ایران رئیس اجلاس خلع سلاح سازمان ملل متحد میشود
اقتصادنیوز: از روز 28 اسفند سال جاری، ریاست ایران بر اجلاس خلع سلاح سازمان ملل متحد شروع میشود.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، نشست 2024 اجلاس خلع سلاح سازمان ملل متحد که از روز22 ژانویه (2 بهمن) آغازشده بود تا 13 سپتامبر (23 شهریور 1403) سال جاری میلادی به کار خود ادامه خواهد داد. این اجلاس به سه بخش متوالی از 22 ژانویه تا 28 مارس، از 13 می تا 28 ژوئن و از 29 ژوئیه تا 13 سپتامبر تقسیم شده است که جمهوری اسلامی ایران برای دو مرتبه از روز 28 اسفند 1402 (18 مارس) تا 10 فروردین ماه 1403(29 مارس) و از روز 24 اردبیهشت (13 می) تا 4 خردادماه (24 می) ریاست این اجلاس مهم بین المللی را برعهده خواهد داشت. در این کنفرانس بین المللی 64 کشور عضویت داشته و شرکت دارند.
خبر مرتبط سایه بازگشت ترامپ بر اجلاس داووساقتصادنیوز: نشست اقتصادی داووس در سایه بیم و امید و در پس زمینه رویدادهایی چون جنگ اوکراین و اسرائیل و بازگشت احتمالی ترامپ به عرصه سیاست برگزار می شود آن هم در شرایطی که تحلیل ها در باب وضعیت اقتصاد جهانی ضد و نقیض است.
در این نشست بین المللی، سازمان ملل متحد، کشورهای هند (22 ژانویه تا 16 فوریه)، اندونزی (19 فوریه تا 15 مارس)، ایران (18 تا 29 مارس و 13 تا 24 می)، عراق (27 می تا 21 ژوئن)، ایرلند (24 تا 28 ژوئن و 29 ژوئیه تا 16 اوت)، و رژیم اشغالگر صهیونیستی (19 اوت تا 13 سپتامبر) ریاست را بر عهده خواهند گرفت.
دستور کار اجلاس 2024
بر اساس قاعده 27 آیین نامه داخلی، اجلاس خلع سلاح دستور کار خود را برای سال در آغاز هر جلسه سالانه تصویب خواهد کرد. در انجام این کار، کنفرانس باید توصیههایی را که مجمع عمومی سازمان ملل به آن ارائه کرده، پیشنهادات ارائه شده توسط کشورهای عضو کنفرانس و تصمیمات کنفرانس را در نظر بگیرد.
خبر مرتبط دیدار وزرای خارجه ایران و انگلیس / رایزنیهای مهم در حاشیه اجلاس داووساقتصادنیوز: وزرای خارجه ایران و انگلیس در حاشیه اجلاس داووس با یکدیگر دیدار کرده و به رایزنی درباره موضوعات مختلف دوجانبه و منطقهای پرداختند.
کنفرانس خلع سلاح و اسلاف آن در طی فعالیت خود، درباره توافقنامههای چندجانبه محدودیت تسلیحات و خلع سلاح مانند معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای، کنوانسیون منع استفاده نظامی یا هر گونه استفاده خصمانه از تکنیکهای اصلاح محیطزیست، معاهده ممنوعیت استقرار سلاحهای هستهای و سایر سلاحهای کشتار جمعی در بستر دریا و کف اقیانوس و در زیر بستر آن، کنوانسیون منع توسعه، تولید و ذخیرهسازی تسلیحات بیولوژیکی، سمی و انهدام آنها، کنوانسیون منع توسعه، تولید، انباشت و استفاده از سلاح های شیمیایی و انهدام آنها، و معاهده منع جامع آزمایش های هسته ای، مذاکره کردهاند.
براساس گزارش دفتر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو، دستور کار کنفرانس در اجلاس سال 2024 میلادی، شامل موارد اصلی زیر است: توقف مسابقه تسلیحات هستهای و خلع سلاح هستهای، جلوگیری از جنگ هستهای، جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در فضای ماورا جو، ترتیبات بینالمللی مؤثر برای تضمین کشورهای فاقد سلاح هستهای در برابر استفاده یا تهدید به استفاده از سلاحهای هستهای، انواع جدید سلاح های کشتار جمعی و سیستم های جدید از این قبیل سلاح ها، سلاح های رادیولوژیکی، برنامه جامع خلع سلاح و شفافیت در تسلیحات.
کنشگری و رایزنیهای ایران در اجلاس 2024
لازم به ذکر است حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از این در بخش عالی رتبه این اجلاس که در روز 26 فوریه تا 1 مارس برگزار شد شرکت و سخنرانی کرد.
