پنج‌شنبه 19 مهر 1403

ضد حمله به تحریم

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ضد حمله به تحریم

ساوه - ایرنا - فشارهای اقتصادی سنگین برآمده از تحریم های امریکا نه تنها سفره و معیشت مردم را هدف گرفت بلکه در اصل تلاش جدی برای فلج کردن و از کار انداختن قلب تولید و صنعت کشور نیز محسوب می شود اما به نظر می رسد آنها از اراده ملی و خلاقیت صنعتگران ایرانی غافل بودند.

به گزارش ایرنا، پس از خروج امریکا از معاهده برجام که گشایشی موثر در وضعیت اقتصادی، تولیدی، تبادلات تجاری و در یک کلام رونق و شکوفایی اقتصاد کشور به شمار می رفت حجم فشارهای وارد شده از سوی دولت ترامپ بر شرکت های سرمایه گذار، تولیدکنندگان و سایر شرکای اقتصادی و تجاری ایران افزایش یافت و بسیاری از آنها نیز برخلاف میل باطنی خود و برای فرار از جریمه های سنگین ناگزیر ایران را ترک کردند.

یکی از بزرگترین قراردادهای سرمایه گذاری خارجی با حجم 600 میلیون یورو که قرار بود میان شرکت خودروسازی رنو فرانسه با طرف ایرانی در ساوه به سرانجام برسد و می توانست در صورت اجرا علاوه بر تولید خودروی باکیفیت به اشتغال دست کم پنج هزار نیروی کار ایرانی هم منجر شود اما دریغ که تحریم ها عاملی برای خروج شرکت فرانسوی از این قرارداد مهم شد.

بروز مشکلات تامین ارز و همچنین افتتاح حساب های بین المللی (ال سی) و واردات مواد اولیه موانعی بود که به دلیل تحریم های ظالمانه نخستین آثار دور جدید تحریم ها بود که بر روی شانه تولیدکنندگان داخلی سنگینی می کرد اما این پایان داستان نبود و نبوغ و خلاقیت فعالان عرصه تولید و صنعت کشور به زودی خود را نشان داد تا ثابت شود حتی می توان در فشار حملات سنگین تیم تحریم کننده به آنها ضدحمله و گل زد.

در شهرستان ساوه که قطب صنعت ایران شناخته می شود افزون بر 600 کارخانه تولیدی و صنعتی با اشتغال افزون بر 45 هزار نفر وجود دارد.

صاحبان صنایع در شهرستان ساوه با درک شرایط تحریم ها و مشکلاتی که دولت برای تامین منابع ارزی و حمایت های دیگر از آنها دارد، حرکت خود را متوقف نکردند و در راستای تحقق شعار سال (جهش تولید) نیز گام های موثری برداشتند. وقتی نمایندگان شرکت های تولیدکننده لوازم خانگی خارجی از جمله کره ای ها بعد از سالها حضور در بازارهای ایران، به ناچار کشور را ترک کردند تصور بسیاری از کارشناسان ایجاد تزلزل در بازار داخلی و نایاب شدن لوازم خانگی بود اما در شهر صنعتی کاوه تولیدکنندگانی با اراده وجود دارند که به سرعت خلاء خارجی ها را جبران و نیازهای داخلی را هم برطرف کردند.

این مقوله در حوزه تولیدات دارویی نیز مشهود است و داروسازان فعال در ساوه دستاوردهای مهمی در دوران تحریم برای رفع نیازهای داخلی داشتند.

خلاقیت و اراده صنعتگران ساوجی 

10 شرکت داروسازی در ساوه فعالیت دارند که در شرایط تحریم ها و بروز مشکل برای واردات برخی اقلام دارویی حساس، توانستند با شاهکار خود نسبت به تولید انبوه داروهای مهمی برای بیماران سرطانی، دیابتی، اعصاب و روان و حتی در زمینه تولید اقلام مورد نیاز شرایط کرونا از جمله الکل، ماسک و مواد ضدعفونی بی آنکه تحت لیسانس یک طرف خارجی باشند اقدامات قابل توجهی انجام دهند.

نخستین جرقه های موفقیت داروسازان ساوجی در مهر سال 98 نمایان شد آنجا که با حضور سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خط تولید داروهای دیابت و اعصاب روان با ظرفیت چهار میلیون بسته در سال در یکی از شرکت های داروسازی شهر صنعتی کاوه افتتاح شد.

این خط تولید جدید با اعتبار 700 میلیارد ریال توسط بخش خصوصی راه اندازی و باعث ارتقای اشتغال واحد مذکور تا سقف 160 نفر شد.

درست یکسال بعد خط تولید ماده موثره داروی مهم و حساس سرترالین هیدروکلراید در نشست ویدئوکنفرانس با حضور رئیس جمهوری در یکی دیگر از شرکت های داروسازی ساوه افتتاح شد که نشان از توانمندی و خلاقیت داروسازان میهن دارد.

