امیدواری قالیباف به شروع تغییرات اصلاحی در کشور / پیشنهاد باهنر درباره تغییر قانون اساسی / توضیح میرکاظمی درباره ادامه یارانه در سال آینده
هر روز اخبار فراوانی در رسانهها منتشر میشود که دنبال کردن آنها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیلهای صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
پیشنهاد باهنر درباره تغییر قانون اساسی
محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشستی که درباره حوادث اخیر در شفقنا برگزار شد 3 راهکار اصلی را برای برون رفت از بحران پیشنهاد داد و گفت: اول اینکه باید مسیری در کشور برای اعتراضات قانونی مردم و سندیکاها ایجاد شود... مقام معظم رهبری 20 سال قبل گفتند کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها ایجاد شود... اما کرسیهای آزاداندیشی تبدیل به کلاسهایی شدند که استادان با استفاده از آن به دنبال ارتقاء رتبههای خود در دانشگاه هستند و این کرسیها هیچ خاصیت دیگری ندارد. 5 ماه قبل، شورای عالی انقلاب فرهنگی چند مصوبه جدی در خصوص حجاب داشت که مثلاً برخورد فیزیکی رخ ندهد و جرمانگاری در چه حد باشد و... اما آنقدر این کارها را نکردند تا اینکه موضوع فوت خانم مهسا امینی پیش آمد.
وی ادامه داد: راهکار دوم این است که در ساحت سیاسی، فضا باید بازتر باشد یعنی باید رقبای خود را به رسمیت بشناسیم؛ مثلاً در میان کاندیداهای مجلس، اصولگرا و اصلاح طلب و معتدلین همه باید لیست درستی داشته باشند, سران فتنه 2 نفر هستند اما اینکه به هر اصلاحطلبی برچسب فتنه بودن بچسبانیم اشتباه است؛ ما در میان اصلاحطلبان افرادی داریم که مقلد مقام رهبری هستند. ما باید احزاب قوی داشته باشیم، زیرا برنده شدن احزاب در انتخابات وقتی مهم است که رقبای آنها هم در انتخابات حضور داشته باشند.
باهنر در خصوص راهکار سوم، گفت: به عنوان راهکار سوم هم در دراز مدت بحث جمهوری دوم را مطرح می کنم؛ ما یکسری اصول داریم که علیالابد قابل دفاع است اما در اصل 177 آمده است که هر 10 سال یکبار میتوان در قانون اساسی تجدیدنظر کرد.
چند استثنا دارد؛ اصولی که متضمن اسلامیت و جمهوریت نظام هستند، قابل تجدیدنظر نیستند. اما یکسری از اصول هم هستند که آیه قرآن نیست؛ مثلاً مجلس را نمیتوان نداشت، چون نماد مردمسالاری دینی است، اما به جای یک مجلس، میتوانیم 2 مجلس داشته باشیم. این ساختارها را میتوان اصلاح کرد.
آقای باهنر بیان داشت: بنابراین باید چند حزب قدرتمند و پاسخگو داشته باشیم تا مردم سالاریدینی بتواند معنا دهد. 150 حزب از وزارت کشور مجوز گرفتند اما اینها به معنای واقعی حزب نیستند. حزب، باید با حزب رقابت کند نه با نظام؛ عدهای خود را نظام معرفی میکنند در حالی که نظام، تعریف دارد، درحالی که اگر من با دولت یا مجلسی مخالفت کردم، مخالفت با نظام نیست. متأسفانه هر کس تا پایش به جایی میرسد میگوید من نظام هستنم، نمایندگان ولی فقیه خود را اصل نظام میدانند که اشتباه است. بنابراین فراهم کردن مسیری برای اعتراضات، ایجاد فضای باز سیاسی و تغییر بعضی از ساختارها در درازمدت مثل دو مجلسی شدن، سه راهکاری است که باید در دستور کار قرار بگیرد.
***
امیدواری قالیباف به شروع تغییرات اصلاحی در کشور
به گزارش خانه ملت، دکتر محمدباقر قالیباف، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور گفت: حوادث و اتفاقات اخیر پیامی روشن به همراه داشت و بار دیگر نشان داد که گردانندگان اصلی اغتشاشات یعنی سیا، موساد و گروهکهای پیرو آنها، دنبال به نتیجه رسیدن مطالبات معترضین نیستند بلکه آنها با تبدیل اعتراض به اغتشاش و تبدیل اغتشاش به جنایت، داعشسازی نوینی را در دستور کار خود قرار دادهاند.
