پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

این خودروساز هم قیمت خودروهایش را گران کرد / قرار نیست همه خودروی برقی داشته باشند / تداوم ریزش بورس در کانال پایین تر / سقوط دوباره لیر ترکیه پس از اظهارات اردوغان

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
این خودروساز هم قیمت خودروهایش را گران کرد / قرار نیست همه خودروی برقی داشته باشند / تداوم ریزش بورس در کانال پایین تر / سقوط دوباره لیر ترکیه پس از اظهارات اردوغان

این پیمانه تیتر‌هایی همچون مهمترین علت وجود روند منفی در معاملات بازار، پیش بینی روند معاملات بورس در آبان ماه، قیمت جهانی طلا در آستانه 1.800 دلاری شدن، قیمت نفت خام آمریکا به بالاترین سطح 7 ساله رسید، یک ابر تورم پیش روی اقتصاد آمریکا است؟ و صعود دلار به بالای مرز حساس را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون مهمترین علت وجود روند منفی در معاملات بازار، پیش بینی روند معاملات بورس در آبان ماه، قیمت جهانی طلا در آستانه 1.800 دلاری شدن، قیمت نفت خام آمریکا به بالاترین سطح 7 ساله رسید، یک ابر تورم پیش روی اقتصاد آمریکا است؟ و صعود دلار به بالای مرز حساس را در بر دارد.

*س_تداوم ریزش بورس در کانال پایین تر_س*

در حالی که روز شنبه، شاخص کل بورس اوراق بهادار با کاهش 28688 واحدی معادل 2 درصد به یک میلیون و 407 هزار و 668 واحد رسید، امروز و در زمان انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با افت 15710 واحدی مواجه شده و به کانال پایین تر سقوط کرده است.

*س_ مهمترین علت وجود روند منفی در معاملات بازار_س*

حدادی کارشناس بازار سرمایه مهمترین علت وجود روند منفی در معاملات بازار را نبود نقدینگی در بازار عنوان کرد و گفت: این مساله خود نشأت گرفته از چند عامل بود، در ابتدا جذاب شدن بازار رقیب با بورس مانند رمز ارزها در ایجاد چنین روندی در بازار بی‌تاثیر نبود. همچنین نبود چشم انداز روشن و امیدوارکننده نسبت به این بازار در بین سهامداران، سبب ایجاد نوسان در معاملات بورس شد و برخی از فعالان بازار در انتظار اجرای عملی برخی از وعده های داده شده برای بهبود روند معاملات بازار سهام بودند. حدادی به تغییر رییس سازمان بورس و تاثیر آن بر معاملات بازار اشاره کرد و افزود: جابجایی و تغییر رییس سازمان بورس و اعضای هیئت مدیره به صورت کوتاه مدت و برای دو روز سبب ایجاد تاثیر مثبت در بازار سهام شد. در ابتدا انتظار فعالان بازار سرمایه این بود که تغییر رییس سازمان بورس به عنوان فرد مورد قبول بازار سرمایه بتواند تا حدودی تغییر دهنده و کمک کننده به معاملات بازار سهام برای بازگشت شاخص بورس به مسیر صعودی و تداوم آن باشد، در حالی که چنین اتفاقی هم تاثیری بر معاملات بازار نداشت و صعود شاخص بورس محقق نشد. وی به دیگر عاملی که سبب قرار گرفتن شاخص بورس بر مدار نزولی شد تاکید کرد و گفت: با وجود اینکه قیمت ارز با تغییر چندان زیادی همراه نبود و حتی در برخی از مواقع زمینه رشد قیمت در بازارهای جهانی فراهم بود اما باز هم شاهد افت قیمت سهام شرکت ها در بازار بودیم. در این زمینه می توان به عدم ریسک پذیری فعالان بازار اشاره کرد، این امر نشأت گرفته از ابهاماتی است که امکان دارد در لایحه بودجه 1401 نشان داده شود و ممکن است در برخی از صنایع با تاثیر منفی همراه باشد. با توجه به اصلاح شاخص بورس در مهر ماه، انتظار می رود شرکت هایی که گزارشات مثبتی را از عملکرد خود منتشر کردند نسبت به باقی سهام شرکت ها معاملات بهتری را ثبت کنند و شاهد افزایش قیمت سهام آنها در بازار باشیم. / ایرنا

