توصیه باهنر به روحانی پس از پایان ریاست جمهوری / انتقاد خبرگزاری اصولگرا از حکم دادگاه سیف و عراقچی / عضو شورای شهر: توقع نداشتیم زاکانی برای دامادش حکم صادر کند
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 5 آبان 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 10 هزار و 644 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که یک هزار و 462 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به 5 میلیون و 888 هزار و 100 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 197 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 125 هزار و 716 نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 51 میلیون و 738 هزار و 578 نفر دز اول، 31 میلیون و 718 هزار و 775 نفر دز دوم و 72 هزار و 563 نفر، دز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند.
مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به 83 میلیون و 529 هزار و 916 دز رسید.
در شبانه روز گذشته، یک میلیون و 56 هزار و 645 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شد.
انتشار مقاله علمی واکسن برکت در نشریه معتبر جهانی
به گزارش فارس، اصغر عبدلی، فناور پروژه واکسن برکت اظهار داشت: پس از ارائه مقاله علمی و مستندات تولید واکسن برکت و عبور از مراحل داوری و پاسخ به پرسشهای تخصصی داوران، مقاله پیشبالینی واکسن کووایران برکت در مجله مدیکال وایرولوژی با ضریب تأثیر 6/989 و در رده نشریات Q1 منتشر شد.
عبدلی خاطرنشان کرد: مقالات متعددی از واکسن کووایران برای مجلات معتبر ارسال شده و در مرحله داوری است و امیدواریم سایر مقالات مربوط به این واکسن نیز به زودی چاپ و منتشر شوند.
***
واکنش رئیسی به حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت
سید ابراهیم رئیسی در جلسه هیات دولت با اشاره به حمله سایبری روز گذشته به سیستم جایگاه های سوخت در کشور گفت: هدف از این اقدام مختل کردن زندگی مردم بود تا بتوانند به مقاصد مشخص خود برسند.
رئیس جمهور افزود: در این حمله سایبری نه تنها مسئولین دچار سردرگمی نشده بلکه بلافاصله شرایط را مدیریت کردند و مردم نیز آگاهی خود را در مواجهه با این مشکل نشان دادند و با هوشیاری اجازه ندادند که کسی بتواند سوء استفاده و فرصت طلبی کند.
رئیسی با تمجید از اطلاعرسانی به موقع رسانه ملی تأکید کرد: جا دارد صمیمانه از همراهی و همکاری مردم نیز قدردانی کنیم.
رئیس جمهور تأکید کرد: متقابلا وزارت نفت باید نسبت به جبران آثار اخلال ایجاد شده، اقدام نماید که حقی از مردم ضایع نگردد.
رئیسی تاکید کرد: باید در عرصه جنگ سایبری آمادگی جدی داشت و دستگاه های مربوطه با تقسیم کار مناسب، اجازه ندهند دشمن در این عرصه اهداف شوم خود را پیگیری کرده و در روند زندگی مردم مشکل ایجاد کند.
همچنین رئیس جمهور ظهر امروز در بازدید از وزارت نفت اعتماد و همکاری مردم را در حل این مساله سرمایهای بزرگ برای کشور توصیف کرد که همواره به آن نیازمندیم و افزود: نکته بسیار مهم این است که این نه اولین حمله سایبری به کشور است و نه آخرین حمله خواهد بود؛ وزارت نفت و همه دستگاهها و بخشهای دیگر کشور باید تدابیر لازم را برای پیشگیری از حملات سایبری آینده به بهترین و دقیقترین شکل انجام دهند.
رئیسی گفت: اخبار و گزارشها حاکی از این است که دشمن به دنبال ایجاد اخلال در کشور است تا مردم را ناراضی کند، اما بصیرت و حرکت هوشمندانه مردم باعث خنثی شدن همه ترفندهای دشمن شده و میشود.
***
توضیحات پدافند غیرعامل درباره حمله سایبری دیروز
در پی حمله سایبری روز گذشته به سامانه هوشمند سوخت درباره عملکرد پدافند غیرعامل در زمینه مقابله با حملات سایبری پرسشهایی در افکار عمومی پدید آمد.
