پنج‌شنبه 8 آذر 1403

شرایطی متفاوت برای رفتن به بزرگترین اجتماع بشری

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
شرایطی متفاوت برای رفتن به بزرگترین اجتماع بشری

تهران - ایرنا - اربعین امسال در شرایطی متفاوت برگزار می شود در حالی که هر سال در چنین ایامی، عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) در حال حرکت به طرف مسیر پیاده‌روی اربعین بودند اما امسال با توجه به همه‌گیری کرونا در جهان و تاکیدهای مسوولان بهداشتی این روزها حال و هوای دیگری دارد و رفتن مردم برای خلق بزرگترین اجتماع بشری شرایط متفاوتی پیدا کرده است.

مردم ایران اسلامی هر ساله با برپایی مراسم عزاداری امام حسین (ع)، چشم امیدشان به رسیدن اربعین و شرکت در مراسم عظیم و جهانی پیاده‌روی اربعین بوده که بتوانند با شرکت در این مراسم عمق ارادت خود به سرور و سالار شهیدان را ابراز کنند. اما امسال با همه‌گیری ویروس منحوس کرونا و دستور ستاد مقابله با کرونا در کشور به جهت حفظ سلامت زائرین و عزاداران، این سفر ممنوع شده و مردم نمی‌توانند در این سفر ملکوتی شرکت کنند. آیت‌الله خامنه‌ای، چندی قبل در مراسم تجلیل از یک میلیون پیشکسوت دفاع مقدس که به صورت ارتباط تصویری برگزار شد، در خصوص پیاده‌روی اربعین حسینی تصریح کردند: رفتن به پیاده‌روی اربعین فقط متوقف به صلاحدید ستاد ملی مبارزه با کروناست. اگر گفتند نه، که تا الان گفته‌اند نه؛ همه باید تابع و تسلیم باشند. اینکه بلند شویم برویم لب مرز که اظهار ارادت کنیم، نه، از داخل خانه ابراز ارادت کنیم. روز اربعین همه بنشینند در منازل و دو سه زیارت مهم را که وارد است با توجه بخوانند و نزد امام حسین (ع) شکوه کنند و بگویند که ما دلمان می‌خواست بیاییم ولی نشد، تا ایشان نظری بکنند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به تحلیل مراسم عزاداری امام حسین (ع) در روز اربعین پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصولگرا

زیارت قلبی از زیارت جسمی بالاتر است

روزنامه وطن امروز در یادداشتی به قلم دکتر عبدالحسین خسروپناه نوشت: روزنامه وطن امروز: رسول گرامی اسلام فرموده‌اند از قتل امام حسین، حرارتی در قلب مومنین زبانه می‌کشد که هیچ‌گاه خاموش نمی‌شود. واقعا امسال فراق سختی رخ داده است. عاشقان امام حسین علیه‌السلام هرساله به عراق می‌رفتند و پیاده مسیر نجف تا کربلا را می‌پیمودند. در این بین زائران به همدیگر خدمت می‌کردند. با هم انس می‌گرفتند و به هم محبت می‌کردند، شاید بشود گفت به نوعی زائران برای امام حسین ناز می‌کردند و آن حضرت ناز آنها را می‌خرید. واقعا پیاده‌روی اربعین قطعه‌ای از بهشت بود. همان روایاتی که درباره زندگی در بهشت داریم در اربعین تحقق پیدا می‌کرد. همانطور که در روایات داریم اهل بهشت همه به هم محبت دارند، کینه‌ای نسبت به هم ندارند، اهل زیارت همدیگرند، واقعا همین‌ها در اربعین تحقق پیدا می‌کرد. اگر بخواهم تعبیر دیگری داشته باشم، زیارت اربعین نمادی از حکومت مهدوی است. در روایات داریم که در دوران حکومت حضرت مهدی گرگ و میش در کنار هم زندگی می‌کنند، از بس همه جا را محبت و انس فراگرفته است. اربعین هم همین‌طور است. فضیلت‌هایی که در مراسم اربعین ظهور و بروز پیدا می‌کند هیچ کدام دستوری نیست، حاکمیتی نیست؛ قلبی است، از درون می‌جوشد. شما می‌بینید تمام خدمات و هزینه‌ها را خود مردم متقبل می‌شوند. گاهی یک سری از مردم تمام طول سال پول جمع می‌کنند تا بتوانند در روز اربعین از زوار امام حسین پذیرایی کنند. من تصویری دیدم که سربازان عراقی تعدادی از ایرانی‌ها را که بدون مجوز برای زیارت اربعین وارد عراق شده‌اند گرفته‌اند اما آنها را برده‌اند و از آنها پذیرایی کرده‌اند! اینگونه برخورد کرده‌اند. واقعا این چه اثری است که امام حسین بر عالم تکوین داشته است؟ زمین و زمان و آسمان را دگرگون کرده است. در روایات داریم ملائکه مشتاق زیارت امام حسین (ع) هستند. به عنوان کسی که سال‌ها عرفان خوانده‌ام، می‌گویم این عشق و محبتی که در مکتب امام حسین (ع) هست، در هیچ عرفان و مکتبی دیده نمی‌شود. شما نگاه کنید حاج‌قاسم پرورده مکتب امام حسین بود، شخصیتی بود یکسره محبت و عشق. حتی با داعشی‌ها هم رفتار انسانی داشت.

