چرا واشنگتن به اوکراین بمب خوشه ای می دهد؟ آیا این اقدام مصداق جنایت جنگی نیست؟
به گفته رهبران اوکراین، ناظران و گروههای بشردوستانه، نیروهای روسی بارها از بمبهای خوشهای در اوکراین استفاده کردهاند اما در مقابل گروه های حقوق بشری گفتهاند که اوکراین نیز از آنها استفاده کرده است.
واشنگتن روز جمعه رسما فاش کرد که که کمک های نظامی جدید به اوکراین برای نخستین بار شامل بمب های خوشه ای می شود.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، سفیر روسیه در آمریکا در واکنش به این اقدام اعلام کرد که دادن بمب های خوشه ای به اوکراین اقدامی یاس آمیز توسط آمریکاست و با این کار بشریت را به جنگ جهانی جدید نزدیک می کند.
پیش از این «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده بود که دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا با ارائه کمک های نظامی بیشتر به ارزش 800میلیون دلار موافقت کرد و این کمک ها شامل سلاح ها و تجهیزات جدید می شود.
در همین حال یکی از مسئولان آمریکایی در پنتاگون نیز گفت که کمک های جدید شامل مهماتی مانند گلوله های توپ عیار 155 و 105 میلیمتر می شود.
یک مسئول آمریکایی نیز به الجزیره گفت که بسته جدید کمک ها به اوکراین باعث می شود که مجموع کمک های آمریکا به اوکراین به 41 میلیارد دلار رسیده است این کمک ها شامل زره پوش های برادلی و خودروهای استرایکر نیز می شود.
همزمان با آن وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که به اوکراین بمب های خوشه ای می دهد و سخنگوی پنتاگون تأکید کرد که کی یف تعهد داده است که استفاده از این بمب ها به غیرنظامیان آسیب نمی زند.
سخنگوی پنتاگون تصریح کرد که روسیه از همان ابتدای جنگ به شکل کورکورانه از بمب های خوشه ای استفاده کرده است.
در تحولی دیگر، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در گفت و گو با شبکه سی ان ان گفت که وی توصیه پنتاگون برای ارسال بمب های خوشه ای به اوکراین را پذیرفته است هر چند اتخاذ این تصمیم بسیار سخت بوده است.
بایدن تأکید کرد که اتخاذ تصمیم ارسال بمب های خوشه ای به اوکراین پس از رایزنی با همپیمانان واشنگتن و نیز رایزنی با کنگره با توجه به این صورت گرفته است که مهمات اوکراینی ها رو به اتمام است.
در همین حال، «دیمیتری مدودف» نایب رئیس شورای امنیت ملی روسیه ارسال بمب های خوشه ای به اوکراین توسط آمریکا را مساله ای بسیار خطرناک تلقی کرد.
اما ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از دولت بایدن به خاطر بسته کمک های جدید تشکر کرد.
آیا ارسال بمب های خوشه ای جنایت جنگی است؟
ایالات متحده تصمیم گرفته است که مهمات خوشه ای را به اوکراین بفرستد تا به ارتش این کشور کمک کند تا نیروهای روسی مستقر در خط مقدم را عقب براند.
جو بایدن روز جمعه اعلام کرد که این کمکهای نظامی جدید به ارزش 800 میلیون دلار به زودی به اوکراین تحویل داده میشود. این اقدام احتمالا خشم برخی از متحدان و گروههای مدافع حقوق بشر را که مدتها با استفاده از بمبهای خوشهای مخالف بودهاند، برانگیزد.
طرفداران استدلال میکنند که روسیه قبلا از این سلاح بحثبرانگیز در اوکراین استفاده کرده است و مهماتهایی که ایالات متحده ارائه میکند از میزان شلیک کمتری برخوردار است، به این معنی که گلولههای منفجر نشده بسیار کمتری وجود خواهد داشت که در نتیجه از کشته شدن افراد غیرنظامی جلوگیری میکند.
بررسی مهمات خوشهای و کارکرد آنها در میدان نبرد
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی مفصل به بررسی مهمات خوشهای و کارکرد آنها در میدان نبرده پرداخته است.