امیرعبداللهیان در سخنان خود، ضمن انتقاد از معیارهای دوگانه نهادهای بینالمللی در موضوع خلع سلاح هستهای و همچنین اشاره به عدم اجرای دقیق پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT)، خاطرنشان کرد: رژیم اسرائیل فوریترین و ملموسترین خطر، نه تنها برای فلسطینیهای بیدفاع و منطقه غرب آسیا، بلکه برای کل جهان به شمار میآید. جامعه بین المللی باید این تهدید را جدی تلقی کرده و تصمیمی قاطع در مواجهه با تهدید بیسابقهای که این رژیم اشغالگر، آپارتاید و ستیزه جو متوجه صلح جهانی می کند، اتخاذ کند.
وی ادامه داد: این رژیم اشغالگر چنان در اثر حمایت آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی جسور شده که هم مردم مظلوم غزه و هم کشورهای منطقه را بیشرمانه به استفاده از سلاحهای هستهای تهدید میکند؛ برای نمونه، این اشتباه لفظیِ وزیر کابینه نتانیاهو نبود که گزینه هستهای را برای از میان بردن جنبش آزادی بخش حماس توصیه کرد. پیش از آن هم نتانیاهو در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر 2023 از ضرورت «تهدید هستهای واقعی بر ضد ایران» سخن گفته بود.
وزیر امور خارجه با طرح این پرسش که در چنین اوضاع و احوالی، آیا بشریت میتواند صرفا تماشاگر باشد و اجازه دهد که یک اشغالگرِ متجاوز و دارنده سلاح هستهای با ادامه دادن به نسلکشی ملت فلسطین و با به خطر انداختن صلح و امنیتِ منطقهای چنین بیپروا حقوق بینالملل را به سخره گیرد، گفت: مسئولیت قانونی و تعهد اخلاقیِ مشترک ما ایجاب میکند نسلکشی را متوقف و اشغالگران متجاوز را بخاطر ارتکاب جنایات جنگی، نسلکشی و جنایت علیه بشریت، پاسخگو کنیم.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه در همین حال، دنیا باید اذعان کند که سلاحهای هستهای در دست چنین رژیمی، جدیترین و فوریترین تهدید علیه بشریت به شمار میآید، افزود: بنابراین بطور قطع ضرورت دارد که این رژیم نامشروع اسرائیل را بخاطر رفتارهای قانونشکنانه و شرارت آمیزش مسئول بدانیم. لازم است که همه ذخائر سلاح های هستهای این رژیم امحاء شده و همه تاسیسات هسته ای آن ذیل پادمانها و سازوکارهای راستیآزماییِ آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار گیرد.
پیش از این مهدی علیآبادی معاون نمایندگی ایران در ژنو نیز در نشست سوم کنفرانس خلع سلاح در سال 2024 در روز سه شنبه 10 بهمن 1402، اظهار داشت: جامعه بینالمللی باید کشورهایی را که در جنایات رژیم اسرائیل نقش داشته و سلاحهای مرگبار در اختیار آن قرار میدهند و آن را به ارتکاب به جنایات بیشتر تشویق می کند، وادار به پاسخگویی کند.
معاون نمایندگی ایران در ژنو افزود: رژیم اسرائیل بدون عضویت در هیچ یک از معاهدات خلع سلاحی ناظر بر تسلیحات کشتار جمعی، به طور وقیحانهای به تهدیدات و لفاظیهای هستهای خود ادامه میدهد. به طوری که نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس در سپتامبر سال گذشته بر خلاف اصول و قواعد حقوق بینالملل، ایران را به حمله هسته ای تهدید کرد.
نماینده جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و نقض فاحش حقوق بشردوستانه نباید به امری عادی تبدیل شود، خطاب به نمایندگان کشورهای حاضر در این نشست گفت: جامعه بینالمللی باید کشورهایی که در جنایات رژیم اسرائیل نقش داشته و سلاحهای مرگبار در اختیار آن قرار میدهند و آن را به ارتکاب به جنایات بیشتر تشویق می کنند را وادار به پاسخگویی کند.
نشست 10 بهمن با طرح سخنان نمایندگان ایران، ترکیه، کوبا، مصر، تونس، الجزایر علیه جنایات بی وقفه رژیم صهیونیستی در غزه به صحنه رویارویی کشورهای مختلف با آن رژیم تبدیل شد.
همچنین بخوانید- ایروانی: دولت فراگیر در افغانستان میتواند به توقف درگیریها کمک کند
- گزارش آژانس انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران / واکنش آمریکا
- ایران اسرائیل را محکوم کرد / ادعاهای اسرائیل جز تلاشی برای نادیده گرفتن مسئولیت خود در قبال جنایات...
- اظهارات مهم نماینده ایران در سازمان ملل درباره قطعنامه ضد ایرانی