«اربعین» رسانه‌ای سترگ در تعامل تمدن‌های بشری

خبرگزاری فارس در گزارشی آورد:تردیدی نیست که «اربعین» به عنوان رسانه ماندگار حماسه حسینی، در کنار ایجاد تمدن نوین اسلامی، این ظرفیت را دارد که رسانه ای برای اشتراک همه تمدن های بشری باشد. هر سال با نزدیک شدن به اربعین حسینی، حجم شگفتی از ظرفیت رسانه‌ها بویژه رسانه‌های داخلی به مراسم اربعین و همچنین اهمیت زیارت حضرت سیدالشهداء (ع) و شهدای کربلا معطوف می‌شود، اما شاید کمتر به این موضوع و این پرسش مهم پرداخته شده که چرا «اربعین» تا این اندازه مهم و شایسته توجه همه دوستداران اهل بیت (ع) و البته همه اندیشمندان و متفکران است؟ به بیان دیگر، این «اربعین» چه ظرفیتی دارد که حتی تعابیری مانند «نقش اربعین در تحقق تمدن نوین اسلامی» و یا «نقش اربعین در ایجاد اشتراک بین تمدن‌های بشری» در این سال‌ها بر سر زبان‌هاست؟ نکته نخست در این باره آن که اربعین حسینی، نخستین مناسبتی در تاریخ بوده است که در آن، یاد حقیقت نبرد حق و باطل و شهادت مظلومانه حضرت سیدالشهداء (ع) و یاران و اصحاب باوفایش به عنوان شاخص ترین و یا یکی از شاخص‌ترین وقایع تاریخ بشر زنده شد و از این رو، «اربعین» را می‌توان «رسانه عاشورا» نامید. دیگر نکته هم اینکه امروزه اربعین حسینی این ظرفیت را پیدا کرده که تولیدکننده و بازتاب دهنده حجم شگرفی از تبلیغات و کارکردهای رسانه ای باشد که البته متأسفانه همچنان در این زمینه کمبودهای فراوانی به چشم می‌خورد. اکنون لازم است تا همه تمدن‌های بشری به این نقطه معطوف شوند که «حماسه اربعین» و تکرار آن در هر سال، مناسب ترین زمینه و بستر برای تحقق حق مداری، عدالت طلبی، آزادی خواهی و دوستی با کرامت انسانی است، امری که در یک محیط فرانژادی و فرازبانی می‌تواند به یک هماهنگی، همبستگی، همگرایی و هم افزایی بی نظیر و یا کم نظیر در سطح بین الملل بینجامد.

پیش از تو آب معنی دریا شدن نداشت

روزنامه کیهان یادداشتی به قلم حسین شریعتمداری منتشر کرد در گزیده ای از آن می خوانیم:هزارو سیصد و چند ده سال از آن روز گذشته است. بار دیگر اربعین است. چرخ زمان چرخیده و چرخیده و به دورانی رسیده که «عصر خمینی» نام گرفته است. دیگر از غربت اسلام و حضور غریبانه آل‌الله در اربعین سال 61 خبری نیست. ده‌ها میلیون تن از سراسر جهان به زیارت شهدای کربلا آمده‌اند. فاصله 85 کیلومتری نجف تا کربلا را با پای پیاده می‌پیمایند. زن، مرد، کودک، جوان و نوجوان و... امروز آن واقعه که آن روز نشدنی به نظر می‌رسید اتفاق افتاده است و به قول «آلکساندر دوگین» نظریه‌پرداز بلندآوازه روس که سه سال پیش برای مشاهده راهپیمایی عظیم اربعین به عراق و در میان راهپیمایان رفته بود: «حادثه پیاده‌روی اربعین که هر روز ابعاد بین‌المللی گسترده‌تری پیدا می‌کند و از همه ملیت‌ها و ادیان از جمله مسیحیان در آن شرکت می‌کنند، مقدمه یک تحول اساسی در مقیاس جهانی است. معتقدم دنیای مدرن با ایدئولوژی لیبرال و سرمایه‌سالارانه‌اش به پایان رسیده است و جز بحران‌آفرینی دستاورد دیگری برای بشریت ندارد و بشر امروز محتاج یک رستاخیز معنوی و الهی است که مایه‌های آن قویا در انقلاب‌اسلامی و نهضت امام خمینی وجود دارد». و به قول مرحوم سلمان هراتی؛ پیش از تو آب معنی دریا شدن نداشت شب مانده بود و جرأت فردا شدن نداشت حالا بخشی از گزارش بلند بالای خبرنگار «هافینگتون‌پست» که خود در راهپیمایی اربعین 1394 حضور داشته است را بخوانید: «یک بخش از این مراسم سوگواری که هر مشاهده‌کننده‌ای را بهت‌زده می‌کند دیدن این صحنه است که هزاران چادر که آشپزخانه موقت هستند توسط روستاییان منطقه در کنار مسیر زائران برپا شده است.

