پنج‌شنبه 8 آذر 1403

وزیر اقتصاد: ترمز افزایش قیمت‌ها کشیده می‌شود / نفت 100 دلاری در راه است / پیش بینی تحلیلگران و سرمایه گذاران از روند قیمت طلا / جزئیات سبقت بازدهی دلار از سکه

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون یارانه معیشتی مهر امشب واریز می‌شود، نوسان شاخص کل بورس در آغاز هفته، روز‌های منفی بازار بورس فرصتی برای خرید سهام، روند افت 5 روزه سهام آمریکا متوقف شد، قیمت جهانی طلا تقویت شد، طلای سیاه در مرز 80 دلار مستقر شد و جزئیات تامین ارز کالا‌های اساسی در شش ماهه امسال را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون یارانه معیشتی مهر امشب واریز می‌شود، نوسان شاخص کل بورس در آغاز هفته، روز‌های منفی بازار بورس فرصتی برای خرید سهام، روند افت 5 روزه سهام آمریکا متوقف شد، قیمت جهانی طلا تقویت شد، طلای سیاه در مرز 80 دلار مستقر شد و جزئیات تامین ارز کالا‌های اساسی در شش ماهه امسال را در بر دارد.

*س_وزیر اقتصاد: ترمز افزایش قیمت کشیده می‌شود_س*

خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: دولت سیزدهم برای کنترل افزایش قیمت‌ها اقداماتی از جمله کنترل نوسانات نرخ ارز از طریق افزایش فروش نفت و میعانات که در دستور کار قرار گرفته است. همچنین برای تسهیل دسترسی به ارزهای بلوکه شده کشور در سایر کشورها تدابیری در روزهای اخیر اتخاذ شده است. درباره استقلال از بانک مرکزی نیز اقداماتی انجام شده و بر خلاف پنج ماه ابتدایی سال، دولت سیزدهم در شهریور بدون یک ریال استقراض جدید از بانک مرکزی توانست بودجه خود را تامین کند و زودتر از پایان شهریور حقوق کارکنان دولت واریز شد. ما در ماه‌های ابتدایی سال، 16 هزار میلیارد تومان تامین مالی از طریق فروش اوراق داشتیم که این رقم در یک ماه اخیر، به 27 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. تداوم این اقدامات، می‌تواند کنترل تورم و کشیده شدن ترمز افزایش قیمت‌ها را در پی داشته باشد هرچند ممکن است با چند ماه فاصله، تاثیر بگذارد. به ویژه با تغییر لایحه بودجه سال 1401، کمتر کسری بودجه خواهیم داشت و شاهد پایین آمدن سطح عمومی قیمت‌ها در ماه‌های آینده خواهیم بود.

*س_یارانه معیشتی مهر امشب واریز می شود_س*

بیست و سومین مرحله یارانه معیشتی ساعت 24 امشب (10 مهر) به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود. همانند دوره‌های قبل، خانواده‌های یک نفره 55 هزار تومان، خانواده‌های دو نفره 103 هزار تومان، خانواده‌های سه‌نفره 138 هزار تومان، خانواده‌های چهار نفره 172 هزار تومان و خانواده‌های پنج‌نفره و بیشتر 205 هزار تومان یارانه معیشتی دریافت خواهند کرد. همچنین، دهمین قسط از پرداخت دومین مرحله وام یک میلیون تومانی کرونایی از حساب سرپرستان خانوارهایی که این وام را دریافت کرده‌اند، این ماه کسر می‌شود.

*س_نوسان شاخص کل بورس در آغاز هفته_س*

در حالی که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفته‌ای که گذشت به مدار صعودی بازگشت و در ارتفاع یک‌میلیون و 437 هزار واحدی به کار خود پایان داد؛ حال در دقایق نخست معاملات اولین روز هفته، نماگر کل بورس با رشد بیش از 6 هزار واحدی همراه شده است. /جزئیات بیشتر