اعتماد نوشت: «تیرماه امسال وزارت راه و شهرسازی و بهطور خاص شرکت راهآهن با مشکل حمله سایبری و حرکت قطارها در خطوط مختلف با اختلال مواجه شد. دو سال پیش نیز شرکت فرودگاههای کشور مورد حمله قرار گرفت و اندک زمانی برنامه پروازها به هم ریخت.
کارشناسان فناوری اطلاعات میگویند، ضعف امنیت شبکه و از همه مهمتر وجود نگاه بخشی به مباحث و وظایف فاوا در دستگاههای دولت، ضریب آسیبپذیری را بالا برده است.
سوالی که مطرح میشود اینکه سازمان پدافند غیرعامل که مسوول اصلی جلوگیری از این رویدادهاست در کجا قرار دارد و چگونه به وظایف خود عمل میکند؟ آیا گزارش مستقل و شفافی از عملکرد این سازمان درباره حملات سایبری وجود دارد؟
این سازمان چقدر بودجه دریافت میکند و چگونه از این بودجه برای کارایی بیشتر در مقابل حملات سایبری استفاده میکند؟»
سازمان پدافند غیرعامل کشور در خصوص حمله سایبری در سامانه هوشمند توزیع سوخت اطلاعیه صادر کرد. در بخشهایی از این اطلاعیه آمده است: «در حوزه زیرساخت انرژی نیز تاکنون پدافند غیرعامل دو رزمایش در حوزه وزارت نفت و شرکتهای تابعه از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی انجام داده و نتایج از جمله آسیبپذیریهای عمده را جهت برطرفسازی به مسئولین ابلاغ کرده است و در راستای صیانت از حقوق عامه و تابآوری ملی موضوع رفع آسیبپذیریها را مکرر پیگیری کرده است.
از ابتدای بروز حادثه در سامانه هوشمند توزیع سوخت نیز تیمهای عملیاتی قرارگاه پدافند سایبری در تعامل با سایر بخشهای امنیت سایبری کشور به بررسی دلایل بروز اختلال سایبری و کمک به بازگشت کارکرد خدمات جایگاههای توزیع سوخت اقدام کردند که در نتیجه خدمات سامانه هوشمند به تدریج درحال بازگشت به حالت اولیه است.
همچنین تیم ویژه تحقیقات پدافند سایبری با در نظر گرفتن تمامی احتمالات، درحال تکمیل شواهد فارنزیک منشا اختلال سایبری میباشد که با توجه به حساسیت و تخصصی بودن موضوع نتایج آن پس از تکمیل اطلاعرسانی میشود.»
***
گمانه زنی درباره علت حضور جلیلی در جلسه ستاد اقتصادی دولت
شرق نوشت: «حضور جلیلی در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت میتواند دو فرضیه را مطرح کند؛ نخست آنکه شاید صرفا از باب مشورت دعوت شده باشد و دوم آنکه این احتمال وجود دارد که در آینده، بهطور رسمی یا غیررسمی، با دولت رئیسی همکاری کند.
پس از انتخابات و پیروزی رئیسی، نقش جلیلی چنان برجسته جلوه مینمود که حتی گفته میشد او معاون اول دولت خواهد بود و بعد از تعیین مخبر، زمزمههایی مبنی بر سپردن وزارت خارجه به او شنیده میشد؛ بااینحال، هیچیک از این مناصب به جلیلی نرسید و در آخرین پیشبینی دبیری شورای عالی امنیت ملی نیز سهم جلیلی نشد.
حالا شاید بعید باشد که جلیلی در منصبی رسمی با رئیسی همکاری کند؛ بااینحال هنوز این فرضیه منتفی نیست که سعید جلیلی بهعنوان فردی که به نفع رئیسی از انتخابات کنارهگیری کرد، بهطور غیررسمی و حتی مؤثر در بخشی از تصمیمسازیهای دولت حضور داشته باشد که اگر چنین باشد، این احتمال داده میشود که نوع نگاه دولت رئیسی خاصه در حوزههایی مانند برجام و FATF سلبی شود.
