چشم بسته منتقدان بر مهمترین «دغدغه انتخاباتی» رئیس جمهور
حسن روحانی در اظهارات اخیر انتخاباتی خود چهار گروه را مخاطب خود قرار داده است و توصیه ها، هشدارها و انتقاداتی را مطرح کرده است، محور همه سخنان رئیس جمهور دغدغهای جز مشارکت حداکثری در انتخابات نبوده است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اظهارات اخیر رئیسجمهور درباره انتخابات، به مانند همیشه با هجمهها و انتقادهای رسانهها و چهره های مخالف دولت همراه شد. مانور اصلی هم بر روی انتقادهای رئیسجمهور به ردصلاحیتهای شورای نگهبان بود که با تاکید بر این بخش از اظهارات او، مانند همیشه نوک پیکان انتقادهای خود را به سمت رئیسجمهور نشانه رفتند، اما سخنان حسن روحانی درباره انتخابات، متوجه چه کسانی است؟ چرا منتقدان توجهی به دغدغه رئیس دولت درباره مشارکت حداکثری مردم در انتخابات ندارند؟
رییس جمهور چه خواسته ای از ناظران و مجریان انتخابات دارد؟
بررسی سخنان حسن روحانی از زمان اعلام بررسی صلاحیتهای کاندیداهای انتخابات مجلس یازدهم نشان میدهد، که اظهارات رئیس جمهور را میتوان در چهار محور تحلیل کرد که تنها یکی از این محورهای آن، متوجه ناظران انتخاباتی و شورای نگهبان و مشخصا ناظر بر ردصلاحیتها است.
روحانی در کنار توصیه ها و انتقادات به ناظران انتخاباتی، نکاتی مهم را نیز خطاب به مجریان انتخاباتی، احزاب سیاسی و به خصوص مردم، مطرح کرده است. روحانی در تمام اظهارات انتخاباتی خود، تاکید اول و آخرش بر مشارکت حداکثری و یک انتخابات پرشور است و سعی دارد با مخاطب قرار دادن این چهار گروه، مشارکت حداکثری را محقق کند. نکتهای که دقیقا در راستای بیانات اخیر رهبر انقلاب در خطبه هایشان در نماز جمعه و تاکید ویژه ایشان بر حضور مردم پای صندوقهای رای است.
روحانی چه آنجایی که خطاب به مجریان انتخاباتی میگوید: «مشارکت، سلامت و امنیت انتخابات را یک وظیفه بدانیم، نشاط را در مردم ایجاد کنیم و 22 بهمن بسیار خوبی داشته باشیم، انشاءالله 2 اسفند باشکوهی داشته باشیم»، و چه آنجایی که خطاب به ناظران میگوید: «همه آنهایی که در این انتخابات نقش دارید از شما خواهش میکنم، آن جایی که روشن است تا صلاحیت فردی رد شود، آنرا رد کنید اما آن جاهایی که نامشخص است یا احتمالات ضعیف است، مردم را ناراحت نکنید، به مردم نگوییم که در برابر یک صندلی مجلس 17 نفر، 170 و یا1700 نفر کاندیدا هستند، ببینیم از چند جناح 1700 نفرکاندیدا هستند؟ 17 نفر از چند جناح، از یک جناح؟ اینکه انتخابات نمیشود»، نگران مشارکت در انتخابات است.
دغدغه روحانی جایی روشنتر میشود که در کنار انتقاد از ناظران انتخابات و ردصلاحیتها، خطاب به احزاب سیاسی هم توصیه میکند که «امروز روزی است که باید برویم پای صندوق رأی، ولو اینکه گله داریم، ناراحت هستیم و ممکن است در ذهن ما مشکلاتی باشد و یا اینکه ممکن است یک جایی بگوییم فلان جا دقیق اجرا و عمل نشده است. با صندوق قهر نکنیم؛ هرچند اینکه شما در تهران 30 کاندیدایی، یک وقتی بگردید همه 30 تا را ندارید، 15 الی 29 و یا هر عددی دارید. در یک جایی که 6 کاندیدا دارد، شما ببینید 4 کاندیدا دارید، یک جا 30 تا داریم یک جا 6 نفر را داریم. بعد 5 الی یک نفر است».
