یادگاری کمرشکن روحانی؛ نرخ تورم به 58 درصد رسید / نفت به بالاترین قیمت هفت سال اخیر رسید / آماری خطرناک از روند سرمایه گذاری در ایران!
این پیمانه تیترهایی همچون نوسان مثبت بورس در آخرین روز هفته، قیمت طلا پایین آمد، صعود بیت کوین به قله ماهانه، قیمت گاز اروپا باز هم رکورد تاریخی زد، خسارت اقتصاد ترکیه از رفتار اردوغان در پایین آوردن نرخ بهره لیر و غرامت 130 میلیون دلاری برای کارگر تسلا به دلایل تبعیض نژادی را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون نوسان مثبت بورس در آخرین روز هفته، کمبود گاز تقاضا برای نفت را 500 هزار بشکه افزایش داد، قیمت جهانی طلا پایین آمد، صعود بیت کوین به قله ماهانه، قیمت گاز اروپا بازهم رکورد تاریخی زد، خسارت اقتصاد ترکیه از رفتار اردوغان در پایین آوردن نرخ بهره لیر و غرامت 130 میلیون دلاری برای کارگر تسلا به دلایل تبعیض نژادی را در بر دارد.
*س_نوسان مثبت بورس در آخرین روز هفته_س*در حالی که روز دوشنبه، شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش 8036 واحدی معادل 0.54 درصد به یک میلیون و 484 هزار و 715 واحد رسید؛ در معاملات امروز و در لحظه انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با رشد 2757 واحدی همراه شده است.
*س_یادگاری کمرشکن روحانی؛ نرخ تورم به 58 درصد رسید_س* فارس: براساس پیگیریها از منابع بانک مرکزی، نرخ تورم در پایان مرداد 1400 به عدد 58 درصد رسیده است. بانک مرکزی در دولت دوم روحانی و از آذرماه 97 تاکنون امکان انتشار نرخ تورم و گزارش های مرتبط با تورم را پیدا نکرده است، به نظر می رسد علت این تصمیم دولت قبل، بیشتر بودن نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی نسبت به مرکز آمار ایران بوده است. بنابراین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم مرداد 1400 را عدد 45.2 درصد اعلام کرد که این نشان دهنده اختلاف 13 درصدی بین نرخ تورم بانک مرکزی و مرکز آمار است. نرخ تورم 58 درصدی از ابتدای انقلاب تاکنون سابقه نداشته است، این تورم بالا محصول عملکرد و سیاست های تورم زای دولت 8 ساله حسن روحانی از مرداد 92 تا مرداد 1400 بوده است. بالاترین نرخ تورم پیش از این در سال 74 و در دولت سازندگی با عدد 49.5 درصد ثبت شده بود. سیاست های غلط پولی و نظارتی بانک مرکزی، تحریم، سیاست های غلط مالی و بودجهای دولت و افزایش شدید هزینههای جاری با وجود افزایش کسری بودجه که منجر به استقراض دولت از بانک مرکزی شده است، از جمله دلایل روند صعودی نرخ تورم در سال های اخیر بوده است. *س_کمبود گاز تقاضا برای نفت را 500 هزار بشکه افزایش داد_س*مدیرعامل آرامکو در کنفرانس انرژی اینتلیجنس اعلام کرد کمبود گاز طبیعی تقاضای جهانی برای نفت را 500 هزار بشکه در روز افزایش داده است.
بلومبرگ به نقل از امین ناصر نوشت: تقاضای بالاتر برای نفت وجود دارد. تغییراتی در تقاضا و سوئیچ از گاز به سمت سوختهای مایع به خصوص در بعضی از بازارهای آسیا وجود داشته است. مدیرعامل آرامکو پیش بینی کرد تقاضای برای نفت تا پایان امسال به 99 میلیون بشکه در روز و در سال 2022 به بیش از 100 میلیون بشکه در روز می رسد. به نظر می رسد عزم آرامکو برای افزایش حداکثر ظرفیت تولید پایدار به 13 میلیون بشکه در روز راسخ شده است. با این حال رویترز به نقل از ناصر گزارش کرد افزایش حداکثر ظرفیت تولید پایدار از 12 به 13 میلیون بشکه در روز تا سال 2027 محقق نمی شود. ناصر گفت: آرامکو همچنین برنامه هایی برای تقویت کسب و کار تجارت نفت خود از 5.5 میلیون بشکه در روز به هشت میلیون بشکه در روز تا پنج سال آینده دارد.