*س_پیش بینی روند معاملات بورس در آبان ماه_س*

حدادی کارشناس بازار سرمایه درباره روند معاملات بورس در ماه آبان، اظهار داشت: براساس پیش بینی های صورت گرفته به نظر می رسد که شاخص بورس در بازار در آبان ماه در محدوده یک میلیون و 300 هزار واحد تا یک میلیون و 400 هزار واحد در نوسان باشد مگر آنکه اتفاقات مثبتی برای کمک به برخی از صنایع در راستای لغو قیمت گذاری دستوری صورت گیرد و بازار به دوران رونق خود بازگردد. حدادی معتقد است که در صورت حذف ارز 4200 تومانی می توان شاهد اثر مثبت این اتفاق در بازار بود به طوری که تا حدودی از نوسانات ایجاد شده در بازار کاسته شود. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ریسک های تهدیدکننده معاملات بورس در آبان ماه، گفت: افزایش نرخ بهره از جمله ریسک های تهدیدکننده این بازار است، نرخ بهره طی روزهای گذشته افزایش و به محدوده 20 درصد رسید؛ حال اگر این نرخ باز هم با افزایش همراه شود می تواند به عنوان مهمترین ریسک فعلی بازار مورد توجه قرار گیرد.

*س_قیمت جهانی طلا در آستانه 1.800 دلاری شدن_س*

قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، دوشنبه، تحت تأثیر اظهارات رئیس بانک مرکزی آمریکا رشد کرد و به بالاترین سطح در بیش از یک ماه اخیر رسید. قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپات‌گلد، تا ساعت 8:40 به وقت تهران، 0.34 درصد رشد کرد و به 1.798.50 دلار رسید. قیمت پیش‌خرید هر اونس طلای آمریکا هم تا این لحظه 0.30 درصد افزایش یافت و به 1.801.60 دلار رسید. جرومی پاول رئیس فدرال‌رزرو گفت تورم آمریکا احتمالا سال آینده فروکش می‌کند و بانک مرکزی این کشور در مسیر کاهش برنامه‌های حمایتی مالی خود قرار گرفته است. پاول گفت: اکنون زمان بالا بردن نرخ بهره نیست به ویژه به این علت که هنوز بازار کار قدرت لازم را به دست نیاورده است. بالا بردن نرخ بهره تأثیر معکوس ویژه‌ای بر قیمت‌های طلا دارد. جانت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا هم اعلام کرد این کشور کنترل تورم را از دست نداده است و تورم در سال آینده به سطح نرمال بازمی‌گردد. بالا بودن تورم میل به خرید طلا را در بین سرمایه‌گذاران افزایش می‌دهد. سرمایه‌گذاران معمولا از طلا برای حفظ ارزش دارایی‌های خود استفاده می‌کنند.

*س_قیمت نفت خام آمریکا به بالاترین سطح 7 ساله رسید_س*

قیمت نفت خام در معاملات امروز، دوشنبه، دوباره تحت تأثیر کمبود بازار صعودی شد و قیمت نفت خام آمریکا به بالاترین سطح هفت سال اخیر رسید. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچ‌مارک جهانی قیمت نفت، تا ساعت 8:23 به وقت تهران، 0.83 درصد رشد کرد و به 86.24 دلار رسید. این بالاترین قیمت این شاخص در 3 سال اخیر است. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین وست تگزاس آمریکا هم تا این لحظه 0.99 درصد جهش کرد و به 84.59 دلار رسید. این بالاترین قیمت این شاخص از اکتبر 2014 تا کنون است. تقاضای نفت خام در بازارهای جهانی با بازگشت اقتصادهای جهان از بحران کرونا رشد کرده است. توشیکاتا تازاوا، تحلیل‌گر شرکت اوراق فوجیتومی، می‌گوید: حال‌وهوای بازارهای نفت مثبت است؛ درست در زمانی که تقاضا در حال بازگشت از پاندمی کرونا است عرضه نفت خام محدود باقی مانده است. عامل دیگری که در روزهای اخیر قیمت‌های نفت خام را بالا برده است نگرانی‌ها از کمبود زغال‌سنگ و گاز طبیعی در چین، هند و اروپا می‌باشد.

*س_این خودروساز هم قیمت خودروهایش را گران کرد_س*

رویترز: شرکت تسلا قیمت مدل‌های X و S خود را 5 هزا‌ر دلار گران‌تر کرد. حالا مدل های X و S که می‌توانند با یک بار شارژ مسیرهای طولانی را طی کنند به ترتیب 104 هزار و 990 دلار و 94 هزار و 990 دلار قیمت دارند. دو مدل Y3 نیز به ترتیب 2 هزار دلار گران‌تر شده و هر کدام 56 هزار و 990 دلار و 43 هزار و 990 دلار در وبسایت شرکت تسلا قیمت‌گذاری شده‌اند. هنوز شرکت تسلا دلیل افزایش قیمت خودروهایش را اعلام نکرده است.

*س_قرار نیست همه خودروی برقی داشته باشند_س* جیل پرت، مدیرعامل موسسه تحقیقاتی تویوتا می‌گوید هر کسی نباید خودروی برقی باتری‌دار براند. به گزارش سایپانیوز، مدیران ارشد تویوتا به تأسی از مدیرعامل خود همچنان بر طبل گسترش خودروهای هیبریدی می‌کوبند که 20 سال است وارد بازار جهانی خودرو شده است. به گفته مدیرعامل و رئیس دانشمندان «موسسه تحقیقاتی تویوتا» در گردهمایی رویدادهای خودرویی رویترز، خیلی از مردم دنیا درباره تغییرات آب و هوایی حساس هستند، اما برای مبارزه با گرمایش زمین لازم نیست همه مردم خودروی برقی باتری‌دار برانند. اظهارنظر پرت در حقیقت برگرفته از نظرات اکیو تویودا، مدیرعامل و رئیس هیات‌مدیره تویوتا در سال گذشته است. از نظر آنها درست است که خودروهای برقی می‌تواند نقش بزرگ‌تری در کاهش آلاینده‌ها داشته باشد، اما راهکارها و روش‌های دیگری هم به‌طور همزمان باید اجرا شوند. از جمله آنها می‌توان به مدل‌های هیبریدی برقی - بنزینی تویوتا که با پریز برق قابل شارژ هستند و همچنین خودروهای پیل سوختی که سوخت‌شان هیدروژن است، اشاره کرد. پرت در این کنفرانس گفته است که تویوتا به «تنوع در قوای محرکه» باور دارد و معتقد است مشتریان باید با ابزارهای مختلف در کاهش دی اکسید کربن بکوشند. وی می‌گوید: ما نمی‌توانیم بهترین راه‌حل را از حالا پیش‌بینی کنیم و بگوییم فقط این راه [برقی شدن خودروهای بنزینی] به‌طور کامل موثر است. مشوق‌های دولتی باید هدفمند شده و در جهت کاهش آلاینده‌های کربنی تدوین شوند و وظیفه قانون‌گذارانی که مشوق را تعیین می‌کنند، انتخاب بهترین فناوری موثر در کاهش آلایندگی نیست. *س_صعود دلار به بالای مرز حساس_س*

در نخستین روز آبان ماه، دلار به بالای سطح حساس 27 هزار و 500 تومانی رفت. روز شنبه، اسکناس آمریکایی 130 تومان افزایش را به ثبت رساند و در محدوده 27 هزار و 530 تومان قرار گرفت. به نقل از دنیای اقتصاد؛ گذر دلار از سطح 27 هزار و 500 تومانی از این جهت برای بازار اهمیت داشت که آخرین بار در اواسط مهرماه، این ارز قیمت بالاتری را به ثبت رسانده بود. با عبور اسکناس آمریکایی به بالای سطح مقاومتی 2 هفته‌ای، انتظارات افزایشی در بازار تقویت شده است. برخی از تحلیل‌گران فنی باور دارند در صورتی که دلار بالای سطح یاد شده باقی بماند، به راحتی می‌تواند تا محدوده 27 هزار و 700تومان پیشروی کند. مقاومت بلندمدت‌تر بازار ارز محدوده 28 هزار و 300 تومانی است که بازار در سال جاری تنها یکبار به آن رسیده است. به گفته فعالان، دلیل اصلی رشد دلار در دو روز آخر بازار، تغییر نوع نگاه شماری از معامله‌گران نسبت به آینده برجام است. در حالی که در بیشتر زمان‌های مهرماه، بازار نسبت به شروع مذاکرات هسته‌ای خوش‌بین بود و حدس می‌زد که حداقل توافق موقتی در پاییز به ثبت برسد، اخبار روزهای گذشته، کمی جهت انتظارات را تغییر داده است. به گفته برخی فعالان، چند بار از سوی رسانه‌های غربی عنوان شده بود که مذاکرات هسته‌ای تا انتهای اکتبر آغاز خواهد شد، ولی در حالی که تنها حدود5 روز به انتهای این ماه باقی مانده است، خبری از شروع مذاکرات نیست. در کنار این، سطح تنش‌ها تا حدی بالا رفته است و برخی از رسانه‌ها تخمین زده‌اند که ممکن است مذاکرات هسته‌ای به زودی آغاز نشود.

