صالحی، طیبنیا، همتی و لاریجانی گزینههای پنهان اصلاح طلبان / رستم قاسمی احتمالا انصراف می دهد، ضرغامی انصراف نمی دهد
اصلاح طلبان با ترافیک کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری مواجه هستند. اما با انکار این واقعیت بدیهی، مدعی هستند که انتخابات ریاست جمهوری رقابتی درون حزبی میان اصولگرایان است.
سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در 28 خرداد 1400 همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
موسوی لاری: قوای سه گانه دارند مسلوب الاختیار می شوند!
«عبدالواحد موسوی لاری» وزیر کشور دولت اصلاحات و نایب رئیس مستعفی شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان در مصاحبه با پایگاه خبری جماران گفت:«من معتقدم باید فکری به حال این بیماری رخنه کردن در شکستن قوای سه گانه کرد که متأسفانه قوای سه گانه دارند مسلوب الاختیار می شوند و جایگاه خودشان را از دست می دهند. وقتی که نهادهای رسمی و قانونی جایگاه خودشان را از دست بدهند معلوم نیست که مسیر جامع به چه سمتی خواهد رفت».
موسوی لاری در ادامه گفت:«طبق اصل 113 قانون اساسی رئیس جمهور دو جایگاه دارد که یکی رئیس دولت و دیگری دومین شخصیت کشور بعد از رهبری است. آنچه که به رئیس جمهور به عنوان مسئولیت اجرای قانون اساسی داده شده به اعتبار شأن دوم است. یعنی رئیس جمهوری که شخص دوم کشور هست باید بر اجرای قانون اساسی در تمامی قوا و نهادها اشراف داشته باشد».
جمهوری اسلامی برای همه مردم ایران است نه یک اقلیت 15درصدی
«الیاس حضرتی» نماینده عضو فراکسیون امید مجلس دهم و کاندیدای ردصلاحیت شده انتخابات مجلس یازدهم در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت:«با توجه به رخدادهای در حال تکوین به نظر میرسد جریانی به ظاهر دلواپس و انقلابی و با ژست دایه مهربانتر از مادر، شرط لازم برای پیروزی خود را در دلسرد و بیتفاوت شدن اکثریت شهروندان و منفعل کردن آنان در مهمترین عرصه تصمیمگیری ملی میداند».
حضرتی در ادامه نوشت:«جناح اصولگرای تندرو مایل نیست مشارکت مردم در انتخابات افزایش یابد. این جریان انتخابات و مشارکت حداقلی را انتخاب کردهاند. از منظر آنان اهمیت یکدستسازی حاکمیت برای پیشبرد اهداف و راهبردهای مدنظرشان از میزان مشارکت مردم در انتخابات پراهمیتتر است. راهبران این جناح گمان میکنند با دلسرد و ناامید کردن مردم و به نوعی پشیمانسازی آنان در مهمترین جلوه و نماد جمهوریت نظام میتوانند حاکمیت و دولتی 15 درصدی بسازند و «میزان» را در «رأی اقلیت» قرار دهند».
این نماینده سابق مجلس در ادامه نوشت:«به نظر من سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری در ایران مستندی خواهد بود مبنی بر ولایتپذیری مدعیانی که نام و نان دفاع از انقلاب و رهبری را میخورند و اینکه در حیاتیترین و حساسترین لحظات بر خلاف تدابیر و راهبرد نظام چگونه تکلیف و مسوولیت خود را در این زمینه ایفا میکنند... جمهوری اسلامی نظامی برای همه مردم ایران است نه یک اقلیت 15درصدی».
اصلاح طلبان منتظر دوپینگ انتخاباتی از طرف غرب هستند
«صادق محصولی» دبیرکل جبهه پایداری در مصاحبه با فارس گفت:«اصلاحطلبان برنامههایشان را روی نگاه به آن طرف آب تنظیم کردهاند و الان هم همینطور است. درواقع آنها منتظر دوپینگ انتخاباتی از طرف غرب هستند که متأسفانه حتی بحث برجام و تحریمها را در آن چارچوب دنبال میکنند. آقای بایدن که امروز سر کار نیامده که بگوییم قرار است امروز تحریمی رفع شود. وزیر آمریکایی و وزیر امور خارجه فرانسه علنا میگویند برای اینکه بر انتخابات ایران تأثیر بگذاریم باید تحریمها را قبل از انتخابات ایران برداریم. چطور به آقایان اصلاحطلب برنمیخورد و به او نمیگویند دخالت نکن».
