یک‌شنبه 4 آذر 1403

سرنوشت آرای قالیباف / هشدار خرازی به اسرائیل / تذکر عباس عبدی به هواداران پزشکیان

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
سرنوشت آرای قالیباف / هشدار خرازی به اسرائیل / تذکر عباس عبدی به هواداران پزشکیان

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

سرنوشت آرای قالیباف

فرهیختگان نوشت: «قالیباف موفقیت چندانی در جذب رای بدنه‌ای که در دوگانه‌های ایدئولوژیک تعریف نمی‌شدند، نداشت. او هم تنها توانست آرای بخش خاصی از جامعه را با خود همراه کند. آرای سه‌میلیونی قالیباف را باید در میانه دو نگاه غالب در انتخابات تعریف کرد که عموما هوشمندانه رای می‌دهند. این طیف در دام تندروی‌ها چه در جناح‌اصلاح‌طلب، چه اصولگرا نیفتادند و خوانشی میان این دو نگاه دارند.

بخش زیادی از این سه‌میلیون رای را افرادی تشکیل می‌دهند که در بدنه انقلابی تعریف می‌شوند اما عموما و در نگاه به مسائل داخلی و سیاست‌خارجی موضعی میانه دارند که نه در نگاه لیبرالی اصلاح‌طلبانه می‌گنجد و نه در خوانش‌های تندروانه‌ای از این موضوعات توسط طیفی که در جناح اصولگرایی قرار دارد، جای می‌گیرد. رای سه‌میلیونی قالیباف را می‌شود بیرون از نگاه جناحی و گروهی دانست؛ آنها فارغ از دسته‌بندی‌ها و حمایت‌های گروه‌های سیاسی با نگاه به ایده و برنامه رای دادند...

از آنجا که بخش زیادی از این رای از بدنه انقلابی جامعه است که در جناح اصولگرایی هم تعریف می‌شوند، شانس سعید جلیلی برای جذب رای این بدنه بیشتر است اما برخی رویدادها و کنش‌ها می‌تواند جذب این رای را سخت‌تر کند.

درمورد سرنوشت سه‌میلیون رای قالیباف می‌توان سه فرض را مطرح کرد: 1- از آنجا که بخشی از این بدنه منتقد جدی برخی کنش‌ها و نظرات تیمی هستند که در خط مقدم دفاع از سعید جلیلی قرار دارد، ممکن است علی‌رغم پیام حمایت قالیباف از جلیلی حاضر به رای دادن به او نشوند؛ شکافی که درون اصولگرایی در انتخابات اسفند تقویت شد و تا آخرین دقایق انتخابات تیرماه ادامه پیدا کرد، ممکن است در بخشی از این بدنه منجر به نزدیک شدن رای آنها به‌سمت مسعود پزشکیان شود.

2- بخشی از این سه‌میلیون نیز ممکن است در دوگانه دو نامزد انتخاباتی دور دوم به‌خاطر کنش ضعیف کمپین‌ها، رای ندادن یا رای سفید دادن را ترجیح بدهند که در این حالت احتمالا میزان آرای باطله در انتخابات 15 تیرماه افزایشی خواهد شد.

3- بخشی از این طیف هم ممکن است به سمت رای دادن سلبی سوق پیدا کنند و با این گزاره که اگر پزشکیان رای بیاورد تکرار دولت روحانی خواهد بود، ترجیح دهند به جلیلی رای دهند تا از تکرار دولت روحانی و ضرباتی که در دهه 90 به فضای سیاسی و اقتصادی کشور وارد شد، جلوگیری کنند. نامزدها و کمپین‌های این دو نامزد نیز با نگاه به این سه احتمال تلاش می‌کنند در این رقابت همه این آرا را در سبد رای خود بریزند...