کوله های اربعین در خانه ها ماند

خبرگزاری شبستان در گزارشی نوشت: خبر ممنوعیت سفر اربعین، خار مغیلانی بود بر دل های زائری عاشق که در سال های گذشته کوله خود را با مختصر وسایل شخصی و جانماز و تسبیح و یک زیارت عاشورا پر می کردند و به دوش می کشید و با نوای حسین جان اشک می ریختند و رهسپار قبله دلهای اربعین می شدند. «همه جا کربلا همه جا نینوا» در فضای کرونایی مفهوم دیگری برای دلدادگان حسینی دارد، گرچه اراده ها و دل ها به سوی کربلا پر می زند اما قدم های عشاق حسینی در تصمیمات ستاد کرونا سست شده است و همه به خاطر سلامتی جامعه، امسال از دور به محبوب دل های عاشورایی سلام می دهند. «سلام بر حسین» شاید تنها رمز و کلیدی بر تمام درب های مشکلات و زخم هایی عزاداری باشد که امسال نتوانست چای به دست سوگواران حسینی بدهد، کفش های عزاداران را در جلوی حسینیه ها جفت کند، بیرق عزا را به دوش بکشند و یک دل سیر برای حسینی که در کربلا «اربا اربا» شد اشک بریزد. اما دل های عشاق حسینی که سالها خود را در جامعه خدام به کربلا می رساندند و در قالب موکب های عزاداری دلدادگی می کردند تاب نیاورد که با بسته شدن مرزها آنها نیز از پا بیفتند و تصمیم گرفتند در مدت پنج روز در ایام اربعین همان خدماتی که در کربلای معلی به زائران حسینی ارائه می کردند نیز در شهر و دیار خود انجام دهند و به محرومان و مستضعفان شهر در روزهای سخت کرونایی خدما برسانند. تاکید مسئولان انتظامی استان گلستان این است که امسال هیچ روادیدی برای ایام اربعین صادر نمی شود و مردم نیز به گذرگاه های مرزی به دلیل بسته بودن مرزها مراجعه نکنند.

مشتاقی و مهجوری

روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت:بی‌قرار فرارسیدن اربعین 99 بودیم. این دفعه فرق داشت. می‌خواستیم بار دل را در غم شهادت سردار و سال پر فرازونشیب پشت سر، همراه با کاروان زینبی، بعد از 40 روز در محضر امام خود سبک کنیم و با کوله‌باری پرامید قدم به قرن تازه هجری خورشیدی بگذاریم. کرونا، برنامه‌ریزی‌های را به هم ریخت و ما را بیشتر در ژرفای حکمت امیرالمومنین (ع) غوطه‌ور کرد که فرمود: «خداوند سبحان را به درهم شکستن عزم‌ها و فرو ریختن تصمیم‌ها و برهم خوردن اراده‌ها و خواست‌ها شناختم». حالا اربعینی در محرومیت و اشتیاق مملو از پیشرفت در شناخت ابعاد معرفتی، ابعاد عاطفی، ابعاد سیاسی و اجتماعی و فرهنگی پیش روی ماست. این روزها فضای مجازی در داغ فراق اربعین، داغ‌تر از همیشه شده است. کاربران بسیاری از کشورهای مختلف در اظهار این هجران و دوری، مطالبی در صفحات خود منتشر می‌کنند و در این میان در صفحات ایرانی‌ها به عنوان پرتعدادترین زائران اربعین، بعد از عراقی‌ها بیش از همیشه غوغاست. بسیاری از کاربران با مرور خاطرات خود از شرکت در راهپیمایی اربعین سال‌های گذشته در توییتر و اینستاگرام، سعی می‌کنند درد این هجران را تسکین دهند. بسیاری دیگر نیز با طلب نیابت زیارت از کاربران عراقی، حسرت‌شان را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند تا شاید غم دوری سبک‌تر شود. در این میان بازار شعر و اشک داغ است. یکی از کاربران توییتر نوشته است: «به اشک چله گرفتم که محترم باشم / ولی نشد که شب اربعین حرم باشم»

