پنج‌شنبه 8 آذر 1403

رونق تولید، از مجوزهای سخت تا دردسرهای میدان عمل

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رونق تولید، از مجوزهای سخت تا دردسرهای میدان عمل

خرم آباد - ایرنا - باوجود اینکه رونق تولید از تاکیدات چند سال اخیر رهبر معظم انقلاب بوده اما مشکلاتی همواره در مسیر این مهم وجود دارد که به گفته بسیاری از تولیدکنندگان، مراحل سخت پیش تولید برای اخذ مجوزها و دریافت تسهیلات بانکی، توان کارآفرینان را گرفته و در عمل هنگام ورود به عرصه تولید رمقی برای حل مشکلات این مرحله باقی نمی گذارد.

به گزارش ایرنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی سال 98 را 'رونق تولید' نامگذاری کردند تا همچون سال های گذشته توجه مردم و مسئوولان را بیشتر از قبل به سمت مسائل اقتصادی و ضرورت خودکفایی اقتصاد کشور سوق دهند.

استان زرخیز و ثروتمند لرستان همچون بسیاری از سایر مناطق ایران اسلامی دارای ظرفیت های عظیمی در حوزه های مختلف است که چنانچه به خوبی ساخته و پرداخته شود بدون شک نه تنها حجم قابل توجهی از اقتصاد استان را رونق می بخشد بلکه تاثیر بسزایی در شکوفایی اقتصادی کشور خواهد داشت. لرستانی که آب و هوای چهار فصل و منابع اب و خاک بسیار غنی آن زمینه را برای انجام هر نوع فعالیت کشاورزی و دامپروری مساعد کرده و معادن غنی ان گنجینه هایی از طلاهای سنگی هستند.

گفتنی است لرستان از استان های موفق در تولید برخی محصولات دامی، لبنی، سنگ معدن، صنایع دستی، فرش، گیاهان دارویی، آبزیان، پوشاک و کاشی است که طی سال های گذشته به دلیل برخی مشکلات داخلی و خارجی و همچنین نبود گمرک فعال، نتوانسته ارزش افزوده چندانی داشته باشد.

به گفته رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با توجه به اینکه صادرات استان از مبادی مختلفی انجام می شود آمار نهایی این بخش در سالجاری تاکنون جمع بندی نشده اما هشت ماهه امسال 22 قلم کالا از لرستان به 20 کشور صادر شده است.

به طور متوسط صادرات لرستان از حدود 90 میلیون دلار در سال 92 به 350 میلیون دلار طی سال گذشته رسیده و از نظر صدور پروانه بهره برداری جزء 10 استان برتر کشور است.

به گفته کارشناسان مهم ترین شاخص در ارتقای وضعیت سرمایه گذاری میزان صدور پروانه بهره برداری می باشد که این مهم در پنج ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 153 درصد افزایش داشته است.

همچنین طی 2 سال گذشته، 38 واحد صنعتی در لرستان احیا شده و احیای واحدهای راکد، بهره برداری از طرح های بالای 60 درصد و افزایش ظرفیت واحدهای فعال با جدیت در استان دنبال می شود.

کارشناسان اعتقاد دارند بیکاری یک ابرچالش است که می توان از طریق واحدهای صنعتی کوچک با آن مقابله کرد چراکه این واحدها سرمایه کمی نیاز داشته و زودبازده هستند و در حالیکه

صنایع بزرگ برای ایجاد هر شغل چهار تا پنج میلیارد تومان هزینه می کنند اما کسب و کارهای خرد با کمتر از 10 نفر اشتغالزایی می توانند به ازای هر سه تا پنج میلیون تومان یک فرصت شغلی ایجاد نمایند.

بسیاری از فعالان اقتصادی تنها راه نجات از بحران بیکاری را سرمایه گذاری در صنایع کوچک می دانند و معتقد هستند این حوزه قابلیت های بسیاری دارد اما در عوض قدرت چانه زنی بالایی برای تسهیلات ندارد و به همین منظور دولت سال 95 از حدود 160 هزار میلیارد تومان نقدینگی، 10 درصد معادل 16 هزار میلیارد تومان را در قالب طرح رونق تولید به صنایع کوچک اختصاص داده است.

صنایع کوچک کمتر از 50 نفر اشتغال در قالب طرح های توسعه ای حمایت می شوند و بیش از 96 درصد صنعت استان را صنایع کوچک تشکیل داده که 30 درصد این صنایع در شهرک ها و نواحی مستقر هستند و یکهزار و 324 پروانه بهره برداری صنعتی توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان صادر شده که 96 درصد آن صنایع کوچک هستند و در 23 شهرک و ناحیه صنعتی دولتی در مساحت یکهزار و 500 هکتار مستقر شده اند.

معاون استاندار لرستان نیز یک ماه قبل در جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید اذعان داشت تامین وثیقه، اخذ و بازپرداخت تسهیلات ارزی 2 مشکل عمده صنعت استان هستند که در برخی واحدها پس از سال ها همچنان حل نشده است.

