پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

مقام مسئول: صنعت خودرو رو به اضمحلال رفته است؛ اما به دنبال آزادسازی قیمت خودرو نیستیم / بورس قرمزپوش بسته شد / درخواست وزیر اقتصاد از رئیس کل بانک مرکزی / بنزین 1500 تومانی دغدغه این روزهای مردم

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون کاهش بهای مسکن در مهرماه نسبت به ماه قبل، پرداخت وام ودیعه مسکن تمدید شد، رشد دلار قیمت جهانی طلا را پایین آورد، قیمت خرید و فروش دلار و یورو در بازار امروز، رشد اندک نفت خام در آستانه اجلاس این هفته اوپک و نوسان قیمت‌ها به روایت وزارت صمت را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون کاهش بهای مسکن در مهرماه نسبت به ماه قبل، پرداخت وام ودیعه مسکن تمدید شد، رشد دلار قیمت جهانی طلا را پایین آورد، قیمت خرید و فروش دلار و یورو در بازار امروز، رشد اندک نفت خام در آستانه اجلاس این هفته اوپک و نوسان قیمت‌ها به روایت وزارت صمت را در بر دارد.

*س_کاهش بهای مسکن در مهرماه نسبت به ماه قبل_س* بانک مرکزی اعلام کرد: متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران در مهرماه سال جاری 316.3 میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل 0.2 درصد کاهش نشان می‌دهد. در ماه مورد گزارش، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به حدود 5.5 هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب معادل 29.8 و 36.8 درصد کاهش نشان می دهد. *س_پرداخت وام ودیعه مسکن تمدید شد_س* معاون مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: از بین ثبت نام یک میلیون و 380 هزار نفر برای وام ودیعه مسکن، 600 هزار نفر واجد شرایط شناخته شده‌اند و روند پرداخت وام ودیعه تا پایان سال ادامه دارد. *س_بورس قرمزپوش بسته شد_س*

شاخص کل بورس اوراق بهادار در اولین روز هفته، با کاهش 18226 واحدی معادل 1.31 درصد به یک میلیون و 375 هزار و 734 واحد رسید.

*س_رشد دلار قیمت جهانی طلا را پایین آورد_س*

قیمت جهانی طلا در پایان معاملات دیشب، بامداد شنبه به وقت تهران، به دنبال انتشار گزارشی که نشان می‌داد تورم آمریکا در ماه گذشته بالا بوده است، به پایین‌ترین سطح خود در یک هفته گذشته رسید. گزارش تورم ماهانه آمریکا باعث رشد دلار و سود اوراق قرضه آمریکا شد و دوباره توجهات را به اجلاس سیاست‌گذاری پیش‌روی فدرال‌رزرو متمرکز کرد. قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپات‌گلد، 0.9 درصد سقوط کرد و به 1,782.23 دلار بازگشت. قیمت پیش‌خرید هر اونس طلای آمریکا 1.04 درصد سقوط کرد و به 1,783.90 دلار رسید. داده‌های تورم بالای آمریکا این وحشت را در بازارهای مالی اجرا کرد که بانک مرکزی آمریکا ممکن است به یک باره نرخ بهره خود را بالا ببرد. فدرال‌رزرو در پایان اجلاس سیاست‌گذاری خود در 2-3 نوامبر زمان خروج از برنامه‌های حمایتی مالی خود را اعلام خواهد کرد.

*س_پرش دلار در معاملات جهانی_س*

ارزش دلار مقابل بیشتر رقبای مهم افزایش قابل توجهی یافت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با 0.82 درصد افزایش نسبت به روز گذشته، در سطح 94.112 واحد بسته شد.