رئیس دستگاه قانونگذاری کشور عنوان کرد: همین جا ضروری است سخنی نیز با مسئولین امنیتی و رسانهای مطرح کنم. مردم امروز از مسئولان، امنیت میخواهند و برای امنیت در جنگ ترکیبی نیازمند اقتدار هوشمند در میدان و بازنمایی کامل واقعیت، در افکارعمومی هستیم تا هم بهانهای به دشمن برای داعشسازی داده نشود و هم کسی جرأت رفتار داعشی نداشته باشد و معترضین نیز از اسارت فکری رسانههای داعشساز آزاد شوند. همانطور که رهبرمعظم انقلاب هم فرمودند، ما درگیر یک جنگ ترکیبی هستیم و دفاع در جنگ ترکیبی، پاسخی از جنس خودش را میطلبد. تجربههای گذشته به اندازه کافی بوده است که هرچه زودتر دستگاههای مسئول، خود را برای یک دفاعِ ترکیبی در برابرِ جنگ ترکیبی، بیشتر از قبل آماده کنند.
وی اظهار داشت: یکی از اهداف این جنگ ترکیبی غافل کردن مسئولین اقتصادی از وظایف خودشان است. همانطور که رهبر انقلاب در دیدار با اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام فرمودند «این مسائل حواس شما مسئولین را پرت نکند و از کارهای اصلی و اساسی باز نمانید»؛ مجلس آماده است تا در این راستا و بیش از پیش هر گونه کمکی به دولت نماید و انتظار داریم که مسئولین، دقت و نظارت بیشتری بر قیمتها و بازار ارز داشته باشند.
رئیس مجلس گفت: در پایان ابراز امیدواری میکنم که هرچه زودتر امنیت در کشور بصورت کامل تثبیت شود تا تغییرات مشروع و لازم به سمت حکمرانی نو در عرصههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، در چارچوب نظام سیاسی جمهوری اسلامی آغاز شود.
تصمیم قوه عاقله نظام، ایجاد برخی اصلاحات است
جلال رشیدیکوچی، نماینده مرودشت در گفتوگو با دنیای اقتصاد با اشاره به ضرورت اصلاحات در کشور، گفت: هم مجلس و هم دولت به دنبال اصلاحات در کشور هستند و ما در مجلس جلساتی را برای اصلاح برگزار کردهایم. برخی از نمایندگان مجلس به صورت برنامهریزی شده و هدفمند به دنبال ایجاد اصلاحاتی در کشور هستند و پیگیری میکنیم که چگونه اصلاحات را انجام دهیم.
این نماینده مجلس افزود: از سوی رئیس مجلس صحبت با برخی اقشار مانند دانشآموزان در حال انجام است. البته در برابر هر نوع تغییری قطعاً مقاومتهایی هم وجود دارد. ما باید با منطق و تدبیر این کار را پیش ببریم.
او ادامه داد: در راستای اصلاحات تعدادی از نمایندگان با رئیس مجلس در موضوعات مختلف جلساتی برگزار میکنند و در این جلسات مسوولان اجرایی و مسوولان تصمیمساز هم حضور دارند. همه از حوادث اخیر در کشور ناراحت هستند، اما باید دید ریشه این اتفاقات چه بوده است؟ چیزی که ما به آن رسیدیم قبل از هر بحث فرهنگی، بحث اقتصادی و معیشتی بوده و باید برای حل مشکلات معیشتی قدمهایی را برداریم.
این نماینده مجلس تأکید کرد: زمانیکه در حوزه معیشت و اقتصاد اصلاحات انجام شود سپس به حوزه سیاسی ورود پیدا میکنیم. امروز جوانان به دنبال زندگی عادی هستند و وقتی به این خواستهشان برسند فرآیند سیاسی هم اصلاح میشود.
او تاکید کرد: تصمیم قوه عاقله نظام در ایجاد برخی اصلاحات است. اما فضا ملتهب است و ما منتظر هستیم که فضا آرام شود تا این اقدامات را انجام دهیم. برخی از اصلاحات لازم در کشور در مصاحبهها گفته شده است. حتماً ما در برخی از موارد ایراد داشتیم که امروز اوضاع به اینجا رسیده است. اینطور نیست که ما بدون ایراد کار کرده باشیم.
