جمعه 25 آبان 1403

گاهی زود دیر می‌شود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
گاهی زود دیر می‌شود

سنندج - ایرنا - بارها از توصیه‌های بهداشتی، زدن ماسک و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی صحبت شده اما بعضی‌ها انگار نه انگار؛ گویا تا جانشان به خطر نیفتد کرونا را باور نمی‌کنند البته آن وقت شاید دیر باشد.

به گزارش ایرنا، کنار خیابان منتظر تاکسی بودم، چند خودروی سواری مسافرکش شخصی و تاکسی رد شدند، مسیرشان به مقصدم نمی‌خورد، پیکانی جلوی پایم ایستاد و راننده گفت: بیا بالا فلانی، کجا میری؟ یک نفر جلو نشسته بود، مجبور شدم عقب سوار شوم. کاک محمدشریف (یکی از اقوام) بود. گفت: بشین این آقا را برسانیم، بعد هر جا خواستی می‌رسانمت، گرم صحبت شدیم از خیلی چیزها حرف زدیم و آخرش به ویروس کرونا رسیدیم. کمی که دقت کردم دیدم اصلا ماسک به صورت نزده، با حالت انتقادی از او پرسیدم کاک شریف چرا ماسک نمی‌زنی؟ کار تو مسافرکشی است باید رعایت کنی، کرونا با کسی شوخی ندارد، خطرناک است. لبخندی زد و در جوابم گفت: ای بابا ول کن حوصله‌داری والله من هیچ اعتقادی به کرونا ندارم، تا حالا دیدی یکی از اقوام کرونا بگیرد؟ اگر قرار است با یک ویروسی که اصلا معلوم نیست وجود دارد یا نه بمیریم، پس بگذار بمیریم راحت شویم، ما مرد قدیم هستیم و با روغن محلی بزرگ شده‌ایم. از نمونه‌های مبتلا شده و آمارهای موجود برایش صحبت کردم، خلاصه از من توصیه و هشدار، از او انکار و مسخره کردن، حرف گوش کن نبود، راستش خسته شدم و دیگر ادامه ندادم. چند روز بعد با یکی از اقوام که تلفنی صحبت می‌کردم وسط صحبت‌ها گفت: خبر داری کاک شریف و زنش کرونا گرفته و در بیمارستان توحید بستری هستند؟ باورم نمی‌شد خیلی ناراحت شدم و گفتم: چند روز پیش سوار ماشین‌اش شدم، خیلی سرحال بود. بله آقا شریف نه تنها خود، بلکه زن و سه پسرش هم به کرونا مبتلا و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شدند، زنش بعد از چند روز دست و پنجه نرم کردن با کرونا آخرش از بیمارستان ترخیص شد، تلفنی با او صحبت می‌کردم با صدایی لرزان گفت: خدا رحمتش کند هیچوقت کرونا را باور نکرد، همه چیز را شوخی می‌گرفت و همین بی‌توجهی‌هایش خودش و ما را خانه خراب کرد. هنوز هم یکی از پسرهایش در بخش آی سی یو بیمارستان توحید بستری و با حال وخیم با مرگ دست و پنجه نرم می‌کند، مطمئنم کاک شریف اگر زنده می‌ماند نظرش تغییر می‌کرد و دیگر...

همراهان کرونا کسانی که مثل کاک شریف فکر می‌کنند، کم نیستند مثلا همین دیروز بود که سری به خیابان فردوسی سنندج زدم، می‌خواستم از یک دستفروش خرید کنم، دیدم که نه تنها ماسک ندارد، راحت به پول و کارت و دستگاه کارتخوان دست می‌زند و عین خیالش هم نیست. راستش از خرید پشیمان شدم ولی طاقت نیاوردم و از او پرسیدم چرا ماسک نمی‌زند؟ وقتی می‌داند خطر در کمین است، جوابی که داد اصلا منطقی نبود، خدا را شکر تا حالا چیزیم نشده، از این به بعد هم نخواهد شد اینجوری هم نیست زیادی بزرگ‌اش کرده‌اند. یکی دیگر هم کنارش ایستاده بود او هم ماسک به صورت نداشت و به سوالم اینطور پاسخ داد: تا حالا بدون ماسک و دستکش همه جا رفته‌ام، ولی اتفاقی برام نیفتاده است. البته فقط این دستفروش نبود که کرونا را به سخره گرفته بود، اطراف را که نگاه کردم چند نفری که اغلب جوان و نوجوان بودند ماسک به صورت نداشتند. حرف‌های دستفروش توجهم را جلب کرد به این فکر افتادم که سری به یکی دو تا از جایگاه‌های عرضه سوخت شهر بزنم تا ببینم وضعیت آنجا چگونه است، آیا توصیه‌های بهداشتی رعایت می‌شود؟

