صادرات 3000 خودرو از آلمان به ایران
اقتصادنیوز: نیم قرن با اقتصاد ایران روایتی است از تحولات، شخصیتها و شاخصهای اقتصاد ایران و موضوعاتی که به نوعی با اقتصاد ایران ارتباط پیدا میکنند. شرایط فعلی اقتصادی ارتباط مستقیمی با گذشته آن دارد.
ما در این بخش تلاش داریم اخبار و گزارشهای اقتصادی را به گونهای به تصویر بکشیم تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.«اقتصادنیوز» از آبان 1399 هر روز اقدام به انتشار اخبار و گزارشهای اقتصادی همان روز سالهای 1350، 1360، 1370، 1380 و 1390 کرد.
پارسال نیز هر روز در بخش «نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار همان روز در سالهای اول هر دهه در نیم قرن گذشته را منتشر کردیم.
در ابتدای قرن پانزدهم با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1352، 1362، 1372، 1382 و 1392 تقدیم مخاطبان میشود.
اول خرداد 1352؛ مذاکرات برای اصلاح سیستم پولی بینالمللی آغاز شد
کارشناسان مالی جهان در واشنگتن گفتوگوهای پنجروزه خود را برای تهیه پیشنویس طرح اصلاح سیستم پولی بینالمللی آغاز کردند.
کار این عده پایهای برای گفتوگوها و اقدامات کمیته 20 نفری وزیران دارایی و روسای بانکهای مرکزی که به نمایندگی ازسوی 125 کشور عضو صندوق بینالمللی پول عمل میکنند، خواهد بود. «پل ولکر» معاون امور پولی وزیر خزانهداری آمریکا اظهار کرد: بدون شک در سال جاری نمیتوان به یک موافقتنامه اصلاح پولی دست یافت و در صورت تصویب طرح اصلاح پولی بینالمللی نیز دو تا سه سال طول خواهد کشید که نظم جدید پولی در جهان به مرحله عمل درآید:
ازسوی دیگر پارهای از مقامات رسمی اروپا عقیده دارند که سیستم کنونی «شناوری پولها» که در آن نرخ ارزها براساس عرضه و تقاضا تغییر میکنند و بانکهای مرکزی هیچگونه حمایتی نمیکنند، برای مدت زیادی برقرار خواهد بود در گفتوگوهای اخیر ممالک رو به توسعه این امکان را یافتهاند تا بهعنوان یک گروه شرکت جویند و خواستها و نیازهای خود را در زمینه تامین منالی مالی موردنیاز در ارتباط با سیستم پولی جدید ابراز کنند.
اول خرداد 1362؛ دستمزد کارگران افزایش نمییابد
به علت تصمیم دولت مبنیبر تثبیت قیمتها در سالجاری نرخ دستمزد کارگران بهطور رسمی افزایش نخواهد یافت، ولی کارگران میتوانند از 35 درصد اضافهکاری که در وزارت کار برای آنها در نظر گرفته است، استفاده کنند.
برادر توکلی، وزیر کار و امور اجتماعی که به منظور افتتاح مرکز آموزش فنی و حرفهای زاهدان و شرکت در سمینار هماهنگی واحدهای سازمان آموزش فنی و حرفهای گفت: با توجه به اینکه وزارت کار و امور اجتماعی یک وزارتخانه ستادی است و وظیفه ایجاد هماهنگی لازم میان دستگاههای اجرایی برای رسیدن کارگران به خواستهای بر حقشان به عهده این وزارتخانه است، براساس طرحی که در اواخر سال 61 ازسوی وزارت کار و امور اجتماعی به هیات دولت ارائه شد و مورد تصویب قرار گرفت، در سالجاری پس از تشکیل شرکتهای تعاونی مسکن کارگری تا 90 درصد اعتبار لازم برای احداث واحدهای مسکونی از طریق بانک مسکن به کارگران وام پرداخت میشود.
اول خرداد 1372؛ «ملک فهد» در آینده نزدیک به ایران میآید
به دعوت آقای هاشمی رفسنجانی، ملک فهد پادشان عربستان در آینده نزدیک از ایران دیدن میکند.
پیش از ظهر پریروز دکتر ولایتی، وزیر امور خارجه کشورمان در محل شعبه مقام معظم رهبری با محمد محمدی ریشهری، نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی دیدار و گفتوگو کرد.
علی اکبر ولایتی در پایان این دیدار که چند تن از مسوولان وزارت امور خارجه و سفیر کشورمان در عربستان سعودی حضور داشتند، در گفتوگویی اظهار کرد: دیدار ما از عربستان سعودی اولین مرحله از سفر دورهای به منطقه خلیج فارس است و سپس هیات ایرانی عازم عمان خواهد شد.
وزیر خارجه کشورمان افزود: به دنبال دعوت حجتالاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی، رئیسجمهوری، ملک فهد اظهار تمایل کرد که در آینده نزدیک از ایران دیدن کند که این دیدار و نیز دیدار متقابل میتواند نقش مهمی در توسعه روابط دو کشور داشته باشد.
تکذیب شایعه افزایش قیمت نان
شورای اقتصاد تاکنون تصمیمی مبنیبر افزایش قیمت نان اتخاذ نکرده است.
روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه با صدور اطلاعیهای اعلام کرد، پیرو بروز شایعاتی مبنیبر افزایش قیمت نان، این سازمان اعلام مینماید که مرجع تعیین قیمت نان شورای اقتصاد بوده و این شورا تاکنون تصمیم مبنیبر افزایش قیمت نان اتخاذ نکرده است.
بدیهی است، طبق مقررات با واحدهایی که نسبت به افزایش قیمت نان اقدام نمایند، برخورد قانونی صورت میگیرد.
اول خرداد 1382؛ بانک مرکزی مجبور شد طرح ضربتی اشتغال را بپذیرد
معاون بانک مرکزی گفت: طرح ضربتی اشتغال بهدلیل شرایط غیرعادی و اضطراری از طرف بانک مرکزی پذیرفته شد وگرنه به گفته وی از نظر کارشناسی این طرح چند قابلقبول نبوده است.
دکتر اکبر کمیجانی اضافه کرد: وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید در بعد مالی و هزینهها هماهنگی داشته باشند. وی هدف بانک مرکزی را حفظ ثبات قیمتها و مهار تورم به منظور حفظ ارزش پول ملی دانست و افزود: با توجه به تاثیر تورم در تمام تصمیمگیریهای اقتصادی، اگر درک متقابل بین بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و همچنین سازمان مدیریت و برنامهریزی وجود نداشته باشد، نخستین دستگاههایی که دچار زیان میشوند این نهادها هستند.
وی افزود: اگر نتوانیم رشد نقدینگی را مهار کنیم، تورم در تمام متغیرهای اقتصادی اثر میگذارد و مشکلات مالی دولت را تشدید خواهد کرد.
وی هماهنگی بین بانک مرکزی و وزارت اقتصاد را درک و آگاهی متقابل نسبت به تاثیر نرخ تورم دانست و افزود: این مهم همراهی وزارت اقتصاد و سازمان مدیریت را در قالب برنامه پنج ساله و بودجه سالانه طلب میکند.
معاون بانک مرکزی با اشاره به طرح ضربتی اشتغال گفت: شرایط غیرعادی می طلبد که هماهنگیهایی بین دستگاهها صورت گیرد.
بخشنامه جدید دولت برای تامین گندم بازار
صادرات غیرقانونی گندم به کشورهای همسایه موجب شد تا سازمان توسعه تجارت در بخشنامه جدیدی به گمرک، بار دیگر بر ممنوعیت صادرات آن تاکید کند.
سال گذشته دولت بهمنظور کنترل بازار ارز و جلوگیری از هدررفت منابع ارزی، فهرست ممنوعیت و محدودیت صادرات برخی از اقلام را اعلام کرد که گندم در ردیف اول این فهرست قرار داشت.
اختلاف قیمت خرید تضمینی گندم کشاورزان ازسوی دولت با قیمت گندم در کشورهای همسایه منجر شد که برخی از مسوولان نسبت به افزایش صادرات غیرقانونی آن هشدار دهند.
هفته گذشته معاون ستاد مرکزی با قاچاق کالا و ارز نسبت به عدم خرید به موقع گندم از کشاورزان مناطق مرزی ترکیه و عراق ازسوی دولت هشدار داده و گفته بود: دلالان در انتظار خرید گندم با قیمت بالاتر و قاچاق آن به خارج هستند.
صادرات 3000 خودرو از آلمان به ایران
خودروهای آلمانی بعد از رقبای شرقی آسیاییشان، بیشترین سهم را در بازار خودروهای وارداتی ایران به خود اختصاص دادهاند؛ به طوری که در سال 1391 بیش از 3000 دستگاه از خودروهای آلمانی وارد بازار ایران شد.
براساس تازهترین آمار گمرک ایران در سال 1391 چهار برند خودرویی آلمانی شامل بنز، بیامو، پورشه و فولکس واگن در واردات خودروی ایران سهم داشتند.
اگرچه بیشترین سهم با 64 درصد به بنزین رسید. در سال گذشته به ترتیب 2041 دستگاه خودروی بنز به ارزش 130.1 میلیون دلار، 602 دستگاه بیامو به ارزش 29.7 میلیون دلار، 518 دستگاه پورشه به ارزش 60.7 میلیون دلار و 21 دستگاه فولکس واگن به ارزش 779 هزار دلار وارد ایران شد.
برندهای آلمانی اگرچه نسبت به خودروهای کرهای و ژاپنی سهم بسیار کمتری در بازار خودروهای ایران دارند، اما جزو گران قیمتترین خودروهای وارداتی به کشورمان محسوب میشوند.
در سال گذشته دو خودروی آلمانی یعنی مرسدس بنز S500L رنگ مشکی مدل 2012 به ارزش 320 هزار و 604 دلار، پوشه پانامرا توربورنگ سفید ساخت 2012 مدل 2013 به ارزش 211 هزار و 934 دلار و پورشه هشت سیلندر سفید 2012 پانامرا توربو به ارزش 210 هزار و 603 دلار عناوین اول تا سوم گرانقیمتترین خودروهای وارداتی به ایران را به خود اختصاص دادند.
همچنین بخوانید