قضاوت دقیق‌تر درمورد سرنوشت نهایی سه‌میلیون رای را می‌توان به یکی، دو روز پایانی منتهی به انتخابات موکول کرد. در حال حاضر می‌توان بخش زیادی از سه‌میلیون رای را نه مختص یکی از نامزدها، بلکه مرددهایی دانست که هنوز درحال رصد فضا و کنش‌های نامزدها هستند. به‌نظر می‌رسد دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم را هم مرددها تعیین‌تکلیف خواهند کرد و اگر سبد رای آنها میان دو نامزد تقسیم نشود و در سبد آرای باطله ریخته نشود هم می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در نتایج انتخابات داشته باشد.»

ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا درباره موقعیت سیاسی قالیباف به هم‌میهن گفت: «به هر حال این تجربه اول آقای قالیباف نیست و ایشان تا الان در چند دوره در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کرده، یا انصراف داده، یا تا مرحله نهایی بوده است. در دوره گذشته نیز از ابتدا حضور نداشته و به نفع مرحوم آقای رئیسی اعلام کردند که حضور پیدا نمی‌کنند.

بنابراین برای آقای قالیباف این موضوع امر جدیدی نیست و الان هم سمت سیاسی بالایی دارد و رئیس یکی از قوای سه‌گانه کشور است و قطعاً هم در مجلس، رئیس مجلس باقی خواهد ماند و کسی هم که رئیس مجلس باشد، یکی از بزرگترین سمت‌های سیاسی را دارد. بنابراین حداقل تا یک سال آینده که انتخابات ریاست مجلس برگزار شود، و حتی فکر می‌کنم تا آخر این دوره مجلس، در سمت ریاست مجلس باقی خواهند ماند. تصور نمی‌کنم که در موقعیت سیاسی رسمی ایشان اتفاقی رخ دهد...

در مورد موقعیت سیاسی غیررسمی، بالاخره آسیبی به ایشان وارد آمد چراکه سه میلیون و خورده‌ای بیشتر رای نیاوردند.»

تذکر رسانه اصولگرا به ستاد نامزدها

خراسان نوشت: «به نظر می رسد ستادهای انتخاباتی (و نه لزوما خود نامزدهای محترم) استراتژی رقیب هراسی را در پیش گرفته اند. یکی از مصادیق این رقیب هراسی، در موضوع قیمت گذاری بنزین رخ داده است و روز گذشته افرادی از ستادهای هر دو نامزد انتخابات، رقیب را به برنامه ریزی برای گرانی بنزین متهم کردند.

این در حالی است که اگر به وضعیت فعلی بنزین بنگریم می بینیم که رئیس جمهور هر یک از دو نامزد مطرح فعلی باشند، حتی قبل از معرفی کابینه باید به سوال مهم نحوه تامین بنزین پاسخ دهد...

بیم آن می رود که رقیب هراسی امروز علاقه مندان به نامزدها، دست نامزد مدنظر آن ها را فردای پیروزی در انتخابات ببندد. مسائل مهمی پیش روی کشور وجود دارد که برخی از آن ها مستلزم اتخاذ تصمیمات سخت است. به عنوان مثال، اصلاح ساختار بودجه مستلزم اصلاحاتی در صندوق های بازنشستگی از جمله افزایش سن و یا کاهش مصادیق سخت و زیان آور است. مهار رشد روزافزون مصرف برق و گاز مستلزم اقدامات قیمتی و غیرقیمتی است. یکسان سازی نرخ ارز دیر یا زود مستلزم عبور از ارز 28500 است و....

فهرستی که در پاراگراف بالایی مطرح شد، کوتاه نیست و نامزدهای انتخابات در کنار وعده های درست و بجایی که می دهند، فردای انتخابات با تصمیمات سخت در هر یک از این مصادیق و موارد دیگر نیز رو به رو خواهند شد.

اگر قرار باشد امروز هر اقدام در زمینه تغییر قیمت بنزین با تخطئه مواجه شود، فردای انتخابات، دست دولتمردان جدید و رئیس جمهور منتخب برای اقدام بسته خواهد شد. حتما هیچ کدام از منتخبان در وهله نخست سراغ تصمیمات سختی که کام ملت را تلخ کند نمی روند اما اقتضای شرایط اقتصاد ایران و تلنبار شدن چالش ها، ایجاب می کند که برخی تصمیمات سخت به تدریج اتخاذ شود و از این رو عاقلانه نیست که پل های پیش روی رئیس جمهور بعدی را تخریب کنیم.»