رئیسجمهور البته تاکید ویژهای هم بر حضور مردم پای صندوق رای دارد و بارها در سخنرانی خود، مردم را خطاب قرار داده و از آنها خواسته است تا با وجود انتقادها با صندوق رای قهر نکنند، چنانچه در سخنرانیهای اخیر چندین بار به نتایج حضور مردم پای صندوقهای رای اشاره کرده است و آمدن آمریکا پای میز مذاکره در سال 92، به ثمر رسیدن برجام و منصرف شدن 6 کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل از حمله نظامی به ایران را از ثمرات حضور حداکثری آنان پای صندوقهای رای دانسته است. تاکیدی که نشان میدهد روحانی حضور مردم پای صندوقهای رای را یک نوع قدرتنمایی در منطقه و باطل السحر توطئههای آمریکا و غرب برای کشور میداند.
در جدول زیر به مهمترین توصیه ها، هشدارها و انتقادات رئیس جمهور پیرامون انتخابات مجلس 98 اشاره شده است؛
مجریان
*مجری انتخابات و مجری قانون، وزارت کشور، استانداران و فرمانداران هستند اینها مجری قانون و مجری انتخابات هستند، انتخابات را اینها اجرا می کنند. حالا قانون اساسی ما احتیاط کرده و گفته است یک دستگاهی هم از کنار نظارت کند یعنی یک عده ای را گفتند شما اینجا این بالا بایستید، نگاه کنید ببینید اینها یک وقت خلاف نکنند - همین - نظارت یادمان نرود. یک دستگاه در کشور مجری انتخابات است و بار انتخابات بر دوش اوست اعتماد مردم باید به این گروه باشد یک گروه هم آن بالا نظارت می کنند که خلاف یک وقتی واقع نشود و یک جایی هم خلاف بود بگویند حواس شما باشد که اینجا دارد خلاف می شود. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*از حالا تا آن زمان به آقای وزیر کشور، همه مسئولین و استانداران و فرمانداران میگویم شماها با هیأتهای نظارت رابطه و گاهی دوستی و رفت و آمد دارید و اینها را میشناسید آنهایی که مسئولین بالاتر را میشناسند، خودمم اقدامات را انجام دادم و نامههای لازم را نوشتم و مصلحت ندیدم برخی از نامهها را منتشر کنم، همه ما باید تلاش کنیم و این رقابتی بودن را درست کنیم. ما الان در اینجا در رقابت مشکل داریم. یک ذره بیشتر یا کمتر. ممکن است از یک ذره بیشتر باشد الان. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*همیشه مشارکت های ما معمولا اینطور بوده که هر چه بیشتر، بهتر، مثلا بین 50 درصد چرخش کرده تا 70 درصد، چنین چیزی در مجلس، حالا در ریاست جمهوری یک کم بیشتر بوده، نگذاریم حداقل شود نگذاریم خدای ناکرده حداقل آرا باشد، باید حداکثر آرا باشد. مشارکت، سلامت و امنیت انتخابات را یک وظیفه بدانیم، نشاط را در مردم ایجاد کنیم و 22 بهمن بسیار خوبی داشته باشیم، انشاءالله 2 اسفند باشکوهی داشته باشیم و خداوند از ما راضی باشد و ما جمهوریت و اسلامیت را حراست و حفاظت کنیم. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
ناظران
*اگر میخواهیم برویم پای صندوق، رأی بدهیم. به شما میگویند بروید وارد یک فروشگاه بزرگ شوید و یک جنسی را انتخاب کنید، اگر یک جنس بیشتر نیست، یک مارک هم بیشتر نیست، دیگر انتخاب لازم نیست، دیگر بزرگ خانواده لازم نیست برود فروشگاه، یک بچه هم برود، یک مارک است دیگر میگویند این جنس را برداریم پول را بده و بیا. دیگر نیازی نیست. بسیار مهم است که مردم احساس کنند باید میان چند نمونه یکی را برگزینند این میشود انتخابات، حالا اگر در تمام حوزههای انتخابیه سلیقهها و افکار و مذاهب و قومیت مختلف، همه حضور داشته باشند طرف میرود انتخاب میکند حالا هر که آمد و هر کسی که انتخاب شد. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*کلمه جمهوری در قانون اساسی ما هست اما می ترسم یک روزی این کلمه جمهوری هم باز جرم شود، ما باید پاسدار اسلامیت و جمهوریت باشیم همه ما باید از اسلام، جمهوریت، ایران و قانون اساسی به خوبی دفاع کنیم. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*بیایید به مردم اعتماد دهیم و به مردم بگوییم که نظام ما، نظام تک حزبی نیست، ما نظام کمونیستی نیستیم، ما نظام شاه نیستیم و ما فقط حزب رستاخیر و کمونیسم نداریم. تک حزبی نیستیم و نظام چند حزبی هستیم و احزاب در این کشور آزاد هستند. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*این که نمیشود که نهادهای اصلی قانونی، 4 رکنی که باید بگویند این فرد صالح است یا نیست، همه گزارش درست دادند، و یکی را فرستادند در یک کوچهای و اصلا معلوم نیست با چه کسی صحبت کرده و چه گفته، بعد آمده گزارشی نوشته، مگه میشود با یک چنین چیزی کشور را اداره کرد. اگر میخواهیم با رفتن در خانه ها درست کنیم، پس این دستگاهها را تعطیل کنیم این وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی و دادگستری برای چه داریم، برویم همان درب خانهها و از دو همسایه بپرسیم. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*همه آنهایی که در این انتخابات نقش دارید از شما خواهش میکنم، آن جایی که روشن است تا صلاحیت فردی رد شود، آنرا رد کنید اما آن جاهایی که نامشخص است یا احتمالات ضعیف است، مردم را ناراحت نکنید، به مردم نگوییم که در برابر یک صندلی مجلس 17 نفر، 170 و یا1700 نفر کاندیدا هستند، ببینیم از چند جناح 1700 نفرکاندیدا هستند؟ 17 نفر از چند جناح، از یک جناح؟ اینکه انتخابات نمیشود. مثل اینکه در مغازهای از یک جنس، 2 هزار عدد وجود داشته باشد. مردم تنوع میخواهند. بگذارید در میدان انتخابات همه احزاب و گروهها شرکت کنند، قطعا ضرر نمیکنید. با یک جناح نمیشود، کشور را اداره کرد. کشور متعلق به همه است. اگر تمام 83 میلیون متحد باشیم و یک نفر مخالف، باید تلاش کنیم آن یک نفر را هم جذب کنیم. یک نفر مخالف هم برای ما زیاد است در حالیکه شما یک جناح و جمعیت بزرگ را مخالف میکنید. باید حواسمان را جمع کنیم. (25 دی در جلسه ئیت دولت)
*همیشه مشارکت های ما معمولا اینطور بوده که هر چه بیشتر، بهتر، مثلا بین 50 درصد چرخش کرده تا 70 درصد، چنین چیزی در مجلس، حالا در ریاست جمهوری یک کم بیشتر بوده، نگذاریم حداقل شود نگذاریم خدای ناکرده حداقل آرا باشد، باید حداکثر آرا باشد. مشارکت، سلامت و امنیت انتخابات را یک وظیفه بدانیم، نشاط را در مردم ایجاد کنیم و 22 بهمن بسیار خوبی داشته باشیم، انشاءالله 2 اسفند باشکوهی داشته باشیم و خداوند از ما راضی باشد و ما جمهوریت و اسلامیت را حراست و حفاظت کنیم. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*اگر بنا شد ما کشوری داشته باشیم،- مثال میزنم ممکن است با واقعیت این مثال من فاصله داشته باشد - فرض کنید کشوری داریم که در آن 3 تا سلیقه وجود دارد، یک سلیقه، سلیقه اصولگر، یک سلیقه اصلاحطلب و یک سلیقه اعتدالگراست. گفتم مثال میزنم، ممکن است 4 یا 5 گروه باشد. اگر روی این فرض، جامعه ما سه نوع سلیقه داشت، آن وقت توی انتخابات، یک سلیقه فراوان و یکی دیگر یک دانه را باید با ذره بین و تلسکوپ در آسمان هفتم پیدایش کرد و یک سلیقه هم که اصلا نیست و وجود ندارد. در چنین شرایطی گفتم مثال می زنم ان شاءالله که اینجا اینطور نیست. اگر چنین چیزی در یک شرایطی بوجود آمد آن وقت انتخابات، کلمه و اجرای انتخابات، ببینید. شک نکنید قدرت ما با حضور مردم است و ما کسی و چیزی نیستیم. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
مردم
