پشتپرده افشای فایل صوتی ظریف / روایتی از درگیری لفظی روحانی با جهانگیری / ایران برای ادامه مذاکرات وین چراغ سبز نشان میدهد؟
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آخرین آمار کرونا در ایران
بر اساس اعلام وزارت بهداشت از دیروز تا امروز دوم خرداد و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 8631 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 1170 نفر از آنها بستری شدند.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 216 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به 78 هزار و 597 نفر رسید.
در حال حاضر هشت شهر کشورمان در وضعیت قرمز، 233 شهر در وضعیت نارنجی و 207 شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
بیشتر بخوانید:
216 فوتی کرونا در شبانه روز گذشته / شناسایی 8631 بیمار جدید
دست هرکسی که به ما واکسن برساند را می فشاریم / هنوز نیمدرصد جمعیت کشور واکسینه شدند
***
تداوم نرخ بستری در تهران نگرانکننده است
علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با بیماری کرونا در کلانشهر تهران گفت: در حال حاضر 9600 نفر به بخش های سرپایی به بخش های درمانی و بهداشتی استان تهران مراجعه کردهاند. در شبانه روز گذشته 1044 مورد بیمار جدید در بخشهای عادی بیمارستان های تهران بستری شدهاند که از این تعداد 177 نفر در بخشهای ویژه بستری هستند.
فرمانده ستاد مقابله با بیماری کرونا در تهران ادامه داد: اگر نرخ بستری در 48 ساعت آینده همین طور ادامه داشته باشد، نگران کننده است.
***
تردد جاده ای در نیمه خرداد ممنوع است
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا با تشرح اقدامات انجام شده برای جلوگیری از افزایش شیوع کرونا در آستانه انتخابات گفت: پروتکل بهداشتی انتخابات تدوین شده و اقدامات متعددی در این زمینه انجام خواهد شد، هدف این است که همزمان با برگزاری با شکوه انتخابات، کاری کنیم که مردم با خیال راحت در انتخابات شرکت کنند زیرا اگر مردم بترسند و نگران این باشند که شرکت در انتخابات برای آنان خطر ابتلا به بیماری دارد ممکن است مشارکت کم شود.
وی گفت: یکی از اقداماتی که احتمالا روز دوشنبه در جلسات ستاد مقابله با کرونا مطرح و تصویب می شود این است که در تعطیلات نیمه خرداد به مناسبت ارتحال حضرت امام (ره)، ترددهای جاده ای ممنوع شود و خیلی سفت و سخت این سختگیری اعمال شود تا بیماری در کشور اوج نگیرد و با نزدیک شدن به انتخابات با شیوع بالایی همراه نباشیم.
بیشتر بخوانید:
تمهیدات ضدکرونا برای انتخابات / ممنوعیت تردد در تعطیلات خرداد / زمان واکسیناسیون معلمان و اساتید
***
به مذاکرات وین تا توافق نهایی ادامه خواهیم داد
حجتالاسلام حسن روحانی در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت با تأکید بر پیروزی ملت ایران در جنگ اقتصادی، گفت: ارقام رشد تولید در بخشهای مختلف صنعتی کشور، بهترین شاهد بر بیثمر بودن سیاست فشار حداکثری آمریکا است که خود آنها را به اعتراف به شکست این سیاستها وادار کرده است و با توجه با مذاکرات اخیر انجامشده در وین، بهصراحت آمادگی خود را برای رفع تحریمها وفق برجام اعلام کردهاند. ما به مذاکرات تا توافق نهایی ادامه خواهیم داد.
بیشتر بخوانید:
روحانی: آمریکا بهصراحت آمادگی خود را برای رفع تحریمها وفق برجام اعلام کرده است
***
احتمال تمدید تفاهم ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی
یک مقام مطلع در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی امروز (یکشنبه) گفت که با توجه به پایان یافتن ضربالاجل سه ماهه ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، احتمال تمدید مشروط تفاهم قبلی برای مدت یک ماه وجود دارد.
این منبع مطلع به نورنیوز افزود: بررسی این موضوع ناشی از حسن نیت ایران برای فرصت دادن به روند مذاکرات جاری در وین است و در صورت قطعی شدن این تصمیم انتظار میرود طرفهای مذاکره کننده از فرصت مجددی که ایران در اختیارشان قرار خواهد داد استفاده کنند و با پذیرش مطالبات قانونی ایران روند دستیابی به توافق را تسهیل کنند.
بیشتر بخوانید:
حسن نیت ایران برای فرصت دادن به روند مذاکرات جاری در وین
***
دورکاری کنید اما بدون برق و اینترنت!
