یک‌شنبه 4 آذر 1403

هراس اسرائیل از توافق ایران و عربستان / دو مقام ارشد عازم واشنگتن می شوند

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
هراس اسرائیل از توافق ایران و عربستان / دو مقام ارشد عازم واشنگتن می شوند

موضوعات اصلی که در دستور کار سفر مقام‌های اسرائیلی در سفر به آمریکا قرار خواهد داشت ایران و عربستان سعودی خواهد بود.

یک رسانه آمریکایی گزارش داد «ران درمر»، وزیر امور استراتژیک اسرائیل و «زاچی هانگبی»، مشاور امنیت داخلی این رژیم هفته آینده برای گفتگو در کاخ سفید به واشنگتن سفر کنند.

پایگاه خبری آکسیوس با گزارش این خبر به نقل از چهار مقام آمریکایی و اسرائیلی نوشت مقام‌های اسرائیلی به دنبال گفت‌وگو درباره پیشرفت‌ها در برنامه هسته‌ای ایران و همچنین تلاش‌های کاخ سفید برای ایجاد توافق میان تل‌آویو و ریاض هستند.

آکسیوس هفته پیش در گزارشی درباره تلاش‌های کاخ سفید برای شتاب دادن به روند عادی‌سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی پرداخته اما نوشته بود «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی درخواست کاخ سفید برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی تا پایان سال جاری میلادی را رد کرده است. (جزئیات بیشتر.)

درمر و هانگبی احتمالاً تا اواخر هفته آینده وارد واشنگتن خواهند شد و احتمالا با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و دیگر مقام‌های ارشد کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا دیدار خواهند کرد.

این سفر در شرایطی انجام می‌شود که «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی که حدود پنج ماه پیش قدرت را در فلسطین اشغالی دست گرفت، هنوز دعوت نامه‌ای برای دیدار با بایدن در کاخ سفید دریافت نکرده است.

بایدن در اواخر ماه مارس گفت که قصد ندارد نتانیاهو را در آینده نزدیک به واشنگتن دعوت کند و از او خواست تا از طرح خود برای تضعیف دادگاه عالی اسرائیل عقب‌نشینی کند.

مقام‌های صهیونیستی به آکسیوس گفته‌اند نتانیاهو و مشاوران او امیدوارند که اقدام آنها در تعلیق اصلاحات قضائی بتواند باعث شود بایدن او را به کاخ سفید دعوت کند.

آکسیوس نوشته موضوعات اصلی که در دستور کار سفر مقام‌های اسرائیلی قرار خواهد داشت ایران و عربستان سعودی خواهد بود.

هانگبی روز سه‌شنبه گفت تل‌آویو امیدوار است که مسئله بحران هسته‌ای ایران از طریق روش‌های غیرنظامی قابل حل باشد. او در ادامه لفاظی‌های خود گفت تل‌آویو برای شرایطی که درگیری اجتناب‌ناپذیر خواهد بود آماده می شود.

کارشناسان معتقدند این اظهارات مقام‌های رژیم صهیونیستی به سیاق گذشته در راستای تلاش آنها برای منحرف کردن توجه عموم ساکنان اراضی اشغالی از شکست‌های داخلی و خارجی این رژیم است.

یک مقام ایرانی شب گذشته (سه‌شنبه) در مصاحبه‌ای با شبکه خبری الجزیره به این لفاظی‌ها پاسخ داد و گفت هدف قرار دادن تاسیسات هسته‌ای ایران به معنای شعله‌ور کردن جنگی گسترده بوده که رژیم‌صهیونیستی باید تبعات آن را تحمل کند.

این مقام ایرانی تصریح کرد: «تهدیدات اسرائیل هیچ تاثیری بر روند رویدادها نخواهد داشت و این تهدیدات نتیجه عمق مشکلات داخلی رژیم صهیونیستی است».

سرزمین‌های اشغالی طی پنج ماه گذشته شاهد تظاهرات گسترده علیه «بنیامین نتانیاهو» و طرح او برای اصلاحات قضائی بوده. معترضان شنبه گذشته سرزمین‌های اشغالی را برای بیستمین هفته متوالی به صحنه درگیری معارضان و حامیان کابینه تبدیل کردند.

از زمان اعلام این طرح تاکنون تل آویو و سایر شهرک‌های اشغالی هر شنبه شب شاهد تجمعات صهیونیست‌های منتقد برنامه‌های کابینه نتانیاهو است و رهبران معارض نیز به برنامه‌های خود علیه نتانیاهو ادامه می‌دهند.

مقام ایرانی در ادامه مصاحبه خود با الجزیره گفت: «سخنان اسرائیل درباره آمادگی برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران، تروریسم رسمی بوده که با سکوت بین‌المللی همراه بوده است».

آکسیوس نوشته در خصوص عربستان، کابینه نتانیاهو خواستار همکاری با دولت بایدن برای رسیدن به توافق با دولت عربستان سعودی است. درمر نماینده ویژه نتانیاهو برای پیشبرد این برنامه است.

آکسیوس چهارشنبه هفته گذشته گزارش داده بود کاخ سفید در تلاش است ظرف 6 تا 7 ماه آینده و قبل از تمرکز بر روی رقابت‌های انتخاباتی تل‌آویو و ریاض را به سمت امضای توافق عادی‌سازی روابط ترغیب کند.

مطابق آن گزارش، «جیک سالیوان» دو هفته پیش در جده با بن‌سلمان دیدار و با وی درباره موضوعات مختلف از جمله احتمال عادی‌سازی روابط میان تل‌آویو و ریاض گفت‌وگو کرده بود.