*س_نفت به بالاترین قیمت 7 سال اخیر رسید_س* قیمت نفت خام تا نیمهشب امشب، سهشنبه، پس از آنکه مشخص شد اوپک پلاس به توافق افزایش تولید خود پایند میماند و نفت بیشتری تولید نمیکند، به بالاترین سطح از 2014 جهش کرد. اوپک پلاس در ماه جولای توافق کرده بود که هر ماه تولید خود را 400 هزار بشکه در روز تا ماه آوریل 2022 افزایش دهد تا کاهش تولید کنونی خود که 5.8 میلیون بشکه در روز از تولید این گروه کاستهاست را به طور تدریجی کنار بگذارد. تا ساعت 23:30 به وقت تهران، قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی قیمت نفت، پس از اینکه به 83.13 دلار رسید و بالاترین سطح در 7 سال اخیر را ثبت کرد تا 82.83 دلار پایین آمد اما همچنان جهشی 1.92 درصدی را برای امروز حفظ کرد. قیمت نفت خام آمریکا هم تا این لحظه با ثبت جهشی 2.04 درصدی به 79.20 دلار رسید. این شاخص هم اندکی قبل موقتا توانست تا 79.48 دلار بالا برود. با بالا رفتن قیمتهای انرژی و رشد غیرمنتظره تقاضا و فشارهای مصرفکنندگان بزرگی مانند هند و آمریکا برای کاهش قیمتهای نفت خام، گمانهزنیهایی در مورد اینکه اوپک پلاس تولید خود را از این میزان هم بالاتر خواهد برد، به وجود آمده بود، اما با پایان اجلاس سیاستگذاری اوپک پلاس هیچ خبری از تولید اضافی نبود و همان افزایش ماهانه 400 هزار بشکهای مورد تأیید قرار گرفت. یک منبع آگاه به رویترز خبر داد اعضای اوپک پلاس در این اجلاس علیرغم فشارها برای افزایش تولید، با ابراز نگرانی از احتمال اینکه موج چهارم کرونا در جهان روند رشد اقتصادی و ریکاوری جهان و در نتیجه تقاضای نفت را مختل کند، تولید را بیش از این بالا نبردند. *س_قیمت جهانی طلا پایین آمد_س*قیمت جهانی طلا در معاملات امروز چهارشنبه، تحت تأثیر رشد ارزش دلار و تقویت اوراق قرضه آمریکا، پایین آمد. قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپاتگلد، تا ساعت 7:07 به وقت تهران، 0.30 درصد افت کرد و به 1.754.66 دلار رسید. قیمت پیشخرید هر اونس طلای آمریکا هم تا این لحظه 0.34 درصد افت کرد و به 1.755.00 دلار رسید. بالا رفتن ارزش دلار قیمت خرید طلا برای دارندگان ارزهای غیر دلاری را بالا برده و تقاضای خرید آن را پایین میآورد. همچنین پرداخت سود بیشتر به اوراق قرضه آمریکا باعث میشود میل خرید طلا به عنوان یک سرمایه غیر سودده در بین سرمایهگذاران کاهش یابد. حالا نگاه همه فعالان بازارهای مالی جهان به انتشار گزارش ماهانه مشاغل آمریکا که قرار است این هفته منتشر شود، دوخته شده است. این گزارش برای زمانبندی سیاستگذاریهای پولی فدرالرزرو بسیار حیاتی خواهد بود.
*س_صعود بیت کوین به قله ماهانه_س*بیت کوین خود را به بالای 50 هزار دلار رساند. به نقل از سیانبیسی، برای سومین هفته متوالی، جریان ورود سرمایه به بیت کوین مثبت بوده که این خبر بسیار خوبی برای بازار محسوب می شود. کمیته تجارت الکترونیکی سنای آمریکا نیز در حال آماده کردن طرحی برای فعالیت رمزارزهای ثابت (استیبل کوین ها) در چارچوب قانونی است. همچنین بانک مرکزی آمریکا در گزارشی اعلام کرده است که رمزارزها تبدیل به صنعت بزرگی شده اند که نادیده گرفتنشان ممکن نیست. در ادامه تمایل نشان دادن کشورهای کوچک به ارزهای دیجیتالی، حالا از کشور تونگا خبر می رسد که این کشور در حال بررسی پیامدهای انتخاب بیت کوین به عنوان واحد پول رسمی خود است. السالوادور اکنون تنها کشوری در جهان است که بیت کوین را پول رسمی خود اعلام کرده اما شماری از کشورهای دیگر نیز در حال بررسی اتخاذ رویکرد مشابه هستند. السالوادور همچنین از استخراج بیتکوین با انرژی زمین گرمایی خبر داده است. به نقل از ایسنا؛ مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 2190 میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل 1.05 درصد بیشتر شده است. در حال حاضر 45 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 17 درصد در اختیار اتریوم است.
بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.