***
جمهوری اسلامی، جمهوری کارمندان نیست
به گزارش خانه ملت، مالک شریعتی نیاسر، نماینده تهران در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود پس از ذکر مصوبات مثبت مجلس گفت: علیرغم همه این اقدامات، راه نرفته بسیار است که با همکاری مشترک 3 قوه نیازمند تعیین تکلیف است، در این میان اما گاهی برخی تصمیمات آزاردهنده است؛ در مصوبه اخیر افزایش حقوق، هر 1 میلیون تومان افزایش حداقل حقوق، سقف را 7 میلیون تومان بالا برد و با احتساب سایر تغییرات، سقف حقوق 50 میلیون تومانی در کشور قانونی شد؛ چرا باید فاصله این همه زیاد باشد؟
وی در ادامه تاکید کرد: بله تفاوت در مهارت، کارآیی، تخصص، سابقه، سختی کار و مسئولیت را قبول داریم، اما این فاصلهها اصلاً منطقی نیست. مگر چند هیئت علمی عزیز و قاضی شریف نیازمند عدم رعایت سقف داشتیم که بخاطر آنها کل دو قشر زحمتکش را نزد مردم بیضابطه معرفی کردیم؟ چرا از ظرفیت موجود برای استثنا کردن برخی مشاغل خاص و ذیحق استفاده نکرده و نمیکنیم؟ چرا به جای آن یک صنف و یک دستگاه را مستثنی میکنیم، این همه استثنا، قانون را تبدیل به آبکش و از کارآیی ساقط کرده است، چرا یک کارمند اداری در شرکت دولتی نفت یا برق 2 الی 3 برابر همان شغل در آموزش و پرورش دریافتی دارد؟
شریعتی در پایان خاطر نشان کرد: عزیزان این کشور جمهوری اسلامی است نه جمهوری کارمندان. اگر منابع کشور محدود است، که هست، باید برای همه محدودباشد. وقتی میانگین دریافتی کارکنان شرکتهای دولتی کشور، 2/5 برابر شرکتهای خصوصی است، وقتی دو سوم حقوق بگیران از بیتالمال در یک سوم بالای درآمد یک کشورند، همه تلاش میکنند کارمند رسمی حقوقبگیر شوند، باید این چرخه را متوقف کنیم.
***
انتقاد روزنامه اصولگرا از سخنان ضدونقیض امیرعبداللهیان
فرهیختگان درباره ماجرای فروش پهپادهای ایرانی به روسیه نوشت: «مسألهای که در ماههای اخیر به روندی آزاردهنده تبدیل شده و نشان از ضعف جدی در حوزه دیپلماسی کشورمان است، سخنان نفر اول دستگاه سیاست خارجی یعنی حسین امیرعبداللهیان درباره این مسأله است. آقای وزیر از ابتدای طرح این اتهام از سوی طرف غربی، بهصورت مکرر و در مواضع رسمی که حتی با اظهارات سخنگوی وزارت خارجه و نماینده ایران در سازمان ملل در هفتههای اخیر هم در تضاد و تناقض بود اعلام میکرد که چنین موضوعی از اساس دروغ و غیرواقعی است اما ناگهان و در یک چرخش غیرمنتظره، روز گذشته به خبرنگاران گفت ایران تعدادی پهپاد را قبل از جنگ در اختیار روسیه گذاشته است؛ سخنانی که بهسرعت تبدیل به خبر فوری رسانههای جهانی شد و با تیتر «اعتراف ایران به مشارکت در جنگ اوکراین» بازنشر پیدا کرد.
باید گفت که نه برخی مواضع پیشین جناب وزیر تناسبی با شأن و جایگاه دستگاه دیپلماسی ایران داشت و نه موضع جدید ایشان میتواند یک رویکرد صحیح دیپلماتیک در حوزه تأمین منافع ملی باشد.
در همان روزهای نخستین طرح ادعاهای ضدایرانی، بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که امیرعبداللهیان باید بهجای رد کامل این مسأله و قرار دادن ایران در جایگاه یک متهم که باید بیگناهی خود را اثبات کند و متأسفانه با تلاش برای حضور در جلسه کارشناسی با طرف اوکراینی برای تأکید بر این موضوع همراه شد ادبیات و رسوم دیپلماتیک را درپیش بگیرد و مساله را بهسمت بازار جهانی اسلحه ببرد؛ جایی که سالهاست به باشگاه قدرتهای بزرگ تبدیل شده و اساساً یکی از مسیرهای تأمین منافع ملی قدرتهای بزرگ، حضور جدی در عرصه تولید و فروش تسلیحات پیشرفته نظامی متعارف بوده است. انحصار این باشگاه اما حالا و با حضور یک کشور تازهنفس و متکی بر دانش دفاعی روز، شکسته است. ایران در سالهای اخیر و با ایستادن بر شانه غولهایی مانند شهید طهرانیمقدم، تبدیل به یکی از کشورهای موفق و برتر جهان در حوزه فناوری دفاعی شده است».