*س_مقام مسئول: صنعت خودرو رو به اضمحلال رفته است؛ اما به دنبال آزادسازی قیمت خودرو نیستیم_س*

سهیل معمارباشی مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت صمت، در مورد قیمت گذاری خودرو توسط شورای رقابت، اظهار کرد: اینکه چه نهادی قیمت گذاری کند خیلی مهم نیست بلکه مهم این است که خودروساز با زیان تولید نکند؛ کسب و کاری که با زیان تولید کند رو به اضمحلال می‌رود و صنعت خودروی کشور طی 3 سال گذشته رو به اضمحلال رفته است. بحث ما همواره این بوده که قیمت گذاری محصولات خودروسازان به نحوی باشد که پوشش دهنده هزینه‌های منطقی و معقول صنعت خودرو باشد. این موضوع در پروژه اصلاح ساختار قیمت در زنجیره ارزش هم در دست پیگیری است؛ البته تمرکز فقط در صنعت خودرو نیست بلکه بر زنجیره همچون قطعه و... نیز است. حتما باید فرایندهای تولید خودروسازان بازطراحی و روابط خودروساز با قطعه ساز بررسی و اصلاح شود به نحوی که قیمت تمام شده اعلامی برای خودرو، یک قیمت منطقی و قابل پذیرش برای مصرف کننده و نهادهای نظارتی باشد. اینکه شورای رقابت این کار را کند یا هر نهاد دیگری، بستگی به تصمیم نهادهای بالادستی دارد. ولی هدف کامل مشخص است و آن اینکه به طور کلی روند کنونی به هیچ عنوان نمی‌تواند ادامه داشته باشد.

معمارباشی در مورد اینکه آیا این مباحث مقدمه‌ای جهت آزادسازی قیمت خودرو است، توضیح داد: آزادسازی قیمت این است که قیمت خودرو در حاشیه بازار تعیین شود؛ ما به هیچ وجه به دنبال آزادسازی قیمت خودرو و رفتن به حاشیه بازار نیستیم. با توجه به بررسی‌های انجام شده در صورت اجرای کامل پکیج اصلاح صنعت خودرو همچون اصلاح ساختار قیمت، اصلاح ساختار مدیریتی - مالی، توسعه صادرات صنعت خودرو و... ما مطمئن هستیم که می‌توانیم به افزایش تولید، افزایش عرضه خودرو به بازار، کاهش کسری‌ها در تولید خودروهای ناقص، اصلاح فرایند تولید و روابط خودروساز با قطعه ساز کمک کنیم و در نهایت وضعیت بازار را سامان دهیم. / مهر

*س_قیمت خرید و فروش دلار و یورو در بازار امروز_س*

در معاملات امروز بازار ارز، هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور به نرخ 26338 تومان از مردم خریداری می شود و در مقابل به قیمت 26870 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می شود. همچنین در این صرافی ها، هر اسکناس یورو به نرخ 30460 تومان از مردم خریداری و در مقابل به نرخ 31075 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته می شود.

*س_رشد اندک نفت خام در آستانه اجلاس این هفته اوپک_س*

قیمت نفت خام در پایان معاملات دیشب، بامداد شنبه به وقت تهران، با انتظار از اینکه اوپک پلاس در اجلاس این هفته خود تولید خود را بیش از این بالا نخواهد برد، پس از 2 روز سقوط رشد کردند. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچ‌مارک بین‌المللی قیمت نفت، 0.1 درصد رشد کرد و در 84.38 دلار بسته شد. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین وست تگزاس آمریکا هم با جهش 0.93 درصدی به 83.57 دلار رسید. هر دو شاخص نفت خام در معاملات روز دوشنبه به بالاترین سطح چند سال اخیر رسیده بودند. جان کیلداف، از اگین کپیتال، می‌گوید: در حالی که احتمال بازگشت نفت خام ایران به بازارهای جهانی قیمت‌های نفت را تحت فشار قرار داده است، به نظر می‌رسد که اوپک پلاس تولید نفت خام خود را بیش از این افزایش نخواهد داد که این باعث تقویت بازارها شده است. دو عامل مهمی که از دوشنبه به بعد قیمت‌های نفت خام را پایین آوردند خبر افزایش 4.3 میلیون بشکه‌ای ذخایر انبارهای نفت خام آمریکا و خبر بازگشت ایران به مذاکرات هسته‌ای بود. از سوی دیگر پس از اینکه روسیه اعلام کرد صادرات گاز خود به اروپا را افزایش خواهد داد، قیمت‌های گاز اروپا در حال پایین آمدن هستند.

