پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

مصوبات مجلس برای حمایت از جهش تولید دانش بنیان

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
مصوبات مجلس برای حمایت از جهش تولید دانش بنیان

نمایندگان مجلس تعدادی از بندهای طرح جهش تولید دانش بنیان را مصوب کردند.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (یکشنبه 12 دی) قوه مقننه و در جریان بررسی طرح جهش تولید دانش بنیان با پیشنهاد جعفر قادری نماینده مردم شیراز با الحاق یک بند به ماده 4 این طرح با 167 رأی موافق، 20 رأی مخالف و 4 رأی ممتنع از مجموع 223 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

براساس این مصوبه در صورتی که تعهدات مالی دستگاه های اجرایی به واحدها و موسسات تحت حمایت این قانون، به تعویق بیفتد، سازمان برنامه و بودجه موظف است مستقیما نسبت به پرداخت تعهدات مالی از بودجه آن دستگاه اقدام کند.

همچنین نمایندگان ماده 5 طرح مذکور را با 173 ر أی موافق، یک رأی مخالف و 3 رأی ممتنع از مجموع 217 نماینده حاضر در جلسه مصوب کردند.

براساس ماده 5 این طرح؛ کلیه دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری، دانشگاه‌ها، مراکز و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی مجازند تمام یا بخشی از دارایی‌های فکری، دستاوردهای پژوهشی و حق بهره‌برداری از آنها را حسب مورد پس از اخذ رضایت کتبی مولف، پدیدآورنده، مخترع و دارنده حق جهت بهره برداری علمی و پژوهشی در اختیار شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری و یا افراد فعال در انجام پروژه اعم از اعضای هیئت علمی، دانشجویان و پژوهشگران به صورت بلاعوض در جهت تجاری سازی آنها با حفظ موارد امنیتی و رعایت محرمانه بودن واگذار و یا در جهت تجاری سازی یافته های علمی با کارآفرینان، قرارداد مشارکت منعقد نمایند. آیین‌نامه اجرائی این ماده حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون توسط وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه می شود و به تصویب هیأت وزیران می رسد.

در جریان بررسی ماده 5 طرح جهش تولید دانش‌بنیان، نمایندگان با 141 رأی موافق، 39 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع از مجموع 216 نماینده حاضر در جلسه با پیشنهاد رفع ابهام محسن زنگنه مبنی بر حفظ موارد امنیتی و رعایت اصول محرمانه بودن در واگذاری دستاوردهای مراکز آموزش عالی به شرکت های دانش بنیان موافقت کردند.

وی در تشریح پیشنهاد رفع ابهام خود، گفت: در ماده 5 یک نکته مغفول مانده است، به موسسات و مراکز آموزش عالی اجازه می دهیم دستاوردهای خود را واگذار کنند، برخی از طرح ها موارد امنیتی دارند که علاوه بر رضایت صاحب طرح باید ملاحظات امنیتی آن ها نیز رعایت شود.

به گزارش تسنیم نمایندگان ماده 7 طرح مذکور را نیز با 185 ر أی موافق، 4 رأی مخالف و 3 رأی ممتنع از مجموع 226 نماینده حاضر در جلسه مصوب کردند.

براساس ماده 7 این طرح؛ به منظور حمایت از کالاهای ایرانی، تولیدات و خدمات شرکت ها و موسسات دانش بنیان:

در بند الف این ماده آمده است؛ دستگاه های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مجازند با شرکت ها و موسسات دانش بنیان و واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری قرارداد مرتبط با کالا و خدمات دانش بنیان از محل بودجه پژوهشی در آن دستگاهها منعقد نمایند. مزایای بند (الف) و (ب) ماده (12) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 15/2/1398 به قراردادهای آنها در حوزه تولید کالا و خدمات دانش‌بنیان تسری می یابد.

در بند ب این ماده آمده است؛ در ماده (24) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 15/2/1398، عبارت «مواد (12) و (13)» جایگزین عبارت «ماده (12)» میشود که بر این اساس در ماده 24 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی آمده است «از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون، کلیه مواد قانون «حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیات های مستقیم مصوب 1391/5/1» به جز ماده (12) و (13) آن نسخ می شود.

همچنین نمایندگان در جریان بررسی طرح جهش تولید دانش بنیان با ماده 6 این طرح با 174 رأی موافق، 3 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 222 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

لازم به ذکر است در جریان بررسی این ماده، علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس پیشنهاد رفع ابهام در بند (ب) این طرح را مطرح کرد و گفت: با توجه به اینکه در بند (ب) به دستگاه های اجرایی موضوع ماده 5 درخصوص املاک، زمین و ساختمان ها برای استقرار شرکت های دانش بنیان، پارک های علم و فناوری و سراهای نوآوری و واحدهای خلاق اشاره کرده است که بدون واگذاری مالکیت در اختیار قرار گیرند و این موضوع از نظر حقوقی عرصه عریضی دارد، بنابراین به منظور اینکه این بند با مشکل عدم مغایرت با اصل 85 و بند 10 اصل سوم مواجه نشود، پیشنهاد افزودن عبارت "طبق قوانین و مقررات صورت پذیرد" را دارم.

