واکنش سازمان ملل به آغاز مذاکرات ایران و اروپا

اقتصادنیوز: استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد که این نهاد بین المللی از گفت و گو میان ایران و تروئیکای اروپا استقبال می کند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: ما از گفتگو میان ایران و اتحادیه اروپا استقبال میکنیم و امیدواریم که همه طرفها به توافق هستهای (برجام) بازگردند.
دوجاریک در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ایران اعلام کرد که جمعه با سه کشور اروپایی، فرانسه، بریتانیا و آلمان، در مورد برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) در مورد ایران دیدار خواهد کرد. و استدلال ایران این است که با توجه به برخی از عدم مشارکتها در برجام، هیچ توجیه قانونی برای اعمال مفاد مکانیسم ماشه وجود ندارد. نظر سازمان ملل متحد در مورد مکانیسم ماشه چیست؟ گفت: موضوع مکانیسم ماشه در قطعنامه شورای امنیت است که توسط اعضای شورای امنیت تهیه و تصویب شده است.
سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: ما از گفت و گو بین اروپاییها و ایرانیها استقبال میکنیم و امیدواریم که شاهد بازگشت به برجام، بازگشت به گفتوگو و همکاری دوباره ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی باشیم.
به گزارش ایرنا، انگلیس، فرانسه و آلمان بخشی از توافق هستهای 2015 با ایران، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هستند که منجر به محدودیت برنامه هستهای تهران در ازای لغو تحریمها علیه ایران شد اما دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری خود در سال 2018 بهطور یکجانبه ایالات متحده را از آن خارج کرد. تروئیکای اروپا طبق این توافق میتوانند با استفاده از بندی در آن که تحت عنوان مکانیسم ماشه شناخته میشود، تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بازگردانند.
کشورهای اروپایی که طی یک دهه گذشته در اجرای تعهدات برجامی خود ناکام ماندهاند، در حالی ایران را به فعالسازی مکانیسم ماشه تهدید میکنند که این سازوکار پس از حملات غیرقانونی آمریکا و رژیم اسرائیل علیه تاسیسات هستهای ایران، مشروعیت، توجیه حقوقی و اثرگذاری سیاسی خود را بهکلی از دست داده و تلاش برای فعالکردن آن صرفاً اقدامی تنبیهی و مغایر با روح و هدف توافق هستهای بهشمار میرود.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در نامه ای به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، رئیس شورای امنیت، کایا کالاس نماینده عالی اتحادیه اروپا و اعضای شورای امنیت سازمان ملل توضیح داده است که چرا سه کشور اروپایی از هیچگونه مشروعیت حقوقی، سیاسی و اخلاقی برای فعالسازی سازوکارهای برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت (مصوب 2015) برخوردار نیستند.
وزیر خارجه ایران در حاشیه «مجمع گفتوگوی تهران» نیز درباره نشست روز جمعه ایران با تروئیکای اروپایی در استانبول گفت: ما به گفتوگوهای خود با اروپا ادامه میدهیم و فکر میکنیم هرچه فهم بیشتری از اوضاع بین ما و اروپا وجود داشته باشد، بهتر است و ما طالب این هستیم که اروپا نقش خود را ایفا کند، هرچند آنها خود نقش خود را کمرنگ کردهاند.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید