سفر به آفریقا پس از11سال
قاره سیاه؛ سرزمین فرصتهای بکر، میزبان رئیسجمهور ایران و هیات همراه است تا بستری برای تجارت و صادرات کالاهای جدید فراهم کند. سیدابراهیم رئیسی بامداد چهارشنبه سفر سهروزهای را به شرق و جنوب شرق آفریقا از ایستگاه نایروبی کنیا که با شلیک 21 گلوله توپ افتخار همراه شد، آغاز و سپس به اوگاندا و زیمبابوه رفت. این اولین سفر رسمی یک رئیسجمهور ایران به قاره آفریقا پس از 11 سال از آخرین سفر...
اهمیت سفر به کنیا از سوی خبرگزاری آسوشیتدپرس این گونه تحلیل شده که این کشور مرکز اقتصادی در شرق آفریقا و همچنین از متحدان آمریکاست و هدف اصلی سفر ابراهیم رئیسی به قاره آفریقا ارتقای دیپلماسی اقتصادی است. اما آنچه این سفر را در صدر خبرهای دیروز چهارشنبه قرار داد، رونمایی از یک محصول جدید برای صادرات به کنیا یعنی پهپادهای ایرانی است که قرار است دو نمونه معرفیشده آن در حیطه کشاورزی و نقشهبرداری مورد استفاده قرار گیرد. خانه «نوآوری و فناوری» ایران در کنیا، به عنوان یکی از مراکز مهم پیشرو در توسعه صادرات محصولات دانش بنیان مکانی است که سیدابراهیم رئیسی ضمن بازدید از آن، در جریان معرفی این محصول صادراتی قرار گرفت. در این مرکز بیش از 35 شرکت دانش بنیان ایرانی محصولات خود را در حوزه های دارویی، تجهیزات پزشکی، کشاورزی، ساختمانی و معماری معرفی و به کنیا صادر کرده اند. همزمان با بازدید رئیسجمهور از این مرکز همچنین «پهپاد کشاورزی چندمنظوره پلیکان» و «پهپاد نقشه برداری درنا» از محصولات شرکتهای دانش بنیان ایرانی برای تجاری سازی و صادرات به کنیا معرفی شدند.
ساعتی قبل از این بازدید، رئیسجمهور کنیا در نشست مطبوعاتی مشترک با رئیسی با اشاره به ویژگی های این مرکز ایرانی، آن را مانند بزرگراهی برای رساندن جوانان کنیایی به دانش و تکنولوژی توصیف کرد. رئیس جمهور کنیا با بیان اینکه آماده سرمایهگذاری بین دو کشور هستیم و از حضور سرمایهگذاران ایرانی در کنیا استقبال می کنیم، گفت: آغوش کشور کنیا برای حضور سرمایهگذاران و تجار ایرانی باز است و یقین داریم این همکاری ها ادامه دار خواهد بود. وی با بیان اینکه با همکاری شرکتهای ایرانی کارخانه های مونتاژ خودروهای ایرانی در کنیا راه اندازی میشود، اظهار کرد: در حوزه های مکانیک و فناوری همکاری های خوبی بین دو کشور برنامه ریزی شده است. یکی از این خودروها نیسان زامیاد ایرانی است که در ایران به نیسان آبی مشهور است.
هدف گذاری 10 برابری تجارت
همزمان، سیدابراهیم رئیسی نیز در نشست مطبوعاتی مشترک با رئیسجمهور کنیا با ابراز خرسندی از سفر به قاره آفریقا و کشور کنیا، گفت: دست همه دولت های قاره آفریقا را به گرمی می فشاریم. رئیسجمهور آفریقا را قاره ظرفیت ها توصیف و تصریح کرد: نگاه ما در جمهوری اسلامی ایران به آفریقا نگاه به کشورهای دارای استعداد، ظرفیت، نیروهای انسانی بااستعداد، ذخایر مادی و معنوی، منابع طبیعی و معدنی است. رئیسی با بیان اینکه همکاری های ایران و کنیا منحصر و مختص دو کشور نخواهد بود، گفت: همانگونه که ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای مرکزی همسایه بوده و از همکاری های گسترده ای برخوردار است، کنیا نیز ارتباطات گسترده ای با کشورهای شرق آفریقا دارد و بنابراین تقویت ارتباط دو کشور با یکدیگر زمینه ای برای همکاری های گسترده تر منطقه ای نیز خواهد بود.