در ادامه نمایندگان با این پیشنهاد با 145 رأی موافق، 24 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع از مجموع 221 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

همچنین اصل بند (پ) به طور مجزا از اصل ماده 6 به رأی گذاشته شد، چرا که مربوط به اصلاح قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) می شود. نمایندگان با اصل بند (پ) با 168 رأی موافق، 4 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع از مجموع 221 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

براساس ماده 6 طرح مذکور؛ در راستای حمایت از پارک های علم و فناوری، شرکت ها و موسسات دانش بنیان:

الف - در تبصره بند (24) ماده (55) قانون شهرداری ها مصوب 11/4/1334 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، پس از عبارت «دفتر مهندسی» عبارت «و دفتر شرکت‌های دانش‌بنیان» الحاق می‌شود.

ب - دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مجازند املاک، زمین و ساختمان‌های خود را برای استقرار شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، پارک‌های علم و فناوری، سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و واحدهای خلاق، بدون واگذاری مالکیت طبق قوانین و مقررات در اختیار آنها قرار دهند. آیین نامه اجرائی این بند حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه می شود و به تصویب هیأت وزیران می رسد.

تبصره: تعریف، احراز صلاحیت و برخورداری واحدهای خلاق از مزایای این قانون بر عهده معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور خواهد بود. آیین نامه اجرائی این تبصره حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون توسط معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور تهیه می شود و به تصویب هیأت وزیران می رسد.

پ - در ماده (81) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) مصوب 4/12/1393 و اصلاحات بعدی آن، عبارت «و پارک های علم و فناوری» بعد از عبارت «مناطق ویژه اقتصادی» و عبارت «و واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری» بعد از عبارت «منطقه ویژه اقتصادی» الحاق می‌شود.

ت - وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان مراجع صدور مجوز ایجاد مراکز رشد، پردیس ها و پارک های علم و فناوری، حسب وظایف قانونی آنها موظفند، برای دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی دولتی، غیردولتی و دانشگاه آزاد اسلامی و دستگاههای اجرایی که دارای ضوابط قانونی می باشند، مجوز تاسیس و راه اندازی پردیس های استانی پارک علم و فناوری را صادر کنند.

به گزارش تسنیم نمایندگان در جریان بررسی طرح جهش تولید دانش بنیان ماده 8 این طرح را نیز با 176 رأی موافق، 15 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 228 نماینده حاضر در صحن مصوب کردند.

براساس ماده 8 طرح مذکور؛ در قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات مصوب 5/8/1389:

الف - در ماده (2) عبارت «شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان متشکل از رییس جمهور (رییس شورا)، معاون علمی و فناوری رییس جمهور (نایب رئیس شورا)، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر جهاد کشاورزی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح وچهار نفر از اعضای کمیسیون های آموزش، تحقیقات و فناوری، صنایع و معاون و اقتصادی و کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر» جایگزین عبارت «شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری» می شود.

ب - در مواد (2)، (7) و (12) عبارت «معاونت علمی و فناوری رییس جمهور» جایگزین عبارت «دبیرخانه» و «دبیرخانه شورا» می شود.

پ - متن زیر به انتهای ماده (2) الحاق می شود:

سیاستهای کلان در حوزه حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان با پیشنهاد شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانش بنیان به تصویب شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری می رسد.

ت - دو تبصره به شرح زیر به ماده (2) الحاق می‌شود:

«تبصره 1- هرگونه استفاده ازمزایا، امتیازات و تسهیلات عنوان شده در این قانون برای شرکت ها ومؤسسات دانش بنیان، پس از انطباق با اهداف مندرج دراین قانون و متناسب با ویژگی‌ها و انواع آنها، توسط هر یک از اعضاء جهت تصویب به شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش بنیان ارائه می‌گردد. همچنین کلیه دستگاه های مجری این قانون موظف هستند مزایا، امتیازات و تسهیلات خود در حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان را به منظور بررسی انطباق با اهداف مندرج در این قانون، به شورای راهبری دانش بنیان اطلاع رسانی کرده و در صورت تشخیص عدم انطباق و مغایرت، نسبت به توقف و درصورت کوتاهی نسبت به انجام آن اقدام کنند.

تبصره 2- دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش بنیان در معاونت علمی و فناوری رییس جمهور تشکیل و جلسات آن شورا حداقل ماهی یکبار برگزار می شود.»

ث - در ماده (4) عبارت «شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری» جایگزین عبارت «شورا» می شود.

ج - در ماده (5) عبارت «زیر نظر شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان به عنوان هیات امنای صندوق نوآوری و شکوفایی» جایگزین عبارت «وابسته به شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و زیر نظر رییس شورا» می شود.

چ - در تبصره (3) ذیل ماده (5) و ماده (13) عبارت «شورا»، جایگزین عبارت «شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری» می شود.

ح - در ماده (9) عبارت «و در چارچوب مصوبات شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان و پس از انطباق با اهداف مندرج در ماده (1) این قانون، از مزایای شرکت ها و موسسات دانش بنیان» پس از عبارت «مبادلات مالی بین المللی» الحاق می شود.

خ - متن زیر جایگزین ماده (10) می‌گردد:

«ماده 10- پارک‌های علم و فناوری با تصویب هیات امنای خود مشمول مزایا و اختیارات ماده (7) و ماده (15) قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران مصوب 5/9/1384 می‌باشند و کارکنان شاغل در پارک های علم و فناوری مشمول ماده (91) قانون مالیات های مستقیم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی می باشند.