وضعیت قابل قبول در جایگاه‌های عرضه سوخت

از جمله اماکنی که کارشناسان حوزه پزشکی بارها بر لزوم رعایت نکات بهداشتی در آن تاکید کرده‌اند، جایگاه‌های عرضه سوخت است که به گفته آنان، یکی از آلوده‌ترین و مستعدترین مکان‌ها برای گسترش شیوع ویروس کرونا است. براساس اعلام شرکت ملی نفت، جایگاه‌داران و پرسنل در صورت لزوم خود باید اقدام به سوختگیری برای رانندگان کنند و اجازه ندهند رانندگان به نازل‌ها دست بزنند، چرا که میزان آلودگی نازل‌ها بدلیل دست بدست شدن، بسیار بالاست اما اگر رانندگان خودشان خواستند که کار سوخت‌گیری را انجام دهند حتما باید دستکش به همراه داشته و نکات بهداشتی را رعایت کنند. نزدیکترین پمپ بنزین به من در خیابان طالقانی بود، آنجا که رسیدم بدون اینکه صحبتی کنم کنار یکی از دستگاه‌های نازل ایستادم، اولین چیزی که توجهم را جلب کرد، وجود کیسه‌ای پر از دستکش یکبار مصرف برای استفاده رانندگان در هنگام سوخت‌گیری بود. خوشحال شدم چون مشخص بود صاحب جایگاه برای سلامتی مردم اهمیت قائل است، آخر مدتی پیش همراه با دوستم که به یکی از پمپ‌بنزین‌ها رفتم اثری از دستکش یکبار مصرف یا حتی نایلون نبود. از متصدی یکی از نازل‌ها سوال کردم راننده‌ها نکات بهداشتی را رعایت می‌کنند، جواب داد: بله اغلب به آن اهمیت می‌دهند اما بعضی‌ها هم که تعدادشان کم است توجهی به استفاده از دستکش و رعایت نکات بهداشتی ندارند. در همبن موقع خودرویی کنار نازل ایستاد، راننده ماسک نزده بود، دقت کردم ببینم از کیسه کنار نازل دستکش در می‌آورد که استفاده کند. نه خیر کاملا بی‌توجه نازل را برداشت و شروع کرد به سوخت‌گیری. با حالت تعجب پرسیدم که چرا از دستکش استفاده نمی‌کند، نگاهی کرد ولی جوابم را نداد. غیر از او به بقیه رانندگان که نگاه کردم تقریبا هم ماسک داشتند و هم از دستکش برای سوخت‌گیری استفاده می‌کردند.

از جایگاه عرضه فرآورده‌های نفتی که دور شدم چشمم به نانوایی افتاد. نزدیکتر شدم. چند نفر با فاصله بیرون از نانوایی ایستاده بودند. رعایت دستورالعمل‌ها در نانوایی‌ها هم خوب بود

