به ایران پیام خصوصی ندادهایم / مداخلات حکام ماجراجو، تبعات فاجعهباری برای منطقه دارد / تحریمهای ایران به نتیجه نمیرسند / پیروزی بر تروریستهای ادلب حتمی است
اقتصادنیوز؛ وزرای خارجه کشورهای خاورمیانه در کنفرانس امنیتی مونیخ به مسائل منطقه پرداختند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر خارجه عربستان سعودی روز شنبه با اتهامزنی دوباره به ایران، مدعی شد که ریاض هیچگاه به تهران پیام خصوصی نداده است.
وی که در نشستی در کنفرانس امنیتی مونیخ صحبت میکرد، گفت: «پیام ما به ایران همواره همان پیامهای عمومی بوده است و هیچگاه به ایران پیام خصوصی ندادهایم.»
وزیر خارجه سعودی با متهم کردن ایران به انجام حملات موشکی علیه تأسیسات نفتی عربستان و تسلیح انصارالله یمن، گفت: «پیام ما همواره به ایران این بوده است که هرگاه بپذیرند که رفتار منطقهای آنها از جمله شلیک موشک به ثبات در منطقه کمکی نمیکند، در آن صورت پتانسیل گفتوگو وجود خواهد داشت.»
او در پاسخ به این سؤال که آیا حمله تابستان امسال به تأسیسات شرکت «آرامکو» محاسبات ریاض را تغییر داد، گفت آن حمله «بسیاری را مضطرب کرد، از این بابت که نشان داد ایران تا چه حد بیملاحظه است و حاضر است بازار انرژی جهان، نه فقط عربستان سعودی را، هدف قرار دهد. ما بعد از آن حمله خواستار کاهش تنش شدیم، همانطور که پیش از آن خواهان کاهش تنش بودیم، بنابراین چیزی تغییر نکرد.»
وی با تکذیب وجود هرگونه تماس دیپلماتیکی با جمهوری اسلامی، مدعی شد که ایران تنها کشور غرب آسیا است که رفتارش به بروز بیثباتی در منطقه منجر شده است. او افزود: «تا زمانی که به ریشه مسائل نپردازیم، گفتوگوها غیرسازنده است.»
وزیر خارجه سعودی در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد حملات این کشور به یمن و گزارشهای منتشرشده در مورد وجود گفتوگوهایی بین ریاض و صنعا، مدعی شد که عربستان سعودی از ابتدا خواهان دستیابی به یک راهکار سیاسی در یمن بوده است و عملیات در یمن را نیز با هدف پیشبرد منافع امنیت ملی خود آغاز کرده است.
وی وجود گفتوگوهایی با انصارالله را تأیید کرد و گفت با وجود خشونتهایی که وجود دارد، اکنون عرصه برای دستیابی به راهکار سیاسی در یمن، آمادهتر از گذشته است.
او در ارتباط با موضع عربستان سعودی و آمریکا در قبال ایران، گفت: «در ارتباط با ایران، با واشنگتن اتفاق نظر داریم. ایالات متحده، مانند ما، خواهان درگیری نیست. اما در صورتی که منافعش مورد تهدید قرار گیرد، به آن پاسخ میدهد و ما نیز در صورتی که لازم باشد، اقدام میکنیم.»
فیصل بن فرحان افزود: «ایالات متحده به دنبال گفتوگو است، همانطور که دیدیم که رئیسجمهور ترامپ خواهان ملاقات با روحانی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود، اما [حسن] روحانی [رئیسجمهور ایران] این ملاقات را نپذیرفت.»
وی در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد عربستانی در کنسولگری سعودی در استانبول ترکیه، مدعی شد که ریاض گامهای محکمی برای مجازات عاملان این قتل برداشته است. وی همچنین بدون آنکه از سوی «لیس دوست» خبرنگار بیبیسی و مجری این برنامه به چالش کشیده شود، بازداشت فعالان حقوق بشر در عربستان سعودی را امری منطبق بر قانون خواند و مدعی شد که این افراد قوانین عربستان را نقض کردهاند و باید بازداشت میشدهاند.
*س_کنایه وزیر خارجه قطر به سعودیها در کنفرانس امنیتی مونیخ_س*«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر روز شنبه درباره روند سازش میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی گفت که هم اکنون سال 2020 است و ما هنوز درباره اشغالگری اسرائیل صحبت میکنیم.
وی که در کنفرانس امنیتی مونیخ صحبت میکرد، افزود: «هم اکنون زمان آن فرا رسیده که فلسطینیان کشور خود را با پایتختی قدس شرقی داشته باشند.»
وزیر خارجه قطر با تاکید بر این موضوع که نیازمند توافق امنیتی برای منطقه خاورمیانه هستیم، گفت: «هرگونه روند صلح درباره فلسطینیان باید فراگیر و عادلانه و بر اساس راه حل دو دولت باشد.»
وزیر خارجه قطر در ادامه سخنانش با کنایه به سعودیها نیز گفت: «مداخلات حکام ماجراجو، تبعات فاجعهباری دارد که خاورمیانه را در وضعیت درگیری دائمی قرار داده است.»
همچنین «یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان نیز در این کنفرانس درباره گفتوگوهای احتمالی میان ایران و آمریکا گفت که هنوز چیزی در این زمینه اتفاقی نیافتاده و پیامی برای انتقال میان ایران و آمریکا نداریم.