اسد عبداللهی بازپرداخت تسهیلات ارزی قدیم به نرخ ارز امروز را از دیگر مشکلات صنعت برشمرد و تصریح کرد: طرح های عمده لرستان شناسایی و 60 درصد موانع و مسائل آنها در استان حل شده است.

وی همچنین آذرماه امسال در مراسم تجلیل از صادرکنندگان استان گفت: گمرک این استان طی پنج سال گذشته نقش کمرنگی در ترخیص و صادرات کالا داشته، خدماتی که به صنعت می دهیم محدود است و نقش گمرک در صادرات و ترخیص کالا از سه به حدود 18 درصد رسیده که باید بهبود یابد.

به گفته عبداللهی به طور متوسط ارزش مالی و وزنی صادرات استان در پنج سال گذشته حدود 35 درصد افزایش یافته که سهم صنعت از این رقم حدود 60 و کشاورزی 12 درصد است که با توجه به توانمندی های کشاورزی استان و تولید میلیون ها تن محصول، کشاورزی باید نقش بیشتری در سبد صارداتی لرستان ایفا کند تا ارزش افزوده این بخش، نصیب مردم شود.

در این راستا میزگرد ایرنا با حضور منوچهر اسبکوه رییس اتاق اصناف لرستان، محمد سیاهپوش و زهرا طهماسبی از فعالان اقتصادی و علی شیخ مرادی معاون طرح و برنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت با محوریت مشکلات تولید در استان برگزار شد.

در این میزگرد مسایل مختلفی همچون دریافت و بازپرداخت تسهیلات بانکی، بیمه، مالیات، ناکارآمدی نیروی کار، روند طولانی مراحل اداری، عدم حمایت عملی از سرمایه گذار، قاچاق کالا و فرهنگ استفاده از کالای داخلی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

شرکت کنندگان در این میزگرد معتقد هستند تحریم های ظالمانه هرچند باعث وقفه در تولید شده اما مشکلات داخلی و مراحل طولانی پیش تولید و صدور مجوزها، توان فعالیت و رقابت را از بخش خصوصی می گیرد.

دیدار رهبری با فعالان اقتصادی از دیگر نکات مورد اشاره در این میزگرد بود و بر اجرای فرمایشات رهبر معظم توسط بخش خصوصی و دولتی تاکید شد.

شرکت کنندگان در این میزگرد اتفاق نظر دارند برای تولید داخل باید فرهنگ استفاده از کالای ایرانی در کودکی نهادینه شود و برای این مهم باید آموزش های محسوسی به کودکان داد تاعلاوه بر پذیرش تولیدات کیفی داخل، با مقوله سرمایه گذار و کارآفرینی آشنا شده و با خیال مدیریت و مشاغل دولتی وارد جامعه نشوند.

باور فعالان اقتصادی به عدم حمایت تولید

مدیرعامل شرکت دانش بنیان گیاهان دارویی ماداکتو گفت: رونق تولید لرستان از کشور و برنامه های بالادستی جدا نیست و بسیاری از فعالان اقتصادی به ین باور رسیده اند حمایت لازم ازتولید رخ نمی دهد.

زهرا طهماسبی افزود: بر خلاف قانون، دستورالعمل ها، کمیسیون و شوراها و مکان هایی که داعیه حمایت از تولید دارند اما حمایتی که باید، رخ نداده و همین امر به لرستان کشیده شده است.

وی ادامه داد: در دنیای کنونی که رقابت بازار سرعت بالایی دارد چنانچه نتوان ایده ها را در مدت زمان کوتاه و مفید به نتیجه رساند، بی ارزش یا کم ارزش می شوند و هدف مورد نظر به طور کامل حاصل نخواهد شد.

وی گفت: بسیاری از کارآفرین ها اگرچه دیدگاه بین المللی دارند اما مجبور هستند منطقه ای عمل کنند چراکه در غیراینصورت به بن بست می رسند و بازار آنها اشیاع می شود.

وی با اشاره به نیاز کشور برای ورود ارز ادامه داد: نیاز کشور به ورود منابع ارزی قابل قبول از طریق تولید بیش از گذشته است که باید بررسی شود در رابطه با این موضوع چه اقداماتی موثری انجام داده ایم.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد دنیا بر پایه فعالیت کسب و کارهای کوچک و متوسط است اظهار داشت: با توجه به اینکه کسب و کارهای کوچک مختص گروه های خاصی هستند بنابراین حجم سرمایه گذاری واحدهای کوچک و متوسط و بازدهی بالای آنها منجر به ایجاد ثروت و گردش مالی خوبی می شود که باید حمایت های لازم در این راستا به خوبی صورت گیرد.

بانک ها تنها منابع تامین کننده تولید و معلول سیستم بیمار و از کار افتاده هستند

طهماسبی گفت: با توجه به شرایط کنونی، بانک ها تنهامنابع تامین کننده هستند در حالیکه در دنیا روش هایی همچون تجمیع سرمایه های خرد، فرشتگان سرمایه گذاری و صندوق های ریسک پذیر از تولیدکنندگان حمایت می کنند.