*س_روزهای منفی بازار بورس، فرصتی برای خرید سهام_س* یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه از روزهای منفی معاملات بورس می‌توان برای خرید سهام با نگاه بازدهی حدود 40 درصدی تا پایان سال استفاده کرد، گفت: نگاه سهامداران برای سرمایه‌گذاری در بورس نباید کوتاه‌مدت باشد، بلکه بهتر است بازه زمانی چهار تا 6 ماه را در نظر داشته باشند. حدادی با اشاره به بازگشت نوسان منفی به معاملات بورس در چند وقت اخیر افزود: در اواخر فصل بهار و فصل تابستان زمینه ایجاد برخی از امیدواری‌ها در معاملات بورس فراهم شد که وجود چنین انتظارات مثبتی در بازار باعث رشد حدود 40 درصدی شاخص بورس شد. وی با بیان اینکه از ابتدا پیش‌بینی شده بود که از نیمه مردادماه، معاملات بورس تغییر مسیر دهد و وارد فاز استراحت شود، گفت: سهامداران پیگیر این موضوع بودند که انتظارات مثبت ایجاد شده تا چه میزان تبدیل به واقعیت می‌شود. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه نمی‌توان چنین انتظاری را داشت که دولت طی یک ماه اقدامات اساسی و تاثیرگذاری را بر روی معاملات بازار سهام انجام دهد، اظهار داشت: با وجود اینکه برخی از مقامات دولتی در صحبت‌های خود مواردی به نفع بازار سرمایه مانند عدم افزایش نرخ بهره بانکی و حذف قیمت‌گذاری دستوری را مطرح کرده بودند، اما این موارد نمی‌تواند در کوتاه‌مدت بر روند معاملات این بازار تاثیرگذار باشد. *س_روند افت 5 روزه سهام آمریکا متوقف شد_س*

به نقل از سی‌ان‌بی‌سی: سهام آمریکا در پایان معاملات دیشب وال استریت (بامداد شنبه به وقت تهران)، به روند افت 5 روزه خود پایان دادند و اولین روز ماه اکتبر را با رشد شروع کردند. میانگین صنعتی داو جونز 482.54 واحد یا 1.43 درصد جهش کرد و به 34.326.46 واحد رسید. اس‌اندپی 1.2 درصد جهش کرد و به 4,357.04 دلار رسید در حالی که کامپوزیت نزدک 0.8 درصد رشد کرد و به 14,566.70 واحد بازگشت. سهام شرکت دارویی مرک و ریجبک بیوتراپتیکس به دنبال انتشار خبر اینکه داروی خوراکی آنها می‌تواند 50 درصد ریسک مرگ یا بستری از کووید 19 را کاهش دهد 8.4 درصد جهش کرد. این خبر همچنین باعث شد سهام شرکت‌های مسافرتی جهش کنند. سهام رویال کاربین و لاس وگاس سندز به ترتیب 3.8 درصد و 4.3 درصد جهش کرد. مرک اعلام کرد به دنبال اخذ مجوز استفاده اضطراری از این دارو می‌باشد. سهام شرکت‌های تولید واکسن مانند مدرنا و فایزر به دنبال بیانیه مرک سقوط کردند. با وجود جهش روز جمعه شاخص اس‌اندپی این هفته 2.2 درصد سقوط کرد. داوجونز و نزدک به ترتیب 1.4 درصد و 3.2 درصد سقوط کردند.

*س_قیمت جهانی طلا تقویت شد_س*

به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، قیمت جهانی طلا در پایان معاملات دیشب (بامداد شنبه به وقت تهران)، تحت تأثیر افت ارزش دلار و نگرانی‌ها از بالا رفتن تورم رشد کرد اما احتمال افزایش قریب‌الوقوع نرخ بهره رشد قیمت‌ها را محدود کرد. قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپات‌گلد، 0.21 درصد رشد کرد و به 1,760.36 دلار رسید. قیمت پیش‌خرید هر اونس طلای آمریکا هم 0.24 درصد تقویت شد و به 1,761.30 دلار رسید. عقب‌گرد دلار باعث شد قیمت طلا برای دارندگان ارزهای دیگر ارزان‌تر تمام شده و تقاضا برای خرید آن بالا برود. عامل دیگری که باعث شد قیمت طلا تقویت شود این بود که سهام آسیا و اروپا در معاملات دیروز با نگرانی از افزایش تورم سقوط کردند.

*س_ پیش بینی تحلیلگران و سرمایه گذاران از روند قیمت طلا_س*

اگرچه خوش بینی رو به رشدی در بازار برای آینده نزدیک وجود دارد اما بعضی از تحلیلگران خاطرنشان کردند که طلا همچنان با موانعی نظیر افزایش نرخهای بهره، روند صعودی دلار آمریکا و بی علاقگی کلی در میان سرمایه گذاران عمومی روبروست. کریستوفر وکیو، استراتژیست ارشد بازار در دیلی فارکس گفت: ادامه مسائل اعتباری مربوط به شرکت اورگرند چین و مسائل سقف بدهی در آمریکا می تواند از قیمت طلا در کوتاه مدت پشتیبانی کند. موسسه فیچ روز جمعه اعلام کرد اگر نمایندگان فدرال به موقع به مسئله سقف بدهی دولت آمریکا رسیدگی نکنند، رتبه اعتبار مالی دولتی AAA آمریکا ممکن است از این وضعیت متاثر شود. با وجود ابهامات رو به رشد، وکیو انتظار دارد این مسائل نهایتا حل شوند. وی گفت: انتظار دارم طلا با شکل گیری این بحرانها صعود کند اما ما قبلا هم این وضعیت را تجربه کردیم و زمانی که این مسائل حل شوند، قیمتها ممکن است ریزش پیدا کنند.