مدیرعامل شرکت مذکور در این خصوص، گفت: تولید این ماده در راستای فراخوان معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستاد توسعه زیست فناوری در خصوص لزوم تولید داخلی برخی اقلام دارویی که ارزبری بالایی دارند، انجام شد.

وی افزود: این شرکت دانش بنیان آمادگی خود را برای تولید 10 درصد از این داروها اعلام کرد که بر اساس زمان بندی فعالیت های خود را آغاز کرد و حدود یک ماه پیش نخستین ماده دارویی با عنوان سرترالین هیدروکلراید را به تولید رساند.

وی اظهار داشت: این ماده موثره برای تولید داروی سرترالین که در درمان بیماری های اعصاب و روان کاربرد دارد، مورد استفاده قرار می گیرد و طبق محاسبات کارشناسان، واردات این ماده دارویی در سال حدود 27.4 میلیون دلار ارز از کشور خارج می کرد که با راه اندازی این خط تولید به میزان قابل توجهی در خروج ارز و قیمت تمام شده صرفه جویی به عمل می آید.

به گفته این مدیر داروساز، راه اندازی این خصو تولید دارویی با اتکا به دانش بومی جوانان ایرانی، سرمایه گذاری بخش خصوصی و حمایت ستاد توسعه زیست فناوری حاصل شده است که زمینه ایجاد شغل برای 27 نفر را هم فراهم نمود.

وی اظهار داشت: تولید ماده موثره داروی سترالین هیدروکلراید در این شرکت علاوه بر تامین نیاز شرکت های دارویی کشور برای تولید محصول نهایی، حذف واردات و همچنین فرآیندهای اداری و مالی مرتبط با واردات این فرآورده را سبب می شود و در کاهش فعالیت های موازی برای تامین مواد اولیه کمک شایانی خواهد کرد.

بر اساس اعلام این مسئول، کیفیت ماده موثره داروی سترالین هیدروکلراید در ساوه در حد رقابت با انواع مشابه تولید شده در هند، چین و برخی کشورهای اروپایی است.

علاوه بر حوزه داروسازی، شرکت های تولیدی واقع در ساوه توانسته اند با غلبه بر شرایط تحریم، در زمینه قطعات وابسته به صنایع خودروسازی نیز گام های موثری بردارند.

خط تولید سیت و گاید موتور توربو در یکی از شرکت های قطعه سازی خودرو واقع در شهر صنعتی کاوه در بهمن سال گذشته و با حضور مدیرعامل شرکت ایران خودرو افتتاح شد.

این شرکت که در زمینه تولید انواع سوپاپ موتور خودرو فعالیت دارد در اقدامی ابتکاری و دانش بنیان موفق به راه اندازی خط تولید قطعات مذکور در ساوه با سرمایه گذاری یک میلیون دلاری و ایجاد شغل برای 130 نفر شد.

تولیدات جدید این شرکت علاوه بر تامین نیاز داخل به کشورهای آلمان، ایتالیا، برزیل، هند، افغانستان و عراق نیز صادر می‌شود.

در مرداد امسال یکی دیگر از کارخانه های فعال در زمینه تولید روکش های چرم و فوم های صنعتی در ساوه موفق شد با تبدیل تحریم ها به فرصت و استفاده از دانش و نبوغ کارشناسان، خط جدیدی افتتاح کند که اقدامی در راستای تحقق جهش تولید محسوب می شود.

حمایت دولت از بخش خصوصی و تشکل ها سدی محکم در برابر تحریم ها است

رئیس انجمن مدیران صنایع شهرستان ساوه به ایرنا، گفت: در این روزهای پرتلاطم اقتصادی گلایه های زیادی از سوی تولیدکنندگان به گوش می رسد که دلیل آن هم اعمال تحریم های ظالمانه امریکا و فشارهای وارد شده بر دولت و ملت ایران است.

«سعید رضوانی» افزود: با اینکه سنگینی بار تحریم ها در حوزه صنعت عمدتا بر عهده بخش خصوصی بوده اما در همه این دورانی که تحت فشار قرار داشتیم، صنعتگران عملکرد مطلوب و قابل قبولی از خود ارائه و توانستند از خوان این سختی ها عبور کنند.

یه گفته او اگر این حجم از تحریم ها برای کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان پیش می آمد، شاید شاهد چنین عملکردی نظیر تولیدکنندگان ایرانی نمی بودیم اما با وجود مشکلاتی مانند تامین ارز برای واردات مواد اولیه و خودداری کشورهای بزرگ اقتصادی از دادن مواد اولیه به حوزه صنعت ایران، بخش خصوصی توانسته است که کالاهای مصرفی و صنعتی مورد نیاز جامعه را تامین کند.

وی با بیان اینکه امروز چرخ اقتصادی و معیشت مردم در گردش است، اظهار کرد: مجاهدت صنعتگران و تولیدکنندگان داخلی سبب شد که انتظار بیگانگان برای ایجاد مشکلات عمیق و حتی قحطی در کشورمان محقق نشود و چرخ تولیدات داخلی متوقف نشود.