وی منابع بانکی را معلول یک سیستم بیمار و ازکارافتاده دانست و افزود: بانک ها تابع قوانین از پیش تعیین شده هستند و نمی توانند اعتبار مورد نیاز تولید را در زمان مناسب و به سهولت در اختیار سرمایه گذار قرار دهند در حالیکه موضوع زمان در سرمایه گذاری تعریف خاص و بسیار اهمیت دارد و حتی یک روز در سود یا ضرر آنان موثر است.

مجوزی که پس از 23 سال اخذ شد / توان تولید کنندگان در مراحل پیش تولید صرف می شود

این فعال اقتصادی با اشاره به مراحل بسیار سخت صدور مجوزها و پیش تولید در استان ها گفت: یکی از همکاران من پس از 23 سال موفق به اخذ یک مجوز شده که این به نوعی رکورد در صدور مجوزها محسوب می شود.

طهماسبی با اشاره به شروع کار خود ر سال 90 گفت: هنوز یکی از مجوزهای مورد نیاز من صادر نشده در حالیکه در یک استان همجوار یک فعال اقتصادی، مجوز مورد نیاز را بدون کارخانه دریافت کرده و محصولی که من می توانستم تولید کنم با گردش مالی 500 میلیون تومان توسط وی تولید می شود در حالیکه سرمایه و زحمتی که من متحمل شدم نداشته اما به دلیل همکاری مسوولان در صدور مجوز، پیش افتاده است.

وی تصریح کرد: پس از طی مراحل طولانی و استهلاکی صدور مجوزها و دریافت تسهیلات، توانی برای تولیدکنندگان باقی نمی ماند چراکه نیرویی که قرار بود در تولید و رقابت با رقبا صرف کنند در دور باطل پیش تولید تمام شده است.

نیروی کار گران و فاقد مهارت / خروجی دانشگاه در اختیار کارآفرینان نیست

این تولید کننده گیاهان دارویی در خصوص مشکلات تولید نیز اظهار داشت: پس از کش و قوس و خستگی های بسیار در مراحل پیش تولید، یکی از اصلی ترین مشکلات در زمان تولید، نبود نیروی ماهر شغلی و اجتماعی است.

طهماسبی ادامه داد: علیرغم خروجی دانشگاهها با دانش آموختگان مختلف اما تعداد بسیار اندکی از آنها در اختیار کارآفرین است و با توجه به اینکه خود کارآفرین باید متقاضیان اشتغال را آموزش دهد بنابراین نیروی گرانی محسوب می شود.

وی تصریح کرد: در برخی موارد سرمایه گذار در حالیکه خودش بیمه نیست باید نیروهای کاری خود را بیمه کند و چنانچه موارد ناتوانی شغلی و یا در برخی موارد اعتیاد کارگران احرازشود اما اجازه اخراج ندارد چراکه با شکایت کارگران و جریمه های تامین اجتماعی مواجه می شود.

بی تفاوتی مردم لرستان نسبت به تولیدات استانی

طهماسبی تصریح کرد: متاسفانه مردم لرستان نسبت به برند و تولیدات استان عرق و احساس وابستگی ندارند، دید منفی داشته و تمایلی به حمایت از تولید استان نشان نمی دهند.

وی گفت: مسوولان و دستگاههای اداری باید در راستای استفاده از تولیدات استان پیش قدم شوند و تلاش کنند این مهم به یک فرهنگ تبدیل شود.

چرا وقتی آپارتمان و زمین سود بیشتری دارد در تولید سرمایه گذاری کنیم؟

این فعال اقتصادی تصریح کرد: چرا وقتی زمین و آپارتمان سود بیشتر و زحمت بسیار کمتری دارد باید در حوزه تولید سرمایه گذاری کنیم و به دنبال تولیدی باشیم که در بهترین شرایط، 30 درصد سود دارد؟

طهماسبی توضیح داد: رقابت تولید با برخی فعالیت های کم ریسک و پردرآمد ناعادلانه است و فعالان اقتصادی نیز به دلیل علاقه به کار تولید، امید به کارآفرینی و داشتن روحیه جهاد اقتصادی وارد عرصه شده اند.

وی ادامه داد: افراد بسیار ثروتمندی در لرستان وجود دارند که در حوزه تولید سرمایه گذاری نکرده اند چراکه این عرصه جذابیتی برای انها ندارد و ترجیح می دهند سرمایه خود را به بخش های کم ریسک و با دردسر کمتر منتقل کنند.

نوسانات داخلی، رقیب تولید / قوانین حمایت از تولید مخل تولید هستند

وی با انتقاد از اینکه خرید ماشین آلات و مواد اولیه مشمول ارز چهار هزار و 200 تومانی نشده تصریح کرد: در برخی موارد قوانین تولید مختل تولید و منجر به افزایش قیمت تمام شده محصول می شود.

طهماسبی تامین وثایق بانکی را مشکل بسیاری از تولیدکنندگان دانست و تاکید کرد: در اولین گام حمایت از تولید، دولت باید نوسانات داخلی و رقبایی که برای تولید تراشیده را کنترل کند و پس از آن ثبات بازار و تولید را ایجاد نماید.

وی با اشاره به تلاطم شرایط و تعدد بخش نامه در حوزه تولید ادامه داد:‌بخش نامه های ثانیه ای در گمرکات داریم که دولت و مجلس موظف هستند نسبت به ایجاد ثبات در بعد قانونگذاری اقدام کنند.