حسرت حضور

روزنامه حمایت در گزارشی نوشت:مراسم امسال اربعین سیدوسالار شهیدان و یاران با وفایش در حالی برگزار می‌شود که طبق دستور ستاد ملی مقابله با کرونا، ایرانیان در حسرت زیارت عشق خواهند ماند و امسال نمی‌توانند به کربلا بروند. زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدای کربلا برای مسلمانان و به خصوص شیعیان به یک وظیفه دینی و آیینی برای حفظ شعائر دین مبین اسلام بدل شده و مسلمانان جهان متفق‌القول بر این نظر هستند که اگر عاشورا و زنده نگه داشتن یاد و نام امام حسین (ع) نبود شاید اسلامی نبود و دین مبین پیامبر اعظم (ص) دچار تحریف و انحراف می‌شد. این مهم در بین مردم ولایتمدار ایران به طریق اولی دارای اهمیت است. مردم ایران اسلامی هر ساله با برپایی مراسم عزاداری امام حسین (ع)، چشم امیدشان به رسیدن اربعین و شرکت در مراسم عظیم و جهانی پیاده‌روی اربعین بوده که بتوانند با شرکت در این مراسم عمق ارادت خود به سرور و سالار شهیدان را ابراز کنند. اما امسال با همه‌گیری ویروس منحوس کرونا و دستور ستاد مقابله با کرونا در کشور، به جهت حفظ سلامت زائرین و عزاداران، این سفر ممنوع شده و مردم نمی‌توانند در این سفر ملکوتی شرکت کنند. حزن و اندوه در کشور در پی عدم توفیق در راهپیمایی اربعین در بین عشاق امام حسین (ع) مستولی شد اما همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند همه عزاداران و مردم ایران اسلامی به رأی و دستور ستاد مقابله با کرونا تمکین کرده و در منازل خود به عزاداری خواهند پرداخت. البته، این اشتیاق و حزن عدم شرکت در مراسم اربعین را می‌توان ریشه در عشق مردم به اباعبدالله (ع) تفسیر کرد و صدالبته که در دل های دلباختگان سیدالشهداء، غوغاست و در هر دلی که گویا موکبی برقرار است تا ذکر حسین (ع) پرشورتر از همیشه زمزمه شود. عراقی‌های بامعرفت اما در شرایطی که ایرانی‌ها نمی‌توانند به مراسم اربعین بروند، عراقی ها با پارچه‌نوشته‌هایی به یاد زائرین ایرانی هستند.

اربعین مسئله خاص سیدالشهداست و انبیا و ائمه اطهار اربعین ندارند

خبرگزاری مهر به بازتاب سخنان حجت الاسلام انصاریان استاد حوزه و اخلاق پرداخته و نوشت: مسئله اربعین از نظر حضرت سیدالشهدا مسئله خاص خود حضرت است و انبیا و ائمه طاهرین روزی به نام اربعین ندارند. پایه گذار اربعین خود اهل‌بیت هستند که در شام وقتی از دست بنی‌امیه که ظالم‌ترین گروه تاریخ بشرند آزاد شدند و دستگاه حاکم عده‌ای مأموران نرم اخلاق را همراه آنها فرستادند که به مدینه برگردانند. و از برگشتشان انسان می‌فهمد این مأموران آدم‌های سخت‌گیری نبودند و خواسته‌های اهل‌بیت را پاسخ گفته و امتناع نمی‌کردند. بین دو راهی مدینه و کربلا پرسیدند که اینجا کجاست؟ عشیره بن لقمان که مأمور نرم خوی و خوش اخلاقی بود و میل قلبی به اهل‌بیت: داشت گفت اینجا دو راهی است که از سمتی به مدینه و عربستان و از سمت دیگر به عراق می‌رود. اهل‌بیت: خواستند که آنها را به کربلا ببرند و مأموران پذیرفتند. اما آیا این اربعین اول بوده یا دوم؟ اگر دوم باشد که دیگر این بحث‌ها جایی ندارد و مأمور و قافله‌ای نبوده است پس معلوم می‌شود اربعین اول است. از نظر جغرافیایی و مسیر بین عراق و سوریه نشان می‌دهد برگشت اهل‌بیت در اربعین اول امکان پذیر بوده چون چهل روز در سفر بودند و جاده‌ها طولانی نبوده یقینا اربعین اول اهل‌بیت: توانستند به کربلا برسند. مرحوم شهید قاضی طباطبایی امام جمعه تبریز که از علما بزرگ، روشنفکر و قوی شیعه بوده ایشان کتابی به نام اربعین دارد حدودا هفتصد صفحه است. با دلایل مختلف عقلی - جغرافیایی ثابت می‌کند که اهل‌بیت اربعین اول به کربلا آمدند و اربعین شد یک روز ویژه [1] و بعد از اربعین ائمه: به شدت اربعین را تقویت کردند که زائر به عنوان اربعین به کربلا برود و این حادثه را انسان با اشک زنده نگه دارد. لذا حضرت باقر (ع) برای اینکه زائر از اربعین بهره بیشتری از سفرش ببرد زیارت اربعین را انشا کرد. ما زیارت جامعه، وارث، و عاشورا داریم. اما این زیارت بین زیارت‌ها ویژه شد.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