رئیس انجمن مدیران صنایع شهرستان ساوه اظهار کرد: فشار تحریم ها متوجه اقشار حقوق بگیر و تولیدکنندگان به صورت تورم شدید و کاهش ارزش پول ملی نمایان شد و دولت نباید ایستادگی مردم و تولیدکنندگان را در این شرایط فراموش کند زیرا اگر چنین وضعی در برخی کشورهای دیگر اتفاق می افتاد احتمال بروز بحران های بزرگ اجتماعی دور از انتظار نبود ولی به لطف نجابت شهروندان و شرافت و پایمردی صنعتگران عرصه تولید کشور و درک شرایط ضمن ایستادگی و همراهی با ارکان نظام اسلامی، همچنان شاهد حرکت رو به جلو عرصه صنعت کشور هستیم.

وی ادامه داد: با وجود فشارهای مضاعف بر تولیدکنندگان داخلی در سالهای اخیر اما آنها در بسیاری از موارد با نادیده گرفتن منافع خود، موفق به حفظ نیروی انسانی و اشتغال در کارخانه ها شده اند و به باور من اگر به بخش خصوصی توانمند و واقعی مانند اتاق های بازرگانی و تشکل های صنعتی بها داده شود و نظر آنها در تصمیم گیری های مراجع دولتی لحاظ شود حتما حاصل آن هم افزایی و ایجاد شرایطی ایده آل تر نسبت به وصعیت کنونی خواهد بود.

رضوانی اظهار کرد: صنعتگران و تولیدکنندگان فعال در شهرستان ساوه در شرایط تحریم و مشکلات اقتصادی و تورمی با تلاش و مجاهدت موفق به افتتاح خطوط جدید تولید در عرصه های مختلفی از قبیل داروسازی و لوازم خانگی شده اند.

وی افزود: برخی داروها که کمتر کشوری در جهان قادر به تولید آن است در شهر صنعتی کاوه تولید می شود و اقلامی چون «رمدسیور» و «رسیژن 44» نمونه بارزی از این موفقیت ها هستند.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی استان مرکزی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و اپیدمی آن در سطح کشور به تلاش صنعتگران شهرستان ساوه برای بی نیاز شدن میهن در زمینه اقلام بهداشتی از قبیل الکل، محلول های ضدعفونی، ماسک و دستکش اشاره کرد و گفت: اکنون در زمینه تولید الکل به خودکفایی رسیدیم و تولید داروهای حساسی چون رمدسیور و رسیژن هم در واحدهای تولیدی شهرستان ساوه انجام می شود که هنوز برای بسیاری از کشورها محقق نشده است.

به گفته او، واحدهای داروسازی فعال در شهر صنعتی کاوه بدون اینکه از شرکت و برندهای خارجی اخذ لایسنس کنند، با اقدامات ابتکاری و خلاقانه اقدام به تولید داروهای مورد نیاز داخل کشور می کنند.

رضوانی در ادامه به اوج گیری فعالیت کارخانه های شهرستان ساوه در زمینه تولید لوازم خانگی اشاره کرد و گفت:‌در شرایطی که 2 برند مهم کره جنوبی که سالها در ایران حضور داشتند و دست کم 50 درصد نیاز داخلی را تامین می کردند، کشور را ترک کردند بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که در خلاء آنها مشکلات بزرگی در بازار لوازم خانگی ایران پیش می آید اما تولیدکنندگان داخلی با اراده خود بر این فرضیه خط بطلان کشیدند.

وی اظهار داشت: اکنون در یکی از واحدهای صنعتی منطقه ویژه اقتصادی کاوه لوازم خانگی از قبیل یخچال، کولرگازی و سایر ابزارهای مورد نیاز با اتکا به توان و دانش متخصصین ایرانی در سطحی وسیع تولید می شود و خلاء شرکت های خارجی که به دلیل تحریم ها از کشور خارج شدند را به خوبی پر کردند و شاید بتوان گفت که در این زمینه، تحریم به فرصتی مغتنم تبدیل شد زیرا علاوه بر خروج میلیون ها دلار ارز برای واردات کالا شاهد رونق تولیدات داخلی و اشتغال نیروی کار و جوانان کشور در این کارخانه هستیم.

رئیس انجمن مدیران صنایع شهرستان ساوه گفت: شک ندارم که قلب دولتمردان و مسئولان عالیرتبه کشور برای رونق و جهش تولیدات ایرانی می تپد و ما به عنوان صنعتگران مملکت قدرددان حمایت ها و زحمات آنها هستیم اما به عنوان یک تولیدکننده بخش خصوصی معتقدم که اگر بخش دولتی بتواند با صنعتگران توانمند و تشکل ها و اتاق بازرگانی همراه تر شود شاهد شکوفایی هرچه بیشتر بخش صنعت و تولید کشور نسبت به وضع کنونی خواهیم بود.

شهرستان ساوه با بهره مندی از 600 کارخانه در قالب چهار شهر و ناحیه صنعتی و اشتغال بیش از 45 هزار نیروی کار از قطب های صنعتی کشور به شمار می آید.

*س_برچسب‌ها_س*