تا اینجای کار سیدابراهیم رئیسی درباره این موضوع، موضعی منفی یا مثبت نداشته است و همواره کوشیده از عقل جمعی تبعیت کند، اما همانطور که ملاحظه شد، جلیلی موضعی روشن و البته رادیکال در قبال این موضوعات دارد و ممکن است با حضور او در دولت، دیدگاههایش به حوزه تصمیمسازی دولت نیز رسوخ کند.»
***
توصیه باهنر به روحانی پس از پایان ریاست جمهوری
محمدرضا باهنر، فعال سیاسی اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتگویی با صبح نو داشته که بخشهایی از آن را میخوانید:
«چهار سال آینده به سه بخش تقسیم میشود؛ یک سال تا یکسالونیم به زمانی که مردم امیدوارند اختصاص مییابد و نظاره میکنند، اگر خدایناکرده عملکرد مثبت نباشد، یکسال بعدی به اعتراض مختص میشود و سال بعدش نیز همچنین. مردم الان قضاوتی ندارند و ما هم نمیتوانیم قضاوت بکنیم. درحال حاضر اصلا نمیشود قضاوتی داشته باشیم....
ما با آقای رئیسی جلساتی داشته و افرادی را معرفی کردیم. اما بههرحال نظرات متفاوت دیگری وجود داشت. آقای رئیسی اگر میخواست بدون نظرات دیگران انتخاب کند، نظراتشان قطعا متفاوت میشد. این محافلی که نظراتشان مهم است، رسمی و مسوول نیستند اما تاثیرگذارند. اینها باید در چهار حزب رسمی، متشکل و منسجم شوند. اگر فردا روزی خدایناکرده مشخص شد یکی از این وزرا، کارآمدی لازم را ندارد و خود آقای رئیسی هم مجبور شد کابینه را اصلاح کند، در آن زمان کسی نمیپذیرد که چرا این افراد انتخاب شدند و هر کسی کار را به گردن دیگری میاندازد...
با خود آقای لاریجانی در این زمینه [ستعفای ایشان از روند سند راهبردی میان ایران و چین] صحبت کردم. ایشان گفتند ماموریتی که داشتند به سرانجام رسیده و خودشان هم با آقای رئیسی در این زمینه صحبت کردهاند. در واقع الان زمانی است که این سند وارد کارهای اجرایی خواهد شد و این امر، در حوزه فعالیتهای دولت است و دولت باید پیگیر باشد. اینکه عدهای میخواهند آقای لاریجانی را مصادره کنند هم به دلیل این است که ایشان قدرتمند و سرمایه مهمی هستند...
یکی از اشتباهات استراتژیک آقای روحانی این بود که ایشان که خاستگاه اصولگرایی داشتند وقتی در سال92 ازسوی اصولگرایان بهعنوان کاندیدا قبول نشدند، بهسمت اصلاحطلبان گرایش پیدا کردند؛ این رفتار مناسبی در عملکرد سیاسی نیست. من در آخرین دیداری که با آقای روحانی داشتم، به ایشان گفتم که شما نه احمدینژاد خواهید شد، نه خاتمی و نه حتی هاشمی؛ به ایشان گفتم که شما باید برای نظام باقی بمانید. خودشان هم قبول کردند و صحه گذاشتند.»
***
بازداشت و تشکیل پرونده برای ضارب استاندار اذربایجان شرقی
به گزارش مهر، ذبیح الله خدائیان سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری با اشاره به ماجرای سیلی زدن به استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: در این قضیه شاهد یک اقدام ناشایست از طرف یکی از مهمانان جلسه بودیم، بلافاصله بعد از این اتفاق دادستان استان به قضائیه ورود کردند و متهم تحت تعقیب قرار گرفت. البته استاندار گذشت کردند ولی از بابت جنبه عمومی جرم این شخص هنوز تحت بازداشت است و تحقیقات این پرونده ادامه دارد.
خدائیان بیان کرد: البته برخی نقل قولهایی از سوی این فرد در فضای مجازی منتشر شد صحت ندارد و هیچ نقل قولی هنوز از این متهم اعلام نشده است.