*س_درخواست وزیر اقتصاد از رییس کل بانک مرکزی_س*

وزیر امور اقتصادی و دارایی در نامه‌ای از رئیس کل بانک مرکزی درخواست کرد که بانک‌ها مکلف شوند حداکثر ظرف یک هفته پس از درخواست مشتری، یک نسخه از قرارداد و اطلاعات کامل تسهیلات را به مشتری تحویل دهند.

*س_بنزین 1500 تومانی دغدغه این روزهای مردم_س*

پس از گذشت چند روز از اتفاق اختلال در سامانه هوشمند سوخت، اکنون پمپ بنزین ها شرایط عادی تری را تجربه می کنند اما این بار دغدغه مردم رسیدن به بنزین 1500 تومانی است، بنزینی که طبق آخرین اعلام در بیش از 2000 جایگاه در کل کشور و بیش از 180 جایگاه در تهران عرضه می شود. گزارشهای مردمی، گویای این است که در برخی جایگاه های اعلام شده برای توزیع بنزین 1500 تومانی، خبری از بنزین یارانه ای نیست و همین موضوع موجب ناراحتی مردم شده است.

فاطمه کاهی - سخنگوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی - در این باره به ایسنا، اظهار کرد: نیروهای فنی و کارشناسی شرکت ملی پخش با جدیت تمام در حال رفع کامل این مشکل هستند و اکنون در بسیاری از جایگاه ها شرایط نرمال شده است. وی افزود: ممکن است علت موضوع این باشد که در یک جایگاه تمامی نازل ها به سیستم هوشمند سوخت متصل نشده باشند، به عنوان مثال در یک جایگاه که 50 نازل در آن وجود دارد، فقط 25 نازل به سامانه هوشمند سوخت متصل شده اند. او اظهار کرد: علت این مساله زمان بر بودن اتصال نازل ها به سیستم هوشمند سوخت است اما این اطمینان را می دهم که با سرعت این کار در حال انجام است و تمام سعی خود را برای حل کامل مشکل خواهیم کرد. به گفته وی اگر نازلی به سیستم هوشمند سوخت متصل شده باشد، متصدی جایگاه نمی تواند مانع سوخت گیری به صورت یارانه ای شود، با این حال اگر مردم چنین چیزی را مشاهده کردند می توانند آن را به سامانه 09627گزارش دهند.

*س_نوسان قیمت ها به روایت وزارت صمت_س*

بررسی آمار ارائه شده از سوی وزارت صمت از قیمت کالاهای اساسی در شهریور ماه سال 1400 نشان می‌دهد که نرخ انواع کالاهای اساسی نسبت به شهریور 1399 با افزایش محسوسی همراه بوده که البته نسبت به ماه‌های قبل شیب ملایم‌تری داشته است. بر همین مبنا، قیمت هر کیلوگرم برنج پاکستانی باسماتی درجه یک با 28.4 درصد افزایش از 20 هزار و 514 تومان در شهریور ماه 1399 به 26 هزار و 338 تومان در شهریور ماه 1400 افزایش یافته است.