همه موانع تولید به تحریم ارتباط ندارند

مدیرعامل شرکت دانش بنیان گیاهان دارویی ماداکتو قوانین بانکی و حقوقی را از مشکلات پیش روی سرمایه گذاران تولیدکنندگان برشمرد و گفت: تنها بحشی از موانع تولید به تحریم مربوط می شود و همه مشکلات را نباید به این موضوع ریط داد.

طهماسبی با اشاره به مشکل وود و خروج از در کشور افزود: واحدهای کوچک هنوز نیازمند ارتباط با دنیا نیستند و مسایل ارز مختص واحدهای بزرگ است که مراحل داخلی را پشت سرگذاشته و وارد روابط بین المللی شده اند.

وی با تاکید بر تسریع در واردات ماشین آلات و مواد اولیه ادامه داد:‌باید راه حلی هم برای مسایل تحریم وجود داشته باشد چراکه نباید از تولید کننده انتظار داشت در شرایط بسیار متغییر باید تا پای جان پای حرف خود بایستد، کارآفرینان خود را با تغییرات وفق می دهند اما نه تغییراتی با دامنه بسیار بالا.

کودکانی که با تفکر کارآفرینی تربیت نمی شوند / ضرورت مسولیت پذیری اجتماعی برای تولیدکنندگان

وی در خصوص فرهنگ کارآفرینی و تولید گفت: برنامه ای برای آموزش فرزندان نداریم، تفکر کارآفرینی را به آنها القا نمی کنیم و زمانی که به سن اشتغال می رسند انتظار کارمند یا رییس دولتی را دارند.

وی با بیان اینکه در دنیا پارامتر و تعریف های ذاتی و اکتسابی برای کارآفرینان وجود دارد تصریح کرد: شرایط روحی مردم لرستان موجب شده کسب و کارهایی موفق شوند که شراکتی نباشند و به همین دلیل تولید در این استان تا حدودی خانوادگی و این به معنای ضعف فرهنگ همکاری است.

طهماسبی همچنین اضافه کرد: تولیدکنندگان موفق باید مسولیت پذیری اجتماعی داشته باشند و علم و تجریه کسب و کار خود را با دیگران به اشتراک بگذارند اما متاسفانه تنها از منظر رقیب به دیگان نگاه می کنیم.

وی گفت: این مهم باید تغییر فرهنگ از طریق خانواده، آموزش و پرورش و رسانه محقق می شود و مادامی که تولیدکنندگان برای مطرح کردن خود و تجارب موفقشان زنجیره اطلاع رسانی ایجاد نکنند توجه منایع یانکی به سمت انها سوق داده نخواهد شد.

خطر از بین رفتن واحدهای موفق در لرستان

طهماسبی افزود: با توجه به اینکه تمام تمرکز و حمایت مسوولان استان به واحدهای نیمه موفق و مشکل دار، تا حدودی از واحدهای موفق غفلت شده که در صورت ادامه این روند، خطر از بین رفتن واحدهای موفق وجود دارد.

وی اضافه کرد: همچنین باید بذری در ساختار دولتی و آموزشی کاشته شود تا بر اساس آن جایگزین هایی برای شرکت های موفق و بالغ تعیین و تقویت شده تا در دوران افول، جایگزین آنها شوند.

وی گفت: نه تنها در لرستان برنامه ساختاری و مهندسی شده برای ایجاد کسب و کارهای نوپا، کوچک و متوسط وجود ندارد بلکه موانعی هم ایجاد می شود و مقاومت در مقابل واحدهای جدید موفق وجود دارد.

اخذ مجوز تولید، شنا در مسیر مخالف رودخانه قوانین

محمد سیاهپوش مدیرعامل شرکت نواندیش کارینو اخذ مجوزهای تولید را همانند شنا در مسیر مخالف جریان رودخانه دانست و گفت: یک تولید کننده برای این مهم باید دخلاف مسیر رودخانه ای از امضاها، نامه ها و قوانین کهنه شنا کند.

وی با بیان اینکه اقداماتی همچون پنجره واحد و امضای الکترونیکی کار را پیچیده کرده ادامه داد: برای این مهم، افراد باید کاربری فضای الکترونیکی و اینترنتی را بلد باشند و سرعت و پهنای باند نیز همیشگی و مناسب باشد که در بسیاری موارد این عناصر در کنار هم موجود نیستند.

وی گفت: صدور مجوز برای بزرگترین و رابطه دارترین افراد دست کم 1.5 سال به طول می انجامد و به ادارات مختلفی برای اخذ امضا و مجوزهای مربوطه مراجعه کند و در برخی موارد به دلیل مسایلی همچون طایفه گرایی و خط بازی های سیاسی این روند بسیار طولانی می شود.

وی افزود: قوانین غیرکارشناسی اداری همچنان معضل اول در مسیر تولید است که باید به صورت ویژه و اساسی بررسی شود.

مشکلات پیش تولید و رمقی که برای اجرای طرح نمی ماند

این فعال اقتصادی پس از اشاره به مشکلات اخذ مجوز، موانع مرحله اجرای طرح را از دیگر مسایل پیش روی رونق تولید عنوان کرد و گفت: نوعی تورم بی منطق بدون تعریف داریم که به نظر می رسد اجباری است.