نانوایی‌ها به لحاظ ارتباط مستقیمی که با سلامتی مردم دارند، این روزها حساسیت‌ها روی آنها زیاد است اما با وجود تذکرات و توصیه‌های مسوولان و متولیان امور، برخی هنوز رعایت موارد بهداشتی را در دستور کار قرار نداده و کرونا را جدی نگرفته‌اند. حالا که کرونا می‌تازد و هر روز جان چند نفر را در کشور و از جمله در کردستان می‌گیرد، خبازی‌ها و مشتریان آنها هم بیشتر مسایل بهداشتی و فاصله فیزیکی را رعایت کنند. در اغلب خبازی‌ها دستگاه کارتخوان وجود دارد و لی بسیاری بابت خرید نان پول نقد پرداخت می‌کنند، اما این موضوع را نباید نادیده گرفت که برخی مشتریان بدون استفاده از دستکش و رعایت نکات بهداشتی و پیشگیرانه اقدام به خرید نان می‌کنند که تهدید سلامت خود و دیگران است. دو سه تا از خبازی‌ها که رفتم، اغلب مشتریان فاصله اجتماعی را رعایت کرده بودند و فقط کسی که نوبت‌اش می‌رسید، وارد خبازی می‌شد تا ازدحام و آلودگی در آنجا ایجاد نشود. از شاطر یک لواش‌پزی راجع به رعایت مردم و خود آنان نسبت به دستورالعمل‌های بهداشتی سوال کردم، اظهار داشت: کارگران نانوایی بدون استفاده از دستکش اقدام به درست کردن خمیر نمی‌کنند چرا که سلامتی مردم در اولویت است. او ادامه داد: خیلی از مردم و مشتریان هم بدون آنکه کسی چیزی بگوید، خودشان فاصله اجتماعی را رعایت و از ماسک هم استفاده می‌کنند، البته اجازه نمی‌دهیم کسی بدون ماسک وارد نانوایی شود.

شیب تند افزایش بستری‌ها از ابتدای شیوع کرونا تا حالا از جمله دستگاه‌هایی که ببشترین فشارها بر آن وارد شده دانشگاه علوم پزشکی و مسوولان آن است، آنان تقریبا هر روز بر لزوم جدی گرفتن کرونا و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی تاکید دارند به امید اینکه مردم از خطرات پیش رو غفلت نکنند. معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در رابطه با وضعیت استان از لحاظ شیوع ویروس کرونا گفت: این استان در طول هفته‌های متوالی، رتبه ماقبل آخر مرگ و میر کرونا را داشت و بروز آن بسیار پایین بود ولی در موج جدید، این روند کاملا سرعت گرفته است. دکتر ابراهیم قادری با ابراز نگرانی از شیب تند و نگران کننده مبتلایان و مرگ و میرهای کرونا در استان، افزود: شهرستان‌های بانه، بیجار، سقز، سنندج، کامیاران و مریوان در وضعیت قرمز، قروه در وضعیت هشدار یا پرخطر و دهگلان و دیواندره در وضعیت زرد و خطر متوسط بیماری کووید 19 قرار دارند.

وی ماسک زدن و رعایت فاصله فیزیکی را نشان دهنده شخصیت و شعور بالای اجتماعی دانست و ادامه داد: در صورت عدم رعایت دستورالعمل‌ها و بی‌توجهی به آن، تعداد بیماران بستری تا 2 هزار نفر در هفته هم خواهد رسید. قادری تاکید کرد: برگزاری مراسم عروسی، عزا، دورهمی‌های خانوادگی در مناطق و باغ‌های حاشیه شهرها و همچنین تردد مسافر از مناطق مرزی از جمله نگرانی‌های مهم در مدیریت اپیدمی بیماری در استان است که امیدواریم مردم نگرانی‌ها را جدی بگیرند و مشارکت شان بیشتر شود. وی با تاکید بر اینکه اگر مردم به رفتار نامناسب بهداشتی ادامه دهند، قطعا وضعیت بدتر خواهد شد، گفت: دانشگاه علوم پزشکی اقدامات لازم را شروع کرده و در تلاش است تا در کوتاهترین زمان، میزان بروز مرگ و میر را کاهش دهد. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اظهار داشت: در کنار این اقدامات به تغییر رفتار سریع مردم هم نیاز داریم که مهمترین آن استفاده از ماسک، تعطیلی مهمانی‌ها و دورهمی‌هاست که می‌تواند جان ده‌ها نفر را نجات دهد.

قادری بر لزوم مراجعه زودهنگام به مراکز درمانی نیز از سوی افراد دارای علائم تاکید کرد و یادآور شد: علائم و هشدارها جدی گرفته نمی‌شود و بیماران چندین روز پس از ابتلا به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند در صورتی که باید به محض شروع علائم به این مراکز مراجعه و بعد از معاینات و دریافت دارو، استراحت کامل داشته باشند.