سخنگوی عدلیه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تا کنون شکایتی از رئیس جمهور سابق شده یا خیر گفت: دستگاه قضائی در رسیدگی به پروندهها به مقام شخص توجهی نمیکند و هر زمان که شکایتی علیه کسی باشد به آن ورود میکند، در ارتباط با رئیس جمهور سابق اگر شکایتی وجود داشته باشد با توجه به اینکه ایشان روحانی هستند باید به دادگاه ویژه روحانیت ارسال شود. البته تا کنون هیچ پروندهای در دادسرای تهران برای او تشکیل نشده است.
***
انتقاد خبرگزاری اصولگرا از حکم دادگاه سیف و عراقچی
خبرگزاری مهر در یادداشتی با بررسی حقوقی حکم سیف و عراقچی از این حکم انتقاد کرد و نوشت: «رسیدگی به تخلفات ارزی و برخی تصمیمات غلط درباره ارز در دولت دوازدهم مطالبه جدی مردم و رسانه هاست اما رأی صادر شده دادگاه تخلفات ارزی برای مدیران سابق بانک مرکزی چهار ایراد اساسی دارد که هر یک به تنهایی میتواند بر اساس قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1394 موجب بیاعتباری رأی دادگاه شود.
اخیرا سخنگوی قوه قضائیه در حالی احکام صادره مربوط به پرونده مدیران سابق بانک مرکزی (ولیالله سیف، رئیس وقت بانک مرکزی تحمل 10 سال حبس تعزیری و سید احمد عراقچی، معاون وقت ارزی بانک مرکزی تحمل هشت سال حبس تعزیری) را اعلام کرد که پیش از این، از سوی کارشناسان حقوقی و اقتصادی محتوای کیفرخواست و فرآیند رسیدگی قضائی این پرونده مورد تردید قرار گرفته بود...
یکی از ارکان اساسی لازم برای تحقق جرم اخلال در نظام اقتصادی کشور به استناد ماده 2 قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور آن است که مرتکبان قصد ضربه زدن به نظام یا مقابله با نظام یا علم به مؤثر بودن اقدامات در تحقق این مقاصد داشته باشند. در رأی مورد بحث نه تنها هیچ قسمتی از رأی به احراز این رکن اساسی لازم برای تحقق جرم اختصاص نیافته بلکه در برخی موارد به وجود حسن نیت تصریح شده است: «لکن بانک مرکزی از قواعدی که خودش وضع کرده و با انجام معاملات فردایی در بازارهای غیر رسمی ارز سعی در کنترل نرخ ارز داشته است.»
البته در بخشهای مختلف دیگر رأی نیز به وضعیت اضطراری و افزایشهای نرخ ارز در آن مقطع زمانی اشاره شده است و تلویحا اتخاذ تصمیمات فوری و فوقالعاده برای کنترل بازار مورد پذیرش قرار گرفته است. همچنین لازم به تأکید است که این تصمیمات نیز بر اساس دستورات صریح ریاست جمهوری وقت و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی انجام شده و هیچیک از مقررات قانونی و مقررات بانک مرکزی نیز نقض نشده است.»
***
عضو شورای شهر: توقع نداشتیم زاکانی برای دامادش حکم صادر کند
ناصر امانی عضو شورای شهر تهران در واکنش به انتصاب حسین حیدری داماد زاکانی، به عنوان مشاور و دستیار ویژه شهردار در حوزه هوشمندسازی، فناوریهای نوین و نوآوری، به «انتخاب» گفت: «آقای زاکانی امروز توضیح دادند که قرار نیست دامادشان را به استخدام شهرداری دربیاورند و میخواهند از ایشان درحوزه ای تی (IT) به عنوان مشاور استفاده کنند و انتصاب هم از اختیارات شهردار است. اما نظر شخصی من این است که با توجه به جو و حساسیتی که در جامعه وجود دارد و مشکلاتی که جوانان در حوزه استخدام دارند که همه فارغ التحصیل و مدارک تحصیلی بالا و خوبی دارند اما متاسفانه بیکار هستند، این نوع انتصابات حتی اگر فرض را بگذاریم که استخدام هم نشده باشند، از آقای زاکانی که شخصیتی بود که در این زمینهها انتقاد و بحث کردند، توقع نبود که این کار را انجام دهند و حاشیهای را برای خود درست کنند. ما هم دلمان نمیخواست این حاشیه ایجاد شود.»