«یوسف بن علوی» وزیر امور خارجه عمان روز شنبه گفت قابل پذیرش نیست که رئیسجمهور ایالات متحده بخش بزرگی از فلسطین را به اسرائیلیها بدهد.
وی که در کنفرانس امنیتی مونیخ صحبت میکرد، گفت: «شاید رئیسجمهور بعدی هم بیاید و بخش دیگر را به آنها بدهد و دیگر چیزی برای فلسطینیها باقی نماند.»
*س_لاوروف: پیروزی بر تروریستها در ادلب حتمی است _س*«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه عصر شنبه در سخنرانی هشدار داد که توسعه ناتو به سوی مرزهای روسیه باعث افزایش تنشها خواهد شد و تهدیدی آشکار برای امنیت روسیه به شمار میآید.
وی که در کنفرانس امنیتی مونیخ صحبت میکرد، افزود: «ثبات در قاره اروپا بدون مبارزه با تروریسم، تجارت انسان و بحرانهای فرا مرزی امکان پذیر نیست و چارهای جز تقویت همکاری میان اروپا و روسیه در این زمینهها وجود ندارد.»
وزیر خارجه روسیه اضافه کرد: «بسیاری از بحرانهایی که قاره اروپا با آن مواجه است ناشی از بحرانهایی است که منبع آن خاورمیانه و شمال آفریقا است.»
لاوروف در ادامه سخنان خود به بحران در سوریه اشاره کرد و گفت: «روسیه بر راهحل مسالمتآمیز درباره بحران سوریه بر اساس توافقات آستانه و قطعنامههای سازمان ملل تاکید دارد.»
وی درباره موضوع فلسطین نیز گفت: «مسکو رویکردی متوازن برای حل درگیری میان فلسطینیان و اسرائیل بر اساس توافقنامهها و قطعنامههای بین المللی در پیش خواهد گرفت.»
وزیر خارجه روسیه گفت: «به سازمان ملل از طریق کمیته قانون اساسی کمک کردیم تا روند سیاسی در سوریه را به پیش ببرد.»
وی درباره روابط روسیه و ترکیه گفت: «روابطمان با ترکیه بسیار عالی است اما این بدان معنی نیست که درباره همه چیز با آنها توافق داریم و امیدواریم که ترکیه در گروههای مسلح سوری نفوذ داشته باشد.»
لاوروف گفت: «پیروزی بر تروریستها در ادلب حتمی بوده و روسیه و ایران و ترکیه اهداف یکسانی در سوریه ندارند.»
وزیر خارجه روسیه با اشاره به این موضوع که تروریستها غیرنظامیان را به عنوان سپر انسانی استفاده میکنند، اضافه کرد: «تلاشهایی برای تقسیم ادلب وجود دارد که این موضوع تهدید کننده حق حاکمیت سوریه است.»
وی درباره لیبی نیز گفت: «خواستار لیبی یکپارچه هستیم که نمیخواهیم که این کشور ویران گردد.»
*س_چاووشاوغلو: تحریمهای ایران به نتیجه نمیرسند _س*«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در سخنانی در نشست امنیتی مونیخ در آلمان به بحران میان ایران و آمریکا، بحران قطر، سوریه و لیبی پرداخت.
به نوشته خبرگزاری آناتولی، او گفت: «در مبنا با تحریم مشکل داریم، هر نوع تحریمی از جمله تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه. اکنون هم در تلاشیم تا ایالات متحده را قانع کنیم که با تحریم راه به جایی نمیبرد.»
چاووش اوغلو تأکید کرد: «تصور میکنم تحریمهای ایران به نتیجه نمیرسد، بلکه باید تعامل بیشتری صورت گیرد.»
او افزود: «فکر میکنم ترامپ برای دیدار با ایرانیها آماده است. به این خاطر که او آبه را به تهران فرستاد و میخواست در پاریس با ظریف دیدار کند.»
وزیر خارجه ترکیه سپس گفت که یک معضل وجود دارد، آن هم این است که ترامپ میخواهد دیدار بدون پیششرط باشد، اما ایران با این مخالف است و خواهان رفع تحریمها است.
چاووش اوغلو در ادامه مدعی شد: «فکر میکنم اگر آنها بتوانند بر سر رفع بخشی از تحریمها توافق کنند، امکان انجام این دیدار وجود دارد.»
او در بخش دیگری از سخنان خود به بحران میان قطر و کشورهای محور سعودی پرداخت و گفت که امنیت و ثبات در میان کشورهای عربی خلیج فارس، امنیت ترکیه محسوب میشود.
چاووش اوغلو با کنایه به کشورهای محاصره کننده قطر افزود: برخی کشورهای خلیج [فارس] گمان میکنند که میتوانند کشورها و سازمانها را میتوانند با پول بخرند.
وزیر خارجه ترکیه در خصوص بحران لیبی نیز گفت که آنکارا به همکاری با دولت وفاق ملی لیبی که آن را «دولت قانونی» نامید، ادامه میدهد و «خلیفه حفتر» یک جنگطلب است.
او همچنین در پاسخ به خبرنگار اماراتی گفت: «بعضی از کشورهای [بلوک] شما به ایالات متحده میگویند پول ما را بگیرید و در برابر کشتاری که در یمن میکنیم، سکوت کنید. کشور شما (امارات) به ایالات متحده میگوید به ایران حمله نکنید، چون از ویرانیای که این حمله برای منطقه به بار میآورد، نگران هستند.»
این مطلب برایم مفید است بلی 0 نفر این پست را پسندیده اند