در نظرسنجی هفته جاری کیتکونیوز از تحلیلگران وال استریت، 14 نفر شرکت کردند که از میان آنها هفت نفر معادل 50 درصد افزایش قیمت طلا را پیش بینی کرد.. همزمان چهار نفر معادل 29 درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند و سه نفر معادل 21 درصد نظر خنثی داشتند. در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه گذاران خرد، 889 نفر شرکت کردند که از میان آنها 430 نفر معادل 48 درصد به افزایش قیمت طلا و 340 نفر معادل 38 درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند در حالی که 119 نفر معادل 13 درصد نظری نداشتند.

*س_طلای سیاه در مرز 80 دلار مستقر شد_س*

قیمت نفت روز جمعه به بالای 78 دلار در هر بشکه صعود کرد و نزدیک به بالاترین رکورد سه سال اخیر که هفته جاری به ثبت رساند، ایستاد. بهای معاملات نفت برنت با 97 سنت معادل 1.2 درصد افزایش، در 79 دلار و 28 سنت در هر بشکه بسته شد و برای کل هفته 1.9 درصد افزایش نشان داد. نفت برنت در پنج هفته از شش هفته گذشته صعود کرده است. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با 85 سنت افزایش، در 75 دلار و 88 سنت در هر بشکه بسته شد و برای کل هفته 2.6 درصد افزایش ثبت کرد که ششمین افزایش هفتگی متوالی بود. نفت برنت از ابتدای سال 2021 تاکنون بیش از 50 درصد رشد قیمت داشته و سه شنبه هفته گذشته به رکورد 80 دلار و 75 سنت در هر بشکه صعود کرد.

*س_نفت 100 دلاری در راه است_س*

بانک امریکا ماه گذشته اعلام کرده بود اگر زمستان سردتر از حد معمول باشد که مهمترین عامل تاثیرگذار بر بازارهای انرژی در ماههای آینده خواهد بود، قیمت هر بشکه نفت در شش ماه آینده می تواند به 100 دلار صعود کند. اکنون بانک امریکا می گویند پتانسیل نفت برای صعود به 100 دلار ممکن است سبب ساز یک بحران جهانی به دلیل فشار تورمی بالا شود. بانک امریکا در یادداشتی که در بلومبرگ منتشر شد، اعلام کرد روی آوردن از گاز به نفت به دلیل افزایش کم سابقه قیمت گاز طبیعی می تواند باعث تقاضای بیشتری برای نفت به خصوص دیزل شود. سپس زمستان سردتر، تقاضا برای انرژی و قیمتها را بسیار بالاتر خواهد بود. همزمان بازگشایی مرزهای آمریکا برای سفر بین المللی هم تقاضا برای سوخت جت را تقویت می کند. تحلیلگران بانک امریکا در این یادداشت نوشتند: اگر همه این عوامل یکجا جمع شوند، قیمتهای نفت می تواند جهش پیدا کرده و به دور دوم فشارهای تورمی در سراسر جهان منتهی شود. به عبارت دیگر ممکن است تنها یک طوفان از تندباد کلان بعدی فاصله داشته باشیم. در پی صعود نفت به 80 دلار در هر بشکه در سه شنبه هفته گذشته، نگرانیها نسبت به تورم پایدار در سراسر جهان تشدید شده است. قیمتهای بالای کالاهای انرژی شامل نفت، تورم را که در حال حاضر از نرخ هدف گذاری شده توسط بانک مرکزی آمریکا فراتر رفته است، بالاتر خواهد برد. در حال حاضر فشارهای تورمی موقتی دیده می شوند اما قیمتهای بالای پایدار نفت فشار بیشتری روی قیمتها وارد خواهد کرد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، بانک امریکا با توجه به عدم سرمایه گذاری کافی در تولید جدید که تحت تاثیر بحران سال گذشته و تعهد شرکتهای انرژی و دولتها برای کربن خنثی شدن روی داده است، نه تنها در کوتاه مدت بلکه در بلندمدت هم به نفت خوش بین است. بانک مورگان استنلی هم پیش بینی کرده که کمبود عرضه نفت در سال 2022 ادامه پیدا می کند و قیمتها در یک سناریوی خوش بینانه به 85 دلار می رسد. گلدمن ساکس هم هفته پیش در پی بهبود سریع‌تر از حد انتظار تقاضا برای سوخت از موج شیوع واریانت دلتای ویروس کرونا و اختلالات عرضه، پیش بینی خود از قیمت هر بشکه نفت برنت تا پایان امسال را از 80 به 90 دلار افزایش داد.