*س_ لیر ترکیه پس از اظهارات اردوغان باز هم سقوط کرد!_س*

به نقل از نزدک: پس از سخنان اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه برای اخراج سفیران آمریکا و چندین کشور غربی دیگر، نرخ لیر ترکیه با آغاز معاملات در روز دوشنبه مجددا سقوط کرد و به رکورد پایین تاریخی جدیدی رسید. نرخ برابری لیر ترکیه با دلار تا رکورد 9.85 واحد سقوط کرد و اندکی بعد در نرخ 9.74 واحد تثبیت شد. بانک‌های فروشنده لیر ضعف اولیه امروز را به واکنش بازارها به سخنان روز شنبه اردوغان مربوط دانستند (بازارهای مالی شنبه و یکشنبه تعطیل بودند). نرخ لیر ترکیه که تا به اینجای امسال 24 درصد سقوط کرده است روز جمعه تا 9.5950 واحد پایین آمده بود. نرخ ارز ترکیه هفته گذشته تحت تأثیر اقدام تعجب برانگیز بانک مرکزی این کشور و کاهش 2 درصدی نرخ بهره علی‌رغم تورم شدید، سقوط سنگینی را تجربه کرد. این اقدام بانک مرکزی از سوی اقتصاددانان و نمایندگان مجلس ترکیه مورد انتقاد قرار گرفت.

*س_یک ابر تورم پیش روی اقتصاد آمریکا است؟_س*

به نقل از CNBC‌، جک دورسی مدیرعامل توئیتر و اسکوئر و یکی از حامیان ارزهای مجازی پیش‌بینی کرد: اوضاع تورم و افزایش قیمت‌ها در آمریکا تشدید خواهد شد و اوضاع در این کشور بسیار بدتر می‌شود. دورسی در توئیتر نوشت: یک ابر تورم قرار است همه چیز را تغییر دهد و این اتفاق در حال رخ دادن است. در حالی دورسی این هشدار را می‌دهد که نرخ تورم در آمریکا به بالاترین میزان در 30 سال گذشته رسیده و در حال گسترش این نگرانی است که مشکل بسیار بدتر از آن چیزی است که سیاست‌مداران آمریکایی فکر می‌کنند.

روز جمعه ژروم پاول رئیس کل بانک مرکزی فدرال آمریکا تأکید کرد: فشارهای تورمی احتمالا بیشتر از آن چیزی که قبلا انتظار می‌رفت طول خواهد کشید. وی همچنین بیان کرد: روند بالا بودن تورم احتمالا در سال آینده هم پابرجا خواهد بود. پاول البته گفت: احتمالا بانک مرکزی آمریکا به زودی اجرای سیاست‌های محرک اقتصادی خود را که برای کمک به اقتصاد آمریکا اجرایی شده متوقف می‌کند، کارشناسان می‌گویند اجرای همین سیاست‌ها بوده که باعث شده تورم در آمریکا افزایش یابد. دورسی در کنار مدیریت یک شبکه اجتماعی با 206 میلیون کاربر فعال یکی از حامیان پر و پا قرص بیت‌کوین است. دورسی گفته که شرکت اسکوئر که یک پلتفرم اعتباری است به دنبال ورود به حوزه استخراج ارزهای مجازی است. دورسی می‌گوید: روند شدت گرفتن تورم به زودی در آمریکا اتفاق خواهد افتاد و به دیگر کشورهای جهان سرایت خواهد کرد. نکته جالب اینجاست که دورسی در گفتمان خود از عبارت بالا رفتن تورم استفاده نکرد بلکه از این روند به عنوان یک ابر تورم یاد کرد که به اوضاع با افزایش شدید قیمت‌ها که می‌تواند به نابودی ارز ملی یک کشور و ورشکست کردن کل اقتصاد آن منجر شود اتلاق می‌شود. دیگر میلیاردهای آمریکایی نظیر پائول تودورجونز نیز پیش‌بینی کرده‌اند شاهد افزایش تورم در آمریکا خواهیم بود. وی چند روز پیش گفته بود که بیت‌کوین خریده و این ارز مجازی می‌تواند پناهگاه خوبی برای در امان ماندن از تورم باشد. / فارس