همچنین گزارش شد «برت مک‌گورک»، نماینده کاخ سفید در مسائل غرب آسیا و «آموس هاچشتاین»، مشاور ارشد بایدن بعد از آن دیدار به بیت‌المقدس سفر کرده و «بنیامین نتانیاهو» را در جریان آن رایزنی‌ها قرار داده بودند.

مقام‌های مورد استناد آکسیوس گفته بودند سالیوان به بن‌سلمان گفته باور آمریکا این است که فرصت برای توافق اسرائیل و عربستان تا پایان سال جاری میلادی مهیا است.

بن‌سلمان در پاسخ گفته نمی‌خواهد گام‌های بیشتری در جهت گرمی روابط با اسرائیل بردارد اما خواستار همکاری بر سر بسته توافق بزرگی است که همکاری‌های نظامی قوی‌تر را شامل می‌شود.

تلاش‌های بایدن در این راستا در شرایطی است که جو بایدن قبل از حضور در کاخ سفید وعده داده بود عربستان سعودی را به دلیل نقش‌آفرینی مقام‌های حکومتی این کشور در مثله کردن «جمال خاشقچی»، روزنامه‌نگار منتقد سعودی به یک «دولت مطرود» تبدیل خواهد کرد.

دستگاه‌های اطلاعاتی دولت بایدن بعد از آغاز به کار دولت گزارشی منتشر کردند که در آن بن‌سلمان به نقش‌آفرینی در قتل خاشقچی متهم شده بود.

عربستان سعودی به نوبه خود چندین بار برای تلافی این اقدام از سوی دولت بایدن درخواست‌های دولت او را رد کرد و از جمله بعد از آغاز جنگ اوکراین از افزایش تولید نفت که می‌توانست به زیان روسیه باشد خودداری کرد.

کارشناسان روابط بین‌الملل معتقدند مسئله عادی‌سازی روابط عربستان سعودی با ایران از جمله متغیرهای مهم و اثرگذار در تکاپوی کاخ سفید برای سوق دادن ریاض به سمت عادی‌سازی رابطه با تل‌آویو است.

حدود 10 روز پیش رسانه‌های آمریکایی، در همین راستا گزارش داده بودند «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه قرار است برای تقویت توافقات عادی‌سازی روابط چندین کشور با رژیم اسرائیل (موسوم به «توافقات ابراهیم») یک نماینده برای خود منصوب کند.

این تصمیم از آن جهت گرفته شد که روی کار آمدن کابینه راست افراطی در فلسطین اشغالی به ریاست «بنیامین نتانیاهو» موجب شد برخی از کشورهایی که عادی‌سازی روابط با تل‌آویو را آغاز کرده بودند آن را به حالت تعلیق درآورند.

دولت دونالد ترامپ، توافق‌های عادی‌سازی میان رژیم صهیونیستی با امارات متحده عربی و بحرین را «توافقات ابراهیم» نامگذاری کرد. این توافق‌ها از 15 سپتامبر 2020 اجرایی شدند.

برخی از کارشناسان در هفته‌های گذشته از توافق ایران و عربستان سعودی به عنوان یکی از رویدادهایی که عادی‌سازی روابط ریاض با تل‌اویو را دشوار می‌کند یاد کرده‌اند.

روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» اندکی بعد از توافق ایران و عربستان سعودی آن را شکستی برای تل‌آویو توصیف کرد و نوشت مشکلات داخلی اسرائیل و تغییرات ژئوپولیتیکی که با همگرایی تهران و ریاض آغاز شد موجب شده‌اند اسرائیل خود را در موقعیتی ببیند که انتظار آن را هم نداشته است.

این روزنامه همچنین تصریح کرده بود که این همگرایی باعث توقف طرح سایر کشورها برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل شده است.

البته پیشبرد توافق میان ریاض و تل‌آویو با موانع دیگری هم روبرو است. مقام‌های آمریکایی چهارشنبه هفته گذشته به آکسیوس گفتند یکی از بزرگترین موانع برای ایجاد یک توافق گسترده بین عربستان سعودی و اسرائیل درخواست ریاض برای ارتقاء همکاری نظامی این کشور با آمریکا و دسترسی‌اش به سامانه‌های تسلیحاتی بسیار پیشرفته است.

سعودی‌ها علاوه بر ان خواستار آن هستند که کاخ سفید برای خریداری مهمات برای نیروی هوایی عربستان سعودی مجوز صادر کند. دولت بایدن به فاصله چند هفته بعد از ورود به کاخ سفید فروش چنین مهماتی به عربستان را به دلیل جنگ یمن به حالت تعلیق درآورد.

مقام‌های آمریکایی و صهیونیستی در گفت‌وگو با آکسیوس مدعی شده‌اند که حرکت به سمت صلح در جنگ یمن شرایط بهتری برای عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو ایجاد می‌کند.

مانع دیگر در این مسیر، درخواست عربستان سعودی برای برخوردارشدن از حمایت آمریکا جهت توسعه برنامه هسته‌ای این کشور و از جمله غنی‌سازی اورانیوم است.

آکسیوس نوشته توسعه برنامه هسته‌ای عربستان و غنی‌سازی اورانیوم در خاک آن کشور برای رژیم اسرائیل منشأ نگرانی‌های جدی است اما مقام‌های اسرائیلی می‌گویند رایزنی‌هایی برای رسیدن به چندین راه حل در این خصوص در جریان است.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.