چهارشنبه 7 آذر 1403

کارشناس لبنانی: دولت جدید با فساد برخورد می کند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کارشناس لبنانی: دولت جدید با فساد برخورد می کند

بیروت - ایرنا - «بشار اللقیس» کارشناس سیاسی لبنان گفت: دولت «حسان دیاب» که سه شنبه شب از مجلس ملی رای اعتماد گرفت، جدی تری با مسایل و چالشهای لبنان مانند فساد برخورد خواهد کرد.

وی امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در بیروت افزود: فساد در لبنان بسیار عمیق است و دولت جدید بسادگی نمی تواند این معضل را که ریشه دهها ساله دارد، حل کند. اما یک گرایش جدی و حسن نیتی برای اصلاح و مبارزه با فساد و حل بحران اقتصادی کشور دارد.

اللقیس خاطرنشان کرد: مردم لبنان نیازمند این هستند که یک فرصت تازه به دولت دیاب - چه از طرف تظاهرکنندگان و معترضان و چه موافقان آن - داده شود و همه می خواهند سطح و عمق عملکرد این دولت را ببینند و این که تا چه حد می تواند لبنان را از این وضعیت نجات دهد، پس از آن می توان توانایی های دولت جدید را ارزیابی کرد.

وی اضافه کرد: آمریکا و جامعه جهانی به طور کامل از دولت لبنان راضی نیستند، اما نمی خواهند با آن به طور کامل مخالفت کنند. آن ها از این دولت حمایت نمی کنند، اما در عین حال جایگزین و انتخاب دیگری ندارند.

کارشناس سیاسی مسایل خاورمیانه افزود: شرایط منطقه ای شاید به نفع ثبات لبنان و عملکرد دولت جدید باشد، چه از لحاظ کمک های مالی بین المللی برای کاهش فشار اقتصادی و چه از لحاظ محدودیت های بانکی که آمریکا علیه لبنان وضع کرده است.

به گفته اللقیس یک تصمیم و اجماع بین المللی برای جلوگیری از درگیری داخلی در لبنان وجود دارد، زیرا افزایش تنش در لبنان، تهدیدها و خطرهای بسیاری برای جامعه جهانی دارد. همیشه نگاه ها به لبنان به عنوان یک میدان آزمایش بوده که همواره مشکلات پیچیده خاورمیانه در آن طرح و اجرا می شود و می توان این مساله را از طریق کنشگری طرف های مختلف در لبنان فهمید.

«جامعه جهانی می داند که افزایش تنش در لبنان را نمی تواند در سطح امنیتی و در سطح مهاجرت پناهندگان و پناهجویان تحمل کند، نمی تواند این آرامش نسبی میان مقاومت لبنان و رژیم صهیونیستی را از بین ببرد».

کارشناس و تحلیل گر لبنان گفت: بخش بزرگی از کشورهای عربی مشغول مشکلات داخلی خود هستند مثل سوریه، عراق، فلسطین، سودان، لیبی و الجزایر و در نتیجه سیاست مشخصی در قبال مشکلات داخلی لبنان ندارند.

اللقیس اضافه کرد: تنها مجموعه ای از کشورهای عربی که موضع گیری و نظری درباره اوضاع لبنان دارند کشورهای حوزه خلیج فارس هستند، اما این کشورها نمی توانند یک موضع برتر و بالا دستی در مقابل آمریکا و جامعه بین الملل داشته باشند. آن ها مجبورند در راستای سیاست های جامعه جهانی و آمریکا، پایبند به حفظ آرامش و کاهش تنش در لبنان باشند.

وی تاکید کرد: سیاست آمریکا در منطقه خاورمیانه، آشفته است و این آشفتگی در خصوص مسایل سوریه، عراق، لیبی، الجزایر و سودان مشهود است. این آشفتگی در نتیجه از هم گسیختگی عمودی در مجموعه نظام سیاسی آمریکا و تصمیم گیران آن است.

کارشناس لبنانی گفت: اختلاف های عمیق میان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و شورای امنیت ملی، کنگره و کاخ سفید وجود دارد و این آشفتگی در تعامل با بسیاری از قضایا از جمله مسایل داخلی لبنان مشهود است.

