
سرپرست ISC با بیان اینکه در میان 21 کشور یادشده، ایران تنها کشوری است که میزان کاهش متوسط رشد روزانه مبتلایان را در 2 ماه اخیر ثبت کرده است، اظهار داشت: افزون بر این، افزایش نرخ رشد متوسط فوتی روزانه در تیرماه نسبت به خرداد در هیچ کدام از کشورها مشاهده نمیشود، در حال حاضر ایران با حدود 15 هزار فوتی در میان کل کشورها، جایگاه دهم را دارد با این حال، با آمار فوتی روزانه بیش از 200 نفر در روزهای اخیر در میان هفت کشور اول دنیا قرار دارد.
بر اساس آخرین آمار اعلام شده تا ظهر امروز (پنجم امردادماه 99) بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و 333 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در ایران شناسایی شد که یک هزار و 282 نفر از آنها بستری شدند و مجموع بیماران کووید19 در کشور به 291 هزار و 172 نفر رسید. در 24 ساعت گذشته، 216 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به 15 هزار و 700 نفر رسید.
تاکنون 253 هزار و 213 نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند، همچنین سه هزار و 695 نفر از بیماران مبتلا به کووید19 در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. تاکنون دو میلیون و 327 هزار و 850 آزمایش تشخیص کووید19 در کشورمان انجام شده است.
استانهای مازندران، فارس، آذربایجانهای شرقی و غربی، خراسان رضوی، البرز، خوزستان، لرستان، گلستان، کرمان، زنجان و ایلام در وضعیت قرمز قرار دارند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*