***
کوثری: معترضین باید تفکیک شوند
محمد کوثری، نماینده تهران درباره برخورد با معترضین و اغتشاشگران به فارس گفت: «انقلاب ما با اسلحه و قتل و کشتار روی کار نیامده است که بخواهد با چند مورد تیراندازی فتنهگران و آشوب و اغتشاش آنها از بین برود. امام (ره) در جایی فرمودند که هر وقت مردم به این آگاهی برسند که باید انقلاب کنند کافی است و دیگر نیازی به کار مسلحانه نداریم. در محاکمه فتنهگران و مجازات آنها باید آنها را به تناسب جرمی که مرتکب شدهاند مورد محاکمه و مجازات قرار داد؛ به عنوان مثال فرق است بین کسانی که فریب خوردهاند و کسانی که عامل اصلی و هدایتگر فتنه بودهاند. چه کسانی که مطالبه به حق داشتند و چه کسانی که خواهان برقراری عدالت بودند، نمیشود همه اینها را به یک چشم نگاه کرد و یک حکم برایشان صادر کرد.
دستگاههای امنیتی و قوه قضائیه دقت دارند تا طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب بین گروههای مختلف در آشوبهای اخیر تفاوت قائل شوند تا مبادا کسی مجازاتی سنگینتر از اقدامش تحمل کند. البته عاملان اصلی فتنه باید شناسایی و به مردم معرفی شوند و برخورد لازم با آنها صورت گیرد تا بدانند جمهوری اسلامی ایران با آنها شوخی ندارد...
شاید در ظاهر این گونه باشد و آنها در انجام کارهایشان به خاطر رأفت و رحمت نظام جریتر شده باشند، اما منفعت این رحمت و رأفت نظام بسیار بیشتر بوده که بسیاری از افراد متوجه اشتباه خود شدند. واقعیت این است که متاسفانه وقتی کسی عناد داشته باشد و نخواهد خود را اصلاح کند، باعث میشود تا ما در جامعه شاهد یک سری مسائل باشیم».
***
توضیح میرکاظمی درباره ادامه یارانه در سال آینده
مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در گفت و گو با برنا در رابطه با تصمیمگیری برای ادامهدار بودن پرداخت یارانه 400 هزار تومانی و یا ارائه کالابرگ در لایحه بودجه 1402 گفت: هنوز به این مرحله نرسیدهایم. فعلاً کار بر روی منابع و مصارف در حال انجام است. باید درآمدها و منابع و حقوقها و غیره مشخص شود. بحث یارانهها در تبصره 14 مورد بررسی قرار میگیرد و هنوز به این مرحله نرسیدهایم.
وی در ادامه گفت: ولی احتمال زیاد همین میزان یارانه برای سال آینده ادامه داشته باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این سوال که احتمال دارد در لایحه بودجه 1402 کالابرگ منتفی شود و یارانه نقدی 400 هزار تومانی ادامهدار شود، گفت: بر روی سامانه باید کار شود و سامانه آمادگی پیدا کند و به شکل نمونه در یک استان و یا شهری اجرایی شود، اگر موفقیتآمیز باشد و مردم استقبال کنند حتما در لایحه بودجه 1402 لحاظ خواهد شد.
***
انتقاد روزنامه اصلاحطلب از اظهارات محسن رضایی
سردبیر آفتاب یزد در این روزنامه نوشت: «اگر بنده در حلقه مشاوران رئیس جمهور بودم بیدرنگ پیشنهاد اخراج محسن رضایی معاون اقتصادی را روی میز رئیس دولت میگذاشتم و برای این پیشنهاد هم دو دلیل عمده را ذکر میکردم:
1 محسن رضایی نتوانسته هیچ یک از وعدههای خود را عملی کند،
2 محسن رضایی با اظهارات شاذش مردم را عصبانی میکند...
بنده وقتی سخنان ایشان را میشنوم و یا میخوانم، گمان میبرم که معاون اقتصادی رئیس جمهور از سیاره دیگری در حال گزارش عملکرد هستند! آقا محسن! از کدام اقتصاد و پیشرفت سخن میگویید؟ خبر دارید با همت شما و دوستانتان خط فقر به رقم 18 میلیون تومان در ماه رسیده است؟ آیا میدانید دلار 36هزار تومانی یعنی موج سهمگین تورم به فاصله کوتاهی بعد از موج شدید قبلی که به واسطه اجرای جراحی اقتصادی رخ داد؟
بنده تصور میکنم حضور محسن رضایی در دولت صرفاً به یادآوری اینکه دولت در تحقق وعدههای اقتصادی کارآمد نبوده کمک مینماید. همچنین وی با طرح اظهارات عجیب و غریب به عصبانی نمودن مردم مبادرت میورزد. آقای رئیسی! آیا وی دستاورد دیگری داشته است؟»