قیمت هر کیلوگرم برنج تایلندی نیز در شهریور 1400 نسبت به شهریور 1399 با 55.9 درصد افزایش از 10 هزار و 307 تومان به 16 هزار و 71 تومان افزایش یافته است. همچنین قیمت هر کیلوگرم برنج طارم اعلا شهریور 1400 نسبت به شهریور 1399، 63.7 درصد افزایش داشته و از 26 هزار و 777 تومان به 4336 هزار و 847 تومان رسیده است. قیمت هر کیلوگرم برنج هاشمی درجه یک نیز طی مدت یاد شده 63.1 درصد افزایش یافته و از 26 هزار و 252 تومان به 42 هزار و 823 تومان رسیده است. قیمت هر کیلوگرم شکر سفید نیز 71.6 درصد افزایش یافته و از 8 هزار و 182 تومان در شهریور 99 به 14 هزار و 48 در شهریور 1400 افزایش یافته است. قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله نیز در شهریور ماه 1400 نسبت به شهریور ماه 1399 به میزان 63.7 درصد افزایش و از هر کیلوگرم 78 هزار و 921 تومان به 129 هزار و 207 تومان رسیده است. قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی طی مدت یاد شده 38.3 درصد افزایش یافته و از 97 هزار تومان به 134 هزار و 192 تومان رسیده است. قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ تازه نیز در شهریور ماه 1400 نسبت به شهریور ماه 1399 به میزان 58.1 درصد افزایش یافته و از هر کیلوگرم 17 هزار و 301 تومان به 27 هزار و 348 تومان رسیده است.

*س_دولت هرچه سریعتر به موضوع کنترل بازار و تورم ورود کند_س*

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: دولت باید هرچه سریعتر به بحث کنترل بازار و مهار تورم ورود کند. مجتبی یوسفی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص برنامه‌های دولت برای کنترل بازار و جلوگیری از افزایش قیمت کالاها، اظهار کرد: مردم به دولت امید بسته‌اند و امیدواریم در عمل اتفاقاتی بیافتد که به سود مردم باشد و آن را لمس کنند. وی افزود: دولت برنامه‌هایی برای کنترل بازار و جلوگیری از افزایش قیمت اقلام ارائه کرده است و ما در مجلس شورای اسلامی منتظر هستیم تا ببینیم خروجی این برنامه‌ها چه خواهد شد. عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: اولویت اول برای حل مشکلات مردم، کاهش تورم و جلوگیری از افزایش قیمت اقلام است زیرا همه مردم در این خصوص دغدغه‌هایی دارند که باید به آن‌ها توجه شود. یوسفی ادامه داد: دولت باید هرچه سریعتر به بحث کنترل بازار و مهار تورم ورود کند و با انجام اقداماتی در قالب برنامه‌های ارایه شده، شرایط کنونی بازار را بهبود ببخشد. وی افزود: در شرایط اقتصادی و تورم کشور، زندگی مردم به ویژه اقشار متوسط و ضعیف به سختی می‌گذرد و انتظار داریم تا نگاه ویژه‌ای به این مساله شود.

*س_فروش سفته و برات بیش از 2 برابر شد_س*

در شهریور سال جاری حدود 15 میلیارد و 130 میلیون تومان سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 76.2 درصد و 101.4 درصد افزایش یافت. در شش ماه اول سال 1400 نیز، حدود 59 میلیارد و 680 میلیون تومان سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل 53.5 درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین، در ششمین ماه سال جاری معادل 600 برگ سفته و برات به مبلغی معادل 25 میلیارد و 290 میلیون تومان در شهر تهران برگشت خورد که در این ماه شاخص‌های تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد 75.6 و 137.1 رسید که در مقایسه با ماه قبل از لحاظ تعداد و مبلغ 73 و 82.1 درصد افزایش داشت و نسبت به ماه مشابه سال قبل هر دو شاخص مذکور، 19.5 و 5 درصد کاهش نشان می‌دهد.

شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در شهریورماه 1400 به عدد 181.4 رسید که عدد شاخص مذکور در شهریور سال گذشته معادل 153.6 بوده است. علاوه بر این، در شش ماه اول سالجاری معادل 3200 برگ سفته و برات به مبلغی 102 میلیارد و 720 میلیون تومان در شهر تهران برگشت خورد. در این دوره متوسط شاخص‌های تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد 66.7 و 92.8 رسید که نسبت به دوره مشابه سال قبل از لحاظ تعداد و مبلغ 17.9 و 15.6 درصد کاهش نشان می‌دهد. از سوی دیگر، شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در شش ماه اول سال 1400 به عدد 147.4 رسید که عدد شاخص مذکور در دوره مشابه سال گذشته معادل 125.3 بوده است.