محصولی در ادامه گفت:«چون خودشان به دنبال همین هستند. یعنی برداشتشان این است که با پروپاگاندایی که رسانههای غربی و عوامل داخلیشان ایجاد میکنند بگویند بله، ترامپ خراب کرد و این برجام خوب بود. در صورتی که اگر آمریکا قبل از انتخابات تحریمها را بردارد بعد از انتخابات اگر جریان غربگرا سر کار بیاید قطعا تحریمها را برمیگرداند و بیشتر هم خواهد نمود اما اگر جریان انقلابی روی کار بیاید نمیتواند تحریمها را برگرداند، چون میداند نمی تواند امتیازاتی را که در برجام از ایران گرفته است بیشتر که هیچ، بلکه دوباره همان ها را بگیرد».
«مالک شریعتی» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شواهد نشان میدهد که علت عجله دولتمردان برای به سرانجام رسیدن مذاکرات مباحث انتخاباتی است، گفت:«حتی سفیر فرانسه هم این حرف را مطرح کرد و در مورد مذاکرات وین گفت: «ظریف را در اوج تنشهای ایران و آمریکا به اجلاس جی 7 دعوت کردیم تا پنجره مذاکرات بسته نشود. اکنون هم همین روند طی میشود و هدف هم این است که تا قبل از شروع انتخابات در ایران شاهد احیای کامل برجام باشیم». متأسفانه ندیدیم که کسی به سفیر فرانسه اعتراض کند یا توبیخ شود، در حالی که باید وزارت امور خارجه او را احضار میکرد و مورد بازخواست قرار میداد».
صالحی، طیب نیا، همتی و لاریجانی گزینه های پنهان اصلاح طلبان
«غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران در گفت وگویی درباره کاندیداهای پیشنهادی حزب متبوعش که به نام آنها به جبهه اصلاحات ایران ارائه شده، گفت:«حزب کارگزاران پنج نفر را به عنوان کاندیدا به اصلاحات معرفی کرده است. در جبهه اصلاحات 14 نفر از طرف احزاب مختلف معرفی شدند و در نهایت حزب نیز پنج نفر را معرفی کرده است».
کرباسچی افزود:«اعلام آمادگی این افراد برای حزب کاملا مشخص نیست اما چون بحث شان مطرح بوده است مطرح شدند؛ آقایان ظریف، محسن هاشمی، جهانگیری، پزشکیان و شریعتمداری از افرادی هستند که برای شرکت در انتخابات آمادگی دارند اما غیر از آقای پزشکیان هنوز هیچکدام به طور رسمی اعلام حضور در انتخابات نکرده است».
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در نشست اخیر در کمیسیون امنیت ملی گفته به هیچ عنوان قصد کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری را ندارد.
براساس برخی شنیده ها در صورت رد صلاحیت یا عدم اجماع بر روی ظریف، علی اکبر صالحی گزینه نهایی اصلاحات برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 خواهد بود.
برخی شنیده ها نیز از رایزنی اصلاح طلبان با «عبدالناصر همتی» رئیس بانک مرکزی و «علی طیب نیا» وزیر اقتصاد دولت اول روحانی برای کاندیداتوری از سوی این طیف حکایت دارد.
گفتنی است که «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیسجمهور و کاندیدای احتمالی انتخابات روز دوشنبه - 20 اردیبهشت - در جلسه انتخاباتی جبهه اصلاحات حاضر شده است. اما مسئله اصلاح طلبان با جهانگیری، مقبولیت بسیار پایین وی در میان افکارعمومی است.
«محمد شریعتمداری» رئیس ستاد انتخاباتی روحانی در سال 96 و وزیر فعلی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده که با شعار «دولت سوم خاتمی» در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام خواهد کرد.
«محمود صادقی» نماینده عضو فراکسیون امید مجلس دهم و کاندیدای ردصلاحیت شده انتخابات مجلس یازدهم نیز اخیرا برای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اعلام داوطلبی کرده است.
