شنبه 3 آذر 1403

هتل ها پرخطر نیستند؟

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
هتل ها پرخطر نیستند؟

وزارت بهداشت، هتل‌ها و اماکن اقامتی را در فهرست مشاغل «پرخطر» قرار داده است. اما اتاق اصناف ایران آن‌ها را از این فهرست خارج کرده است. نیروی انتظامی فعالیت این امکان را تنها در صورتی مجاز دانسته که از وزارت بهداشت مجوز بگیرند و تاکید کرده اگر از مصوبات ستاد کرونا عدول کنند از فعالیت آنها جلوگیری می‌کند اما وزارت گردشگری از فعالیت دوباره هتل‌ها البته با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، حمایت...

به گزارش ایسنا، این تناقض، هتل ها را سرگردان کرده و سایر اماکن اقامتی از جمله مهمانپذیرها، بومگردی‌ها و خانه مسافرها را بلاتکلیف نگه داشته است. با این حال ضررهای مالی ناشی از شیوع ویروس کرونا، هتل ها را مصر بر این کرده که فعالیت خود را از سر بگیرند.

این درحالی است که کمیته اطلاع‌رسانی ستاد ملی مقابله با کرونا، در اطلاعیه «طرح فاصله‌گذاری هوشمند» مبتنی بر بازگشایی بخشی از واحدهای صنفی که در استان‌ها از تاریخ شنبه 23 فروردین و در استان تهران از تاریخ شنبه 30 فروردین به اجرا گذاشته شد، مشخصا در یک بند، واحدهای اقامتی و هتلها را در رسته مشاغل پرخطر قرار داده است.

هرچند که اتاق اصناف ایران در شیوه اجرای این طرح در واحدهای صنفی که مستند به بخشنامه‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت کشور بوده است، نام هتل‌ها و اماکن اقامتی را در بین مشاغل پرخطر از قلم انداخته است. در جدول دیگری منسوب به ستاد مبارزه با کرونا نیز هتل‌ها در ستون «مشاغلی که با محدودیت می توانند فعالیت کنند»، قرار داده شده است.

پس از انتشار این اطلاعیه‌های متناقض، یکی از اعضای جامعه هتلداران گفت که «هتل ها هیچ منعی برای فعالیت ندارند». شهرام شیروانی در مصاحبهای با پایگاه خبری وابسته به جامعه هتلداران ایران، اظهار کرد: «تا کنون هیچ دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت فعالیت هتل و مراکز اقامتی از سوی وزارت گردشگری، وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا صادر نشده است.»

به اعتقاد نائب رییس جامعه هتلداران ایران، مبنای فعالیت هتلها، پروتکل های بهداشتی بازگشایی هتل‌ها و مراکز اقامتی است که از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صادر شده است و هتل ها مطابق آن میتوانند پذیرش مسافر داشته باشند.

این درحالی است که در دستورالعمل صادر شده از سوی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز تاکید شده است: «تمام واحدهای اقامتی برای بازگشایی، مراتب را به صورت کتبی به معاونت گردشگری استان اعلام و مجوز فعالیت دوباره دریافت کنند. هیچ‌یک از واحدهای تعطیل شده حق بازگشایی خودسرانه و قبل از اعلام به معاونت گردشگری استان یا بخشنامه کشوری وزارت متبوع را نخواهند داشت.»

شیروانی گفته بود: «منظور از مشاغل پرخطر در اطلاعیه ستاد ملی کرونا، قسمت هایی از هتل مانند تالارهای پذیرایی، استخر، مجموعه های ورزشی و... است که احتمال اجتماع افراد وجود دارد.»

اما 25 فروردین ماه، سرهنگ صادق رضادوست رییس پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا در اظهارنظری که در وب سایت پلیس منتشر شد، تاکید کرد که «براساس ابلاغیه وزارت بهداشت و درمان، کسب و کارهای پر ریسک مراکز گردشگری و اقامتی تا اعلام عادی شدن شرایط کشور همچنان تعطیل خواهند بود.»

ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در سومین جلسه «کمیته گردشگری و فضاهای ورزشی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا» که 31 فروردین ماه خبر آن را روابط عمومی این وزارتخانه منتشر کرد، خروج هتل ها از فهرست مشاغل پرخطر را از ستاد ملی کرونا درخواست کرد. او گفته بود: «وزارت گردشگری از مراجع ذی‌ربط خواسته فهرست مراکز کسب‌وکار پر خطر را بازبینی و تجدیدنظر کنند و مراکز اقامتی دارای مجوز از این وزارتخانه از آن فهرست خارج شود.»

این اظهارنظرها برخلاف انکار برخی هتل‌داران نشان می دهد که اماکن اقامتی همچنان جزو مشاغل پرخطر محسوب می شوند.