به روز رسانی قیمت ارزهای دیجیتالی (تا ساعت 17 بعد از ظهر به وقت شرقی)
این رده حاوی تغییرات قیمتی 10 ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است
1- بیت کوین
قیمت: 50 هزار و 363.05 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 2.28 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 21.42 درصد افزایش
2- اتریوم
قیمت: 3444.64 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.01 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 21.92 درصد افزایش
3- بایننس کوین
قیمت: 439.05 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 2.53 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 32.14 درصد افزایش
4- کاردانو
قیمت: 2.20 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.68 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 7.22 درصد افزایش
5- تتر
قیمت: 1.00 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش
6- سولانا
قیمت: 162.93 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.53 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 25.74 درصد افزایش
7- ریپل
قیمت: 1.07 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 2.63 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 17.99 درصد افزایش
8- دوج کوین
قیمت: 0.257 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 12.80 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 25.92 درصد افزایش
9 - یو اس دی کوین
قیمت: 1.00 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش
10- پولکا دوت
قیمت: 31.08 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.86 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 16.55 درصد افزایش
*س_قیمت گاز اروپا بازهم رکورد تاریخی زد_س*قیمت گاز طبیعی در اروپا به رکورد تاریخی جدیدی دست یافت و طبق دادههای اینترکانتیننتال اکسچنج، آیسیای، قیمت هر 1.000 متر مکعب آن، روز سهشنبه از 1.400 دلار بالاتر رفت. قیمت پیشخرید هر 1.000 متر مکعب گاز طبیعی برای تحویل در ماه نوامبر، در بورس تیتیاف هلند به 1.416 دلار یا 118 یورو به ازای هر مگاوات ساعت رسید. قیمت گاز اروپا روز دوشنبه با خبر اینکه آژانس انرژی دانمارک مجوز آغاز بهرهبرداری آزمایشی از خطلوله نورداستریم 2 روسیه، را صادر کرده است به شدت سقوط کرده و تا 1.124 دلار برای هر 1.000 متر مکعب پایین آمده بود. برخی معتقدند در صورت آغاز به کار این خط لوله و انتقال گاز اضافی به اروپا بازار انرژی این قاره تثبیت خواهد شد. در ماه سپتامبر قطعه شماره 200.858 این خط لوله در زیر دریا نصب شد تا عملیات ساخت آن در آبهای دانمارک تکمیل شود. پس از اینکه مقامات دانمارک از صدور مجوز خود خبر دادند، مقامات روسی هم اعلام کردند عملیات در کردن بخش اول این خط لوله از گاز را پیش از دریافت مجوز آلمان، آغاز کردهاند.
*س_آماری خطرناک از روند سرمایه گذاری در ایران!_س*اتاق بازرگانی تهران در جدیدترین گزارش خود به بررسی روند سرمایه گذاریهای جدید در اقتصاد ایران پرداخته که نشان میدهد این شاخص در سال 1399 شرایط مطلوبی را تجربه نکرده است. بر اساس اطلاعات ارائه شده در این گزارش، در 10 سال منتهی به سال 1399، روند عمومی سرمایه گذاری در کشور نزولی بوده و میانگین آن در سال گذشته منفی 4.79 درصد را نشان میدهد. کمترین رقم سرمایه گذاری کشور به 1399 با عدد 100 هزار میلیارد تومان باز میگردد که در مقایسه با رقم ثابت سال 1390، کاهشی محسوس را نشان میدهد. هر چند در این سال میزان سرمایه گذاری در اقتصاد ایران دو هزار میلیارد تومان افزایش یافته اما این عدد برای جبران کاهش سرمایه گذاری کفایت نمیکند. براوردها نشان میدهد که در صورت رشد سالانه پنج درصدی سرمایه گذاری از سال 1400 به بعد، در سال 1413 سرمایه گذاری واقعی کشور به رقم سال 1390 خواهد رسید. اگر این رشد سالانه 10 درصد باشد، در سال 1406 بازگشت به ابتدای دهه90 ممکن خواهد شد.
بررسیها نشان میدهد که در سال 1399 برای دومین سال متوالی، نرخ استهلاک از نرخ سرمایه گذاری در ایران بالاتر رفته است. این به معنای آن است که اگر این روند ادامه پیدا کند، عملا به جای سرمایه جدید، سرمایهگذاریهای گذشته نیز در حال از دست رفتن هستند و هرچه این روند طولانیتر شود، شکاف میان سرمایه گذاریهای جدید و استهلاک افزایش خواهد یافت. در حوزههای مختلف اقتصادی، در دهه 90، سرمایه گذاری در حوزه ماشین آلات به طور میانگین منفی 7.3 و در حوزه ساختمان منفی 3.6 درصد بوده است. بدترین عملکرد در این دو حوزه به سال 1398 بازمیگردد و هرچند این عدد در سال 1399 بهبودی نسبی پیدا کرده اما همچنان فاصلهای قابل توجه با ابتدای دهه 90 دارد. میانگین رشد سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز در این سالها منفی 3.7 درصد بوده است. این عدد در سال 1397 به 75 هزار میلیارد تومان رسیده و هر چند در دو سال گذشته قدری بهبود یافته اما همچنان فاصلهای قابل توجه با ابتدای دهه 90 و عدد 126 هزار میلیارد تومان دارد.