جوان نوشت: «وای بر اطرافیان لجن‌پراکن دو نامزد! یکی نامزد رقیب و میلیون‌ها رأی‌دهنده به او را «طالبان» می‌نامد و یکی، رقیب دیگر و همان اندازه رأی‌دهنده به او را ملحد! با آنکه رهبر معظم فرمودند «بعضی‌ها رقیب انتخاباتی خودشان را شیطان اکبر به حساب می‌آورند! شیطان اکبر امریکاست، شیطان اکبر صهیونیسم است».

مگر وزیرشدن یا مدیرکل‌شدن یا به نوایی رسیدن، ارزشش را دارد؟! این مرگ معنویت است که هزاران پیام لجن در شبکه‌ها می‌پیچد و یک حرف حساب شنیده نمی‌شود، و مسبب آن هرکس هست، عامل اصلی کاهش مشارکت‌هاست. کاهش نرخ مشارکت، چندعاملی است، اما در این مقطع این لجن‌پراکنی‌ها را باید عامل اصلی فرض کرد.

دو گروه لجن‌پراکن علی‌الظاهر هیچ نسبت روشنی هم با نامزد‌ها ندارند و خودشان را به نامزد‌ها چسبانده‌اند. دعوای خودشان را می‌کنند، زیر پرچم آن دو نامزد! دقیقاً مقابل یکدیگرند و فرصتی به دست آورده‌اند برای گشودن عقده‌های خود، و حالا در ظاهر، نزدیک‌ترین افراد به دو نامزد شده‌اند!»

تذکر عباس عبدی به هواداران پزشکیان

عباس عبدی، تحلیلگر اصلاح طلب در اعتماد نوشت: «اگر پروژه اصلی پزشکیان در پاستور احیای وحدت میان جامعه دو پاره شده باشد، در این صورت باید گفت که این مهم‌ترین پروژه سیاسی تاریخ ایران است. رفتار و نقش و گفتار پزشکیان نشانه‌ای است از آمادگی و علاقه او به آغاز چنین پروژه سیاسی است. پروژه‌ای که تا‌کنون در تاریخ ایران به سرانجام نرسیده است. این پروژه همواره از چند طریق موازنه قوا را تغییر داده و به شکست انجامیده است.

دخالت خارجی و درآمدهای نفتی همیشه آن را دچار اختلال کرده است. ولی اکنون شرایط مناسب است که بتوانیم اجرای آن را در دستور کار خود قرار دهیم. پذیرش تبعات این طرح یک ضرورت است. نمی‌توان با تنش و درگیری در این مسیر حرکت کرد. طرف مقابل دنبال تقابل و تضاد است، زیرا در صورت قطبی کردن فضای انتخاباتی نیروی مقابل پزشکیان به هدف خود می‌رسد چه انتخابات را ببرد و چه ببازد، در‌نهایت سیاست تخریبی را جا انداخته است.

نباید در دام آنان افتاد. دروغ‌ها و تهمت‌زدن‌ها و اقدامات خلاف منافع و وحدت ملی آنان نباید موجب مقابله به مثل شود...

ما نیازمند وفاق و همدلی هستیم. در غیر این صورت هیچ قدرتی، تاکید می‌کنم که هیچ قدرتی نمی‌تواند موانع اصلی پیش روی حل مسائل جامعه ایران را بردارد.»

پاسخ معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور به پزشکیان

محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در توییتی نوشت: «آقای پزشکیان در مناظره شاکی بودند که چرا پولهای ایران در برخی کشورها قفل است. خب این نتیجه توافق تیم آقای روحانی با این کشورها بود؛ آن هم در دوره برجام. توافق کردند که انرژی بفروشند و به جای پول تدریجی کالا بخرند. ضمنا ایشان در آن دوره در مجلس بودند. شهید رئیسی همه آنها را به هم زد.»