آفتاب یزد نوشت: «ترکیب دورکاری و قطعی برق»؛ عالی و نوبرانه است!... دیروز مردم ایران، به ترکیب «استرس هزینه تعمیر یا خرید لپتاپ با قیمتهای نجومی و قطع ناگهانی برق در کنار بیماران کرونایی متصل شده به دستگاه اکسیژنساز!» رسیدند. در مورد این مورد آخری حتما میدانید با قطع برق، اگر حتی یک هزارم درصد امکان دارد برق اضطراری بیمارستان برای روشنشدن اکسیژنسازها، وارد مدار نشود! اینکه دهها نفر در آسانسور ادارات و شرکتها و مجتمعهای بلندمرتبه ماندهاند دیگر بماند؛ آری این حکایت دیروز و امروز مردمان ماست.
مجتبی توانگر، رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس گفت: علت قطع برق، استخراج رمز ارز نیست بلکه علت توقف سرمایهگذاری و فرسودگی شبکه توزیع و تولید است.
بیشتر بخوانید:
دریافت خسارت مشترکین از بیمه صنعت برق چگونه است؟
کمبود برق / برق هستهای می توانست راهگشا باشد / سایه شوم برجام برسر صنعت هستهای کشور
قالیباف: بینظمی در قطعی برق غیرقابل پذیرش است
***
در کوتاه مدت برای این اقتصاد نمیتوان کاری کرد
آفتاب یزد گفتگویی با حسن سبحانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:
- متاسفانه دانش بودجهنویسی و اصولا آگاهی بر علم مالیه در دستگاههای تنظیم بودجه از یک طرف و نهادهای تصویبکننده بودجه از طرف دیگر، بسیار ابتدایی و غیر واقع بینانه شده است....
- همه برنامههای تفریغ بودجه پشت درهای بسته اتفاق میافتد و تا الان ندیدم که دولتی پاسخگوی انحرافات تفریغ بودجه باشد. چقدر این ماجراها طبیعی و قابل تایید و چه اندازه جای بحث دارد؟
- ساز و کار تنظیم بودجه به گونهای است که آن سند را مملو از ابهام و ایهام و پیچیدگی میکند و دستگاه مجری ممکن است در سایه روشن آن پیچیدگیها برای خود گاهی راه فرار پیدا کند. راه حل هم این است که مجلس بودجه پیچیده و در هم تنیده تصویب نکند و قانون بودجه آنقدر شفاف باشد که هیچ کس نتواند تخلف کند و البته دادستان دیوان هم باید به تخلفات احتمالی رسیدگی کند.
- با یک سیل بنیان کن در کارکردهای اقتصادی مواجه هستیم که همه چیز را دارد تخریب میکند و باید با درایت برای کاهش نرخ رشد تخریب و مهار آن ظرف چند سال برنامه ریزی کنیم تا بتوان در وضعیت آرامشی که به وجود میآید شروع به اقدامات سازنده دیگر کرد بنابراین در زمان خیلی خیلی کوتاهمدت هیچ کس نمیتواند برای این اقتصاد کاری کند.
- ایران در آستانه قرن جدید که چندین ماه دیگر شروع میشود انصافا از یک استقلال سیاسی قابل توجهی برخوردار است. استقلالی سیاسی که در تاریخ ایران سابقه ندارد و محصول زحمت، مجاهدت، شهادت و مرارت و مبارزات مردان و زنانی است که تعداد کمی از آنها شناخته شدهاند و بسیاریشان ناشناخته اند... این استقلال سیاسی کم نظیر در حال تهدید شدن و مواجهه با خطراتی است که آن خطرات از ناحیهعدم توسعه اقتصادی و به تبع نبودن استقلال اقتصادی نشات میگیرد.
***
یک ردپای آشنا در ستاد لاریجانی
فرهیختگان نوشت: تقریبا یکماه از افشای عجیب فایل صوتی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه میگذرد و در این مدت علیرغم تاکید برای پیگیری پرونده چگونگی انتقال این فایل به رسانههای ضدانقلاب فارسی زبان، هیچ گزارهای که نشان دهد این پرونده در حال پیگیری و دستیابی به حصول نتیجه است، وجود ندارد... افشای فایل صوتی ظریف، دنباله رقابت شدیدی بود که در دفتر رئیسجمهور با اصلاحطلبان وجود داشت. اگر اصلاحطلبان حاضر به همراهی با دولت سوم حسن روحانی به ریاست علی لاریجانی میشدند، شاید این فایل همچون 32فایل دیگر، در امنیت کامل حفظ و نگهداری میشد. جدا از اینکه افشای این فایل چه مزایایی برای علی لاریجانی داشت، ادبیات انتخاباتی علی لاریجانی نیز میتواند نشانه خوبی باشد که او، همان روحانی سال92 با محدودیتهای نسبتا بیشتری است.