با این حال صنف هتلداران، نامه ای منسوب به معاون دادستانی کل کشور با امضای جواد جاویدنیا سرپرست معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به تاریخ 30 فروردین ماه را منتشر کرد که در آن نوشته شده است: «نظر به مکاتبات متعدد فعالان کسب و کارهای اینترنتی مرتبط با حوزه گردشگری با این معاونت و درخواست تعیین تکلیف ممنوعیت فعالیت با عنایت به تصمیمات متخذه در جلسات ستاد ملی مدیریت کرونا، به اطلاع می رساند چنانچه هتل ها و اماکن اقامتی و گردشگری مجوز لازم برای آغاز مجدد فعالیت و یا رفع ممنوعیت و محدودیت های اعمال شده در چارچوب پروتکل های بهداشتی مبتنی بر مصوبات ستاد ملی مدیریت کرونا از وزارت بهداشت، دریافت کنند، شرکت های واسط و یا همکار ارائه دهنده آگهی و انواع خدمات اینترنتی گردشگری در حوزه اجاره مسکن، سوئیت، هتل و... مجاز خواهند بود همکاری خود را با اماکن اقامتی دارای مجوز در چارچوب مجوزهای صادره از سرگیرند و البته ضرورت دارد در این زمینه همکاری لازم با دستگاه های نظارتی و به ویژه وزارت بهداشت به صورت مستمر برقرار باشد و تعهدات لازم از مکانهای اقامتی در خصوص رعایت پروتکل های بهداشتی اخذ شود و به محض خاتمه مدت مجوز یا ابطال آن، با ایجاد محدودیت های جدید در این خصوص مراتب را در سامانه های برخط اعمال و اطلاع رسانی لازم صورت پذیرد و تخلفات احتمالی نیز به مبادی ذی ربط گزارش شود.»

در فاصله ای کمتر از یک روز از انتشار این نامه، برخی از سامانه های فروش و رزرو آنلاین مراکز اقامتی، فعالیت خود را از سر گرفتند.

یکی از سامانه های فروش آنلاین هتل با ارسال ایمیلی به مشتریان قدیمی خود با این محتوا «خبر خوش! با هماهنگی انجام شده بین وزارت بهداشت و دادستانی کل کشور، هتل هایی که پروتکل بهداشتی وزارت بهداشت را رعایت کنند می توانند اقدام به پذیرش مسافر کنند...» به استقبال پذیرش از مسافران رفت. در سامانه دیگری هم بدون آنکه اثری از مجوز وزارت بهداشت باشد، این جمله نوشته شده است: «از امروز امکان رزرو اماکن اقامتی کشور با مجوز وزارت بهداشت مجددا فعال شد.» در سامانه آنلاین پرفروش دیگری هم در بخشی با عنوان «محدودیت رزرو هتل‌های داخلی و اقامتگاه‌ها» با اشاره کلی به نامه دادستان، چنین جمله ای نوشته شده است: «به دستور دادستانی کل کشور، بنابر تصمیم اتخاذ شده در ستاد ملی مدیریت کرونا، امکان رزرو و اجاره هتل و اقامتگاه تنها برای هتل‌ها و اقامتگاه‌های دارای مجوزهای بهداشتی از مراجع قانونی فراهم است.»

اما در هیچ یک از این سامانه های رزرواسیون آنلاین نه مجوزهای مربوط به وزارت بهداشت و یا تایید دادستانی در معرض دید قرار داده شده و نه هتل های تبلیغ شده نشانی از دریافت مجوزهای مربوطه دارند. شرایط پذیرش مسافر در این سامانه ها نیز کاملا عادی، بدون تعیین پروتکل های سفر در زمان کرونا و همانند گذشته است.

این درحالی است که بیشتر سایت های رزوراسیون بین المللی هتل و پرواز نه تنها در صفحه اصلی، گزینه ای را با عنوان COVID-19 به منظور انتشار تازه ترین اطلاعات درباره این ویروس، اختصاص داده اند که تلاش دارند اطلاعاتی درباره سفر در این شرایط، معرفی مناطق و اماکن امن و آخرین پروتکل های سازمان های جهانی بهداشت و جهانگردی را در اختیار مسافران قرار دهند تا به نگرانی آن ها پاسخ داده و اعتماد بیشتری را جلب کنند.

درحالی چگونگی رعایت پروتکل های بهداشتی در هتلها و سایر اماکن اقامتی کشور همچنان نقطه‌ای مبهم است و با این وجود، برخی هتلداران پیگیر از سر گیری فعالیت خود هستند، سرهنگ صادق رضادوست رییس پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا چهارم اردیبهشت ماه، زمانی که ترددهای بین استانی رو به افزایش رفت، در اظهارنظری که در خبرگزاری مهر منتشر شد، تاکید کرد: «برابر مصوبه ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا، فعالیت کسب و کارهای پر ریسک و پرخطر از قبیل مراکز اقامتی و پذیرایی (به جز مراکز تهیه غذای بیرون بر) تا اطلاع بعدی ممنوع بوده و در صورت عدول از مصوبات ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا، از فعالیت آنها جلوگیری به عمل خواهد آمد.»