پاسخ عراقچی به ادعای جلیلی

سیدعباس عراقچی، معاون پیشین وزیرخارجه در واکنش به اظهارات سعید جلیلی نوشت: همین که می پذیرید قطعنامه‌های شورای امنیت کاغذ پاره نیستند و خسارت‌های راهبردی به کشور زده‌اند، و اکنون دنبال شریک جرم می‌گردید، پیشرفت خوبی است.

منافع ملی بازیچه اهداف جناحی و شخصی نیست وگرنه گفتنی زیاد است.

ضمنا جهت اطلاع، دکتر لاریجانی به دلیل سنگ‌اندازی‌ها و کارشکنی‌ها در مسیر مذاکرات، که دکتر ولایتی در مناظره‌های سال 92 شمه‌ای از آنها را گفت، در نهایت استعفا داد و بنده هم از معاونت برکنار شدم. دکتر ظریف هم در نیویورک اصولاً از مذاکرات حذف بود.»

نامه ستاد پزشکیان به قوه قضاییه درباره رسانه‌ها

ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان ریاست‌جمهوری طی نامه‌ای از رئیس قوه قضائیه خواست روزنامه کیهان و جوان و خبرگزاری فارس و تسنیم و چند رسانه دیگر را به دلیل مداخله علیه این کاندیدا و تبلیغ به نفع کاندیدای رقیب تحت پیگیری قرار دهد.

به گزارش عصر ایران؛ ستاد مسعود پزشکیان در نامه ای به رئیس قوه قضائیه، دادستانی، ستاد انتخابات و شورای نگهبان با خواستار مقابله و پیگرد قضایی «مداخلات آشکار و نهان برخی رسانه‌های حاکمیتی و نظامی از جمله کیهان، روزنامه جوان، فارس، تسنیم و دانشجو علیه دکتر پزشکیان و تبلیغ به نفع جلیلی» شد.

نامه ستاد جلیلی به دادستانی درباره یک ویدئو

رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در نامه‌ای به دادستان کل کشور خواستار رسیدگی به موضوع فیلمی شد که در فضای مجازی منتشر شده است.

در این نامه آمده است: «به استحضار می‌رساند اخیراً فیلمی در فضای مجازی، منتشر شده که در آن فردی در حضور خانواده‌اش به بهانه‌ی هواداری از یکی از نامزدهای محترم انتخابات مورد اذیت، آزار و مزاحمت چند نفر قرار گرفته است.

ضمن محکومیت شدید این گونه رفتارهای غیراخلاقی، غیر دینی و مغایر با اصول، خواهشمند است دستور فرمائید موضوع با قید فوریت و با حساسیت ویژه مورد بررسی قرار گیرد.» گفتنی است قبل از این نامه، دستگاه قضایی به موضوع ورود کرده و افراد شناسایی، احضار و تفهیم اتهام شده اند.

پزشکیان: نمی‌خواهم به هر قیمتی رای بیاورم

به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در نشستی با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و هنر در واکنش به طرح مطالباتی برای بیان برخی مطالب در مناظره تلویزیونی امشب با تاکید بر اینکه من به دنبال اینکه پستی بگیرم و رئیس شوم نیستم و باید این تصور که من آمدم به هر قیمتی رای بگیرم را از ذهن خود بیرون کنید، گفت: من بارها گفته‌ام که من کارشناس همه رشته‌ها نیستم اما دیدگاهم خیلی روشن است؛ من به علم و کارشناسی معتقدم و به احقاق حقوق همه جامعه معتقد هستم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: هنرمندان باید بتوانند وضعیت ناهمگونی که در جامعه به وجود آمده است را با هنر حل کنند؛ هنرمندان باید کمک کند تا من بتوانم کاری کنم. هنرمندان باید بگویند که این ناهمگونی و واگرایی که در جامعه ایجاد شده است به چه شکلی کار کنیم که بتوانیم کنار هم قرار بگیریم و مملکت را به جایی که باید برسانیم. اینکه تصور کنید من کشتی نجات هستم، اینگونه نیست بلکه من کارگزار تفکر و اندیشه‌ای خواهم بود که بتواند شایستگی، توانمندی، علم، مهارت و هنر و همچنین عزت و سربلندی ما را به ارمغان آورد.