رئیسی با بیان اینکه سطح فعلی روابط اقتصادی و تجاری دو کشور در شرایط قابل قبولی نیست، به هدف گذاری افزایش 10 برابری همکاری های اقتصادی و تجاری فیمابین در گام اول اشاره کرد و افزود: همچنان که در مدت کوتاهی توانستیم حجم روابط تجاری را به 8 برابر ارتقا دهیم، این امکان وجود دارد که با اراده دو طرف این حجم به 20 و 30 برابر و سطح قابل قبول برای دو کشور افزایش یابد. رئیسجمهور به تاسیس دفتر همکاری های فناوری در کنیا اشاره و اظهار کرد: همکاری های دو کشور در حوزه تولید محصولات کشاورزی و کشت فراسرزمینی نیز میتواند در گسترش روابط فیمابین موثر باشد. رئیسی با بیان اینکه آفریقا بازار بسیار خوبی برای محصولات ایرانی است، گفت: امروز کشورهای آفریقایی و کشور دوستمان کنیا تمایل زیادی به استفاده از محصولات ایرانی در بازارهای خود دارند.
امضای 5 سند همکاری
همچنین مراسم امضای اسناد و تفاهم نامه های همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و کنیا برگزار شد و مقامات دو کشور پنج سند همکاری امضا کردند. این اسناد همکاری در حوزه های دامپزشکی، ارتباطات، فرهنگ، شیلات و فنی و حرفه ای بود که از سوی وزرای «امور خارجه»، «اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد دیجیتال»، «گردشگری، حیات وحش و میراث»، «معدن، اقتصاد آبی و امور دریایی» و «آموزش کنیا» و وزرای امور خارجه و تعاون، کار و رفاه اجتماعی جمهوری اسلامی ایران در حضور سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهوری اسلامی ایران و ویلیام روتو رئیسجمهور کنیا به امضا رسید.
آنگولا؛ مقصد دوم تور آفریقایی
رئیسجمهور ایران بعد از ظهر چهارشنبه پس از پایان سفر رسمی به کنیا، با بدرقه وزیر امور خارجه این کشور، نایروبی را به مقصد «کامپالا» پایتخت اوگاندا ترک کرد. رئیسی در بدو ورود به کامپالا در کاخ ریاست جمهوری اوگاندا مورد استقبال رسمی «یووری موسونی» همتای اوگاندایی قرار گرفت. در ادامه ملاقات خصوصی دو مقام عالی رتبه و نشست مشترک هیات های رسمی دو کشور برگزار شد. سفر هیات ایرانی به قاره آفریقا در راستای ارتقای دیپلماسی اقتصادی، تقویت روابط سیاسی با کشورهای دوست و همسو و تنوع بخشی به مقاصد صادراتی جمهوری اسلامی ایران، انجام شده است. رئیسی در ماه ژوئن نیز به سه کشور آمریکای لاتین سفر کرد تا از متحدان تحت فشار تحریم های آمریکا حمایت کند. بهرغم گسترش روابط سیاسی ایران با تعدادی از کشورهای آفریقایی در بیش از 40 سال گذشته، توسعه همکاری های اقتصادی با کشورهای این قاره در حاشیه قرار داشته است و باوجود برخی تلاش ها و امضای برخی از قراردادها هنوز سطح تعاملات تجاری ایران با کشورهای این قاره در سطح مناسبی قرار ندارد و شاید بتوان گفت ایران عرصه در این حوزه را به دیگر رقبا از جمله ترکیه، امارات، عربستان و در راس آنها چین واگذار کرده است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده میزان تعاملات تجاری قاره آفریقا یکهزار و 200 میلیارد دلار است که سهم ایران از این موضوع در حال حاضر 1/ 2 میلیارد دلار است و پیشبینی میشود که با توجه به تعاملات و برنامهریزی های انجام شده این رقم در سالجاری به بیش از 2میلیارد دلار افزایش پیدا کند. رقمی که با توجه به ظرفیتهای موجود بین ایران و 54 کشور آفریقایی باز هم بسیار ناچیز است. این مساله بهویژه با تاکید حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در توییتی که حین سفر نوشته است، کاستیهای موجود را نشان میدهد. امیرعبداللهیان در این توییت نوشت: وجود جمعیت جوان، مردمان خوب و خون گرم، این قاره را به سرزمین فرصت های رو به پیشرفت تبدیل کرده است. آفریقا برای حفظ استقلال سیاسی تعصب دارد. وجود بازار متنوع صادرات و واردات، زمینه مهم همکاری به شمار میرود.
رئیسجمهور ایران و هیات همراه قرار است امروز در زیمبابوه که از دیرباز رابطه بسیار گرمی با ایران داشته، روابط در سطوح سیاسی و اقتصادی را مورد تبادل نظر قرار دهند. زیمبابوه پس از مرگ رابرت موگابه رئیسجمهور ملیگرا و سوسیالیستاش دورهای از سکوت را در پیش گرفته که به نظر میرسد با این سفر مجددا در محور سیاست خارجی متوازن مبتنی بر شرقگرایی، همسایهمحوری، آفریقا و آمریکا لاتینمحور دولت سیزدهم قرار گیرد.
--> اخبار مرتبط