مهمات خوشهای چیست؟
مهمات خوشهای بمبی است که در هوا باز میشود و بمبهای کوچکتری را در یک منطقه وسیع آزاد میکند. این بمبها برای منهدم کردن تانکها و تجهیزات و همچنین نیروها و هدف قرار دادن چندین هدف به طور همزمان طراحی شدهاند.
این مهمات توسط همان سلاح های توپخانهای پرتاب می شوند که ایالات متحده و متحدان اروپاییاش قبلا برای جنگ در اختیار اوکراین قرار داده اند. نوع مهمات خوشه ای که ایالات متحده قصد ارسال آن را دارد بر اساس یک گلوله مشترک 155 میلی متری است که در حال حاضر به طور گسترده در سراسر میدان جنگ استفاده میشود.
در درگیریهای قبلی، بمبهای خوشهای از میزان انفجار بالایی برخوردار بودند، که به این معنی بود که هزاران بمب کوچکتر منفجر نشده باقی مانده و دهها سال بعد مردم را کشته و معلول کردند. ایالات متحده آخرین بار در سال 2003 از مهمات خوشهای خود در نبرد در عراق استفاده کرد و تصمیم گرفت به استفاده از آنها ادامه ندهد زیرا درگیری به محیطهای شهری با جمعیت غیرنظامی متراکمتر منتقل شد.
روز پنجشنبه، سرتیپ ژنرال پت رایدر گفت که وزارت دفاع «انواع مختلفی» از مهمات دارد و «آنهایی که در نظر داریم ارائه کنیم، شامل انواع قدیمیتر نمیشود.»
چرا حالا آمریکا به اوکراین بمب خوشهای میدهد؟
برای بیش از یک سال، ایالات متحده از ذخایر مهمات سنتی هویتزر 155 خود برای اوکراین ارسال کرده که میزان آنها بیش از 2 میلیون گلوله بودهاند. همچنین دیگر متحدان اوکراین از سراسر جهان صدها هزار مورد دیگر را برای این کشور فراهم کردهاند.
یک گلوله 155 میلی متری می تواند اهدافی را در فاصله 24 تا 32 کیلومتری مورد اصابت قرار دهد. این باعث میشود نیروهای اوکراینی استفاده از این گلوله را ترجیح دهند و بتوانند با کمک آن روزانه هزاران گلوله از راه دور به دشمن روسی خود شلیک کنند.
یئور چرنیف، یکی از اعضای پارلمان اوکراین، پیشتر به خبرنگاران گفته بود که این کشور به شلیک روزانه 7 تا 9 هزار گلوله در جنگ دارد و با توجه به تشدید حملات اوکراین برای بازپسگیری مناطق از دست رفته این نیاز امروز بیش از گذشته احساس میشود.
آیا استفاده از آنها جنایت جنگی است؟
استفاده از بمبهای خوشهای به خودی خود قوانین بین المللی را نقض نمیکند، اما استفاده از آنها علیه غیرنظامیان میتواند یک نقض به شمار رود. مانند هر حمله دیگری، تعیین جنایت جنگی مستلزم این است که آیا هدف مشروع بوده و آیا اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان اتخاذ شده است یا خیر.
مارک هیزنای، دستیار مدیر تسلیحات دیدهبان حقوق بشر به آسوشیتدپرس میگوید: «بخشی از قوانین بینالمللی در این خصوص به حملات بیرویهای مربوط است که غیرنظامیان را مورد هدف قرار میدهد. بنابراین این لزوما به سلاحها مربوط نمیشود، بلکه به نحوه استفاده از آنها مربوط است.»
بیش از 120 کشور به کنوانسیون منع استفاده از بمبهای خوشهای ملحق شده و توافق کردند از استفاده، تولید، انتقال یا ذخیره سلاحها خودداری کنند و پس از استفاده از آنها پاکسازی کنند اما جالب است بدانید که ایالات متحده، روسیه و اوکراین این قرارداد را امضا نکرده اند.
بمبهای خوشهای کجا استفاده شده است؟
این بمبها در بسیاری از درگیریهای اخیر، از جمله توسط نیروهای آمریکایی، مورد استفاده قرار گرفته است.
بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر، ایالات متحده در ابتدا بمبهای خوشهای را بخشی جداییناپذیر از زرادخانه خود در جریان تهاجم به افغانستان در سال 2001 در نظر گرفت. این گروه تخمین زده است که ائتلاف به رهبری ایالات متحده در سه سال اول جنگ افغانستان بیش از 1500 بمب خوشه ای در این کشور پرتاب کرده است.
وزارت دفاع آمریکا قرار بود تا سال 2019 استفاده از هر گونه مهمات خوشهای با میزان مهمات منفجر نشده بیشتر از 1 درصد را متوقف کند. اما دولت ترامپ این سیاست را لغو کرد و به فرماندهان این کشور اجازه داد استفاده از چنین مهماتی را تأیید کنند.
رژیم اسرائیل نمونه دیگری است که در طول تهاجم سال 1982 در مناطق غیرنظامی در جنوب لبنان از این بمبها استفاده میکرد.
جنگ در اوکراین؛ آیا مهمات روسیه در حال تمام شدن است؟
همچنین در طول جنگ 33 روزه سال 2006 رژیم اسرائیل با لبنان هم، تلآویو بار دیگر از این بمبها استفاده کرد و دیدهبان حقوق بشر و سازمان ملل متحد، اسرائیل را به شلیک 4 میلیون بمب خوشهای به لبنان متهم کردند. این در حالیست که بخشی از آن مهمات هنوز منفجر نشده و همچنان جان غیرنظامیان لبنانی را تهدید میکند.
ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در جنگ یمن هم دیگر نمونه اخیری است که استفاده از بمب خوشهای در آن مشاهده شده است. حملات عربستان و متحدین عربش به ویرانی یمن انجامیده و طبق گزارش سازمان ملل در سال 2017، یمن دومین کشور مرگبار برای بمبهای خوشه ای پس از سوریه بود. به گفته سازمان ملل، کودکان مدتها پس از سقوط اصلی مهمات کشته یا معلول شدهاند و همین مسئله اطلاع دقیق از آمار تلفات را دشوار میکند.
در دهه 1980، روسها هم در طول تهاجم ده ساله خود به افغانستان از بمبهای خوشهای استفاده زیادی کردند. در نتیجه چندین دهه جنگ، روستاهای افغانستان یکی از مناطقی هستند که پس از دههها همچنان خطر مین در آنجا مشاهده میشود.
علاوه بر اینها موارد دیگری از استفاده این بمبها در حمله آمریکا به عراق و یا همینطور نیروهای آذربایجانی در حملات خود به ارمنستان بوده است.
در اوکراین چه اتفاقی میافتد؟
به گفته رهبران اوکراین، ناظران و گروههای بشردوستانه، نیروهای روسی بارها از بمبهای خوشهای در اوکراین استفاده کردهاند اما در مقابل گروه های حقوق بشری گفتهاند که اوکراین نیز از آنها استفاده کرده است.
در روزهای اولیه جنگ، موارد مکرری از بمبهای خوشهای روسی وجود داشت که توسط گروههایی مانند دیدهبان حقوق بشر مورد استناد قرار گرفت، از جمله زمانی که بمبهای خوشهای در نزدیکی یک پیشدبستانی در شمال شرقی شهر اوختیرکا اوکراین اصابت کرد.
گروه اطلاعاتی منبع باز Bellingcat گفت که محققان آن مهمات خوشهای را در آن حمله و همچنین حملات خوشهای متعدد در خارکیف و همچنین در شمال شرق این کشور پیدا کردند.
اخیراً، در ماه مارس، رگبار موشک و پهپاد روسیه به تعدادی از مناطق شهری، از جمله بمباران مداوم در باخموت، اصابت کرد. درست در غرب آنجا، بمباران و حملات موشکی به شهر کوستیانتینیوکا تحت کنترل اوکراین اصابت کرد پلیس در همان زمان گفت که نیروهای روسی با موشک های اس -300 و مهمات خوشهای خود به شهر حمله کردند.
کانال عصر ایران در تلگرام تماشاخانه