70 درصد مردم سنندج پروتکل‌ها را رعایت می‌کنند

جانشین رییس ستاد مقابله با بحران فرمانداری سنندج هم اظهار داشت: براساس بررسی‌های انجام شده در حال حاضر حدود 70 درصد مردم سنندج از ماسک استفاده کرده و پروتکل‌ها را رعایت می‌کنند.

منصور مولانایی تاکید کرد: اگر پنج درصد مردم هم نسبت به رعایت توصیه‌های بهداشتی بی‌توجه باشند، برای ابتلای مردم و گسترش شیوع کرونا کافی است.

وی با بیان اینکه در صورت ادامه بی‌توجهی مردم محدودیت‌ها تشدید خواهد شد، افزود: 2 اکیپ در نوبت صبح به بازرسی از ادارات و پیگیری گزارش‌های مردمی می‌پردازند و چهار اکیپ هم عصرها بر رعایت دستورالعمل‌ها توسط اصناف نظارت می‌کنند.

جانشین رییس ستاد مقابله با بحران فرمانداری سنندج یادآور شد: علیرغم تاکید بر تعطیلی مغازه‌ها و واحدهای صنفی در ساعت 18، بیش از 50 درصد اصناف و مردم همکاری لازم را در این زمینه ندارند و نیروهای ما هم قادر به برخورد با تمام آنها نیستند.

مولانایی یکی دیگر از نگرانی‌ها را فعالیت دستفروشان دوره‌گرد و فروشنده مواد خوراکی در سنندج اعلام کرد و اظهار داشت: بازرسان هر روز اقدام به جمع‌آوری این افراد در شهر می‌کنند اما آنان باز هم فعالیت خود را در جای دیگر از سر می‌گیرند، بنابراین مردم باید مراقب باشند و از این افراد مواد خوراکی تهیه نکنند.

اهمیت به سلامتی خود و دیگران

تا حالا تذکرات زیادی به مردم راجع به رعایت نکات بهداشتی، استفاده از ماسک، شرکت نکردن در دورهمی‌ها و برگزار نکردن مراسم عزا و عروسی داده شده است اما نکته اینجاست که مردم چقدر به این توصیه‌ها اعتقاد دارند. آیا زدن ماسک و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی از مواجه شدن با مرگ و داغدار شدن یک خانواده سخت‌تر است؟ اگر می‌خواهیم زودتر از شر کرونا و تبعات ناگوار این ویروس راحت شویم چاره‌ای جز جدی گرفتن دستورالعمل‌ها و اهمیت دادن به جان خود، سلامتی خانواده و دیگران نیست.

براساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با فوت 486 بیمار دیگر از مبتلایان قطعی به کرونا در 24 ساعت گذشته (ظهر یکشنبه تا ظهر دوشنبه)، شمار جانباختگان قطعی بیماری کووید19 در کشور به 41 هزار و 979 نفر رسید و 27 استان همچنان در وضعیت قرمز کرونا هستند.

در 24 ساعت گذشته تا ظهر دوشنبه (26 آبان 1399) بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 13 هزار و 53 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد و سه هزار و 133 نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید19 در کشور به 775 هزار و 121 نفر رسید.

خوشبختانه تاکنون 564 هزار و 699 نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. همچنین5677 نفر از بیماران مبتلا به کووید19 در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند و تاکنون پنج میلیون و 545 هزار و 444آزمایش تشخیص کووید19 در کشور انجام شده است.

استان‌های تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند و استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.

بیماری کووید 19 بر اساس آمار رسمی کشورها تاکنون بیش از 54 میلیون نفر را در دنیا مبتلا کرده و بیش از یک میلیون و 300 هزار نفر نیز بر اثر این بیماری جان خود را از داده اند. ایران از نظر تعداد فوت کرونا و بدون در نظر گرفتن نسبت جمعیت نهمین کشور دنیاست. تعداد فوت کرونا در آمریکا، برزیل، هند، مکزیک، انگلیس، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا بیش از ایران بوده است.

*س_برچسب‌ها_س*
گاهی زود دیر می‌شود 2
گاهی زود دیر می‌شود 3
گاهی زود دیر می‌شود 4
گاهی زود دیر می‌شود 5
گاهی زود دیر می‌شود 6