شباهتهای گفتاری و کلامی لاریجانی با روحانی بهاندازهای است که میتوان گفت موتور محرک ستاد تبلیغاتی علی لاریجانی همان کسانی هستند که سالهای92 و 96 درکنار روحانی بودهاند. او همانند روحانی برای خودش دشمنی فرضی میسازد و بهنقل از این دشمن، اظهارات عجیبوغریبی را مطرح میکند و سپس خودش پاسخ آنها را میدهد و پیروز از میدان بیرون میآید. این همان مدلی است که اتاق عملیات روانی آشنا برای حسن روحانی تدارک دید و لاریجانی نیز بهنظر از همان افراد در بخش عملیات روانی ستادش بهره میبرد.
***
«برند» ها برمیگردند؟
دنیای اقتصاد نوشت: درهای ایران به روی برندهای کرهای باز میشود. احیای همکاری میان بازیگران کرهای و ایرانی صنعت لوازم خانگی نخستین گام از مسیر تازهای است که در صورت گشایش در برجام، عملیاتی میشود. طبق توافق وزارت صمت و تولیدکنندگان این بخش قرار است در ازای ممنوعیت واردات محصولات خارجی، تولید صادراتمحور در دستور کار صنعت لوازم خانگی قرار گیرد. این موضوع هنوز رسمی نشده اما در صورت تحقق، ایران را به بازیگری جدی در صنعت لوازم خانگی منطقه تبدیل خواهد کرد و فضای خوبی را برای فعالیت شرکتهای داخلی فراهم میکند. برخی از فعالان صنعتی انتشار شایعه مذاکره میان برندهای ایرانی و کرهای را به آمادهباش بازگشت برندهای خارجی به ایران تعبیر کردهاند. شرط بازگشت این شرکتها به ایران، انتقال خط و تکنولوژی تولید با هدف صادرات اعلام شده است... در این راستا، خبر میرسد دو برند کره ای صنعت لوازم خانگی موافقت شرکای ایرانی را برای بازگشت به صنعت کشور با سبک و سیاقی تازه جلب کرده اند. برخی منابع آگاه... اعلام کردند نقش درآمدهای نفتی بلوکهشده ایران در کرهجنوبی، در این تغییر مسیر تاثیرگذار بوده است. گویا قرار است دلارهای نفتی گرههای تامین مالی همکاری مجدد صنایع لوازم خانگی ایران و کره را باز کند. در عین حال چراغ سبز شرکتهای خارجی برای ورود به فاز تولید در ایران در تغییر لحن مدیران وزارت صنعت، معدن و تجارت تاثیرگذار بوده است.
***
روایتی از درگیری لفظی روحانی با جهانگیری
غلامرضا تاجگردون، نماینده سابق مجلس با شرکت در برنامه تقاطع مدعی شده در جلسه سران قوا در مورد افزایش قیمت بنزین، آقای روحانی سخنان جهانگیری را که ظاهرا با نظر دولت هم همخوان نبوده، قطع کرده و می گوید: فکر میکنید من خبر ندارم پنجشنبهها شما و جمعی از روشنفکران اصلاحطلب، در سعدآباد مینشینید و توطئه میکنید که دولت من را زمین بزنید!
تاجگردون ادامه می دهد: جهانگیری قصد رفتن از جلسه را داشت که آقای لاریجانی واسطه شدند و ایشان در جلسه ماندگار شدند.
تاجگردون همچنین ادعای صادق خرازی درباره خانه نشینی جهانگیری را رد کرد و می گوید جهانگیری برخلاف صحبت های صادق خرازی اصلا خانه نشینی نداشت.
***
قیمت سوم در بازار خودرو
دنیایاقتصاد نوشت: روز گذشته اولین افزایش قیمت محصولات خودرویی در سال کلید خورد. شورای رقابت 13 اردیبهشت ماه، میزان افزایش قیمت محصولات تولیدی خودروسازان را بر اساس تورم بخشی یکساله و پس از کسر تورمهای اعمال شده قبلی در سهماهههای اول و دوم سال 1399 و در نظر گرفتن متغیرهای کیفیت و بهرهوری، برای شرکت ایرانخودرو به طور متوسط 2/ 8 درصد و برای شرکت سایپا نیز 9/ 8 درصد محاسبه کرد. حال در شرایطی خودروسازان از دیروز یعنی اول خرداد ماه اقدام به افزایش قیمت محصولات تولیدی خود کردند که اظهارات ضد و نقیضی در مورد میزان افزایش قیمتها عنوان میشود. اما آنچه در این اظهارات جلب توجه میکند قیمتگذاری بر اساس تقسیمبندی خودروها به کمتیراژها و پرتیراژهاست به این معنا که محصولاتی که قیمت حاشیه بازار آنها در مقایسه با قیمت کارخانه بیشتر است و دلالان سود بیشتری از آن میبرند افزایش قیمت بیشتری از قیمت متوسط شورای رقابت خواهند داشت و همچنین خودروهایی که حاشیه بازار پایینتری دارند با افزایش کمتری، قیمتگذاری میشوند.