پایبندی به مسئولیت اجتماعی، پیش شرط پایان کرونا
قم - ایرنا - پایبندی به مسئولیت اجتماعی و رعایت حقوق شهروندی دیگر همشهریان و هموطنان در شرایط کرونایی اهمیت و گستره بیشتری یافته و رعایت تمام دستورالعملهای بهداشتی و مصوبههای ستاد ملی کرونا را نیز در خود گنجانده است.
سیزدهمین روز اجرای محدودیتهای ستاد ملی کرونا در طرح قرنطینه دو هفتهای در حالی به پایان رسید که با وجود اینکه از سهشنبه هفته جاری رنگ شهر قم از قرمز به نارنجی تغییر کرده، مقررات ویژه قرنطینه، بهویژه منع عبور و مرور در این شهر باید تا 15 آذرماه برقرار باشد و این بخاطر تاکید کارشناسان بر ضرورت رعایت پروتکل ها و محدودیت ها و حفظ روند کاهشی کرونا در استان است.
پایبندی شهروندان قمی به قوانین قرنطینه باعث تغییر رنگ این شهر از قرمز به نارنجی شد و اینک ادامه این مسیر، نیازمند همت والای همشهریان است تا با یاری مسئولان و رعایت پروتکلهای بهداشتی، وضعیت قم بهبود یابد و به سمت کاهش آمار مبتلایان و فوتیها پیش رویم.
ورود بهموقع و درست مسئولان ستادی و علوم پزشکی در استان قم از یکسو و رسانهها از سوی دیگر در اطلاعرسانی و هشدار به آحاد مردم، موجب جلب توجه و پایبندی حداکثری شهروندان به رعایت دستورالعملهای بهداشتی شده است؛ هر چند - به گفته کارشناسان - به وضعیت مطلوب این پایبندی ها نرسیده ایم.
اگرچه هشدارهای تبعات ناشی از عدم پایبندی به رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی برخی تعبیر به تشویش اذهان عمومی میشود، ولی تجربه ثابت کرده اگر این هشدارهای هدفمند ارائه نشود، جامعه با موجهای بعدی شیوع ویروس کرونا مواجه خواهد شد.
آنچه از سخنان مسئولان ستاد کرونا در استان قم به دست میآید، مشخص است وضعیت کنونی نمیتواند بدون رعایت پروتکلهای چند ماه گذشته دوام داشته و یا رو به بهبود بگذارد، بلکه هر نادیدهگیری و عدم پایبندی میتواند شرایط را بغرنجتر نماید و سلامت افراد را به خطر بیندازد بخصوص آنکه فصل زمستان در پیش است و پیک سوم کرونا ممکن است مجال گسترش بیشتری هم پیدا کند.
در این بین همه شهروندان موظف هستند در راستای رعایت حقوق شهروندی، به دستورات بهداشتی بهویژه استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی و همچنین مصوبههای ستاد ملی کرونا پایبند باشند، تا هر کسی به فراخور جایگاه و موقعیت خود سهمی در شکست ویروس کرونا داشته باشد.
لغو سفرهای برونشهری، تعطیلی اماکن زیارتی، مراکز اقامتی، کسب و کارها و برخی ادارهها نیز به کمک مقابله با ویروس کرونا آمده است.
تحقیقات میدانی خبرنگاران ایرنا حاکی است، در مرکز شهر قم بیش از 90 درصد کسب و کارها به تعطیلی دو هفتهای پایبند بودهاند و صنوف در نقاطی از جمله پاساژهای الزهرا (س)، موسی بن جعفر (ع)، حجت و الغدیر، بازار حسینآباد، سهراه و چهارراه بازار تعطیل است.
گرچه تعطیلی صنوف در خیابانهایی از جمله 20 متری شهید بهشتی که مختص عرضه لباس، کیف و کفش، خیابان 30 متری کیوانفر که مختص عرضه لوازم برقی و خانگی است و همچنین خیابانهایی در منطقه نیروگاه و آذر رضایتبخش نمیباشد، ولی شهروندان باید آگاه باشند جدیت در رعایت محدودیتها در مراکز خرید مهمترین عامل جلوگیری از شیوع ویروس کرونا محسوب میشود و بارها تذکرات لازم از سوی کارشناسان بهداشت ارایه و از مردم خواسته شده تا حتیالمقدور از حضور در مراکز خرید خودداری کنند.