وی توضیح داد: مفهوم این سخن این است که زمانی یک سرمایه گذار 2 میلیارد تومان درخواست وام دارد آنچنان مراحل پرداخت این مبلغ طولانی است که وقتی به دست متقاضی می رسد عملا کارایی 800 میلیون تومان دارد که این یعنی تورم بی تعریف.

سیاهپوش ادامه داد: همچنین نبود قاعده و تعرفه در خصوص حمل و نقل و دستمزد در حین اجرای طرح مشکلاتی برای تولیدکنندگان به وجود می آورد که با توجه به اینکه تولیدکننده انریی خود را در مراحل قبل از اجرای طرح صرف کرده رمقی برای تولید و حل این مشکلات ندارد.

قوانین خشک و بی رحم در مقابل تولید و چالش فروش محصولات

این فعال اقتصادی که دعوتنامه از میلان ایتالیا را رد کرده و در لرستان فعالیت می کند تصریح کرد: بازاریابی و فروش از چالش های اصلی حوزه تولید است.

سیاهپوش ادامه داد: نوسانات بازار و نبود بازار دائمی برای عرضه تولیدات یک مساله فراگیر است و در برخی موارد علیرغم تولید کیفی و کمی مناسب اما چالش فروش و دپوی محصولات در انبار موجب ورشکستگی تولید کننده می شود.

وی گفت: برخی موارد قوانین خوبی برای تولید مصوب شده اما ضمانت اجرایی ندارند اما در مقابل قوانین خشک و بی رحمی در مقابل تولید قد علم کرده و ضوابط بانک، بیمه و مالیات به سدی برای تولیدکننده تبدیل می شود.

وی با اشاره به سنگ اندازی هایی از جنس اختلافات طایفه ای و مشی سیاسی در مسیر تولید لرستان افزود: گفتن حرف نو در استان کهنه ای همچون لرستان سخت است.

مدیرعامل شرکت نواندیش کارینو با بیان اینکه تفکرسنتی تولید همچنان در مقابل ایده های نو ایستاده اظهار داشت: بهترین پرورش دهنده گاو در آلمان یک خانم است که از کودکان تا سالمندان را به مزرعه خود دعوت کرده و آموزش، تفریح، گردشگری مشاغل و تبلیغ را از این طریق در دستور کار قرار داده اما در ایران آنچنان مشغله روحی و کاری برای تولید کننده ایجاد می شود که زمان و البته روحیه ای برای انجام این فعالیت ها ندارند.

جنگ اقتصادی نیازمند تصمیم ویژه است / اجازه اخراج کارگر معتاد را نداریم

سیاهپوش با تاکید بر اینکه مدیرت در بحران الزامات خاص خود را دارد گفت: اکنون که در جنگ اقتصادی تاریخی قرار داریم نیازمند تصمیمات ویژه هستیم و باید بخشنامه ها را کمار گذاشت و ستادهایی مثل فرماندهی زمان جنگ ایجاد شود.

وی ادامه داد: یک دنیای قدرتمند در تقابل با ایران تصمیم می گیرد و در حالیکه ما در خال خنثی کردن مین های دشمن هستیم در برخی موارد و از درون، بمباران می شویم.

وی همچنین با تاکید بر درک شرایط روحی و اجتماعی کارگران توسط کارفرما تصریح کرد: متاسفانه به دلیل قوانین تامین اجتماعی حتی نمی توانیم کارگر معتاد را اخراج کنیم چراکه با شکایت وی وجریمه های تامین اجتماعی مواجه می شویم.

این فعال اقتصادی در حوزه دام و محصولات لبنی اظهار داشت:‌تست مرفین در کشور انجام می شود اما تست ماده مخدر شیشه نداریم و در حالیکه برخی کارگران در دام این مشکل دچار شده و تهدیدی برای تولید و سایر کارگران هستند اما همچنان در محل، رفت و آمد می کنند و قانون تامین اجتماعی موجب ترس کارفرما برای اخراج این افراد شده است.

مردم به تولیدکننده بی تفاوت شده اند

سیاهپوش گفت: نباید اجازه داد مردم نسبت به تولید و تولید کننده بی تفاوت شوند چرا که تبعات این خطر دامان همه را خواهد گرفت و بیکاری جوانان برای همه مشکل ساز خواهد بود.

وی ادامه داد: مردم باید نسبت به تعطیلی واحدهای تولیدی حساس شده و از واحدها حمایت کنند چراکه در غیراینصورت تعداد واحدهای کار وتولید کم شده و کمپ های ترک اعتیاد افزایش می یابند که تنها راه مقابله با این معصل بزرگ، تولید و اشتغال است.

حمایت از تولیدکننده به معنای وام نیست

وی با تاکید بر تجلیل و تکریم تولیدکنندگان گفت:‌اقداماتی هستند که تنها با پول انجام نمی شوند از جله تکریم تولیدکندگان که باید با حمایت معنوی مسوولان و حتی مردم در دستور کار باشد.