طیف اصلاحات اکنون با ترافیک کاندیدا برای انتخابات مواجه است. این در حالی است که این طیف پیش از این بارها مدعی شده بود که رئیس جمهور اصلا اختیارات ندارد و تدارکاتچی است!
تکلیف کاندیدای اصلی نیروهای انقلاب تا آخر هفته مشخص می شود
«امیر ابراهیم رسولی» سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب با بیان اینکه حضور آیت الله رئیسی در انتخابات جدی است، افزود: «نظرسنجی ها و مطالبات مردم به سمت او است، مطالبات نسبت به حضور رئیسی در انتخابات جدی است».
رسولی با اشاره به اینکه قالیباف در کنار رئیسی حرکت خواهد کرد، افزود:«تعامل و روابط نزدیک آنها منجر به این خواهد شد که یک کاندیدا ثبت نام خواهد کرد».
وی خاطرنشان کرد:«رئیس شورای ائتلاف تا امروز 220 فقره درخواست مردمی را برای حضور آیت الله رئیسی در انتخابات به او تحویل داده است؛ در روزهای آینده رئیسی تصمیم خود را خواهند گرفت و تا دقیقه 90 باید منتظر بمانیم».
سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب همچنین در خصوص احتمال رقابت های درون جریانی در بین نیروهای انقلاب، اظهار داشت:«به هیچعنوان موضوع رقابت درون جناحی مطرح نیست؛ دوقطبی پیش فرض بین بانیان وضعیت موجود و کسانی است که می توانند این وضع را تغییر دهند و اصلاح کنند. مردم از این اوضاع خسته و گلایه مند هستند».
رسولی اعلام کرد:«تکلیف کاندیدای اصلی نیروهای انقلاب تا آخر هفته مشخص می شود».
رستم قاسمی احتمالا انصراف می دهد، ضرغامی انصراف نمی دهد
«سید محمد حسینی» وزیر ارشاد در دولت دهم گفت:«برخی از افراد مانند رستم قاسمی، قاضی زاده، نیکزاد و محمد عباسی اعلام کرده اند که به نفع آقای رئیسی کنار خواهند رفت اما برخی هم مانند ضرغامی مستقل می آیند و کاری به شورای وحدت و ائتلاف ندارند. ممکن است سعید محمد در صورت تایید، در مناظره ها در کنار و یاور آقای رییسی باشد و بعد که مقبولیت فراگیر رئیسی را ببیند به نفع ایشان کنار رود، بهر حال تنها کسی که می تواند باعث اجماع بین نیروهای انقلاب شود آقای رئیسی است، حال این وفاق صددرصدی و یا حداکثری خواهد بود».
حسینی افزود:«برخی از چهره ها با ابلاغیه جدید شورای نگهبان تایید نمی شوند زیرا باید 4 سال مسئولیت در مقامات مذکور داشته باشند که برخی فاقد آن هستند، مثلا فریدون عباسی 4 سال سابقه مسئولیت ندارد ایشان حداکثر سه سال معاونت رئیس جمهور را عهده دار بوده است، سابقه نمایندگی هم که در سوابق شورای نگهبان ذکر نشده که به آن اضافه شود، قاضی زاده هاشمی هم سابقه چنین مدیریتی را ندارد».
القای «رقابت خودی ها» و انکار «ترافیک کاندیداهای اصلاحات»
روزنامه سازندگی در گزارشی با عنوان «رقابت خودی ها» نوشت:«با شرایط جدیدی که شورای نگهبان برای نامزدی ریاست جمهوری 1400 وضع کرده است، تنها یک اصولگرای سنتی به علت فقدان شرایط سنی امکان نامزدی ندارد و انتخابات عملا به رقابت اصولگراها و اصولگراترها تبدیل می شود».
همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، اصلاح طلبان با ترافیک کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری مواجه هستند. اما با انکار این واقعیت بدیهی، مدعی هستند که انتخابات ریاست جمهوری رقابتی درون حزبی میان اصولگرایان است.
این ترفند اصلاح طلبان در حقیقت با هدف توجیه شکست احتمالی در انتخابات به کار گرفته شده است.