به گفته رییس مرکز بهداشت قم شاخص رعایت پروتکلها در روز چهارشنبه هفته جاری با 6 درصد کاهش نسبت به 2 روز گذشته به 78 درصد رسیده است.
سیامک محبی افزود: روز سهشنبه هفته جاری، 329 صنف غیرفعال و 20 صنف متخلف پلمب شدند و بدین ترتیب آمار کل پلمب ها از آغاز طرح محدودیتها از تاریخ اول آذرماه به 75 مورد رسید.
وی اضافه کرد: در این مدت تعداد بازدیدهای کل اکیپهای دخیل در امر نظارت بر رعایت پروتکلها و محدودیتها بالغ بر 52 هزار و 989 مورد میشود که منجر به غیرفعال سازی چهار هزار و 356 صنف شد.
وی تاکید کرد: کاهش آمار ابتلا به بیماری کرونا در گرو رعایت پروتکلها و محدودیتهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت است.
محبی افزود: اگر بخواهیم در کوتاهترین زمان موفق به شکست و کنترل این بیماری شویم باید تعهد بیشتری نسبت به رعایت پروتکلها داشته باشیم.
46 تن درمراکز درمانی قم با تشخیص احتمالی به کرونا پذیرش شدند
رییس دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: در 24 ساعت منتهی به سیزدهم آذرماه، 46 تن در اورژانس مراکز درمانی این استان با تشخیص احتمالی و مشکوک به کرونا پذیرش شدند.
محمدرضا قدیر افزود: همچنین در این مدت، 33 تن بستری جدید در بخشها و تحت نظر اورژانس بیمارستان داشتهایم.
وی با بیان اینکه 51 تن از کل بیمارانی که طی روزهای گذشته بستری بودند، ترخیص شدهاند، گفت: در حال حاضر 325 تن بستری مشکوک به کرونا در بیمارستانها هستند که حال 71 تن از آنها وخیم است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین در این مدت، سه تن کرونا مثبت جان خود را از دست دادند.
ممنوعیت تردد شبانه وسایل نقلیه هفته آینده در قم ادامه دارد
مدیرکل مدیریت بحران قم گفت: با اطلاعیه جدید ستاد ملی مبارزه با کرونا ممنوعیت تردد شبانه وسایل نقلیه از ساعت 21 تا 4 بامداد طی هفته آینده در قم و سایر شهرهای بالای 200 هزار نفر تداوم خواهد یافت.
محسن اوروجی افزود: هفته آینده همچنان از ورود خودروهای غیربومی به محدوده شهر قم جلوگیری میشود و خودروهای پلاک بومی قم نیز اجازه خروج از استان را نخواهند داشت.
وی گفت: در وضعیت نارنجی حضور کارکنان در دستگاههای ضروری با دو سوم نیروها و در بقیه دستگاهها با 50 درصد کارکنان ادامه خواهد یافت.
وی اظهار داشت: لغو کلیه ماموریت های غیراضطراری، برگزاری جلسات حداکثر با حضور 20 نفر و تعطیلی مشاغل گروه سه و چهار از ویژگیهای وضعیت نارنجی کرونایی است.
اوروجی ادامه داد: برگزاری هرگونه آیین مذهبی و ورزشی طی هفته آینده در قم ممنوع است و آموزش حضوری در مدارس، دانشگاهها و حوزههای علمیه همچنان غیرفعال خواهند بود.
وی گفت: عملکرد مردم قم و بهویژه اصناف و بازاریان استان در طول مرحله اول اعمال محدودیتهای دوهفتهای کرونا کاملا مطلوب و رضایتبخش بود.
وی افزود: دستاورد محدودیتهای دو هفتهای کرونا در قم، بازگشت رنگبندی این استان به وضعیت نارنجی بود، اما تداوم این شرایط نیازمند ادامه همکاری مردم است.