سیاهپوش تصریح کرد: در بسیاری از موارد موضوعی به نام تقدیر از تولیدکنندگان نداریم که البته حمایت به معنای پرداخت وام نیست بلکه باید تلاش شده تا فرهنگ حمایت از تولید با خرید کالای ایرانی و تسهیل در مسیر سرمایه گذاران نهادینه شود.

عزم کلانی برای رفع مشکلات احساس نمی شود

این فعال اقتصادی در خصوص مشکلات و ضربه قاچاق به بدنه تولید گفت: عزم کلان برای حل ریشه ای مشکل تولیدکنندگان احساس نمی شود چراکه همه می دانند اما در عمل اقدام مهمی اجرایی نمی شود.

سیاهپوش تاکید کرد: فساد در عزل و نصب مدیران موجب بحران می شود و باید برچیده شود چونکه باعث ویژه خواری، رانت خواری و قاچاق سازمان یافته خواهد شد.

وی گفت: ایران کشور ثرتمندی است و مدیران آن باید به دور از سهم خواهی همچنان در مسیر انقلاب حرکت کرده و با هرگونه قاچاق و رفتار اقتصادی خارج از عرف و قانون به جدیت برخورد کنند.

آسیب شناسی خوب و عملکرد ضعیف / تاکید رهبری به اتمام نامه بازی

رییس اتاق اصناف لرستان نیز گفت:‌آسیب شناسی های خوبی در خصوص موانع تولید انجام و راهکارهای مطلوبی ارائه شده اما در عمل به این راهکارها ضعیف هستیم.

منوچهر اسبکوه افزود: رهبر معظم انقلاب در دیدار با فعالان اقتصادی تاکید داشتند مجوزها را جمع و جور و نامه بازی اداری را تمام کنید که این فرمایشات رهبری باید نه به عنوان شعار بلکه یک تکلیف در دستور کار باشد.

وی با بیان اینکه برخی تولیدکنندگان و سرمایه گذاران علیرغم طی مراحل سخت پیش تولید کنار می کشند ادامه داد: مسوولان باید دقت کنند چنانچه طرحی قابلیت اجرا نداشته و یا مراحل پیش تولید سختی دارد از ابتدا سرمایه گذاران را به درستی هداست و راهنمایی کنند اما در میانه راه و پس از صرف هرینه های بسیار توسط سرمایه گذاران، آنان را به حال خود رها می کنند.

وی گفت: تولید داخل به معنای مبارزه با گرانی و تورم است اما برنامه ای برای آن وجود ندارد و سرمایه گذاران مجبور هستند در میانه راه به دلیل نبود حمایت های لازم، وارد فاز دیگری شوند که به علت نبود تجربه و دانش در این مسیر نیز شکست می خورند.

رییس اتاق اصناف لرستان با تاکید بر اینکه ما چیزی فراتر از قانون نمی خواهیم اظهار داشت:‌طرح هایی که پس از مدت ها کار کارشناسی و بررسی توسط کارگروه های مختلف تایید شده اند به راحتی در بانک ها رد می شوند.

مالیات هایی که سرمایه گذار را تبدیل به بدهکار و تولیدکنندگان را متواری می کند

اسبکوه با انتقاد از مالیات های سنگین برای تولیدکنندگان گفت‌: این موارد افراد را از سرمایه گذار به بدکار تبدیل می کنند در صورتیکه باید تدابیری اتخاذ شود تا دیدگاه امیدواری در حوزه تولید ایجاد شود.

وی لازمه تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی را رونق تولید دانست و افزود: تعهداتی که بخش های مختلف برای تولید متقبل شده اند عملیاتی طبق قانون انجام شود.

وی تصریح کرد: برخی واحدهای صنعتی استان به متروکه های صنعتی تبدیل شده اند، صاحبان انها به دلیل بدهی متواری هستند و قانون جامعی برای این قشر از تولیدکنندگان که به دلیل نوسان و تغییر شرایط ورشکسته شده اند وجود ندارد.

رویگردانی از تولید و تورم مسکن در لرستان / جنگ اقتصای قانون جدید می خواهد

رییس اتاق اصناف لرستان با تاکید بر اینکه اصناف از زمان انقلاب، جنگ تحمیلی و تاکنون نقش اصلی در کشور داشته اند ادامه داد: تمامی قوانین تولید برای شرایط نرمال و طبیعی مصوب شده است.

اسبکوه با تاکید بر تسریع در صدور مجوزها گفت: قوانین فرسوده هستند و باید با توجه به شرایط تورمی و جنگ اقتصادی امروزی اصلاح شوند و تدابیری مناسب با وضعیت کنونی تولید اندیشیده شود.

ویترین ایرانی و انبار خارجی / لوازم خانگی هایی که آبمیوه گیری شدند

رییس اتاق اصناف لرستان در خصوص قاچاق کالا و تاثیر آن بر رونق تولید گفت: برخی واحدهای لوازم خانگی ویترین خود را با کالای ایرانی پر می کنند اما انبارهایشان مملو از کالای خارجی قاچاق است.