بدون کار علمی و هنری نمی‌توانیم پیام عالی اربعین را برسانیم

خبرگزاری ایسنا به بازتاب سخنان حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها پرداخته و نوشت: خبرگزاری ایسنا: بدون تردید بدون کار علمی و کار هنری و استفاده از قالب های مختلف و ابزارهای مختلف که برای انتقال یک پیام وجود دارد ما نمی‌توانیم این پیام عالی اربعین را به انسان‌های دیگر برسانیم. موضوع اربعین موضوعی است که باید از ابعاد مختلف به آن پرداخته شود کار علمی که در این همایش ملی در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شده است موضوع مهمی است و توجه جدی به اربعین یکی از ضرورت‌ها است، در دنیایی که حوادث کوچک اجتماعی با تلاش فراوانی مورد توجه قرار می‌گیرد و از ابعاد مختلفی مورد مطالعه قرار می‌گیرد حادثه‌ای به عظمت حادثه اربعین هم از نظر قدمت تاریخی که می‌توان گفت به عنوان دیرینه ترین رسم اجتماعی بشر می توان از آن یاد کرد در حوزه باورها و اعتقادات و هم در حوزه جغرافیا وسعتی که در این حماسه ما شاهد آن هستیم و هم از نظر میزان و مشارکت عمومی و هم از نظر مجموعه تحولات اجتماعی سیاسی اقتصادی و فرهنگی که در این حماسه یک اتفاق با یک حادثه ممتاز است قطعا به اندازه شان این حادثه ممتاز به آن پرداخته نشده است جا دارد که شبیه به کاری که در این همایش انجام داده‌اند کارهای متعدد در ابعاد مختلف انجام شود. وی در ادامه افزود: بحث اربعین یک آرمان، یک خط، یک مکتب و یک مسیر روشن است نباید به اربعین به عنوان یک مراسمی که در کنار مراسم های دیگر رخ می دهد نگاه کرد اربعین از دل عاشورا و از دل عاشورا ساز بزرگ حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) به عنوان آن انسان متعالی، انسانی که برای این که بندگان را از جهالت و حیرت و تحیر و گمراهی نجات بدهد جانفشانی کرد و به عنوان عالی ترین و ارزشمندترین انسانی که در مسیر نجات انسانها و به خدا رساندن انسان‌ها و به کمال رساندن انسان‌ها و نجات بخشی برای انسان‌ها فداکاری کرد اربعین تعلق به این شخصیت دارد و عظمت آن به اندازه عظمت عاشورا و عظمت کربلا و عظمت امام حسین علیه السلام است.

حسینیه‌ای به وسعت جهان

روزنامه ابتکار در گزارشی نوشت: همه ساله در آستانه اربعین حسینی مرز مهران مملو از زائران کربلا بود اما امسال به دلیل شیوع کرونا راهپیمایی اربعین برگزار نمی‌شود و مرز مهران خالی از عاشقان کربلا است. هیئت‌های مذهبی نیز امسال محروم از حضور در جمع زائران ابا عبدالله‌الحسین (علیهالسلام) در اربعین حسینی هستند و جور دیگری عزاداری می‌کنند. امروزه مراسم‌های بزرگ عزاداری برای سیدالشهدا در اقصا نقاط جهان برگزار می‌شود. از میان همه مراسم‌های عزاداری، مراسم پیاده‌وری اربعین از شکوه خاص و جایگاه ویژه‌ای در میان عاشقان سیدالشهدا برخوردار است. اربعین، تجدید میثاق پیروان اختران فروزانی است که دنیا را با انوار تابناک خویش درخشان کرده و با خون مطهر خود ظلمت را از سیمای بشریت زدوده‌اند؛ مراسمی که با جمعیت چند میلیونی از فرهنگ‌های مختلف، زبان‌های گوناگون و حتی از مذاهب و ادیان دیگر، چشم هر بیننده را خیره می‌کند. این آیین هر سال عظیم‌تر از سال قبل برگزار می‌شد و نشان‌دهنده عشق و ارادت مردم به سالار شهیدان و اهل بیت بود، اما امسال اربعینش با سال‌های گذشته فرق دارد و هیئت‌های مذهبی محروم از حضور در جمع زائران اربعین حسینی هستند و عزاداران مراسم عزاداری را با رنگ و بویی دیگر به پا خواهند کرد. امسال که کرونا باعث شده تا عاشقان حسینی نتوانند به زائران اربعین خدمت کنند، موکب‌های اربعین و عاشقان آن حضرت به دلیل برگزار نشدن مراسم، کمک‌های مومنانه را به افراد نیازمند تحویل خواهند داد.

