دوشنبه 5 آذر 1403

سورپرایز هسته‌ای سپتامبر؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

همه نگاه‌ها به ماه نوامبر دوخته شده است؛ مقطع زمانی که انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا برگزار می‌شود. انتظار این است که مذاکرات هسته‌ای دوباره از فردای روز انتخابات از سرگرفته شود، اما یک چیز می‌تواند همه محاسبات را برهم بزند و آن سورپرایز سپتامبر است؛ آمریکایی‌ها در هفته‌های پایانی سپتامبر درصدد هستند کانال موازی مذاکرات رسمی را بگشایند.

ابراز ناامیدی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درخصوص احیای برجام و گفت‌وگوهای دوجانبه مقامات ایران و آمریکا با وزیر خارجه عمان که همواره از آن به عنوان میانجی سنتی بین تهران و واشنگتن یاد می‌شود، این سناریو را تقویت می‌کند که شاید پیش از پایان سپتامبر و برگزاری انتخابات میان دوره ای آمریکا شاهد تحولاتی درباره گفت‌وگوهای هسته ای باشیم و حتی با «سورپرایز سپتامبر» مواجه شویم.

جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در رابطه با مذاکرات احیای برجام، به خبرگزاری فرانسه گفت: «متاسفانه با توجه به شرایط سیاسی در آمریکا و با توجه به اینکه بسیاری از مسائل همچنان قطعی نشده است، ما در نوعی بن بست مانده ایم.» سخنانی که با واکنش سید رسول موسوی، دستیار وزیر امور خارجه مواجه شد و وی در صفحه توییتر خود نوشت: «آدم عاقل دوبار از یک سوراخ گزیده نمیشه! برعکس گفته آقای بورل معتقدم مذاکرات برجام در بن بست نیست بلکه آنچه مذاکرات را به بن بست می کشاند تلاش سیاسی برای بازنگه داشتن پرونده ایران در آژانس به‌رغم بازگشت به شرایط 2015 است. بازگشت به برجام بلی، فرصت سازی برای صهیونیست ها هرگز» این سخنان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شرایطی بیان شد که تا به امروز اروپا به‌ویژه شخص بورل که چند ماه نقش میانجی‌گر را در این مذاکرات عهده دار بود، دیدگاه مثبتی نسبت به گفت‌وگوها بین تهران و واشنگتن داشت.

اما پس از آنکه آمریکا و ایران در هفته های اخیر موفق نشدند با پاسخ های خود به متن 35 صفحه ای پیشنهادی اتحادیه اروپا مذاکرات را به سرانجام برسانند، اکنون بروکسل نیز در رده گروهی قرار گرفته که از احیای برجام ناامید شده است. اما آیا قطع امید اروپا به منزله این است که بن بست در مذاکرات تداوم پیدا می‌کند؟ پاسخ به این سوال را می‌توان منفی دانست و دلیل آن نیز موضع گیری برخی مقامات آمریکایی مثل جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات شورای امنیت ملی کاخ سفید است که روز گذشته در گفت‌وگو با شبکه صدای آمریکا گفت که دولت آمریکا از تلاش برای حصول توافق دست نکشیده است.

همچنین کربی به سخنان اخیر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر «دورتر شدن چشم انداز دستیابی به این هدف نسبت به چند هفته پیش و اینکه بعید است بتوانیم به این زودی به توافق بازگردیم» اشاره و تاکید کرد: «اما این، به آن معنا نیست که ما دست از تلاش کشیده ایم یا همه آنچه انجام شده است را رها کرده ایم.» ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم روز پنج‌شنبه در کنفرانسی خبری گفت که هنوز برای احیای برجام دیر نیست. از این اظهارات می‌توان دریافت که آمریکایی ها دست روی دست نگذاشته اند و برخلاف تصور عمومی که ممکن است مذاکرات تا انتخابات میان دوره ای در ماه نوامبر به تعویق بیفتد، شواهد نشان می‌دهد واشنگتن در این برهه زمانی چند هفته ای، برای احیای برجام و مذاکرات تلاش خواهد کرد؛ اما نه به واسطه میانجی‌گری اروپا.

احیای کانال سنتی عمان

به نظر می‌رسد که آمریکا بار دیگر کانال سنتی بین تهران و واشنگتن یعنی عمان را فعال کرده است و گفت‌وگوی تلفنی روز جمعه رابرت مالی با وزیر خارجه عمان بیانگر این موضوع است. نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در توییتی با اشاره به گفت وگوی تلفنی خود با همتای عمانی، از همکاری مسقط و واشنگتن جهت حصول توافق برای بازگشت به توافق هسته ای برجام قدردانی کرد. به گزارش «ایسنا»، راب مالی، روز جمعه در توییتی نوشت: «از تماس امروز خود با بدر بوسعیدی، وزیر خارجه عمان قدردانم. من بر قدردانی ایالات متحده از همکاری نزدیک عمان با واشنگتن بر سر مسائل منطقه ای و به خصوص در تلاش های مان برای حصول توافق جهت بازگشت متقابل به پایبندی های برجامی تاکید کردم.»