*س_جزئیات سبقت بازدهی دلار از سکه_س*

در نخستین هفته مهرماه، بازدهی دلار از سکه امامی پیشی گرفت. دلار که طی هفته گذشته عموما روند صعودی داشت، روز پنج‌شنبه افزایش دیگری را تجربه کرد و با 150 تومان رشد به بهای 28 هزار و 400 تومان رسید. با ثبت رشد روز پنج‌شنبه، بازدهی هفتگی اسکناس آمریکایی به حدود 6/ 2 درصد رسید. در مقیاس هفتگی، بازدهی بازار سکه قابل مقایسه با دلار نبود، چرا که این فلز گران‌بها تنها نزدیک به 7 دهم درصد رشد قیمت را به ثبت رساند. / دنیای اقتصاد

*س_جزئیات تامین ارز کالاهای اساسی در شش ماهه امسال_س* مدیر کل عملیات و تعهدات ارزی بانک مرکزی گفت: 9.5 میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی اعم از نهاده های دامی، دارو و تجهیزات پزشکی در شش ماهه اول امسال تامین شده که این میزان برابر کل ارز تامین شده برای همین اقلام در سال 99 است. شیوا راوشی دیشب در گفت و گوی تحریریه خبر شبکه اول سیما در تشریح دلایل نوسان قیمت ارز و این مساله که آیا تقاضای مازادی در بازار وجود دارد که بانک مرکزی آن را پاسخ نداده است، اظهار داشت: تقاضاهای وارداتی کشور کاملا مشخص و شفاف است و به تشخیص و قید قانون بودجه در سال جاری 8 میلیارد دلار برای تامین کالای اساسی نهاده های دامی، دارو و تجهیزات پزشکی تکلیف شده بود که این میزان در شش ماهه اول به طور کامل تامین ارز شد. وی ادامه داد: علاوه بر آن یک و نیم میلیارد دلار برای واکسن کرونا تامین ارز شد که در مقام مقایسه با سال قبل و از آنجا که به لحاظ شرایط و فشارهای تحریمی مشابه سال 99 هستیم نشان می دهد که این 9.5 میلیارد دلاری که تا نهم مهرماه تامین ارز شده برابر کل ارز تامین شده برای همین اقلام در سال1399 بوده است. این اعداد بیانگر آن است که در سال جاری از لحاظ تامین نیاز واقعی جامعه در اقلام مشمول دریافت ارز ترجیحی پیشرو بوده، موفقیت بیشتری داشته ایم و در مورد سایر اقلام کالاهای واسطه ای و مورد نیاز تولید کنندگان و همه وارداتی که مشمول ارزهای غیرترجیجی و نیمایی می شوند نیز بیش از 18 میلیارد دلار تامین ارز صورت گرفته و نشان می دهد نیازهای وارداتی کشور به طور واقعی تامین شده است. راوشی با اشاره به اینکه مواردی که روی نرخ ارز تاثیر گذار هستند غیر از مولفه های اقتصادی و ظرفیت تولید و تجارت کشور، شامل اخبار سیاسی هم هست که البته این وقایع گذرا هستند و هر دو مورد توسط دولت کنترل می شود، یادآور شد: اتفاق مهم این است که فاکتورهای اساسی و بنیادین اقتصادی که ناشی از ظرفیت تولید واقعی و تجارت کشور و ظرفیت صادرات و واردات کشور هستند با استناد به اعداد و ارقام در وضعیت بهبود نسبت به گذشته قرار دارد. وی درباره برنامه بانک مرکزی برای ثبات در بازار ارز نیز توضیح داد: بازار ارز و نیاز ارزی کشور باید ابتدا از نظر واقعی بودن شناسایی شود، نیاز واقعی کشور واردات کالا است که با ظرفیت برگشت حاصل از صادرات صادرکنندگان تامین می شود. مدیر کل عملیات و تعهدات ارزی بانک مرکزی با بیان اینکه سیاست چند سال اخیر کشور، بانک مرکزی و دولت همواره بر تقویت برگشت ارز حاصل از صادرات بوده است، اضافه کرد: وقتی در شرایط تحریم و کاهش انکارناپذیر درآمدهای نفتی توانسته ایم نیازهای اساسی کشور و حتی مواد لازم برای کارخانجات و برپا ماندن ظرفیت تولیدی کشور را به این شکل تامین کنیم، یک توفیق برای کشور به شمار می رود و بیانگر آن است که ظرفیت صادرات غیرنفتی کشور همچنان رو به افزایش است.