دوشنبه 1 بهمن 1403

وین، سکانس هفتم؛ ایران به دنبال چیست؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
وین، سکانس هفتم؛ ایران به دنبال چیست؟

دور هفتم مذاکرات وین با جدیت تیم ایرانی، تمرکز بر لغو تحریم‌ها و گفت‌وگو پیرامون مسائل هسته‌ای این روز‌ها در شهر وین در حال برگزاری است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، نشست تیم مذاکره کننده ایران به سرپرستی علی باقری و گروه مذاکرات در دور هفتم از هشتم آذر ماه آغاز شده و بعد از یک یک توقف فنی از پنجشنبه هفته گذشته مجدد شروع شده است. تمرکز این دور از مذاکرات رفع تحریم ها و مسائل هسته ای عنوان شده است.

گفته می شود شب گذشته روسای هیئتهای اروپایی و نماینده آمریکا درباره موضوع هسته‌ای ایران گفت وگو کرده اند. به نظر می رسد رفتار و جدیت تیم مذاکره کننده ایران تلاش ها جهت فضاسازی علیه تیم ایرانی و تبلیغات پروپاگاندا علیه کشورمان را با شکست مواجه کرده است.

علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد تیم ایرانی در مذاکرات با گروه 1+4 یکشنبه شب در گفت‌وگویی درباره آخرین روند مذاکرات و اظهارات وزرای خارجه سه کشور اروپایی گفت: برخی از بازیگران و هویت‌های نامشروع که صرفا حیات‌شان در تنش زایی و اقدامات تخریبی است، تلاش جدی دارند، هم در فضای بیرون اتاق مذاکرات، اقدامات تخریبی را انجام دهند که در عرصه و روند مذاکرات تاثیر منفی بگذارد و هم در تعامل و پیوندی که با برخی از بازیگران صحنه مذاکرات دارند، تلاش می‌کنند فضای مذاکرات را فضای غیرسازنده و تخریبی کنند. مذاکره کننده ارشد ایران با بیان این‌که درباره موارد اختلافی تاکنون هیچ پیشنهاد و ابتکاری از طرف مقابل دریافت نکردیم، گفتگو‌های جاری در وین را مثبت و رو به جلو توصیف کرد.

همچنین باقری تاکید کرد بر این اساس برخی اظهاراتی که از سوی برخی بازیگران در صحنه مذاکرات شنیده می‌شود، نشانگر رفتار متناقض آنهاست و باید برای افکار عمومی خودشان این رفتار متناقض را توجیه کنند که چطور از یک طرف ادعا می‌کنند که به دنبال احیای برجام هستند و به دنبال این هستند که شرایطی فراهم شود که همه طرف‌های دخیل در برجام به تعهداتشان برگردند و از طرف دیگر با یک بازیگری که هویتش در تنش زایی و اقدامات تخریبی است، پیوند‌های راهبردی ایجاد می‌کنند که آن هویت نامشروع همه تلاشش بر این بوده و هست که مسیر توافق و مذاکرات را برهم بزند.

مذاکره کننده ارشد تیم ایرانی گفته است در چند روز گذشته مسیری که در وین شاهد هستیم این است که تلاش‌هایی بین هیأت‌های مختلف در وین صورت می‌گیرد تا بتواند دامنه و محدوده موضوعات قابل مذاکره را تعیین کند تا بتوانیم در دوره پیش رو زمینه مذاکرات جدی و موثر را فراهم کنیم.

همچنین در ادامه رایزنی‌ها شب گذشته نشست سه جانبه مذاکره کنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین در وین برگزار شد.

علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران، میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین و مذاکره کننده ارشد این کشور و همچنین مذاکره کننده ارشد چین در این نشست درباره روند جاری مذاکرات به گفت‌وگو نشستند. او در توئیتر خود در این باره نوشت: «عصر امروز جلسه‌ای سازنده و مثمر ثمر با مذاکره‌کنندگان ارشد روسیه و چین داشتم. ایده‌هایمان را در مورد نحوه ادامه روند به اشتراک گذاشته و مواضع‌مان را در مورد چند موضوع هماهنگ کردیم. به تعامل فشرده و جدی برای رسیدن به یک توافق خوب ادامه خواهیم داد.»

مذاکره کننده ارشد کشورمان در مذاکرات وین در مصاحبه با شبکه خبری المیادین، از پیشرفت خوب مذاکرات خبر داد. مذاکرات پیشرفت خوبی داشته و همین امر می‌تواند زمینه‌ای سریع برای مذاکرات جدی فراهم کند. مذاکره کننده ارشد ایران در این مصاحبه گفت: مسیر ما در این مذاکره موفقیت آمیز بوده است. گفت وگو‌های روز‌های گذشته با محوریت چارچوب مذاکره بر سر نقاط اختلافی و به منظور تسریع یک توافق صورت پذیرفت.