نیروی انتظامی نیز همان روز در اطلاعیه ای به مناسبت ماه رمضان که در پایگاه خبری پلیس منتشر شد، با استناد به دستورالعمل ستاد مبارزه با کرونا همچنان بر پرخطر بودن اماکن اقامتی تاکید و در عین حال اعلام کرد: «در صورت صدور مجوز فعالیت مراکز اقامتی و پذیرایی و سایر کسب و کارهای پر ریسک (پرخطر) برابر پروتکل های بهداشتی ابلاغی از ستاد ملی مبارزه با بیماری کرونا، متصدیان مراکز پذیرایی بین راهی، پایانه‌های مسافربری، فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های راه آهن و بیمارستان‌ها می‌توانند به منظور ارائه خدمات به مسافران و افرادی که دارای عذر شرعی هستند، با رعایت موازین بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی و اخذ مجوز از مراجع ذیربط و حفظ شئون اسلامی، ضمن استتار مکان به گونه‌ای که در ملاءعام تظاهر به روزه خواری نشود، فعالیت کنند.»

ستاد مبارزه با کرونا هنوز درباره بازگشایی هتل ها و امکان اقامتی مشخصا اظهارنظری نداشته است. اما نظر ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بر این است که هتل‌ها و مراکز اقامتی تحت نظارت این وزارتخانه اگر پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند می توانند به مردم خدمات دهند.

تیموری در پاسخ به این سوال ایسنا مبنی بر اینکه با توجه به تمایل برخی از هتلداران برای از سرگیری فعالیت، نتیجه درخواست این وزارتخانه از ستاد ملی کرونا برای خروج این صنف از رسته مشاغل پرخطر چه بوده است، گفت: با ابلاغ آغاز ترددهای بین استانی از اول اردیبهشت ماه، با مراجع ذی ربط صحبت شد؛ حالا که ترددها مجاز شده است ضرورت دارد یکسری اماکن مجاز برای تامین خدمات سفرهای ضروری، به تدریج بازگشایی شوند. نظر ما این است حالا که ترددها آغاز شده بهتر است مسافر در هتل بماند و از آژانس بلیت بخرد.

او با اشاره به پیشنهاد طرح «سفر هوشمند» به ستاد ملی کرونا، اظهار کرد: لازم می دانیم همه پروتکل های بهداشتی و الزامات فاصله اجتماعی در تاسیسات گردشگری رعایت شود، ما می خواهیم که فعالیت ها از سر گرفته شود. شاید زود باشد که درباره سفرهای تفریحی و سیاحتی تصمیم بگیریم، هدف ما هم در همان حدی است که ستاد ملی کرونا اجازه داده و فقط سفرهای ضروری و کاری را مجاز کرده است.

آمارهای جامعه هتلداران ایران نشان می دهد علی رغم این که در بسیاری از استانها هتل ها و اماکن اقامتی به دستور استاندار تعطیل شدهاند، برخی واحدها بدون تعطیلی همچنان به فعالیت خود ادامه دادهاند، شیروانی نائب رییس جامعه هتلداران ایران گفته که این مدت 80 درصد هتل های کشور تعطیل بودهاند و از بین 20 درصد هتل باقی مانده سه درصد پذیرش مسافر داشتهاند.

ولی تیموری معاون گردشگری هم در ابن باره به ایسنا گفت: برخی اماکن اقامتی برای کمک به مدیریت ویروس کرونا، تعطیل شدند و یک سری از هتلها هم برای تبدیل موقتی به نقاهتگاه اعلام آمادگی کردند. هتل هایی هم بودند که نمی توانستند پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند یا از نظر اقتصادی متضرر می شدند، ترجیح دادند تعطیل شوند.

وی در پاسخ به این سوال که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حالا که از بازگشایی کسب و کارهای سفر حمایت می کند، چه نظارتی بر هتل ها و نحوه اجرای پروتکل های بهداشتی دارد؟ گفت: ما تا به حال دو پروتکل بهداشتی برای تاسیسات گردشگری تهیه کرده‌ایم، پروتکل دیگری برای بازگشایی این تاسیسات تهیه شده که پس از تایید وزیر ابلاغ میشود. این پروتکل تعیین می کند اقامت مسافر در هتل چگونه باشد و یا تاسیسات گردشگری در چارچوب سفرهای کاری و ضروری چه وظایفی داشته باشند، یا نحوه پذیرش بازدیدکننده در سایتها و موزهها چگونه باشد، این الزامات و وظایف، در آن پروتکل مشخص شده است.

تیموری در پاسخ به این پرسش که تنظیم این پروتکل چقدر مبتنی بر دستورالعمل‌های سازمان جهانی جهانگردی و سازمان جهانی بهداشت است؟ اظهار کرد: ما در همکاری و مشورت کامل با این سازمان ها هستیم، آنها تجارب سفر را برای ما می فرستند و ما آنها را بومی میکنیم.

انتهای پیام

هتل ها پرخطر نیستند؟ 2