هانتر: اتحاد عربستان و اسرائیل برای تداوم فشار آمریکا بر ایران است
تهران - ایرنا - استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه جرج تاون واشنگتن تاکید کرد: اسرائیل و عربستان سعودی با همکاری با یکدیگر سعی خواهند کرد بایدن را قانع کنند که سیاست فشار حداکثری بر ایران را ادامه دهد.
«شیرین هانتر» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به رویکرد کشورهای عربی نسبت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیروزی جو بایدن گفت: کشورهای عربی به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس ترجیح میدادند که دونالد ترامپ پیروز انتخابات باشد و او مجددا رئیسجمهور شود.
وی با اشاره به تاخیر رهبران کشورهای عربی در تبریک به بایدن اظهار داشت: بعد از شکست ترامپ و پیروزی بایدن، آنها تا لحظهای که امکان تغییر نتایج انتخابات و چرخش آرا به سود ترامپ وجود داشت، صبر کردند و بعد از اینکه دیدند پیروزی بایدن قطعی است، به او تبریک گفتند.
این کارشناس ارشد مسائل آمریکا درباره نوع نگاه بایدن به روابط ایالات متحده و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هم گفت: فکر نمیکنم پیروزی بایدن تغییر اساسی در روابط آمریکا با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس ایجاد کند. در واقع، علیرغم تغییر دولتها در کاخ سفید، سیاست ایالات متحده در این سالها در قبال کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس تغییر زیادی نکرده است.
هانتر با بیان اینکه بایدن مسلما مانند ترامپ از جاهطلبیهای محمد بن سلمان حمایت نخواهد کرد، خاطرنشان کرد: علیرغم این عدم حمایت، نباید انتظار تغییرات بنیادین در روابط آمریکا با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی را داشته باشیم.
خودداری فروش تسلیحات به عربستان شانس صلح در یمن را افزایش میدهد
وی در پاسخ به این سوال که لابیهای عربی قادر به تغییر ریل سیاست خارجی دولت بایدن منطبق با خواستههای خود - همانند آنچه در دوران ترامپ رخ داد - خواهند بود، ابراز داشت: البته این مسئله تا حد زیادی بستگی به برخورد و رویههای ایران در چهار سال آینده خواهد داشت. اگر ایران حاضر به تجدید نظر در برخی از جنبههای سیاست خارجی خود شود، در این صورت کشورها و لابیهای عربی قادر نخواهند بود که مانع از بهبود روابط میان ایران و آمریکا شوند.
استاد دانشگاه جرج تاون واشنگتن در پاسخ به این سوال که آیا ریاست جمهوری بایدن میتواند به نقطه عطفی برای پایان جنگ یمن تبدیل شود؟ بیان کرد: صلح یمن مستلزم تعامل بین گروههای یمنی و حامیان آنهاست. اگر این گروهها حاضر به مصالحه و تعامل با یکدیگر نباشند، کشورهای خارجی هم نمیتوانند به جنگ یمن خاتمه بدهند.
هانتر ادامه داد: در عین حال اگر بایدن از فروش تسلیحات به عربستان سعودی خودداری کند، احتمال شانس صلح و پایان جنگ در یمن بیشتر میشود.
مشارکت کشورهای دیگر در مذاکرات برجام، رسیدن به توافق را مشکلتر میکند
وی درباره درخواست مقامات سعودی برای حضور در هرگونه مذاکره احتمالی میان ایران و آمریکا هم یادآور شد: شرکت کشورهای دیگر در مذاکرات برجام، رسیدن به هر گونه توافق را مشکلتر و دورتر میکند. هدف عربستان از طرح این موضوع آن خواهد بود که شرایط محدودکننده بیشتری به ایران تحمیل کند.
به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، عربستان سعودی به دنبال قطع حضور ایران در منطقه و از بین رفتن نفوذش در یمن، لبنان، سوریه و عراق خواهد بود که این خواسته ریاض هیچ گاه از سوی تهران مورد پذیرش قرار نمیگیرد.
کشورهای عربی مخالف رابطه ایران وآمریکا هستند
هانتر تصریح کرد: قطعا ایران مخالف حضور عربستان سعودی در هرگونه مذاکرات برجامی یا مذاکرات دوجانبه با آمریکا است. تهران در روابط دوجانبه میان ریاض و واشنگتن دخالتی ندارد بنابراین عربستان نیز نباید در روابط ایران با هر کشور دیگری دخالت کند.
وی افزود: مشکل اصلی این است که ایران با آمریکا رابطه ندارد و کشورهای عربی هم نمیخواهند که تهران با واشنگتن رابطه برقرار کند چراکه در این صورت، بر قدرت ایران در منطقه افزوده شده و حمایتهای منطقهای آمریکا از این کشورها کاسته خواهد شد.
این کارشناس مسائل آمریکا درباره نقش کشورها و لابیهای عربی در نابودی برجام از سوی ترامپ هم گفت: نقش اصلی در خروج آمریکا از توافق هستهای را نه کشورهای عربی بلکه نتانیاهو بازی کرد، هرچند کشورهای عربی هم ترامپ را به خروج از برجام و اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران تشویق کردند.
هانتر در پاسخ به این سوال که کشورها و لابیهای عربی در دولت بایدن هم میتوانند همانند دوره ترامپ قادر به ایفای نقش علیه ایران و برجام باشند، اظهار داشت: به نظر من، این موضوع هم بستگی به برخورد ایران دارد. علت نفوذ عربستان و لابیهای عربی در تصمیمات ایالات متحده درباره ایران، فقدان روابط مستقیم میان تهران و واشنگتن است. در غیاب ایران، عربستان صحنهگردان است و میتواند بر تصمیمات منطقهای آمریکا تاثیرگذار باشد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: اگر تهران این سیگنال را بدهد که آماده مذاکره با آمریکا است، من فکر میکنم بایدن و دولت آمریکا منتظر عربستان نخواهند شد.
اتحاد عربستان و اسرائیل برای تداوم فشار آمریکا بر ایران است
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه جرج تاون واشنگتن درباره دیدار سه جانبه پمپئو، نتانیاهو و محمد بن سلمان طی روزهای اخیر هم گفت: این مذاکرات نشان از رسمی شدن اتحاد عربستان سعودی و اسرائیل در سطح منطقهای است که یکی از جنبههای مهم در این اتحاد، مقابله با ایران است.
به گفته هانتر، مسلما اسرائیل و عربستان سعودی با همکاری با یکدیگر سعی خواهند کرد که بایدن را قانع کنند که سیاست فشار حداکثری بر ایران را که در دوره ترامپ شکل گرفته، ادامه دهد.
وی درباره نوع روابط ایران با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در دوره ریاست جمهوری بایدن گفت: اگر در دوره بایدن روابط ایران و آمریکا بهبود پیدا کند، مسلما کشورهای عربی به ناچار تا حدی رویه خود را نسبت به تهران تغییر خواهند داد و سعی میکنند سیاستهایشان را در قبال ایران تعدیل کنند با این حال عوامل تعیینکننده در روابط ایران و کشورهای با روی کار آمدن بایدن تغییری نخواهند یافت.
*س_برچسبها_س*