او همچنین با اشاره به تلاش رژیم صهیونیستی برای تخریب مذاکرات تصریح کرد: صهیونیست‌ها به دنبال تخریب جو مذاکره خارج از سالن مذاکرات و نیز تأثیر گذاری بر جو داخلی آن هستند.

باقری با اشاره به موضع روسیه و چین در این مذاکرات هم گفت همذات پنداری روسیه و چین با موضع ایران و همچنین تفاوت با طرف غربی واضح است. همچنین اختلافی میان موضع انگلیس و اروپا وجود دارد. ایران با اراده خودش در میز مذاکره حاضر شده و به این کار مجبور نشده است. آنچه از طرف دیگر انتظار آن می‌رود، آن است که با مذاکرات به نحو منطقی تعامل شود. انتظار می‌رود که طرف مقابل ابتکار‌هایی برای رفع مشکلات داشته باشد.

به نقل از الجزیره، بیانیه پایانی سران گروه هفت (آمریکا، انگلیس، آلمان، ایتالیا، فرانسه، کانادا و ژاپن) بار دیگر ایران را متهم به افزایش تنش هسته‌ای کرد و مدعی شد که تهران باید از بالا بردن تنش هسته‌ای دست بردارد. در ادامه همین بیانیه کشور‌های عضو جی هفت به روسیه نیز هشدار دادند هرگونه حمله نظامی به اوکراین عواقب جدی و هزینه بالایی خواهد داشت.

سران گروه هفت در حالی ایران را متهم به افزایش تنش هسته‌ای می‌کنند که کشورمان در مذاکرات وین حسن نیت و جدیت خود را نشان داده و در راستای توافق سال 2015 قصد دارد درخواست‌های خود را عملی کند. اما در این میان کشور‌های اروپایی نه تنها مذاکرات را جدی نگرفته که منبعی در میان مذاکره‌کنندگان ایرانی نیز اعلام کرد که تروئیکای اروپا سعی دارد خواسته‌های خود را که خارج از برجام نیز هست با زور و فشار وارد توافق بکند و همین علتی برای کند پیش رفتن مذاکرات است.

با وجود اینکه ایران بار‌ها اعلام کرده است که به دنبال بمب هسته‌ای نبوده، اما کشور‌های غربی که خود دارای بزرگترین زرادخانه‌های هسته‌ای هستند، با شایعات و بیانیه‌های دروغین سعی دارند افکار عمومی را ضد ایران تحریک کنند.

یک منبع آگاه در هیئت مذاکره‌کننده ایرانی در مصاحبه با شبکه الجزیره اعلام کرد که مذاکرات همچنان جریان دارد و به خواسته‌های ایران نیز رسیدگی می‌شود، اما هیئت ایرانی به شدت فشار اروپا برای گنجاندن خواسته‌های خارج از توافق هسته‌ای را رد می‌کند. این منبع در خصوص رفتار کشور‌های آلمان، فرانسه و انگلیس در مذاکرات گفت: تروئیکای اروپایی نکاتی مبالغه آمیز ارائه می‌کند که روند مذاکرات را کند می‌کند.

پیش از این میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین المللی در وین اعلام کرده بود که گفت‌وگو‌های وین در جریان است. تعدادی از دیدار‌ها در چارچوب‌های مختلف برای امروز برنامه ریزی شده است. موضوعات مهم زیادی هنوز در دستور کار است، اما اکنون بعد از وقفه هفته گذشته، این مسائل طبق قوانین و هنجار‌های دیپلماسی چند جانبه مورد بررسی قرار می‌گیرند. البته پیش تر هم نماینده روسیه در سازمان‌های بین المللی مستقر در وین در واکنش به اظهارات منفی که از سوی برخی مقامات و تحلیلگران بیان شده بود، جو مذاکرات را مثبت خواند.

میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین المللی در وین در پیامی توئیتری نوشت: «گفت‌وگو‌های وین در جریان است. تعدادی از دیدار‌ها در چارچوب‌های مختلف برای امروز برنامه ریزی شده است. موضوعات مهم زیادی هنوز در دستور کار است، اما اکنون بعد از وقفه هفته گذشته، این مسائل طبق قوانین و هنجار‌های دیپلماسی چند جانبه مورد بررسی قرار می‌گیرند.»