کنگره اربعین تجلی اخلاص

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم محمد ذاکری نوشت:اربعین حسینی در سال‌های اخیر تبدیل به نمایش بزرگ همبستگی شیعیان و همه عاشقان و دلدادگان مکتب حسینی شده است. حضور پرشور مردم از سراسر جهان در راهپیمایی عظیم اربعین نمادی از شور حسینی است که فراتر از زبان، نژاد، جنسیت و سن از دل مشتاقان این مکتب شعله می‌گیرد. اگرچه امسال به خاطر همه‌گیری ویروس کرونا در بسیاری از کشورهای جهان، عراق از پذیرش زائران و همانان خارجی خودداری کرده و در کشور خودمان نیز قرار نیست، تجمع و تحرک فیزیکی در روز اربعین صورت گیرد و از مردم خواسته شده از منازل خود با قرائت زیارت اربعین دل‌هایشان را روانه کربلا کرده و با سالکان راه دوست همسفر شوند. در این سال‌ها ایرانیان نیز دوشادوش میزبانان عراقی خود با راه‌اندازی موکب‌های متعدد و ارسال هدایا و نذورات و کمک‌های نقدی و غیرنقدی تلاش کرده‌اند بر شکوه و عظمت هر چه بیشتر این کنگره عظیم افزوده و سهمی در رفاه و آرامش و رسیدگی به زوار حضرت سیدالشهدا داشته باشند. صحنه کنگره عظیم اربعین را می‌توان تجلی خدمت خالصانه و با روحیه جهادی دانست. آنجا که هر کسی با هر درجه و جایگاه علمی و اجتماعی و سیاسی و... پای در راه می‌نهد و بی‌نمایش و خدم و حشم و هیات همراه در مسیر دوست راه می‌پوید.

بسیاری نیز به عشق حسین (ع) در موکب‌های عزاداری هر آنچه از دستشان برمی‌آید بی‌توقع و منت انجام می‌دهند. آنجا دیگر دکتر و مهندس و وزیر و وکیل و رییس و مرئوس ندارد و همه سر بر آستان محبت اهل بیت (ع) و مکتب اباعبدالله (ع) نهاده‌اند. اگرچه مردم ما در سال جاری و در بحبوحه همه‌گیری کرونا و در سال‌های گذشته و هنگام وقوع بلایای طبیعی در هر نقطه از کشور نشان دادند که از همدلی با هموطنانشان و بذل مال و همت دریغی ندارند و بی‌هیچ چشمداشت و منتی هر آنچه در توان دارند در میدان خدمت به همنوع صرف می‌کنند؛ اما کاش روحیه خدمت بی‌ریا و بدون نمایش و تبلیغ در میان مسوولان رده‌های مختلف کشور نیز اندکی رواج می‌یافت. چندی پیش در اخبار تصاویری نشان می‌داد که فرماندار شهرستانی به همراه هیاتی از مسوولان شهرستان به در خانه فرد نیازمندی رفته بودند تا بسته معیشتی تهیه شده را به او تحویل دهند. اگر لحظه‌ای خود را به جای صاحب آن خانه می‌گذاشتند درمی‌یافتند، تحویل یک گونی برنج و مقداری روغن و رب و... به ریختن آبروی یک خانواده محترم ولی نیازمند نمی‌ارزد و چه بسا تحویل آن اقلام با لشکرکشی و تصویربرداری تلویزیونی و... بار مشکلات زندگی را بر دوش ایشان سنگین‌تر کند.