وی درپاسخ به این پرسش که آیا مدرکی وجود دارد که داماد زاکانی به استخدام شهرداری در نیامده است، عنوان کرد: «اگر استخدام شوند طبعا باید قرارداد ببندد و اسمشان در سیستم منابع انسانی شهرداری ثبت شود. ما حسن نیت داریم و بنا را بر صداقت ایشان میگذاریم ولی حرف من این است که اگر این را هم فرض کنیم، کاش این انتصاب انجام نمیشد. ما ناراحتیم که برای شهردار در اول کار این اتفاق افتاد.»
امانی همچنین درباره حواشی ایجاد شده برای سوابق غیر مرتبط و تحصیلات رضا صیادی رئیس جدید سازمان زیباسازی شهر تهران، گفت: «من هم ایشان را نمیشناسم و سوابقش را نمیدانم. چون در مورد انتصابات ما خیلی ورود نداریم و با ما مشورت و صحبتی نمی شود، ما هم از طریق رسانهها مطلع میشویم.»
این عضو شورای شهر تهران در پایان تاکید کرد: «انتصابات از اختیارات شهردار است و قانون به ما اجازه ورود مصداقی را نداده؛ تنها میتوانیم ورود موضوعی داشته باشیم و بر شیوه و عملکرد مدیران نظارت کنیم.»
***
چرا توییتر باید فیلتر باشد؟ مسئولان خودشان هم از توییتر استفاده میکنند
به گزارش ایسنا، محمدرضا میر تاج الدینی، نماینده تبریز با اشاره به اینکه در حال حاضر رسانه های تعاملی (VOD) در حال رقابت با صدا و سیما هستند، تاکید کرد: نباید نگاه به این مسئله، محدودیت آفرین باشد، بلکه باید نگاه حمایتی مدنظر قرار گیرد و در صورتی که نیاز است شاهد اصلاح قوانین باشیم، همچنین اصلاح قوانین در حوزه مراکز داده های دولتی و خصوصی و نیز توسعه پیام رسان های داخلی از جمله مواردی است که باید به آن توجه داشت.
میر تاج الدینی با بیان اینکه مدیریت فضای مجازی بدون محدودیت سازی باید در دستورکار قرار گیرد، اظهار کرد: حمایت از پیام رسان های داخلی و استقبال مدیریت شده از پیام رسان های خارجی مسئله بسیار مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بسیاری از مسئولان از توییتر استفاده و مطالب مدنظر خود را از طریق آن منتشر می کنند، گفت: در چنین شرایطی چرا باید توییتر فیلتر باشد و محدودیت به وجود آمده در مورد آن رفع نشود؟
***
ایران به دیدار با نمایندگان سه کشور اروپایی پاسخ منفی نداده است
به گزارش ایرنا، برخلاف ادعای برخی رسانههای آمریکایی درباره پاسخ منفی طرف ایرانی برای دیدار با نمایندگان سه کشور اروپایی، یک منبع آگاه این ادعا را رد کرد.
بر اساس اعلام این منبع، ایران تاکنون برای گفت وگوی مستقیم با سه کشور اروپایی برجام یعنی فرانسه، انگلستان و آلمان به صورت رسمی اعلام آمادگی و از آنان برای سفر به تهران و یا پایتختهای سه کشور دعوت کرده است که تاکنون پاسخی از طرف اروپایی داده نشده است.
«علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه امروز چهارشنبه 4 آبان به بروکسل سفر کرده است تا تا با «انریکه مورا»، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفتگو کند. پیش از این خبرنگار نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال در توییتی، مدعی شده بود که معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران حاضر به دیدار و گفتگو با نمایندگان سه کشور اروپایی حاضر در توافق هستهای نشده است.