او همچنین در توئیتی دیگر در پاسخ به سوال یک کاربر درباره مذاکرات نوشت: «توافق اولیه قبل از آغاز گفت‌وگو‌های وین و زمانی که طرف‌های برجام و آمریکا احیای توافق هسته‌ای را پذیرفتند، حاصل شد. اگر سوال شما درباره دور هفتم مذاکرات است هنوز برای قضاوت خیلی زود است. این دور از مذاکرات فقط یک هفته بود که وسط آن هم وقفه‌ای ایجاد شد، باید دید چه می‌شود.»

پیش از این نیز نماینده روسیه در سازمان‌های بین المللی مستقر در وین در واکنش به اظهارات منفی که از سوی برخی مقامات و تحلیلگران بیان شده بود، جو مذاکرات را مثبت خواند.

*س_وزیر امور خارجه انگلیس: به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته ای نخواهیم داد_س*

لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس در اظهاراتی به مسئله مذاکرات هسته‌ای ایران پرداخت و مدعی شد که این آخرین فرصت ایران برای مذاکره و دستیابی به یک راه حل است. تراس با ادعای این که اجازه دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم، گفت: «ایران هنوز زمان دارد تا در خصوص پرونده هسته‌ای خود با طرف‌های برجام به توافق برسد.» او همچنین مدعی شد: به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته ای نخواهیم داد.

عبد الباری عطوان سردبیر روزنامه رای الیوم پرونده ایران الان بسیار ملتهب است. ایرانی‌ها می‌گویند شما همه تحریم‌های تحمیلی دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا را لغو کنید تا درباره توافق هسته‌ای صحبت کنیم. ایرانی‌ها می‌گویند خسارات کامل این چهار سال را نیز بدهید، زیرا این شما بودید که از توافقنامه خارج شدید. سخن ایرانی‌ها بسیار روشن است و هیچ ابهامی در آن وجود ندارد. ایرانی‌ها بر این گفته پافشاری می‌کنند. ایرانی‌ها همچنین با صحبت از موشک‌ها مخالف هستند.

او می گوید ایران، موضعش را تغییر نخواهد داد. فشار‌ها و تهدید به جنگ با هدف در تنگنا قرار دادن ایران است. ایرانی‌ها هم می‌گویند ما از جنگ باکی نداریم، بفرمایید! اگر آمریکا و اسرائیل حمله کنند، صد در صد ضرر خواهند کرد. این را کارشناسان علوم نظامی می‌گویند، مردم عادی نمی‌گویند.

بنی گانتس وزیر جنگ اسرائیل مدعی است ایران بزرگترین خطر برای صلح جهان است. ایران چه کرده است که بزرگترین خطر است؟ ایران خطرناک نیست بلکه اسرائیل، خطری برای صلح جهانی است. رئیس موساد گفت ما به هیچ وجه به ایران اجازه نخواهیم داد که سلاح هسته‌ای داشته باشد. شش کشوری که با ایران مذاکره کردند تا سلاح هسته‌ای تولید نکند، همگی دارای سلاح هسته‌ای هستند. پس چرا ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد؟ اسرائیل نیز سلاح هسته‌ای دارد.

*س_نشست طرف های اروپایی و آمریکا بدون حضور ایران_س*

اعضای گروه چهار به علاوه یک و اتحادیه اروپا به عنوان مشارکت کنندگان برجام و ایالات متحده آمریکا که به رغم ژست‌های خیرخواهانه همچنان در مسیر احیای مفاد برجام کارشکنی می‌کند، یکشنبه شب درباره روند مذاکرات وین که با هدف رفع تحریم‌های ظالمانه جریان دارد تشکیل جلسه دادند.

میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه پیش از این دیدار به خبرنگاران گفت: باید متوجه باشید که (احیای مفاد برجام) یک روند است که شامل جلسات متعدد رسمی و غیر رسمی در سطوح و قالب‌های مختلف است. وی افزود که این جلسات مکمل هستند و از پیشرفت کار اطمینان حاصل می‌کنند.

این دیپلمات روس، بزرگترین دستاورد جلسات روزهای اخیر را تداوم مذاکرات وین و بازگشت به روال عادی دیپلماتیک دانست و افزود که ایران از این حق برخوردار است که ایده‌های جدیدی را ارائه کند و ما هم وظیفه داریم که آن‌ها را بررسی کنیم. اولیانوف خاطر نشان کرد که بر خلاف برخی ادعاهای مطرح شده مذاکرات به بن بست نخورده است.

وین، سکانس هفتم؛ ایران به دنبال چیست؟ 2
وین، سکانس هفتم؛ ایران به دنبال چیست؟ 3
وین، سکانس هفتم؛ ایران به دنبال چیست؟ 4
وین، سکانس هفتم؛ ایران به دنبال چیست؟ 5