*ما در آستانه یک انتخابات بزرگ ملی هستیم و امیدواریم همه مردم پای صندوقهای رای بیایند. این انتخابات بر سیاستهای منطقهای تاثیرگذار است. حتی اگر اشکالی در گوشه و کناری دیده میشود و حتی اگر برخی مسیر را اشتباه کرده باشند، باید پای صندوقها بیایید. ممکن است به 100 نرسیم و به 90، 80 یا 70 برسیم. (در آیین بهره برداری از طرحهای صنعت آب و برق استان تهران که در شهرستان پاکدشت)
*در انتخابات اگر هم دیدیم نقص و ایرادی است، خواهش میکنم روز انتخابات، 2 اسفند یک روز تاریخی و یومالله برای ماست، کاری نکنیم که صفهای ما خلوت باشد، همه ما بیاییم پای صندوق های آراء. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*از ابتدای رقابت های انتخاباتی در سال 92 میدانستم که با مشکلات بسیار بزرگی مواجه هستیم و کاملا مشخص بود وضع تورم و رکود و سرمایهگذاری و همچنین وضعیت ما با دنیا چگونه است. رئیس جمهور قبلی فرانسه در جلسه خصوصی و حتی در سفر به پاریس در حضور خبرنگاران اعلام کرد که ما 6 کشور قاطعانه برای حمله نظامی به ایران تصمیم گرفته و مصمم به انجام آن در سال 2013 بودیم که بعد از انتخابات سال 2013 شرایط دولت در ایران ما را دچار تردید کرد و از تصمیم خود منصرف شدیم و هیچ فردی در دنیا این گفتهها را تکذیب نکرد. این به دلیل حضور مردم در انتخابات بود و در این راستا در کنار نظام و دولت قرار گرفتند. (در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی و در جمع مدیران بانکی کشور)
*مردم عزیز ایران! برجام چه شد؟ آمریکا پای میز مذاکره آمد؟ برای چه آمد؟ چرا آمریکا سال 90 و 91 پای میز مذاکره نیامد؟ و چرا 92 آمد؟ آمریکا در سال های 90 و 91 فکر کرد تحریم اثر گذاشته است و گفت اگر فشار را بیشتر کنیم، ایران تسلیم میشود و انتخابات 92 کاری کرد که یک امید بزرگ به مردم داد و دیدند که همه چیز به عکس شد. (25 دی در جلسه ئیت دولت)
احزاب سیاسی
*در دولت تدبیر و امید این همه احزاب دست و بالشان باز شده و هر کسی خواسته بیاید مجوز بگیرد، به راحتی مجوز گرفته است و خانه احزاب فعال شده و آمدند کنار هم نشستند. همه باید بیایند و حضور پیدا کنند. تک حزبی نیستیم، آنهایی که میخواهند اعتماد مردم را ترور کنند باید حواس مان جمع باشد. همه ما در یک شرایط بسیار حساسی قرار گرفته ایم و نباید بگذاریم آمریکا پیروز شود و ان شاء الله این ملت با انسجام و وحدت نمی گذارند چنین اتفاقی بیافتد. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*امروز روزی است که باید برویم پای صندوق رأی، ولو اینکه گله داریم، ناراحت هستیم و ممکن است در ذهن ما مشکلاتی باشد و یا اینکه ممکن است یک جایی بگوییم فلان جا دقیق اجرا و عمل نشده است. با صندوق قهر نکنیم؛ هرچند اینکه شما در تهران 30 کاندیدایی، یک وقتی بگردید همه 30 تا را ندارید، 15 الی 29 و یا هر عددی دارید. در یک جایی که 6 کاندیدا دارد، شما ببینید 4 کاندیدا دارید، یک جا 30 تا داریم یک جا 6 نفر را داریم. بعد 5 الی یک نفر است. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
*اگر باید 2 یا 5 نفر تایید شوند نگذاریم اختلاف و دعوا درست شود، شماها که در جلسات خصوصی خود می گویید مجلس بعدی صددرصد مال ما هست و اگه مال شماست چرا غصه می خورید؟ شما که اینجوری در اتاق فکر گفتید مجلس بعدی صددرصد مال ماست الحمدالله مال شماست اگر مال شماست بگذارید یک رقابت شکل بگیرد مشارکت بالا برود مجلس هم مال شما باشد، نوش جان شما. ما در این داستان اصلا مشکل نداریم پس بگذاریم امنیت و رقابت حاصل شود، انتخابات سالم باشد و همه تلاش کنیم مشارکت بالا برود. (در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور)
27217
کد خبر 1346880