از دیگر سو حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران نیز روز چهارشنبه گذشته با همتای عمانی خود به صورت تلفنی گفت‌وگو کرده و از رمز رسیدن به یک توافق خوب سخن گفت. امیرعبداللهیان در این گفت وگو با تاکید بر پایبندی ایران به روند گفت وگو و تبادل پیام برای رفع تحریم‌ها و با اشاره به تلاش همه طرف ها طی چند ماه گذشته، رمز رسیدن به نقطه مطلوب توافق در شرایط حاضر را تمرکز ایالات متحده بر واقع بینی و نشان دادن داشتن اراده لازم دانست. کانال عمان پیش‌تر نیز به عنوان یک کانال سنتی و کلاسیک برای مذاکره مستقیم یا رد و بدل کردن پیام ها بین تهران و واشنگتن پشت درهای بسته فعال بوده است. یعنی عمان همیشه کانال موازی مذاکرات رسمی بوده است. از این زاویه می‌توان به اهمیت نقش سنتی عمان در میانجی‌گری بین ایران و آمریکا، تلاش های آن برای آغاز مذاکرات هسته ای در سال 92 و سفر سلطان قابوس پادشاه متوفی سلطان نشین عمان به تهران و دیدار با حسن روحانی رئیس جمهور سابق که منجر به توافق برجام در تیر ماه 94 شد، اشاره کرد.

فرصت نیویورک

همزمان با انتشار این اخبار از نقش میانجی‌گرانه عمان بین ایران و آمریکا، زمزمه هایی نیز مبنی بر اینکه شاید اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، آخرین فرصت برای احیای برجام باشد مطرح است. در این اجلاس علی باقری، مذاکره‌کننده ارشد ایران نیز به همراه ابراهیم رئیسی حضور خواهد یافت. دو هفته قبل، لارنس نورمن، خبرنگار وال استریت ژورنال خبر داده بود باقری در لیست هست اما احتمالا به نیویورک نخواهد رفت. اما لورا روزن، روزنامه نگار آمریکایی در آخرین گزارش خود اعلام کرده که علی باقری به این سفر می‌رود. لورا روزن اواخر هفته گذشته در توییتی نوشت که علی باقری نیز در لیست نیویورکی ها قرار دارد و همراه با رئیس جمهور به مجمع عمومی سازمان ملل خواهد رفت. از سوی دیگر راب مالی و انریکه مورا به تناسب سمت ها و فعالیت‌هایی که دارند در مجمع حضور خواهند داشت.

بنابراین ممکن است کانال عمان بی‌ارتباط با داستان نیویورک نباشد یعنی شاید از طریق عمان پیغام هایی داده شده که در نیویورک آخرین تلاش ها انجام شود. این احتمال می‌رود که برهه زمانی حضور ابراهیم رئیسی و تیم وی در نیویورک، آخرین تلاش ها برای مذاکرات باشد؛ البته ممکن است این مذاکرات احتمالی تا اواخر سپتامبر و حتی یک ماه پیش از انتخابات میان دوره ای کنگره در تاریخ هشتم نوامبر نیز تداوم داشته باشد و باوجودی که اکنون مذاکرات به بن بست خورده اما ما با یک «سورپرایز سپتامبر» مواجه شویم. در این رابطه یک مقام ارشد آمریکایی روز پنج‌شنبه به روزن گفت: «ما همچنان علاقه مند هستیم بررسی کنیم که آیا توافقی در آینده نزدیک ممکن است.»

روزن همچنین در گزارشی نوشت: «اگرچه هیچ نشست رسمی ای قرار نیست در ارتباط با برجام برگزار شود اما انتظار می‌رود بسیاری از مذاکره کنندگان کلیدی مثل راب مالی، انریکه مورا و باقری کنی برای دیدارهایی در حاشیه افتتاحیه نشست سالیانه مجمع عمومی در نیویورک حضور داشته باشند.» وی افزود: «فرصت ها برای پیدا کردن راهی جهت رسیدن به یک توافق این هفته می‌تواند در نیویورک به دست آید.» روزن از یک مقام آمریکایی پرسیده آیا امکان دارد ملاقاتی در نیویورک انجام شود که وی در پاسخ گفته است: «دقیقا نمی دانم چه ملاقات هایی قرار است در نیویورک انجام بگیرد اما با توجه به رویه ای که ایران از زمان خروج ترامپ از توافق از سال 2018 در پیش گرفته، این کشور نمی خواهد با آمریکا ملاقات کند.»

روزن از یک مقام ارشد اروپایی نیز پرسیده آیا انتظار دارد باقری را در نیویورک ببیند که وی گفته است: «امیدوارم.» البته قرار نیست در نشست نیویورک کمیسیون برجام برگزار شود اما با توجه به حضور باقری در آنجا، تبادل برخی پیام ها دور از انتظار نیست. در این خصوص رویترز در گزارشی به نقل از لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل نوشت که هیچ برنامه ای برای برگزاری نشست برجامی در نیویورک وجود ندارد. در این بین تیم مذاکراتی آمریکا به رهبری راب مالی در میانه دو ارزیابی قرار دارد. ارز یابی اول این است که اگر مذاکرات بماند برای بعد از انتخابات بهتر است و راحت تر می‌توان برجام را احیا کرد. یعنی به دلایلی همچون برخی ارزیابی ها در خصوص بهبود وضعیت دموکرات ها در یکی از مجلسین و شکست بنیامین نتانیاهو در انتخابات پارلمانی اسرائیل. ولی ممکن است تیم راب مالی یا در مورد آینده دچار ابهام شود یا به این ارزیابی برسد که هرچه زمان بگذرد احیای برجام سخت تر می‌شود. اگر نتیجه گیری اول را داشته باشند تعجیل نمی کنند اما اگر ابهام به وجود آید که در آینده ممکن است مذاکرات پیچیده تر شود به تلاش های خود پیش از انتخابات و احتمالا تا قبل از پایان سپتامبر ادامه خواهند داد؛ البته تلاش هایی با میانجی‌گری عمان و نه بروکسل.

--> اخبار مرتبط