وی افزود: با این همه اجماعی در میان تصمیم گیران آمریکا وجود دارد که نمی خواهند در لبنان درگیری شود، نه اینکه میل بر ایجاد آرامش داشته باشند، اما درگیری در لبنان به نفع آن ها نخواهد بود.

«آن ها یک فرصتی به دولت لبنان داده اند، در عین حال محدودیت های اقتصادی و محاصره شدید بانکی علیه طیف وسیع اجتماعی نزدیک به مقاومت در لبنان اعمال کرده اند».

اللقیس خاطرنشان کرد: از نظر دولت آمریکا باید لبنان با مجموعه ای از تصمیم های اقتصادی محاصره تا در قبال سیاست های کاخ سفید منعطف شود و گروه های سیاسی لبنانی هم نتوانند این محاصره را تحمل و موضع گیری سیاسی خود را منعطف تر کنند.

وی اضافه کرد: این فشار اقتصادی برای منعطف کردن موضع گیری های سیاسی دولت لبنان در ارتباط با مسایل بزرگ تر منطقه خاورمیانه است و این خواسته دولت آمریکا در این مرحله است.

تحلیل گر لبنانی ادامه داد: دولت "دونالد ترامپ" با مسایل داخلی دولت لبنان همانگونه برخورد می کند که دولت "باراک اوباما" با مسایل سوریه بعد از بحران بمب های شیمیایی در سال 2013 میلادی برخورد کرد. بعد از آن بحران، آمریکا رویکرد واضحی برای حل مسایل سوریه نداشت. اکنون نیز دولت ترامپ رویکرد واضحی در برخورد با مساله لبنان ندارد و سیاست هایش روزانه است، یعنی نگاه آینده نگرانه در برخورد با دولت جدید لبنان ندارد.

«آمریکا می خواهد نیروهای رادیکال برای اعتراض به دولت جدید لبنان در دستان خودش باشد تا هر وقت بخواهد تجمع خیابانی به راه اندازد و به دولت لبنان فشار وارد کند. آمریکا نظر آشکار خود را درباره دولت لبنان بدون کسب ضمانت هایی برای حضور و استقرار نیروهایش در عراق و سوریه، اعلام نخواهد کرد».

اللقیس اضافه کرد: مساله آمریکا در لبنان مرتبط با مساله حضور آمریکا در منطقه است و در نتیجه نوعی موازنه قدرت وجود دارد. آمریکایی ها در نظر دارند اگر فشار مقاومت عراق به نیروهایشان در این کشور افزایش یابد، فشار به دولت لبنان را افزایش دهند.

«آمریکا منتظر ماه های آینده است و نمی خواهد در لبنان درگیری شود و دولت و ثبات این کشور از بین برود. در عین حال نمی خواهد نیروهای «8 مارس» را که مخالف مقام های کاخ سفید هستند - بدون تضمین امنیت نیروهایش در منطقه راحت بگذارد».

وی افزود: نیروهای «14 مارس» لبنان که هوادار آمریکا هستند نیز در یک آشفتگی قرار دارند و دلیل آن نبود یک مرجع بین المللی برای آن ها است. این نیروها یک برنامه سیاسی واضح و منسجم ندارند و دلیل آن ضعف سیاست های عربستان در منطقه و نبود دیدگاه واضح و شامل در قبال مسایل منطقه است.

اللقیس گفت: ما شاهد نوعی برخورد چندگانه نیروهای 14 مارس با دولت لبنان هستیم و اوضاع منطقه تاثیر و دخالت زیادی در برنامه ها و رویکرد آن ها داشته است. مشکل اصلی آنان فقدان یک برنامه سیاسی در خصوص مطالباتشان است و نمی دانند دولت جدید لبنان خواسته هایشان را اجرایی می کند یا خیر.

دولت جدید لبنان متشکل از 20 وزیر فن سالار (تکنوکرات) و غیر حزبی، دوم بهمن تشکیل شد و 22 بهمن رسمیت یافت.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*