اسبکوه اضافه کرد: حدود 40 واحد لوازم خانگی در خرم آباد کالای قاچاق می فروشند و مادامی که این فعالیت ها ادامه دارد سخن گفتن از رونق تولید و اشتغال معنای چندانی نخواهد داشت.

وی افزود: متاسفانه به دلیل استقبال مردم از کالای ارزان قیمت قاچاق برخی واحدهای فروش لوازم خانگی در استان تعطیل شده اند و در سبزه میدان خرم آباد سه مورد از این واحدها تعطیل و تبدیل به آبمیوه گیری شده است.

نخریدن کالای قاچاق فرهنگ سازی نشده است

وی گفت: در حال حاضر مشکلات تولید، توزیع و خدمات به دلیل نبود فرهنگ سازی و اگر پدیده ای به نام قاچاق در کشور موفق شده به علت عدم فرهنگ سازی برای تولید داخل است.

رییس اتاق اصناف لرستان ادامه داد: در شرایطی که کارگر ایرانی و خانواده اش مشکل دارند و نیازمند حمایت هستند اما حرکت جامعه به سمت دیگری است که یکی از بدیهی ترین تبعات مشکلات اقتصادی و عدم حمایت از تولید داخلی، فروپاشی خانواده و افزایش طلاق می باشد.

اسبکوه با انتقاد از فردی که سال 94 تاکنون به صورت گسترده و فعال اقدام به فروش کالای قاچاق می کند توضبح داد: بارها با این فرد و امثال وی برخورد و واحد آنها پلمب شده اما در این صحنه ها خود مردم در مقابل ماموران ایستاده اند و اظهار کرده اند به دلیل قیمت پایین اقلام، از این فرد حمایت می کنند.

وی افزایش کیفیت کالای ایرانی و به روزرسانی خطوط تولید در داخل را در راستای کاهش قاچاق مهم برشمرد و اظهار داشت: مردم باید آگاه شوند ارزان فروشی کالا ها به دلیل نبود خدمات پس از فروش، و یا مواد تقلبی بودن وسایل است و در راستای حمایت از تولید داخل از خرید ان امتناع کنند.

وی گفت: در برخی موارد، یخچال فریزر داخلی را به مرزها برده و با نصب مارک های خارجی، آن را در قالب تولید خارج عرضه کرده اند که این به معنی کیفیت بالای تولیدات داخل، ناآگاهی مردم از این تولیدات و سواستفاده قاچاقچیان است.

اسبکوه با اشاره به عدم بازدارندگی برخی جریمه های قاچاق کالا گفت: همه ورود کالای قاچاق به کشوراز طریق کولبری نیست و همزمان با اقدامات فرهنگی، گلوگاه های مرزی نیز باید با جدیت کنترل شوند.

ایده و سرمایه هست، مشاوره و زیرساخت نیست

معاون طرح و برنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز عدم کارایی پنجره واحد، سنتی بدون طرح ها، نبود مطالعات، ضرورت به روز رسانی دانش تولید و امپراطوری بانک ها را از مسایل این حوزه برشمرد و گفت: بسیاری از افراد مراجعه کننده سرمایه و ایده های خوبی دارند که باید مجموعه ی کارشناس و با تجربه ای برای ارائه مشاوره به این افراد وجود داشته باشد.

علی شیخ مرادی افزود: طرح اولیه باید در یک بازه زمانی مشخص بررسی و به سرعت اعلام شود قابلیت و اولویت اجرا دارد یا خیر، اما اکنون یکی از مشکلات مسیر تولید این است که هرکه به دستگاهها مراجعه می کند، جواب "نه" می شنود.

وی با تایکد بر اینکه دلایل رد طرح ها باید به صورت شفاف مشخص شود تصریح کرد: متاسفانه در برخی سازمان ها و ادارات مرتبط با تولید و مجوزهای آن، امور، متکی به شخص است به این معنا که با تغییر در افراد اداری، کار سرمایه گذاران و تولیدکنندگان نیز متاثر می شود.

تعریف اشتباه از رونق تولید / زیرساخت لازم برای گرفتن استعلام های متعدد ایجاد نشده است

وی ادامه داد: با وجود تاکیدات بسیار مقام معظم رهبری و سایر مسوولان نسبت به موضوع تولید و رونق آن، چرا در عمل مشکل است؟

شیخ مرادی گفت: تعریفی که ما در مجموعه های پایین دست از این مقوله داریم اشتباه است و هر فردی که برای کارآفرینی مراجعه می کند باید 17 تا 18 استعلام بگیرد اما زیرساخت های این امر فراهم نشده است.

وی با بیان اینکه پنجره های واحد و مرکز خدمات سرمایه گذاری تا حدودی کار را پیچیده کرده اند افزود: سرمایه گذار باید در هر مرحله از کار تولیدی خود با شفافیت و تسهیل امور مواجه شود در غیراینصورت روند طولانی و استهلاکی مراحل پیش تولید، او را خسته می کند.

ضرورت انجام پژوهش و نیازسنجی برای طرح های تولیدی لرستان

معاون صمت لرستان اضافه کرد: یکی دیگر از زیرساخت های لازم برای رونق تولید استان، انجام مطالعات و نیازسنی ها است تا سرمایه گذاران بر این اساس نسبت به کار تولیدی و اقتصادی اقدام کنند چراکه ارائه طرح های تولیدی با تفکر سنتی، هیچگونه زنجیره ارزشی نخواهد داشت.