دل‌سپاری از خانه

روزنامه ایران در گزارشی نوشت:کرونا تا اربعین هم ماند، برخلاف همه آن تلاش‌هایی که می‌خواست راه کربلا امسال از «شلمچه» و «مهران» بگذرد، اما ماندگاری این ویروس سرسخت، سنت همیشگی پیاده‌روی‌های هر ساله را همچون عاشورا و تاسوعا از مرزهای غرب و جنوب غربی ایران به حسینیه‌های خانگی شهرهای مختلف آورد. سیاهه‌ها و پرچم‌ها که از چهل روز پیش از خانه‌ها و کوچه‌ها آویخته شده بود، همچنان باقی ماند تا درهم‌آمیختگی شور و شعور، شکل جدیدی از عزاداری را پیش روی جهانیان عرضه کند. اربعین 98، قطعا یکی از پر شورترین مراسم مذهبی شیعیان دنیا بود، 18 میلیون زائر پای به کربلا گذاشتند و سهم زائران غیرعراقی که اغلبشان ایرانی بودند، بیش از 5 میلیون نفر تخمین زده شد، سال 97 سهم ایرانی‌ها دو میلیون نفر بود که در مقایسه با هم یک رکورد تاریخی محسوب می‌شد. در همان سال‌ها، تهرانی‌ها که از راهپیمایی اربعین جا مانده بودند، راهپیمایی جاماندگان را راه انداختند و به جای کربلا به سمت حرم شاه‌عبدالعظیم رفتند. آن زمان خیلی‌ها دلشان را وعده داده بودند که امسال حتما خودشان را به صف اولی‌ها می‌رسانند، برخی‌ها هزینه سفر را پیش پیش کنار گذاشته بودند تا سهم دل‌هایشان کربلای معلی شود. اما کرونا جای موکب‌های بین راه را به مسیر خانه‌های مستضعفان تغییر داد، آدرس مرزها از «چذابه» به محروم‌ترین کوچه‌ها و معابر شهرها رسید و در چشم برهم زدنی، 20 میلیارد تومان کمک هزینه جمع شد و 35 هزار بسته معیشتی به دست نیازمندان واقعی رسید، امسال خانه‌ها، موکب‌های عزاداری خواهند شد و براساس آنچه که مقام معظم رهبری نیز تأکید داشتند، مردم باید در کنار خانواده و از راه دور آیین‌ها و زیارت اربعین را در خانه بخوانند و به توصیه‌های ستاد ملی مقابله با کرونا توجه کنند. خیلی‌ها البته به این توصیه‌ها عمل می کنند و فردا زیارت اربعین را در خانه‌ها خواهند خواند...

سفر اربعین به زبان کودکانه

روزنامه ایران به معرفی کتاب گام گام تا داستان سفر اربعین نوشته زهرا فلسفی و فاطمه مینویی پرداخته و نوشت: اربعین را خیلی‌ها این سال‌ها با پیاده روی مخصوصش می‌شناسند. پیاده روی سخت اما دوست داشتنی که خیلی وقت‌ها بچه‌ها هم در این سفر همراه پدر و مادرهایشان می‌شدند. امسال و با شرایطی که به‌دلیل شیروع بیماری کرونا پیش آمد این سفر انجام نشد اما اگر دوست دارید برای بچه‌ها تعریف کنید چه اتفاقاتی در این سفر می‌افتد یا اینکه دوست دارید برایشان از فلسفه و دلیل این سفر بگویید بهترین راه یک داستان کودکانه به زبان خودشان است. «گام گام تا داستان سفر اربعین» به نویسندگی زهرا فلسفی و فاطمه مینویی کتابی است که درباره این سفر نوشته و مننتشر شده است. قصه درباره طاها و نورا، برادر و خواهری است که برای اولین بار همراه پدر و مادرشان راهی سفر اربعین می‌شوند. در این سفر اتفاقات تازه‌ای برایشان می‌افتد و دوستانی پیدا می‌کنند. اگر همراه فرزندتان این سفر را تجربه کرده اید این کتاب و مرور خاطرات سفر حتما برایش جذاب است و اگر هم تا به حال پیاده روی اربعین را تجربه نکرده و سؤال‌های زیادی درباره‌اش دارد با این کتاب می‌توانید به بخشی از سؤال‌هایش پاسخ دهید. این کتاب برای گروه سنی الف و ب نوشته شده و تصویرهای جذابی دارد که رنگ آمیزی نشده‌اند و بچه‌ها خودشان باید آنها را رنگ کنند. همین باعث می‌شود از خواندن داستان خسته نشوند. کتاب درباره اربعین و سفرش برای بچه‌ها چندان نداریم اما این کتاب می‌تواند برای کسانی که می‌خواهند فرزندان‌شان با اربعین و سفرش آشنا شوند اتفاق خوبی است.