مدیرکل مدیریت بحران قم یادآور شد: از روز شنبه هفته آینده گروههای شغلی یک و دو میتوانند فعالیتهای خود را با افزایش و بهبود میزان پروتکلهای بهداشتی از سر بگیرند.
طبق رنگبندی جدید وزارت بهداشت، استان قم از 15 آذرماه بهعنوان استانی با رنگ نارنجی معرفی شده است؛ در شهرهای نارنجی بنا بر اعلام سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا فعالیت گروههای 3 و 4 شغلی و مراکز تجمعی مانند پاساژهای سربسته و برخی اماکن فرهنگی و مذهبی ممنوع است.
فهرست مشاغل گروه 3: مدارس، دانشگاهها، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، زبانسراها، آموزشگاهها و کتابخانهها، مهدهای کودک، استخرهای سرپوشیده، سینما و تئاتر، موزهها و باغ موزهها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی و کاهش فعالیت مترو و حمل و نقل عمومی درونشهری در گروههای شغلی سه قرار دارند.
فهرست مشاغل گروه 4: همایشها، برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، مدارس شبانهروزی، باشگاههای ورزشی مربوط به ورزشهای پربرخورد، از جمله کشتی، کاراته و جودو، کافهها، چایخانهها و قهوهخانهها با عرضه مواد دخانی، باغ وحشها، شهربازیها و مراکز تفریحی آبی در گروههای شغلی چهار قرار دارند.
در شهرهای نارنجی آموزشها در دانشگاهها و مدارس بهصورت مجازی برگزاری میشوند و تنها برخی دانشگاهها با مجوز از ستاد ملی مقابله با کرونا و با تأیید وزارت علوم میتوانند با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برخی کلاسها را بهصورت حضوری برگزار کنند.
«ویروس کرونا»، موسوم به «کووید 19» 24 آذر 98 در شهر «ووهان» واقع در مرکز چین گزارش شد، ابتدا از این بیماری بهعنوان ذاتالریه نامبرده میشد، اما کمیسیون ملی بهداشت چین در 9 دی 98 بهصورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد.
شهروندان قمی برای طرح هرگونه پرسش در مورد ویروس کرونا میتوانند با شماره تلفنهای 4030، 3136 و 190 تماس بگیرند و برای کسب آخرین اخبار دانشگاه علوم پزشکی قم به کانال آن به نشانی webdaqom@ در فضای مجازی و یا تارنمای آن به نشانی اینترنتی www.muq.ac.ir مراجعه کنند.
همه ایرانیان میتوانند با مراجعه به سامانه غربالگری الکترونیکی ویروس کرونا به نشانی اینترنتی https://salamat.gov.ir و تکمیل اطلاعات خواستهشده، گام بلندی در ارتقای سلامت جامعه و شکست ویروس کرونا بردارند.
«کرونا»، ویروسی است که گستردگی شیوع آن بسیار وسیع است و ازجمله راههای انتقال آن عطسه، سرفه، دست دادن و روبوسی است؛ پزشکان توصیه میکنند، افراد علاوه بر پرهیز از دست دادن، روبوسی و حضور در مرکزهای عمومی؛ به هنگام عطسه لازم است، جلوی بینی خود را با دستمال بگیرند و یا برای مهار آن از آرنج خود استفاده کنند.
برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا؛ رعایت شیوهنامههای بهداشتی همچون استفاده از «ماسک» و «فاصلهگذاری اجتماعی» توصیهشده است.
همشهریان قمی در صورت مشاهده هرگونه علامتی در رابطه با ویروس «کرونا» در خود و افراد خانواده، میتوانند به «مرکزهای جامع سلامت» امام حسن (ع) در شهرک امام حسن (ع)، امام خمینی (ره) در بلوار شهید کریمی (بنیاد)، فرقانی در انتهای شیخآباد، پردیس در پردیسان، خوراکیان در بلوار 15 خرداد و بعثت در نیروگاه مراجعه و خدمات «رایگان» دریافت کنند.
*س_برچسبها_س*