شیخ مرادی با تاکید بر تعریف مزیت و ظرفیت های سرمایه گذاری در استان اظهار داشت: باید پژوهش و نیازسنجی های حوزه تولید انجام شود تا طرح ها بر اساس آن مجوز بگیرند و خود ما سرمایه گذار را هدایت کنیم.

وی با بیان اینکه برخی طرح های سنتی اشباع هستند و توجیهی ندارند ادامه داد: این روال که هرکه مراجعه کرد بدون کار کارشناسی به او وام بدهیم عبث و بی نتیجه خواهد بود، بنابراین باید مبنای کار را مسایل علمی و اقتصادی دانست نه افراد.

آموزش،‌نیاز فراموش شده حوزه تولید

وی همچنین گفت: آموزش تولید کننده، سرمایه گذار و کارآفرین باید به صورت جدی در ستور کار قرار گیرد و در کنار آن نیز دست اندرکاران این حوزه در بخش های دولتی باید آموزش ببینند.

معاون صمت لرستان تاکد کرد: در صدور مجوزها باید مدت زمان دقیقی تعریفی شده و فرآیند از ابتدا تا انتها ازبعد تسهیلاتی و زمانی برای سرمایه گذار مشخص باشد و او را میانه راه رها نکنیم.

شیخ مرادی با اشاره به عدم کارایی پنجره واحد افزود: همچنین در برخی موارد، سرمایه گذاران اهلیت نداشته اند که این مه توسط پنجره واحد تشخیص داده نشده و طرح با سرمایه های کلان به بیراهه رفته است.

عدم شفافیت قانون و برداشت های مختلف

وی همچنین گفت: دولت سالیانه تمام قوانین مخل تولید را از بخش خصوصی و دولت می گیرد که برای رفع انها اقدام نماید اما گاهی قانون به دلیل عدم شفافیت، آنچنان تفسیر می شود که کارمندان میانی و استان ها به نوعی در قبال آن رفتارهای مختلف دارند.

وی اضافه کرد: همچنین در برخی موارد، سیاسی کاری دخالت دارد که این امر با نزدیک شدن به انتخابات بیشتر خواهد شد.

شیخ مرادی افزود: رهبر معظم انقلاب از دستگاههای نظارتی خواسته اند در مواقعی که سوءاستفاده نمی شود به تولید کمک و شرایط را برای تسهیل رونق تولیدات داخلی فراهم کنند.

ادارات لرستان موظف به استفاده از تولیدات استان هستند

وی گفت: به منظور حمایت از تولیدات لرستان، ادارات استان موظف شده اند از محصول کارخانه و واحدهای تولیدی استان استفاده کنند.

وی بیان کرد: همچنین با همکاری اداره کل استاندارد، 93 واحد برای فروش مصالح ساختمانی تولید استان تعیین شده اند اما بخشی از این مسایل فرهنگی و روانی است که مردم تمایلی به خرید تولید داخل استان یا کشور ندارند.

وی ادامه داد: واحدهای موفقی در استان وجود دارد که باید معرفی شوند که در این خصوص باید تبلیغات از مدارس اغاز و طرح " تاپ" انجام شده و صدا و سیما نیز در معرفی کارآفرینان موفق و کالاهای با کیفیت اقدام کند.

نباید به بهانه حمایت تولید از واحدهای " زیرپله ای" حمایت کرد / انتقاد از " پدرخوانده ها"

معاون صمت لرستان در خصوص تاثیر قاچاق بر تولید نیز گفت:‌متاسفانه واحدهایی بدون مجوز فعالیت می کنند و در صورت برخرود و یا تعطیل کردن آنها با واکنش اجتماعی و جو ناسالمی مواجه می شویم.

شیخ مرادی اظهار داشت: باید از واحدهای فعال حمایت کرده و نبایستی واحدهای زیرپله ای را به بهانه حمایت از تولید، پشتیبانی کرد.

وی همچنین خودروهای شوتی را از بحران های استان برشمرد و افزود: باید مبادی اصلی و رسمی کشور را کنترل کنیم و اجازه ندهیم "پدرخوانده ها" لوازم خانگی همچون تلویزیون و یخچال قاچاق را از گمرکات و اسکله ها وارد کنند.

وی با تاکید بر رونق گردشگری مشاغل، آشنایی مردم با تولیدات داخل و فرهنگ سازی در این زمینه تصریح کرد: شرایط باید برای قاچاقچیان از مبادی ورودی کشور تا بازارهای کوچک شهرستان ها ناامن شود.

*س_برچسب‌ها_س*
رونق تولید، از مجوزهای سخت تا دردسرهای میدان عمل 2
رونق تولید، از مجوزهای سخت تا دردسرهای میدان عمل 3
رونق تولید، از مجوزهای سخت تا دردسرهای میدان عمل 4
رونق تولید، از مجوزهای سخت تا دردسرهای میدان عمل 5
رونق تولید، از مجوزهای سخت تا دردسرهای میدان عمل 6