اربعین چیست؟

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم علی صارمیان نوشت: زینب (س) پیامبری است که از خون حسین (ع) برخاسته؛ هرچند که فاطمه (س) است و بر این یتیمان علی (ع). رسالتی که از شرر دمشق، خاک سرخ سیادت می‌سازد و کاخ‌های اموی را در آسیاب عقیده خرد می‌کند. امامت یک زن، رسالت یک پیام‌آور، سالاری یک ستاره که در شام عاشورا به صحرا دمیده است. بهترین مردی که بوده؛ رفته است؛ حسین (ع). بهترین زنی که بوده بر مزارش گریسته است؛ زینب (س). آیا ما می‌توانیم زیر این تصویر خیس، چشمان خود را از خواب بشوییم. هر کس پرچم افراشته یک اعتقاد است. ما مدت‌هاست فکر می‌کنیم پوچی هم پرچمی است. پوچی نه گریه است و نه لبخند. پوچی یک عکس فوری برقی از خود است در بدترین شرایطی که غافلگیر شده‌ایم. اما گذشتن از گریه‌های زبون و لبخندهای راضی به ظلم؛ انسانی را می‌طلبد که از شکست لشکر برادر؛ راه جاودانه‌ای از دمشق به عراق بکشد تا هیچ ستمگری طمع پیروزی بر مظلومان در سر نپرورد. اربعین چهلمین روز بلوغ عشق است. انگور را می می‌کند و سالک را عارف. اربعین، یک طریقت است. یک زمان ضمنی برای پالوده شدن آب گل‌آلود است. ته‌نشین شدن خاک و طراوت آبی که به لب‌ها نرسید. اینک زینب (س) بعد از چهل روز به خاک برادر رسیده است. زنی که حلقوم ظلم نتوانست، استواری علی‌گونه‌اش را بشکند. اربعین درونمایه اساطیری بازگشت گمشدگان است. این شگفتی عظیم ایمان که یک جابر نابینا برای بدنی لگدکوب اسبان، دست بر خاک و نی و خیزان می‌کشد و یارش را می‌یابد و آنان که چشم و چشم‌بندی و سرمه و بصیرت دارند؛ غرق در ظلم می‌شوند که آن که بر منبر است، حق نیست. این مزار پرخار حسین است که حق است. اربعین پاسداشت حق انسان برای رجوع به کسی است که حق است ولو سرش بر نی و تنش در بیابان بی‌کفن افتاده باشد.

اربعین متفاوت اما باشکوه

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم آیت‌ا... هاشم‌زاده هریسی عضو مجلس خبرگان رهبری نوشت:با توجه به شیوع ویروس کرونا در جهان و کشور ما، همه امیدواریم که اربعین حسینی امسال باشکوه‌تر، موثرترین، غمگین‌تر و اثرگذارتر از همه اربعین‌های سال‌های گذشته برگزار شود. مردم ما تشنه هستند و ما به مراسمات باشکوه اربعین و راهپیمایی ده‌ها میلیون نفری عادت کرده‌ایم. مراسم اربعین در کشور ما نهادینه، فراگیر و بین‌المللی و موجب آرامش فکری ملت ایران شده است. دیدن این مراسم حتی در تلویزیون، آرامش به همه مردم می‌بخشد، اما شرایط متفاوت امسال با دلتنگی برای عزاداران همراه است و باعث می‌شود با سوز و غم بیشتری به اربعین توجه کنیم. اگر مردم به مراسمات سال‌های گذشته نگاه می‌کنند، غم این روز بر ملت ایران مستولی می‌شود و قدر این مراسم باشکوه و معنوی را بیشتر از همیشه می‌دانیم. موضوع دوم اینکه، الحمدا... یک مهارت و قدرتی در میان شیعیان و امت امام حسین (ع) و مخصوصا در مداحان و هنرمندان ایرانی وجود دارد که عزاداری به شکل و شیوه جدیدی را با توجه به شرایط روز کشور می‌آفرینند. زمانی‌که نمی‌توانیم مراسم عزاداری را به شکل و شیوه سال‌های گذشته انجام دهیم و به آن دسترسی نداریم، خیلی زود مراسم جدید و آبرومندی را جایگزین آن می‌کنند. مساله سوم در اخلاص، عشق و پایبندی به اسلام است که باید از یک‌سو سلامت مردم حفظ شود، در عین حال با عزاداری برای سرور و سالار شهیدان، عشق و ارادت‌مان را به اهل بیت نشان دهیم، به‌طوری‌که خلاف شرع نباشد و درعین‌حال زیانی برای مردم نداشته باشد. وقتی ما این موضوعات را رعایت می‌کنیم، پروردگار عالم، امام‌حسین (ع) و یارانش به ملت ایران توجه بیشتری می‌کنند.

*س_برچسب‌ها_س*