*س_خسارت اقتصاد ترکیه از رفتار اردوغان در پایین آوردن نرخ بهره لیر_س*رویترز: طیبرجب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، فکر میکند که با شوک پایین آوردن نرخ بهره میتواند در دوران پیش از انتخابات به رشد اقتصادی ترکیه کمک کند، اما به نظر میرسد تیر وی به سنگ خورده و به جای این اتفاق افزایش تورم و کاهش ارز لیر در حال اثرگذاری منفی بر اقتصاد ترکیه است. منابع نزدیک به ریاست جمهوری ترکیه گفتهاند که ماههاست اردوغان به بانک مرکزی فشار میآورد که باوجود سر به فلک کشیدن تورم در این کشور اما به سیاستهای محرک اقتصادی خود برای افزایش وامدهی و صادرات و ایجاد اشتغال ادامه دهد. روز 23 سپتامبر نهایتا بانک مرکزی ترکیه تحت فشار اردوغان نرخ بهره را در این کشور پایین آورد و همین امر موجب شد تا ارزش لیر ترکیه به پایینترین سطح خود در تاریخ این کشور سقوط کند. پس از این اتفاق بسیاری از سرمایهگذاران اوراق قرضه دولت ترکیه تحت تملک خود را حراج کرده و بسیاری گفتند که این اقدام نشاندهنده تزلزل اعتبار بانک مرکزی ترکیه است. به خاطر افزایش قیمتها در بازار میزان تورم در ترکیه از 19 درصد عبور کرده است در واقع این کشور به شدت نسبت به بالا رفتن قیمت در بازار جهانی آسیبپذیر بوده است. در ماه سپتامبر نرخ تورم در ترکیه 19.6 درصد بود که بالاترین میزان افزایش قیمت کالاها در این کشور طی 2.5 سال گذشته به شمار میرود. بسیاری از کارشناسان اقتصادی ترک میگویند پایین آوردن نرخ بهره یک اشتباه بسیار سنگین است که میتواند اقتصاد این کشور را درگیر یک بحران بزرگ کند. دو مقام ترک میگویند: از زمانی که اردوغان طی سال جاری به یکباره رئیس کل بانک مرکزی را تغییر و وی را برای پایین آوردن نرخ بهره تحت فشار قرار داد حالا از اینکه شاهد بالا رفتن تورم است متعجب است. / فارس
*س_غرامت 130 میلیون دلاری برای کارگر تسلا به دلایل تبعیض نژادی_س*به نقل از والاستریت ژورنال، شرکت خودروسازی تسلا آمریکا طی یک دعوی قضایی محکوم شده که نتوانسته اقدامات لازم برای جلوگیری از خشونتهای مرتبط با تبعیض نژادی را در محیط کار فراهم کند. بر همین اساس یک کارگر سیاهپوست سابق شرکت تسلا قرار است 130 میلیون دلار غرامت دریافت کند. در واقع هیأت منصفه در دادگاه حکم داده که آوندیاز 53 ساله که طی سالهای 2015 و 2016 در کارخانه تسلا کار کرده 130 میلیون دلار خسارت دریافت کند. برنارد الکساندر یکی از وکلای مدافع در طول این دعوی قضایی گفته که آوندیاز میگوید در طول حضور در محل کار بارها لقبهای نژادپرستانه به وی داده شده و در سرویس بهداشتی و دیگر بخشهای محل کار خود شاهد تصاویر و شعارهای نژادپرستانه بوده است. کارخانهای که دیاز در آن کار میکرده در منطقه سانفرانسیسکو واقع شده و با حدود 10 هزار کارمند یکی از خطوط تولید مونتاژ خودروهای تسلا بوده است. برگزاری دادگاه مرتبط با این دعوی قضایی حدود یک هفته طول کشید و دیاز میگوید این حکم پرتوی نوری است کهقرار است آنچه در کارخانه تسلا رخ میدهد را نمایان کند. دیاز خطاب به ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان و بنیانگذار شرکت تسلا گفت: «این یک هشدار برای تو است، کارخانه را پاکسازی کن».