جلیلی: هر روستا باید به یک سلول جهش کشور تبدیل شود

به گزارش ایسنا سعید جلیلی در جمع مردم خرم‌آباد با بیان اینکه برای یک هدف و انتخابی بزرگ اینجا جمع شدایم، گفت: در یک دوراهی برای انتخاب قرار داریم و امروز دو نگاه وجود دارد؛ یکی از نگاه‌ها این است که می‌گوید آینده باید چگونه باشد با وجود اینکه یکسری مشکلات، ضعف‌ها وجود دارد. عده‌ای پیشاپیش ناامیدی و نمی‌توانیم را القا می‌کنند، در حالی که معتقدم کشور باید به رشد هشت درصدی برسد که از مشکلات موجود رهایی یابیم، اما یکسری می‌گویند نمی‌توانید.

جلیلی با بیان اینکه نسخه غلطی بود که هشت سال رشد صفر درصدی و رکود را داشت، می‌خواهند دوباره همین نسخه را برای مردم بپیچند، افزود: راهی که مقام معظم رهبری و شهدا پیش راه ما گذاشتند، این است که خودتان را باور کنید و از این فرصت‌های خدادادی بهترین بهره‌وری را داشته باشید.

***

مرخصی ادامه‌دار آقای شهردار

به گزارش ایسنا، مهدی چمران پیش از آغاز جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران در جمع خبرنگاران در خصوص حضور شهردار تهران در سفرهای استانی برای تبلیغات انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری اظهار کرد: شهردار تهران مجددا مرخصی گرفتند و در حال حاضر شهرداری تهران سرپرست دارد.

***

هشدار خرازی به اسرائیل

به گزارش ایسنا، در پی افزایش تنش‌ها میان حزب‌الله لبنان و رژیم صهیونیستی در مرزهای شمالی اراضی اشغالی که نگرانی متحدان این رژیم را درباره گشوده شدن جبهه‌ای جدید مقابل آن افزایش داده است، «سید کمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفت‌وگویی هشدار داد که اگر رژیم اشغالگر حمله‌ای تمام‌عیار علیه حزب‌الله انجام دهد، با خطر بروز جنگی منطقه‌ای روبه‌رو خواهد شد که در آن تهران و «محور مقاومت» با «تمام امکانات» از حزب‌الله حمایت خواهد کرد.

روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد که خرازی در گفت‌وگو با این روزنامه مطرح کرد که جمهوری اسلامی ایران تمایلی به وقوع جنگی منطقه‌ای ندارد و از آمریکا، متحد اصلی رژیم صهیونیستی خواست که به آن برای جلوگیری از گسترش بیشتر تنش‌ها فشار بیاورد.

او در پاسخ به این که آیا ایران در صورت در گرفتن جنگی تمام‌عیار، به حمایت نظامی از حزب‌الله لبنان خواهد پرداخت، گفت: «تمام مردم لبنان، کشورهای عربی و اعضای محور مقاومت، از لبنان در مقابل اسرائیل حمایت خواهند کرد.»

خرازی در این گفت‌وگو بیان کرد: «احتمال گسترش این جنگ به کل منطقه وجود خواهد داشت که تمامی کشورهای آن، از جمله ایران درگیر آن خواهند شد. در چنین وضعیتی، ما هیچ انتخابی جز حمایت از حزب‌الله با تمامی امکانات نخواهیم داشت».

او افزود: «گسترش جنگ به نفع هیچ کسی، نه ایران و نه آمریکا نیست».